Témata
Reklama

Ze života (ne)úspěšných firem: Užitek

Před téměř deseti roky jsem se po mnoha letech setkal se svým známým. Měl firmu s více než stovkou zaměstnanců, obchodně byl aktivní téměř po celém světě a přímo sršel energií.

Tento článek je součástí seriálu:
Ze života (ne)úspěšných firem
Díly

Na společném obědě jsme vzájemně porovnávali naše firmy a on byl tenkrát jednoznačně přesvědčen o tom, že pro dlouhodobé úspěšné fungování a stabilitu je potřeba mít dvě věci – produkt a proces. Jedno bez druhého prý nestačí. Bez produktu jste někde na konci potravního řetězce a bez procesu nemůžete efektivně fungovat a řídit své podnikání. Letos o Vánocích uplynul přesně rok od doby, kdy se jeho firma položila. O procesy usiloval, vlastní produkt za 20 let svého podnikání nenašel.

Reklama
Reklama
Reklama
Petr Schaffartzik je předsedou představenstva skupiny K2, která vyrábí, prodává a nasazuje ERP systém K2. Již více než dvacet let tak vidí úspěšným manažerům pod ruce. A vidí jejich úspěchy, i zbytečné cesty do slepých uliček. (Zdroj: K2 atmitec)

Oficiální rétorika vs. tvrdá realita

Produkt a proces. Jednoduchá myšlenka. Jde jen o to, jak ji uchopit. Práce v pozici dodavatele ERP systému nám dává jednu obrovskou výhodu – vidíme firmám pod ruce a můžeme tak porovnat jejich oficiální rétoriku a tvrdou realitu. A vidíme také to, co opravdu rozhoduje o úspěchu v jejich podnikání. Zda konkurenční výhodou jejich produktu jsou i jiné jeho parametry než pouze cena. Zda procesy fungují jen naoko, nebo se jimi lidé ve firmě opravdu řídí. A k tomu máme k dispozici veškeré ekonomické ukazatele a tím i důkaz, zda produkty a procesy generují očekávané peníze.

Užitek pro sebe, nebo pro zákazníka?

V této realitě je docela častým jevem možná až příliš velká koncentrace na sebe sama. Firmy se snaží zdokonalovat produkty a procesy a mnohdy zapomínají na to, jaký užitek to přinese jejich zákazníkům. Procesy pak optimalizují způsobem, který přináší užitky především uvnitř firmy, ale na zákazníky má nulový nebo dokonce negativní dopad. To je typické chování velkých korporátů, nicméně sklony k němu mají prakticky všichni.

Firmy se snaží zdokonalovat produkty a procesy a mnohdy zapomínají na to, jaký užitek to přinese jejich zákazníkům. (Zdroj: K2 atmitec)

Změna pro změnu?

Zkuste se více zaměřit na to, jaké užitky přinášejí změny, které vás čekají. A ověřte si, že po zavedení těchto změn se očekávání opravdu naplnila. Komunikace změn přes užitky funguje i směrem k vlastním zaměstnancům. A to i v případech, kdy se jich tyto užitky přímo netýkají. Vysvětlení užitků pomůže zavedení změn a posílí u zaměstnanců hrdost na firmu a značku. A jestliže užitky nejste schopni popsat předem, pak změnu nedělejte. Budete pouze zbytečně vyhazovat peníze.
Až najdete chvilku času, tak se také podívejte, jaké užitky vám nabízejí dodavatelé, se kterými spolupracujete. A porovnejte si je s tím, co od svých dodavatelů očekáváte. Možná se přece jen nějakým změnám nevyhnete.

K2 atmitec

www.k2.cz

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 200910
Datum: 09. 09. 2020
Rubrika: Trendy / Restart průmyslu
Autor:
Související články
Ze života (ne)úspěšných firem: Předpoklady a předsudky

U našich aktivit v oblasti ERP systému K2 se často setkáváme s požadavky, abychom připravili výsledné prostředí pro uživatele tak, jako by neuměli do pěti napočítat. Důležitým kritériem je, aby lidé při práci nemuseli přemýšlet. Tato idea vychází z předpokladu, že to ani neumějí.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Související články
Marketing v 21. století

Budování značky pomocí moderních marketingových nástrojů je podle Tomáše Keprty, šéfa marketingového oddělení ve společnosti ČKD Blansko, v dnešní době zcela klíčové a nezbytné pro propagaci českého strojírenství a inženýringu ve světě. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč a co může přinést za výhody, obchodní příležitosti i konkrétní zakázky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nedostatek čipů ohrožuje celou ekonomiku

Celosvětový nedostatek čipů se nedotýká pouze výroby automobilů, ale celé řady dalších odvětví. Omezování výroby, prodlužování dodacích lhůt či zdražování jsou jeho dopadem na trh. Někteří specializovaní výrobci ukončují produkci svých novinek jen krátce po uvedení na trh. Podle některých odborníků se přitom situace zřejmě nezlepší dříve než koncem příštího roku (!).

Dovolená & práce dohromady – ideální kombinace na léto

Mnoho z nás bylo okolnostmi donuceno pracovat z domova. Této nabyté zkušenosti lze však využít v letních měsících k prodloužení „dovolené“. Pokud jste omezeni tím, že na vytoužený odpočinek máte pouze omezený čas a pak se musíte vrátit zpět k pracovní činnosti, využijte aktuálního trendu a zařiďte si „vacation office“. Jednoduše si vezmete notebook s sebou a práci budete věnovat část své dovolené, kterou si však na daném místě můžete prodloužit dle možností. Stačí se na to jen trochu připravit.

Ze života (ne)úspěšných firem: ERP systém a návratnost investice

Při zvažování investic ve firemním prostředí obvykle hledáme odpověď na otázku návratnosti takových investic, kterou známe pod zkratkou ROI. Požadavek na určení návratnosti investic se objevuje také téměř v každém výběrovém řízení na ERP systém. Jestliže umíme určit dostatek vstupních parametrů, pak dokážeme návratnost poměrně dobře spočítat.

Dělejte to jinak: Už řídíte výrobu odkudkoliv?

Práce ve výrobě je mimořádně konzervativní. Zatímco vaši kolegové na manažerských pozicích mluví o home office, remote worku nebo work-life balance, vy jako výrobní ředitel sníte o tom, že vaši lidé dorazí včas do práce a udělají alespoň ten kus práce, na kterém jste se domluvili. To je vaše maximum možného. Vaše každodenní malá radost, že váš den proběhl víceméně tak, jak jste jej naplánovali. Ale i tady se zablýskalo na časy.

ERP nově dosažitelné odkudkoliv

Skupina K2 uspořádala na začátku listopadu v brněnské Redutě výroční konferenci Status, která je určena majitelům a manažerům firem. Plnému hledišti brněnského divadla byla již tradičně představena nová verze informačního systému K2, která opět dostala krásné ženské jméno - Alba.

Dělejte to jinak: Průnik ERP a IoT ve výrobní revoluci

Vstupte do revoluční éry průmyslové transformace, kde se reálný svět prolíná s digitální realitou ve prospěch efektivity a inovace. Uprostřed této evoluce stojí dva hlavní hráči: ERP (Enterprise Resource Planning) a technologie Internet of Things (IoT). Tato synergická aliance nejen přináší novou dimenzi do průmyslových procesů, ale také otevírá dveře k mnoha možnostem vyhodnocování a optimalizace výroby.

Dělejte to jinak: Kalkulace – klíč k lepšímu řízení nákladů

V podnikovém prostředí je pečlivé řízení nákladů klíčovým faktorem pro úspěch. Je zkrátka důležité přesně vědět, kolik který výrobek stojí, a to ideálně v průběhu času, protože se v současné dynamické době náklady na všechno takřka denně mění. ERP systém je pro zjišťování nákladů ideální.

Dělejte to jinak: Trasovatelnost – klíčový prvek moderní výroby

Ve světě neustále se vyvíjejícího průmyslu se stává stále důležitějším sledovat pohyb materiálů od vstupu do výrobního procesu až po jejich konečné využití. Tato sledovatelnost, často označovaná jako "trasovatelnost", hraje zásadní roli v zajištění kvality, bezpečnosti a udržitelnosti výroby. A právě informační systémy se staly klíčovým nástrojem pro dosažení této trasovatelnosti.

Dělejte to jinak: Zásobování výroby a klíčová role ERP systémů

Zásobování je nepochybně jeden z klíčových procesů, který zajišťuje chod a fungování každé firmy. Správné zásobování nejenže minimalizuje rizika nedostatku, který může vést až k zastavení provozu, ale také snižuje přebytečné zásoby, které ve výsledku představují plýtvání finančních prostředků.

Dělejte to jinak: Řízení změn a inovací v ERP

Udržet se v konkurenčním prostředí a být stále úspěšný je velmi náročný, a hlavně nikdy nekončící proces. Jednou z cest může být neustálý vývoj, inovace a vylepšování prodávaných produktů nebo služeb. Ideální je, pokud každou takovou inovaci umíme zadat do ERP systému, který dokáže změny přehledně distribuovat správným lidem. Obecně lze zlepšovat opravdu cokoli, od nákupních a výrobních procesů přes skladování a expedici až po úsměv obchodníka, který váš produkt prodává.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit