Témata
Zdroj: K2

Dělejte to jinak: Nejúčinnější látka z mořských řas? Češi našli recept

Pozoruhodný příběh píše na okraji Českého ráje rodinná firma Aveflor. Společnost, která se po léta zabývá výrobou aerosolových a kapalných produktů či gelů, má dnes na dosah "zázrak": látku astaxanthin, jejíž výrobu si nechala ve spolupráci s Akademií věd České republiky patentovat.

Tento článek je součástí seriálu:
Dělejte to jinak
Díly
Reklama

Měli bychom být jediní na světě, kdo dokáže z mořských řas získat více než padesátiprocentní podíl účinných látek,“ říká s citelnou radostí ve hlase Jan Zubatý, který firmu vede. Antioxidant, několikatisíckrát účinnější než vitamin C, by se měl do prodeje dostat ještě letos a pro rodinnou firmu by mohl znamenat další významný milník. I když…

Rodina je víc než byznys

V případě rodiny Zubatých není hon za vyšší ziskovostí či vyšším obratem tím nejdůležitějším cílem podnikání. V loňském roce rodina sepsala dokonce vlastní ústavu, která stanovuje dlouhodobé priority členů rodiny a firmy zároveň. „Člověk se musí naučit rodinné a pracovní vztahy vyvažovat. Nepřijde to ze dne na den, nejspíš si musí několika vypjatými situacemi projít. Postupem času jsme se dostali k tomu, že jsme se při rodinných oslavách nebo rodinných setkáních přestali bavit o firemních věcech. Už to dokážeme oddělit. V rodinné ústavě jsme si definovali body, o co nám v podnikání jde především – i způsob, jakým řešíme problémy. Během asi půlroční přípravy ústavy jsme měli možnost uvědomit si spoustu věcí. Rodina jako taková je pro nás větší hodnota než podnikání a nechceme, aby jím byla narušena,“ popisuje nevšední způsob ukotvení rodinných vztahů Jan Zubatý.

Díky denním a měsíčním reportům, které se týkají průběhu výroby, tržeb a nákladů a které výkonnému řediteli společnosti Aveflor Janu Zubatému poskytuje informační systém K2, si pan ředitel udržuje přehled o každodenním provozu firmy a o její výkonnosti a rentabilitě. (Zdroj: K2)

Ale zpět k byznysu. „Když jsem byl malý, měl jsem pocit, že táta tráví ve firmě až příliš mnoho času. Ale dnes totéž říkají mé děti o mně. Trávím v práci celý den. Rád bych to nějak omezil, ale ve výrobní firmě to opravdu není jednoduché,“ vypráví Jan Zubatý. „V příštích dvou letech chci najít čas na strategii a méně řešit operativu jako takovou. Chtěl bych si trochu uchovat nadhled nad každodenním životem firmy. I proto jsem si v K2 udělal denní a měsíční přehledy. Denně koukám na počet vyrobených kusů, tržby, ziskovost, marže. Každý měsíc sleduji celkovou marži, mzdy, energetické náklady,“ doplňuje výkonný ředitel Avefloru.

Snad nás neudusí administrativa

Léčiva jsou v každém případě mimořádně těžký obor, kdy na jednoho člověka ve výrobě musí připadat jeden člověk v administrativě. „Když si vzpomenu na naše začátky, bylo nás dvacet. Šestnáct lidí pracovalo manuálně ve výrobě a jen čtyři stačili v administrativě. A dnes, kdy je nás sto, rukama pracuje jen čtyřicet lidí. Zbytek připadá na mistry, legislativu a další administrativní agendu. Mnoho výrobců se tak ocitá na hraně rentability. Je otázka, kolik firem to dokáže ustát, protože se to celé promítá do zákaznických cen – a ty nejde zvyšovat donekonečna. Navíc má takto přísná pravidla zejména Evropa. My však na trhu nesoupeříme jen s evropskými konkurenty, ale s celým světem,“ doplňuje Jan Zubatý.

Reklama
Reklama
Reklama

Proti stagnaci a mimořádné konkurenci existuje jediný lék – snaha neustále modernizovat a inovovat. „Máme vlastní vývojové oddělení a vyvíjíme vlastní výrobky. V nich je naše šance nejen na přežití, ale zároveň k dalšímu růstu. Proto jsme se před lety rozhodli spolupracovat také s akademickou sférou. Měli jsme dva projekty ve spolupráci s Technologickou agenturou České republiky (TA ČR), které se týkaly toho, jak látku astaxanthin využít. Je to složitý proces, protože ze suroviny vlastními silami vyrábíme látky, které jsme dříve nakupovali. Je s tím spousta provozních problémů, ale pokud vše uvedeme na trh, může to být pro naši společnost velký milník,“ věří Jan Zubatý, který v Budčevsi u Kopidlna pokračuje v tradici rodiny Zubatých a navazuje na práci svého otce Jiřího. Ten v 90. letech pracoval jako výrobní ředitel firmy Dental a následně založil společnost Aveflor, výrobní firmu s mimořádnými ambicemi, v níž jsou rodinné vztahy víc než byznys.

Celý podcast K2 Status s Janem Zubatým si můžete poslechnout zde.


Vydání #6
Kód článku: 240606
Datum: 03. 06. 2024
Rubrika: Servis / Software
Autor:
Související články
Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Související články
Spolu (nejen) pro informační bezpečnost

Jedním z komerčních subjektů, které dlouhodobě spolupracují s českými univerzitami, je společnost Gordic. Tento tvůrce softwaru, především pro veřejnou správu a bankovnictví, se dlouhodobě zabývá dnes tak žhavou problematikou kybernetické bezpečnosti. Jedním z jeho důležitých partnerů na poli akademickém je Fakulta podnikatelská brněnského VUT. Ohledně názorů na tuto spolupráci tentokrát proběhla diskuze ve třech. Zúčastnila se doc. Ing. Zdeňka Konečná, proděkanka fakulty, Ing. Viktor Ondrák, Ph.D., pracovník Ústavu informatiky, a Ing. Jaromír Řezáč, generální ředitel společnosti Gordic.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Dělejte to jinak: Firma 21. století

Jaké jsou hlavní požadavky firem na skutečně komplexní a robustní ERP systém? Takový, který dokáže splnit jejich přísná kritéria, být neocenitelným pomocníkem v naprosté většině firemních oblastí a procesů a také udržet technologický krok, či dokonce náskok před konkurencí? Pojďme se podívat, jak ERP systémy vznikaly a jaké na ně byly kladeny požadavky dříve a dnes.

Informační systém je mozkem chytré firmy

Prémiové řešení pro zákazníky ze světa e-commerce, zjednodušená tvorba dashboardů nebo vlastní řešení pro sledování výroby v reálném čase. To jsou jen některé z novinek, které přináší nová verze ryze českého informačního systému K2, nazvaná Ori.

Ze života (ne)úspěšných firem (1) - Najatý ředitel

Na každou firmu se můžeme podívat jako na fungující stroj. O tom, jak dobře nebo nedobře funguje, rozhoduje nejenom kvalita jeho součástí, ale také jejich vzájemné propojení.

Profesor Stanislav Hosnedl 80

V říjnu tohoto roku se prof. Stanislav Hosnedl dožívá významného životního jubilea 80 roků. V roce 1964 dokončil studia v oboru Konstrukce obráběcích strojů na VŠSE FST v Plzni. Roku 1984 získal vědecko-akademický titul CSc., který po revoluci, později v roce 1990, obhájil také na ČSAV Praha. V roce 1992 se habilitoval a konečně v roce 2002 byl jmenován profesorem pro obor Strojní inženýrství.

Na cestě ke zrození stroje, část 6: Projekce

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje výrobu obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a jež po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje, část 3:
Cenová nabídka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit