Témata
Zdroj: K2

Jaké jsou hlavní požadavky firem na skutečně komplexní a robustní ERP systém? Takový, který dokáže splnit jejich přísná kritéria, být neocenitelným pomocníkem v naprosté většině firemních oblastí a procesů a také udržet technologický krok, či dokonce náskok před konkurencí? Pojďme se podívat, jak ERP systémy vznikaly a jaké na ně byly kladeny požadavky dříve a dnes.

Tento článek je součástí seriálu:
Dělejte to jinak
Díly
Reklama

Pojem ERP byl prvně použit v 90. letech 20. století jako zkratka slovního spojení Enterprise Resource Planning – plánování podnikových zdrojů. V té době se počítače postupně stávaly neoddělitelnou součástí každého provozu. Už předtím ale existovaly metody pro plánování požadavků na materiál (Material Requirements Planning – MRP) a plánování výrobních zdrojů (Manufacturing Resource Planning – MRP 2), které využívala hlavně výrobní oblast průmyslu. Kořeny principu MRP sahají do počátku druhé poloviny 20. století a za jeho duchovního otce je považován Joseph Orlicky, Čech, který emigroval do USA.

A právě MRP a MRP II byly jedním ze základních stavebních kamenů dnešních ERP systémů, a díky nim výrobní firmy získaly digitální nástroj pro efektivní řízení výrobních zdrojů. Samozřejmě ne všechny dnešní ERP systémy vznikaly na základě požadavků výroby. A možná i proto už v druhé polovině 90. let uměly tehdy moderní ERP systémy pokrýt i oblasti účetnictví, financí nebo třeba správy majetku a lidských zdrojů.

(Zdroj: K2)

Trh s ERP systémy se značně proměnil. V posledních 20 letech, kromě robustních a komplexních ERP systémů, vznikaly i ty menší, které se specializovaly pouze na určité oblasti podniku. Tento trend pokračuje a menším firmám tato řešení mohou do určité doby stačit. Menší obchodní firmě bude vyhovovat jedna aplikace pro marketing a druhá aplikace pro řízení menšího skladu. Malá výroba s pěti operátory taktéž nepotřebuje robustní systémové plánování výroby.

Tedy až do doby, než se firma rozroste a zvětší své objemy obchodu či výroby. To už ale bývá obvykle dost pozdě, protože větší dodavatelé komplexních informačních systémů zpravidla nemají čas okamžitě a možný problém je na světě.

Reklama
Reklama
Reklama

Existují zde ještě alternativní přístupy. Obvykle se jedná o můstky a napojení několika systémů tak, aby spolu komunikovaly a ve výsledku tvořily jeden propojený systém. Z dlouhodobého hlediska je však tento přístup velmi křehký a situace se stává dlouhodobě neudržitelnou a finančně velmi nákladnou.

Velké a robustní informační systémy dnes dokážou pokrýt velmi široké spektrum oblastí. Mají také jasnou vizi, co chtějí pokrývat v budoucnu, případně na co se chtějí specializovat. Horší už to bývá s jejich kapacitami, a tedy i reálnými termíny implementací ERP systému.

Velká část firem s tím už dost často počítá, plánují tento velký krok s předstihem, a tudíž jim nevadí si na implementaci informačního systému rok nebo dva počkat. Už jenom proto, že chybné rozhodnutí při výběru ERP může mít fatální dopady na celý provoz. Stěžejní pro ně je, aby systém splňoval všechny specifické požadavky a pokryl všechny požadované firemní oblasti a procesy. Zásadním kritériem je pro firmy také budoucnost daného ERP řešení – jaký má směr a co může ERP v nových verzích nabídnout, a jestli drží a bude držet technologický krok, či dokonce náskok před konkurencí.

V následujících dílech seriálu „Dělejte to jinak“ představíme důležité provozní oblasti a jak by je měl kvalitní a robustní ERP systém pokrýt a zvládnout.


Vydání #1,2
Kód článku: 230126
Datum: 08. 02. 2023
Rubrika: Servis / Software
Související články
Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Dělejte to jinak: Zpracování a interpretace provozních dat

Nové technologie a metody vizualizace dat získávají stále důležitější roli, a to nejen v oblasti výroby. Vizuální prezentace dat v reálném čase umožňuje efektivnější řízení procesů a identifikaci trendů, což zvyšuje produktivitu a snižuje náklady.

Dělejte to jinak: Internet věcí pomáhá nejen v údržbě

Prediktivní údržba a její řešení v rámci informačního systému dokáže zefektivnit fungování vašich strojů. Vyskytují se však typy údržby, které nelze predikovat, a tedy ani naplánovat. Bývají to zpravidla menší či větší poruchy, které však mohou přerůst až v likvidační havárie a fatální poruchy, spojené s velmi drahou odstávkou a opravou stroje. Lze je eliminovat, či alespoň snížit jejich výskyt?

Související články
Dělejte to jinak: Prediktivní údržba

Chce-li být firma stále konkurenceschopná, musí plnit své termíny a udržovat náklady a ceny. Dodržování termínů může ovlivnit řada faktorů, jako například spolehliví dodavatelé a schopní pracovníci. Neméně důležitým faktorem jsou ale také stroje a jejich udržitelnost a schopnost pracovat s co nejvyšší efektivitou a spolehlivostí. Aby tomu tak bylo, je kritická jejich prediktivní údržba.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Informační systém je mozkem chytré firmy

Prémiové řešení pro zákazníky ze světa e-commerce, zjednodušená tvorba dashboardů nebo vlastní řešení pro sledování výroby v reálném čase. To jsou jen některé z novinek, které přináší nová verze ryze českého informačního systému K2, nazvaná Ori.

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Strojírenské fórum 2019: Zaostřeno na inteligentní výrobu

Letošní podzimní, v pořadí již 10. Strojírenské fórum, bylo opět příležitostí pro setkání špičkových odborníků (nejen) z oblasti výroby. Odehrálo se 19. listopadu v prostorách FEKT VUT v Brně.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Fórum výrobních průmyslníků

Pomůže vám integrace reálných prvků digitalizace a robotizace do vaší firmy zajistit vyšší produktivitu ve výrobě a dosažení vyšší efektivity všech vnitropodnikových procesů - od přijetí zakázky, přes konstrukci, výrobu, až po její expedici a v neposlední řadě nahradí tyto prvky scházející pracovní sílu?

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Marketing v 21. století

Budování značky pomocí moderních marketingových nástrojů je podle Tomáše Keprty, šéfa marketingového oddělení ve společnosti ČKD Blansko, v dnešní době zcela klíčové a nezbytné pro propagaci českého strojírenství a inženýringu ve světě. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč a co může přinést za výhody, obchodní příležitosti i konkrétní zakázky.

Dělejte to jinak: Už řídíte výrobu odkudkoliv?

Práce ve výrobě je mimořádně konzervativní. Zatímco vaši kolegové na manažerských pozicích mluví o home office, remote worku nebo work-life balance, vy jako výrobní ředitel sníte o tom, že vaši lidé dorazí včas do práce a udělají alespoň ten kus práce, na kterém jste se domluvili. To je vaše maximum možného. Vaše každodenní malá radost, že váš den proběhl víceméně tak, jak jste jej naplánovali. Ale i tady se zablýskalo na časy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit