Témata
Reklama

Industry 4.0 v roce 2016: Zaměřeno na strojírenství

Abychom správně chápali, co si vlastně máme pod pojmem Industry 4.0 představit a zda a proč je tato iniciativa tak důležitá, je třeba zamyslet se nad situací v našem průmyslu obecně. Situace je natolik složitá (a docela vážná), že je na čase začít přemýšlet, zda ten náš průmysl v moderní době vůbec nějak přežije. Co patří mezi hlavní a nejvíce aktuální problémy?

Mezi stovkami dílčích jsou v Industry 4.0 řešeny tři zásadní:
1. Produktivita (a potažmo konkurenceschopnost)
2. Akutní nedostatek kvalifikovaných lidi (technologie a stroje lze koupit, ale vzdělané a zkušené lidi ze dne na den „vyrobit“ ani „importovat“ nelze).
3. Správná motivace personálu (vícesložková progresivní mzda, zajímavá práce, moderní provozy, zájem lidí o dění na pracovišti)

Právě revoluční pohled na řešení všech těchto problémů má v sobě Industry 4.0. Bohužel většina kapitánů našeho průmyslu na tržní situaci reaguje úplně opačně, než je třeba. Místo zavedení dobře známých, jasných a srozumitelných metod (jak vyrábět více s méně lidmi za nižší náklady) začínají hledat viníka „nahoře“ anebo nečinně nadávat na to, „jak je to celé špatně“. Začínají opět extenzivně najímat agenturní zahraniční pracovníky (a vzápětí je propouštět pro neschopnost), ale vůbec se nezajímají o správnou motivaci svých stávajících zaměstnanců.
Naštěstí nejde o všeobecný jev a již dnes existuje celá řada firem, které se cestou Industry 4.0 (alespoň zčásti) vydaly – a ve většině případů nezávisle na tomto pojmu. V rámci našich (často omezených) možností se snažíme na trhu působit správným směrem a být těmi, kdo přenášejí mezi zákazníky vhodné metody a návody, jak na trhu uspět. Je nám samozřejmě jasné, že konkurenční prostředí v naší komoditě je velmi silné a všichni bezesporu přicházejí s řešeními, která mají jejich zákazníky posunout dále. Někdo je úspěšný více, někdo méně, a já jsem rád, že se můžeme řadit k té první skupině.

Reklama
Reklama
Reklama
Valeri Zakrepa: „Český průmysl se ještě stále nezbavil zlozvyku minulé doby a tyto totalitní přežitky jej doslova drtí a drží v zajetí. Mezi ně například patří názor, že nám nic nehrozí, a snaha vrátit se do dob diktátu výrobců a prodejců, kdy vše bylo nedostatkové a na příděl, pracovní doba proto, aby co nejrychleji skončila, a nezáleželo na tom, jak efektivně byla využita. To je fatální omyl.“

Význam iniciativy Industry 4.0 pro komoditu řezných nástrojů

Pokud budeme brát na zřetel výše uvedené aspekty působící na trhu, tak cesta iniciativy Industry 4.0 má charakter téměř zákona, který nelze beztrestně ignorovat. Právě proto v naší firmě již řadu let funguje speciální tým špičkových odborníků realizující mechanismus převodu veškerých interních a externích procesů do podoby jasných a jednoduchých algoritmů, které jsou opakovaně podrobeny analýze a optimalizaci. Cílem je, aby lidé dělali co nejméně, ale výsledek byl co největší. Je to jako běh za obzor – nekonečný, ale velmi zajímavý proces.

Naše zkušenosti se zaváděním technologií Industry 4.0

Ideové návody a nápady na tyto změny nás doslova obklopuji. Inteligentní stavby, chytrá auta, co sama parkují a začínají i sama řídit, software, co za zlomek sekundy provede práci tisíce lidí, mě osobně velmi inspirují. Proč nemůžeme práci naší firmy brát jako systém, který z 90 % běží sám o sobě, a personálu dávat jen hotové recepty a návody na to, co, jak a kdy má to či ono udělat fyzicky a osobně? Na tomto urputně a cíleně pracujeme. Jak? Nelítostně měníme všechno: implementujeme nové SW a HW, rušíme nepotřebné aktivity, zavádíme nové metody kontroly a motivace personálu, zdokonalujeme nakládání s daty, provádíme analytické procesy, zaškolujeme lidi. Seznam má několik stránek a stále se mění (něco je zavedeno a něco začínáme)

Jak naše výrobky přizpůsobíme potřebám úplného digitálního propojení celého výrobního procesu?

V úvahách nad tímto tématem se musím vydat dvěma směry. Zaprvé dovnitř do firmy na to, co děláme a jak efektivně. To, že podnikáme, není dobročinný počin, ale ekonomický impulz neboli maximalizace zisku a rozumné investice do vývoje firmy. Druhý pohled je směrem ven, k maximálnímu uspokojení potřeb zákazníka dodáním pro něj přidané hodnoty plynoucí z různých druhů servisu, například zdarma, jako služba k produktům, které jim prodáváme. Ta první uvedená cesta musí být maximálně úsporná, druhá maximálně lákavá a s jasnými a měřitelnými přínosy pro naše zákazníky.

Jako jeden s příkladů přímé realizace principu Industry 4.0 mohu uvést fakt, že Grumant, ve srovnání s konkurencí má, v ČR a na Slovensku jeden z největších počtů výdejních automatů na řezné nástroje. Tento systémový průlom poskytuje nesčetné výhody a doslova revolučně a pozitivně ovlivnil veškeré procesy jak u nás, tak i u našich zákazníků. Chaos a ztráty, které dříve panovaly v oblasti používání a správy nástrojů (i obrábění), se změnily na perfektně kontrolovaný řád a pořádek. Téměř vše běží poloautomaticky a přináší obrovské úspory našim klientům.

Příprava našich zákazníků zavádět vysoce moderní výrobu reflektující aspekty Industry 4.0

Na toto téma se musím bohužel vyjádřit spíše záporně. Industry 4.0 je revoluční změna doby přechodu od kapitalismu industriální doby na postindustriální etapu. Ta teď aktivně probíhá. Co to však je? Postindustriální neznamená zánik průmyslu jako takového, ale jiný systém hospodaření, kdy hlavni přidaná hodnota vzniká ne fyzickou dřinou, ale duševním úsilím. Je to doslova moderní realizace přísloví „Sedmkrát změř a jednou řež“.

Nechci nijak paušalizovat, ale na tisíc našich zákazníků nám dává dost dobrý přehled o současném stavu. Existuje ještě mnoho firem, kde je situace dost tristní a u všech, od managementu až po dělníky, panuje nemístný optimismus pasažérů Titaniku – ono to nějak dopadne. My jsme zde takto dobře žili dlouhá léta a budeme tak žit i nadále. Nedopadne to. USA bez mrknutí oka obětovaly celé své automobilové velkoměsto Detroit, jelikož už nebylo konkurenceschopné. Copak někdo přijde zvenčí zachraňovat nějakou naši fabriku? Nepřijde. Svět je globální a jiný nebude. Všechno závisí na lidech v dané fabrice.

Bohudík se mezi našimi zákazníky stále častěji objevují firmy, které se po letech propadu, ztrát a přešlapávání na místě nakonec probudily z letargie a začaly jít správným směrem. Řádně pročistily personál, rozloučily se s notorickými flákači a sabotéry, zavedly moderní výrobky, stroje, procesy. A v neposlední řadě cíleně vsadily na náš servis, který doslova znásobil efektivitu procesu obrábění a prudce snížil náklady.

Jediné možné řešení problému akutního nedostatku vysoce kvalifikovaného personálu ve fabrikách leží v zavedení úzké smluvní kooperace v každém oboru s firmami, které jimi disponují. Z mnoha důvodů nelze mít v každé fabrice „svoje“ špičkové odborníky na vše a zejména na složitou a dynamickou oblast třískového obrábění. Ale existuje zde jednoduché řešení, které úspěšně po dlouhá léta provozuje celá řada našich zákazníků. Fabrika nepotřebuje na sebe nabalovat všechny možné (často neprofitové a nákladné) procesy. Ona potřebuje mít včas expedovaný výrobek a dobře jej prodat. Ukázkovým příkladem tohoto postindustriálního přístupu je Apple. Ten si své produkty nevyrábí, ale zadává je v kooperaci v Asii, na což vynakládá jen zlomek – 1 % – ze svých celkových nákladů. Většinu služeb nakupuje a sám realizuje vývoj a marketing. Přitom produkuje megalomanský zisk ve výši okolo 40 bilionů USD. Zde není co dodat.

Závěr je pak (alespoň pro nás) velice jednoduchý. V ekonomice a obzvlášť v průmyslu je to jako v přírodě: kdo ignoruje změnu situace, ten zaniká. Jelikož dnes se vyrábí všechno a všude, tak zánik, i kdyby celého průmyslu v naší malé zemi, svět ani nepocítí. Ale bohudík lidé mají v hlavě mozek. Právě proto je víc než na čase správně ocenit situaci a udělat akční a promyšlený plán. Právě možným návodem (jak z toho i co s tím) je iniciativa Industry 4.0.

Ing. Valeri Zakrepa, jednatel společnosti Grumant

kacha@grumant.cz

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 160617
Datum: 08. 06. 2016
Rubrika: Monotematická příloha / Průmysl 4.0
Autor:
Firmy
Související články
Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Související články
Podpora zavádzania LOTO

Po úspešnej fáze implementácie konceptu TPM (Total Productive Maintenance) sa vedenie spoločnosti DS Smith, závod Martin, rozhodlo doplniť systematický prístup starostlivosti o výrobné zariadenia rovnako dôležitou súčasťou, nasmerovanou na starostlivosť o pracovníkov. Všetky aktivity súvisiace s výkonom údržby, obsluhy, nastavovania a dolaďovania výrobných zariadení sú späté s výkonom ľudskej práce a teda fyzického kontaktu človeka so strojom.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

E-commerce posouvá logistiku do vyšší dimenze

S rozvojem elektronického obchodování zaznamenala logistika velké změny. Dalším zlomovým okamžikem byl příchod pandemie na začátku tohoto roku, kdy e-shopy a logistické společnosti poskytující služby pro e-commerce musely prakticky den ze dne změnit své obchodní jednání, včetně logistiky. Proč se to jako jednomu z mála segmentů ekonomiky úspěšně podařilo a dále daří, jaké jsou nové trendy a jaký potenciál má umělá inteligence a další moderní technologie v logistickém byznysu? MM Průmyslové spektrum nad těmito tématy diskutovalo se zakladatelkou Zásilkovny a výraznou osobností české e- commerce Simonou Kijonkovou.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Investice firem do Průmyslu 4.0

Svaz průmyslu a dopravy ČR realizoval během letního období průzkum, jehož cílem bylo zjistit, jak tuzemské firmy zavádějí prvky Průmyslu 4.0 a jak jsou na digitální transformaci připraveny. Z výsledků vyplynulo, že polovina firem chce v příštích pěti letech do této oblasti investovat větší objem financí. Nejvíce podniků má zatím na zavádění prvků Průmyslu 4.0 vyčleněno do 5 % investičního rozpočtu. Jak se dalo dedukovat, aktivnější a připravenější na zavádění prvků Průmyslu 4.0 jsou velké firmy.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Kontakt s regionálními firmami je pro mě obrovskou inspirací

V cyklu podnikatelských příběhů jsme tentokrát měli možnost vyzpovídat Ing. Jiřího Holoubka, jehož profesní kariéra byla spojena především se společnosti ELCOM. V současné době se Jiří Holoubek vrcholově věnuje problematice Průmyslu 4.0.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit