Témata
Reklama

Ze života (ne)úspěšných firem: Účetní účtuje a ředitel řídí

Zkusili jste se někdy zeptat svých zaměstnanců, co budou dnes v práci dělat? Velmi pravděpodobně by vám většina z nich dokázala odpovědět. Lidé ve výrobě budou vyrábět, údržba bude udržovat, skladníci přijímat a expedovat, nákupčí nakupovat, obchodníci prodávat a účetní účtovat. Docela často se setkávám s tím, že taková odpověď nám stačí pro to, abychom věděli, že stávající zaměstnanci toho prostě více už zvládnout nemohou.

Tento článek je součástí seriálu:
Ze života (ne)úspěšných firem
Díly

Někdy chceme vědět více a máme odvahu ptát se na detaily. Co to znamená nakupovat, prodávat nebo účtovat? Po vysvětlení nejsme o mnoho moudřejší. Nic na tom nemění ani to, že pro popis své činnosti lidé používají věty rozvité nebo celá souvětí, jejichž větný rozbor by zamotal hlavu nejednomu maturantovi. Podstata je v tom, že se opravdu ptáme jen na to, co budou dělat.

Reklama
Reklama
Reklama
Petr Schaffartzik je předsedou představenstva skupiny K2, která vyrábí, prodává a nasazuje ERP systém K2. Již více než dvacet let tak vidí úspěšným manažerům pod ruce. A vidí jejich úspěchy, i zbytečné cesty do slepých uliček. (Zdroj: K2 atmitec)

Co? Tedy jak? Nebo proč?

U některých profesí jsme si zvykli na to, že odpověď na otázku CO nám nestačí. Dělník ve výrobě musí přece také vědět, jak má pracovat. Proto má k dispozici návodky, výkresy a další dokumentaci, aby mohl správně vykonat to, za co ho platíme. Lidé potřebují znát odpověď na otázku JAK.
Jako dodavatel ERP systému musíme při konzultacích znát konkrétní fungování procesů ve firmě. Doptáváme se, abychom pochopili a mohli navrhovat. Odpovědi, které dostáváme, mnohdy vypadají třeba takto: „No najdu si tu objednávku, dám Enter, pak stisknu tohle tlačítko a pak ještě tohle a nakonec dám Tisk a dám to tady na hromádku.“

Naprosto vyčerpávající popis toho, co daný den člověk dělá a jak to dělá. Nám to nedá, jdeme na detail a ptáme se, co každé z těch tlačítek dělá. Nejčastější odpovědí bývá obranná reakce typu: „To já nevím, to mi takhle ukázala paní, která to dělala přede mnou.“ Je zřejmé, že v takové situaci už vůbec nemá smysl zjišťovat, PROČ uživatel dělá to, co dělá.

Dejme si závazek, že alespoň čas od času budeme chtít pochopit, proč naši zaměstnanci v práci dělají to, co dělají. (Zdroj: K2 atmitec)

Cesty ke zlepšení

V takové situaci si vybavím všechna ta hesla, jako jsou produktivita, efektivita, Průmysl 4.0 a podobně. Říkám si, jak je možné, že to té firmě nevadí. Že plýtvá penězi za čas lidí, kteří velmi málo rozumějí tomu, co dělají. Proč se tak urputně zaměřujeme na automatizaci ve výrobě a logistice, abychom ve výsledku ušetřené peníze vyplýtvali na mzdách lidí, kteří často žádnou zásadní přidanou hodnotu ve firmě nevytvářejí.

Řešení je vlastně docela jednoduché. Jít do toho stejně, jako když chcete zprovoznit automatickou výrobní linku nebo automatický zakladač do skladu. Znamená to získat reálný pohled na situaci a snažit se hledat cesty pro zlepšení.

Nástroje pro realizaci těchto zlepšení byste pak měli mít ve svém ERP systému. Ten by měl, podobně jako ty před chvíli zmíněné linky a zakladače, zajistit automatizaci těch činností, kde nepotřebujeme lidské ruce na stisky kláves a tlačítek myši.
Myslím, že už to stačilo. Tak konec čtení a pospíchejme řídit naše oddělení a firmy. A dejme si závazek, že aspoň čas od času budeme chtít pochopit, proč naši zaměstnanci v práci dělají to, co dělají.

K2 atmitec

www.k2.cz

Reklama
Související články
Dělejte to jinak: Už řídíte výrobu odkudkoliv?

Práce ve výrobě je mimořádně konzervativní. Zatímco vaši kolegové na manažerských pozicích mluví o home office, remote worku nebo work-life balance, vy jako výrobní ředitel sníte o tom, že vaši lidé dorazí včas do práce a udělají alespoň ten kus práce, na kterém jste se domluvili. To je vaše maximum možného. Vaše každodenní malá radost, že váš den proběhl víceméně tak, jak jste jej naplánovali. Ale i tady se zablýskalo na časy.

Dělejte to jinak: Průnik ERP a IoT ve výrobní revoluci

Vstupte do revoluční éry průmyslové transformace, kde se reálný svět prolíná s digitální realitou ve prospěch efektivity a inovace. Uprostřed této evoluce stojí dva hlavní hráči: ERP (Enterprise Resource Planning) a technologie Internet of Things (IoT). Tato synergická aliance nejen přináší novou dimenzi do průmyslových procesů, ale také otevírá dveře k mnoha možnostem vyhodnocování a optimalizace výroby.

Dělejte to jinak: Kalkulace – klíč k lepšímu řízení nákladů

V podnikovém prostředí je pečlivé řízení nákladů klíčovým faktorem pro úspěch. Je zkrátka důležité přesně vědět, kolik který výrobek stojí, a to ideálně v průběhu času, protože se v současné dynamické době náklady na všechno takřka denně mění. ERP systém je pro zjišťování nákladů ideální.

Související články
Dělejte to jinak: Trasovatelnost – klíčový prvek moderní výroby

Ve světě neustále se vyvíjejícího průmyslu se stává stále důležitějším sledovat pohyb materiálů od vstupu do výrobního procesu až po jejich konečné využití. Tato sledovatelnost, často označovaná jako "trasovatelnost", hraje zásadní roli v zajištění kvality, bezpečnosti a udržitelnosti výroby. A právě informační systémy se staly klíčovým nástrojem pro dosažení této trasovatelnosti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Dělejte to jinak: Zásobování výroby a klíčová role ERP systémů

Zásobování je nepochybně jeden z klíčových procesů, který zajišťuje chod a fungování každé firmy. Správné zásobování nejenže minimalizuje rizika nedostatku, který může vést až k zastavení provozu, ale také snižuje přebytečné zásoby, které ve výsledku představují plýtvání finančních prostředků.

Dělejte to jinak: Řízení změn a inovací v ERP

Udržet se v konkurenčním prostředí a být stále úspěšný je velmi náročný, a hlavně nikdy nekončící proces. Jednou z cest může být neustálý vývoj, inovace a vylepšování prodávaných produktů nebo služeb. Ideální je, pokud každou takovou inovaci umíme zadat do ERP systému, který dokáže změny přehledně distribuovat správným lidem. Obecně lze zlepšovat opravdu cokoli, od nákupních a výrobních procesů přes skladování a expedici až po úsměv obchodníka, který váš produkt prodává.

Dělejte to jinak: Vyhodnocení výroby pro manažery v ERP

Měření a vyhodnocení efektivity výroby je klíčovým faktorem pro úspěšné podnikání. Pokud firma neví, s jakou efektivitou vyrábí své produkty, snadno se dostane do finančních potíží a ztrácí konkurenceschopnost. Sledování klíčových výkonnostních ukazatelů (KPI) v ERP systému umožňuje manažerům a majitelům výrobních firem hlídat výkonnost výroby a identifikovat oblasti, kde lze snížit náklady a zvýšit efektivitu. Pojďme si ukázat několik nejdůležitějších ukazatelů, které je ve výrobní firmě dobré sledovat.

Dělejte to jinak: Zpracování a interpretace provozních dat

Nové technologie a metody vizualizace dat získávají stále důležitější roli, a to nejen v oblasti výroby. Vizuální prezentace dat v reálném čase umožňuje efektivnější řízení procesů a identifikaci trendů, což zvyšuje produktivitu a snižuje náklady.

Dělejte to jinak: Problémově orientované plánování výroby

Jak rozumně plánovat a řídit výrobu a jak najít rovnováhu mezi zkušeností člověka-plánovače a nástroji ve specializovaném softwaru? Problémy se vyskytují vždy a všude, a výjimkou není ani plánování výroby. Dobrý ERP systém by měl mít řešení pro všechny typy výroby a umět na problémy rychle a pružně reagovat. Zastáváme tedy přístup či myšlenku tzv. problémově orientovaného plánování výroby.

Dělejte to jinak: Plánování výroby s využitím zkušeností lidí

Systém pro plánování výroby je vhodné navrhnout tak, aby umožňoval využití zkušeností pracovníků a zároveň minimalizoval riziko chyb a zpoždění v procesu plánování.

Dělejte to jinak: Firma 21. století

Jaké jsou hlavní požadavky firem na skutečně komplexní a robustní ERP systém? Takový, který dokáže splnit jejich přísná kritéria, být neocenitelným pomocníkem v naprosté většině firemních oblastí a procesů a také udržet technologický krok, či dokonce náskok před konkurencí? Pojďme se podívat, jak ERP systémy vznikaly a jaké na ně byly kladeny požadavky dříve a dnes.

Dělejte to jinak: Reálné kapacity na základě skutečných dat

Vyhodnocení dat v ERP systému slouží obvykle jako podklad pro strategická rozhodnutí, jež mají vliv na chod celé firmy. Asi si to všichni umíme představit – vyhodnocení tržeb, EBITDA, cash flow atd. ERP systém však nabízí i mnohem podrobnější data, a ten správný systém i detailnější pohled a možnosti vyhodnocení dat.

Dělejte to jinak: Prediktivní údržba

Chce-li být firma stále konkurenceschopná, musí plnit své termíny a udržovat náklady a ceny. Dodržování termínů může ovlivnit řada faktorů, jako například spolehliví dodavatelé a schopní pracovníci. Neméně důležitým faktorem jsou ale také stroje a jejich udržitelnost a schopnost pracovat s co nejvyšší efektivitou a spolehlivostí. Aby tomu tak bylo, je kritická jejich prediktivní údržba.

Dělejte to jinak: Ještě snazší doprava

Dnes budeme pokračovat v oblasti dopravy a ukážeme vám, jak může být díky ERP systému dovoz zboží k vašim zákazníkům ještě snadnější a co nejvíce automatizovaný, což vám ušetří čas, a tím i peníze.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit