Témata
Zdroj: K2 atmitec)

Dělejte to jinak:
Nebojte se chaosu

„Když chceš ve skladu něco najít, musíš tam mít pořádek,“ zní jedna z rad našich dědů a babiček. Doba ale pokročila. Média stále častěji skloňují tu třetí, tu čtvrtou průmyslovou revoluci. A tak je možná na čase začít dělat věci jinak.

Tento článek je součástí seriálu:
Dělejte to jinak
Díly
Reklama

Možná i vy ve své firmě máte někde v budově karanténní sklad. Nejde přitom o místnost, kam byste ukládali kolegy, kteří se potkali s covidem. Je to část skladu, do kterého putuje minimálně část nakoupeného materiálu potřebného k výrobě.

Pokud vaše výrobní postupy vyžadují – a to vyžadují skoro vždy – materiál určité kvality, většinou jej z útrob kamionu nenakládáte rovnou na výrobní linku. V některých případech provede skladník alespoň běžnou přijímací kontrolu, při které vizuálně zkontroluje, zda dorazilo skutečně to, co si firma objednala. Často ale taková povrchní kontrola nestačí – jednoduše nevyhovuje vašim potřebám a firemním procesům.

Karanténní sklad nemusí být vyhrazená hala, kam se každý materiál dočasně fyzicky nastěhuje. (Zdroj: K2 atmitec)

A právě v takovém případě putuje materiál do karanténního skladu, kde jej čekají například odběry vzorků nebo zevrubnější analýzy kvality. Teprve ve chvíli, kdy přijde informace o výsledku měření, skladník přemístí materiál do skladu materiálu, případně později do vychystávacího skladu. To v případě, že přijde požadavek z výroby.

Ptáte se, co je na podobném postupu špatně? Konkrétnímu materiálu jste ještě nedali žádnou přidanou hodnotu, nevyrobili jste z něj nic, co by jej zhodnotilo. Přesto už je dražší, konkrétně o čas a práci skladníka, který s ním musel manipulovat. Opravdu ale musel?

Reklama
Reklama
Reklama

Chaotický sklad

Jednoslovná odpověď na předchozí otázku by byla „nemusel“. Ačkoliv je totiž pořádek ve skladu žádoucí, není potřeba se v něm chaosu bát. Pokud váš informační systém umí chaos ovládat, může to být naopak to nejlepší, co ve skladu můžete mít.

V takovém případě zboží sice putuje do karanténního skladu – alespoň virtuálně –, ale uloženo je (pokud nemůže kontaminovat okolí) na své místo v hlavním skladu. V systému pracovník dané umístění jednoduše označí jako karanténní.

Ve chvíli, kdy přijdou výsledky analýzy, systémy, jako je například ERP systém K2, dané místo – tedy virtuální karanténní sklad – automaticky změní například na vychystávací sklad. S materiálem tak poprvé skladník manipuluje opravdu až ve chvíli, kdy jej výroba potřebuje. Procesy ve skladu se tím zjednoduší, zrychlí a v konečném důsledku zlevní.

Uživatelé informačního systému K2 navíc oceňují ještě jednu věc – o každém virtuálním pohybu materiálu mají v ERP systému záznam. Jednoduše se tak dají dohledat veškeré informace, ať už kvůli inventuře, externímu auditu, nebo požadavku splnit podmínky výrobní normy.

Vydání #1,2
Kód článku: 220121
Datum: 09. 02. 2022
Rubrika: Servis / Software
Související články
Dělejte to jinak: Doprava pod kontrolou

Logistika je základ, páteř celé ekonomiky. Bez dopravní infrastruktury bychom nemohli fungovat tak, jak fungujeme. Dnes však pomiňme vnitropodnikovou logistiku, kde bychom rádi měli optimální a just-in-time nastavenou logistiku mezi dílnami a sklady. Pro brand vaší firmy je duležité i to, jakým způsobem se prezentujete u zákazníka, kterému dodáváte zboží, jak vaše produkty vypadají, ale hlavně to, že jste mu schopni dodávat zboží v požadovaném termínu.

Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Související články
Navýšení kapacity při balení lůžek o 250 %

Linet, spol. s r. o., je předním evropským výrobcem nemocničních a pečovatelských lůžek. Svého postavení firma dosáhla zejména díky inovacím. V minulém roce začala intenzivně řešit i logistiku svých produktů, kde se pilotním projektem stala otázka efektivního zámořského balení nového produktu – dětského nemocničního lůžka TOM 2. Tato skutečnost v sobě skrývala i fakt samotné dopravy tohoto lůžka do nemocnic a na kliniky v Evropě i zámoří.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Dvacet let ve výrobě ocelových konstrukcí

Moravská firma Motor Lučina je předním exportérem ocelových konstrukcí ve střední Evropě. Svůj úspěch majitelé postavili na zkušenostech z krize. „Rok 2010 byl pro nás nejhorší v historii firmy. V době celosvětové krize, kdy jsme bojovali o zachování firmy, jsme zjistili, že nás okrádá náš vlastní generální ředitel. Ztráty byly ohromné. Dnes, po letech, nám to paradoxně několik desítek milionů zase přineslo, jelikož jsme se poučili. Pro firmu není nic horšího, než když se ji dvacet let daří. Dokud nepoznáte dno, tak se od něho nemůžete odrazit,“ říká jeden z majitelů společnosti Motor Lučina Tomáš Polach, který se s redakcí MM Průmyslového spektra podělil o své zkušenosti s podnikáním.

Příklady táhnou aneb Mladí nechť jsou inspirací

Před dvěma lety jsme na stránkách MM Průmyslového spektra přinášeli rozhovory s úspěšnými absolventy technických škol, kteří našli uplatnění v zahraničí na zajímavých postech. Nyní se k této koncepci v rámci kampaně podpory technického vzdělávání vracíme a zaměříme se na tuzemské pozice.

Manažerské zkušenosti z Ruska

Je to již dlouhých sedm let, kdy jsme vám přinesli rozhovor s výjimečným manažerem Pavlem Cesnekem, kterého oslovují výzvy napravovat a reorganizovat ty firmy, kde si jeho předchůdci vylámali zuby. Tehdejším jeho působištěm byl Novosibirsk a fabrika Siberelektroprivod na výrobu elektromotorů a generátorů. Od té doby, kdy tamní řekou Ob proteklo mnoho vody z okolních sibiřských plání, jsem se s Pavlem několikrát osobně setkal a byl svědkem jeho putování po Rusku a Ukrajině, kam byl majiteli zdejších fabrik zván, aby zde své zkušenosti transformoval do reálné podoby kroků směřujících k úspěšným restrukturalizacím. Krizový manažer a ve velmi specifickém prostředí…

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Industry 4.0 v roce 2016: Zaměřeno na strojírenství

Abychom správně chápali, co si vlastně máme pod pojmem Industry 4.0 představit a zda a proč je tato iniciativa tak důležitá, je třeba zamyslet se nad situací v našem průmyslu obecně. Situace je natolik složitá (a docela vážná), že je na čase začít přemýšlet, zda ten náš průmysl v moderní době vůbec nějak přežije. Co patří mezi hlavní a nejvíce aktuální problémy?

Dělejte to jinak: Jak na zásadní změnu výroby?

Neexistuje moc nevděčnějších výrobních oborů, než je textilní výroba. A tak jedna z dřívějších perel československého byznysu v posledních desetiletích strádá a jen těžko dokáže odolávat konkurenci levných asijských dodavatelů. S chmurami však za Markem Heřmanským ze společnosti Svitap nechoďte.

Dělejte to jinak: Už řídíte výrobu odkudkoliv?

Práce ve výrobě je mimořádně konzervativní. Zatímco vaši kolegové na manažerských pozicích mluví o home office, remote worku nebo work-life balance, vy jako výrobní ředitel sníte o tom, že vaši lidé dorazí včas do práce a udělají alespoň ten kus práce, na kterém jste se domluvili. To je vaše maximum možného. Vaše každodenní malá radost, že váš den proběhl víceméně tak, jak jste jej naplánovali. Ale i tady se zablýskalo na časy.

Dělejte to jinak: Průnik ERP a IoT ve výrobní revoluci

Vstupte do revoluční éry průmyslové transformace, kde se reálný svět prolíná s digitální realitou ve prospěch efektivity a inovace. Uprostřed této evoluce stojí dva hlavní hráči: ERP (Enterprise Resource Planning) a technologie Internet of Things (IoT). Tato synergická aliance nejen přináší novou dimenzi do průmyslových procesů, ale také otevírá dveře k mnoha možnostem vyhodnocování a optimalizace výroby.

Dělejte to jinak: Kalkulace – klíč k lepšímu řízení nákladů

V podnikovém prostředí je pečlivé řízení nákladů klíčovým faktorem pro úspěch. Je zkrátka důležité přesně vědět, kolik který výrobek stojí, a to ideálně v průběhu času, protože se v současné dynamické době náklady na všechno takřka denně mění. ERP systém je pro zjišťování nákladů ideální.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit