Témata
Vydání #9
Září 2020Téma měsíce

Restart průmyslu I.

Společně postavíme průmysl zase na nohy

Články

Redakce

E-commerce posouvá logistiku do vyšší dimenze

S rozvojem elektronického obchodování zaznamenala logistika velké změny. Dalším zlomovým okamžikem byl příchod pandemie na začátku tohoto roku, kdy e-shopy a logistické společnosti poskytující služby pro e-commerce musely prakticky den ze dne změnit své obchodní jednání, včetně logistiky. Proč se to jako jednomu z mála segmentů ekonomiky úspěšně podařilo a dále daří, jaké jsou nové trendy a jaký potenciál má umělá inteligence a další moderní technologie v logistickém byznysu? MM Průmyslové spektrum nad těmito tématy diskutovalo se zakladatelkou Zásilkovny a výraznou osobností české e- commerce Simonou Kijonkovou.

Život podle profesora Kassaye

Profesor Štefan Kassay se řadí mezi klíčové osobnosti podnikatelského a vědeckého života, a to nikoliv pouze na Slovensku, ale i v okolních evropských zemích. Vyučil se jako soustružník a díky své neskonalé touze po poznání se vypracoval mezi evropskou elitu a nenašli byste zde jemu rovnému, který by dokázal v takové míře integrovat podnikatelské, ekonomické, vědecké, pedagogické a diplomatické znalosti, jako právě profesor Kassay. V oblasti vědy a vzdělávání vidí zásadní impuls pro rozvoj jednotlivce a společnosti a proto mj. založil svoji nadaci, která tyto kroky podporuje.

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké kondici se nyní nachází vaše firma a jak máte zakázkově pokrytou druhou polovinu roku 2020 a výhledy na začátek příštího roku?

Fórum děkanů strojních fakult

Jak se vám osvědčila bezkontaktní on-line výuka, zkoušení, případně státní závěrečné zkoušky na vaší fakultě? Myslíte, že v některých případech dokáže tento formát plnohodnotně nahradit "klasický", historicky zakořeněný, způsob výuky a zkoušení a vydáte se touto cestou v nacházejícím semestru (bez ohledu na uvolnění hygienických požadavků)?

Nástrojový management bez starosti

Řezné nástroje, návrhy technologie třískového obrábění a pomocníka v podobě výdejního automatu nástrojů od společnosti Ceratizit využívá firma Ensinger již mnoho let k ne zcela standardní disciplíně - obrábění plastů.

Závěrečné oponentní řízení CK-SVT

V dubnu 2012 byl na půdě Fakulty strojní ČVUT v Praze oficiálně zahájen osmi letý projekt Centrum kompetence - Strojírenská výrobní technika v rámci dotačního programu Technologické agentury ČR. Projekt byl úspěšně ukončen ke konci roku 2019 a v červnu 2020 proběhlo Závěrečné oponentní řízení ve firmě TOS Varnsdorf, jednoho ze spoluřešitelů.

Bezpečnost informací: Priorita dnešních dnů

Mnoho firem se potýká s otázkami bezpečnosti informací. Je to problematika složitá. Mnoho manažerů to dobře chápe. A tak hledají řešení, jak se o tuto oblast efektivně postarat. Vyřešit ji vlastními silami, nebo ji svěřit externímu týmu? A jak se vlastně o kvalifikaci odborníka ujistit? O tom více prozradila Ing. Romana Hofmanová z České společnosti pro jakost.

Korona krize aneb co nás nezabije - to nás posílí

Takzvaná koronavirová krize byla v předchozích měsících důvodem rapidního přibývání šedin na hlavách kapitánů (nejen) českého průmyslu, stejně jako drobných podnikatelů v nejrůznějších oborech a neméně i jejich zaměstnanců. V současné době všichni doufáme, že jsme se již odrazili ode dna. Jak se ale krize konkrétně podepsala na dvou prakticky opačných oblastech průmyslu - pivovarnictví a automobilového průmyslu - a co lze očekávat do budoucna? Na to jsme se zeptali Pavlíny Kalousové, ředitelky firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje, a Petra Nováka, jednatele společnosti Koyo Bearings Česká republika.

Marketing v 21. století

Budování značky pomocí moderních marketingových nástrojů je podle Tomáše Keprty, šéfa marketingového oddělení ve společnosti ČKD Blansko, v dnešní době zcela klíčové a nezbytné pro propagaci českého strojírenství a inženýringu ve světě. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč a co může přinést za výhody, obchodní příležitosti i konkrétní zakázky.

Dejme naší ekonomice nový pozitivní impuls

Německá firma Heidenhain patří mezi nejznámější výrobce řídicích systémů. Své zastoupení má v České republice od roku 1991 a v jeho čele stál téměř tři desítky let Ing. Jan Štědrý. V letošním roce jej na pozici jednatele společnosti Heidenhain vystřídal Ing. Vojtěch Marek.

Servis

Soutěž Manažer roku vyhlíží vítěze

Nejlepší manažeři, podnikatelé, lídři, účastníci 27. ročníku soutěže České manažerské asociace Manažer roku se sejdou 21. října v pražském Paláci Žofín. Předcházet mu bude panelová diskuze autorů knihy Návrat k prosperitě.

Inženýrská akademie ČR - Výzkumná spolupráce v oblasti jaderné energetiky

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi se společným zájmem - podporovat výzkum, vzdělávání a inovace. Najdeme zde špičkové odborníky z různých oborů. V našem seriálu dáváme slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti mohou být pro naše čtenáře zvlášť zajímavé.

Finance pro podnikání - Prostory, v nichž můžeme růst

Průmyslové lepení. Tak se nazývá oblast, bez které se dnes neobejde prakticky žádné odvětví. Přitom lidí, kteří mu opravdu rozumí, u nás není mnoho. O těch, kteří patří k západočeské firmě Kaletech, působící v této oblasti již 16 let, se však bez váhání dá říci, že jsou skutečnými odborníky. A o zakladateli firmy a jejím jednateli, kterým je Ing. Martin Kaše, to platí dvojnásob. I to bylo důvod, proč růst této firmy opakovaně podpořila Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 6. díl: Od soukromého vlastnictví ke společnému sdílení

V tomto díle našeho seriálu si představíme dvě možná řešení hypotetického přechodu k elektromobilitě, model sdílené ekonomiky a koncept autonomního řízení. Krátká úvaha o nich, která si nenárokuje být vyčerpávající anebo představovat jasnovideckou výpravu do budoucnosti možného rozvoje těchto konceptů (kupř. problémy s regulací a zdaněním sdílené ekonomiky přecházíme mlčením), má především za cíl ukázat, jak je fenomén elektromobility rozmanitý a že se dotýká jak oblasti technologií, tak otázek ekonomických, sociálních a v neposlední řadě i politických.

Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Inspirace a výzvy v rozvoji zaměstnanců, 6. díl: Jak na retrospektivu

Při zavádění agilních metod se potkáme také s retrospektivou. Vracíme se do minulosti, abychom ovlivnili přítomnost. To děláme běžně, pomáhají nám data a KPI, měříme, pak můžeme řídit a zlepšovat. A tak stále dokola, jakýsi chladný kalkul, bez kterého to ovšem nejde. Dlouhá léta jsme takto pracovali a bylo to správně. Jak podle standardů, příruček, tak podle vlastního rozumu. Lidé byli obecně bráni jako samozřejmost, součást zdrojů, které jsou k dispozici. To ale nestačí.

Předpoklady a bariéry inovační tvořivosti vývojářů

Při výběru vývojáře do firmy by měl jeho budoucí vedoucí zkoumat, zda má předpoklady pro tuto práci (uvedené v předchozím článku MM 6&7,8/200635) a potom, zda nemá nějaké bariéry tvořivosti. Má je kdekdo.

Informační technologie

Certifikáty a oprávnění v blockchainu

Blockchain je vhodný k vystavování certifikátů a potvrzení nejrůznějších druhů. Certifikátem myslím jakoukoliv datovou větu, která osvědčuje informaci. Tedy například certifikát kvality výrobku, diplom absolventa, svářečský průkaz, povolení ke vstupu do prostor, oprávnění provádět nějakou činnost či umožnění, aby s výrobkem byla provedena nějaká operace.

Inovace

Tak trochu jiný povlak

Vývoj PVD povlaků probíhá v průmyslovém měřítku od 90. let. Standardem pro obrábění a tváření se staly různé technologické a chemické obměny vrstev TiAlN a CrAlN. Zdálo se, že v této oblasti již nelze dosáhnout převratnější změny. Ukazuje se však, že to možné je.

Trendy

Transparentnost údržby předchází nákladným přerušením provozu

Systémy sledování stavu (CMS) založené na měření vibrací představují osvědčenou a velmi efektivní prevenci neplánovaných odstávek strojů a s nimi souvisejících ztrát produkce. Společnost Schaeffler nabízí nový systém Optime pro sledování stavu na základě měření vibrací, určený pro nízkonákladové aplikace. Nabídka řešení CMS dále zahrnuje jednokanálový systém SmartCheck, který je na trhu již několik let, a nedávno představený vícekanálový systém ProLink.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Dotaženo do maxima

S více než čtyřmi tisíci zaměstnanců a širokým rozsahem nástrojů provozního zařízení a zařízení pro osobní ochranu je firma Hoffmann Group bezesporu jedním z lídrů v průmyslu.

Sinumerik: nová tvář přesnosti

Sinumerik One je další generací řídicího systému, díky němuž společnost Siemens opět posunula hranice propojení CNC řízení a digitálních technologií. Dnes je bez váhání možné jej nazvat špičkou v oblasti inovací. Co však stálo za vznikem číslicového řídicího systému a kdo jej uvedl do provozu?

To pravé pro flexibilitu a přesnost

Flexibilní hrotová bruska Jumat vás přesvědčí svou malou náročností na přípravu a svou vysokou přesností.

Stroje pro bezkonkurenční produktivitu

Nejnovější horizontální obráběcí centrum HCN-5000 od společnosti Yamazaki Mazak je vybaveno vysokokapacitním automatizačním systémem MPP500, jenž je navržen tak, aby nabízel bezobslužný noční provoz, nejvyšší produktivitu a snadnou obsluhu.

Třicet let na výsluní

Po Sametové revoluci, zavládl v České republice tak zvaný "divoký kapitalismus". V praxi to znamenalo, že po čtyřicetiletém nuceném podnikatelském abstinování zkoušel podnikat téměř každý. Výjimku netvořili ani lidé z oblasti IT. Zvláště proto, že tato branže se zpočátku, díky naprosto nenasycenému českému trhu, jevila jako opravdový zlatý důl. Firem, které věřily, že výpočetní technika je pro ně správnou cestou, vzniklo v raných 90. letech úctyhodné množství. Jen málo z nich však dnes najdeme v obchodním rejstříku. Mezi ty, které byly úspěšné a dnes jsou ledry oboru bezesporu patří Asseco Solutions, producent informačních systémů Helios. Na podrobnosti cesty k úspěchu i na to, jak to jde dnes, jsme se zeptali Ing. Jiřího Huba, generální ředitele společnosti.

Rodinná firma oslaví devadesátku

Německý výrobce obráběcích center, transferových modulů a jednoúčelových strojů ELHA je díky své dlouhodobé historii schopen reagovat na téměř všechny výzvy trhu.

Objednáno dnes, doručeno zítra je již minulostí

V dnešní době, kdy jsou obráběcí společnosti pod obrovským tlakem a počítají každou vteřinu, aby objednávky plnili rychle a efektivně, se tyto společnosti spoléhají na dodavatele nástrojů, kteří jim nabídnou nejen kvalitní nástroje na obrábění, ale také jsou schopní je dodat co nejrychleji. Řešení Tool Supply 24/7 pro dodávky nástrojů Ceratizit se může pochlubit pravděpodobně tou nejrychlejší dobou dodání při nákupu nástrojů - Ihned. Zákazník již nemusí objednávat ani čekat na dodání nástroje, protože je má k dispozici přímo ve svém podniku ve výdejním systému Tool-O-Mat.

Kolaborativní roboty při zpracování plastů

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti v automatizaci průmyslu zpracování plastů a polymerů. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti přímo po boku pracovníků, rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě pak i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Správné řešení pro každé použití

Tento slogan vystihuje široký sortiment společnosti Zoller v oblasti měření, seřizování, kontroly a správy nástrojů. Pro každý typ výroby a pro každé požadavky jsou k dispozici ta nejoptimálnější řešení.

Tool management pohání digitalizaci vpřed

Společnost TDM Systems uvedla 7. července na trh nejnovější verzi svých řešení TDM a TDM Global Line. Obě "release 2020" tohoto softwaru pro digitální management nástrojů nabízejí vedle početných vylepšení také nové moduly, s nimiž uživatelé sníží své náklady na nástroje a zvýší svoji efektivitu.

Transformace výroby

Ještě zcela nedávno se spolupráce výrobních provozů a dodavatelů obráběcích nástrojů soustředila téměř výhradně na optimalizaci procesů obrábění kovů. Každý z dodavatelů spoluzodpovídal za výsledky, jichž dosahovaly jeho nástroje v jednotlivých operacích. Současná situace moderní průmyslové výroby však vyžaduje spolupráci daleko hlubší. Pouze důkladná znalost všech skutečností a souvislostí činnosti výrobního provozu totiž umožní využít jeho potenciál naplno.

Inovace řezných materiálů

Ve stavebním průmyslu začíná každá stavba domu zhotovením základové desky. Následná stabilita a spolehlivost celé stavby pak závisí na tom, jak pevné základy jsou. Ve strojním průmyslu je při konstrukci řezných nástrojů základem řezný materiál.

Škola programování řídicího systému - 2. díl

Ing. Miloslav Štulpa ve spolupráci se společností FANUC Czech připravil třídílný seriál, který se zabývá praktickým ovládáním softwaru řídicího systému Fanuc v aplikacích soustružení a frézování. První část seznámila čtenáře se strukturou řídicího systému a CNC programu s cílem vytvoření jeho prvního programu. Části druhá a třetí navazují na 1. díl vybranými příklady ukazujícími možnosti při tvorbě programu v oblasti soustružení a frézování.

Excentrický lis nahradil více starších strojů

Díky využití špičkových technologií při realizaci svých výrobků se společnost Sangiacomo Presse řadí mezi přední výrobce mechanických, výstředníkových lisů s rámem ve tvaru C a s rámem ve tvaru H. Na světovém trhu působí již od 60 let.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Nový upichovací systém pro dlouhotočné soustruhy

Upichovací procesy hrají zejména ve velkosériové výrobě důležitou roli. Jednou z hnacích sil je tendence k miniaturizaci i složitých geometrií součástek, a to hlavně v oblasti upichovacích a zapichovacích nástrojů.

Inovace nástrojů pro frézování

Německá společnost Paul Horn GmbH se prosazuje s produkty, které se vyznačují především svými technologickými vlastnostmi, vysokou výkonností a spolehlivostí. Nabídku tvoří nástroje pro zapichování, upichování, soustružení, frézování, vrtání a vystružování, které dnes zaujímají přední pozice na trhu. Firmu Paul Horn GmbH na českém a slovenském trhu zastupuje společnost SK Technik.

Přínosy nástrojů pro monitoring a diagnostiku strojů

V roce 2018 začal výrobní závod SKF na mazací systémy v Chodově používat dva nástroje pro monitoring a diagnostiku strojů – QuickCollect pro pochůzkovou kontrolu a online monitorovací systém IMx-8. V současné době už je známo, co všechno v Chodově díky užívání těchto systémů získali a jak jsou s nimi spokojeni. Užívání monitoringu a vzdálené diagnostiky přineslo především velké úspory, snížení rizika a snížení času na sběr dat v budoucnu.

Ze života (ne)úspěšných firem: Užitek

Před téměř deseti roky jsem se po mnoha letech setkal se svým známým. Měl firmu s více než stovkou zaměstnanců, obchodně byl aktivní téměř po celém světě a přímo sršel energií.

Dodací lhůty jsou zkráceny na polovinu

Nový konfigurátor omílacích strojů umožňuje sestavit různé vibrační dokončovací systémy včetně sušiček a jednotek pro úpravu procesní vody a jejich propojení do standardizovaných sestav. To přispívá nejen ke zkrácení dodací lhůty až o polovinu, ale u zákazníka také ke zjednodušení uvedení zařízení do provozu.

Vyplatí se automatizovat?

V současné době, kdy řada firem bojuje s nedostatkem pracovních sil a vysokými mzdovými náklady, ještě situaci zkomplikovala pandemie Covid-19, která se však paradoxně může stát i motivací pro důslednější automatizaci. Investice do rozumné robotizace průmyslových provozů je nyní ekonomicky výhodným řešením, které se může vyplatit i menším firmám.

Řídicí systém z vlastní dílny, 4. díl: Tabletová filosofie OSP-Suite

Čtvrté pokračování seriálu o řídicím systému OSP-P300A japonské firmy Okuma přináší téma "OSP Suite". Pod tímto označením je prezentován soubor (suite) aplikací, které usnadňují operátorovi stroje zvládnout opracování obrobku bezpečně, co nejrychleji a přitom přesně. Okuma využila masového rozšíření tabletů a chytrých telefonů a na dotykové obrazovce řídicího systému poskytuje operátorovi stroje rychlý přístup k řadě aplikací stejným způsobem jako na tabletu.

Vývoj ani vir nezastaví

I přes složitější rok 2020 pracuje japonská společnost Tungaloy neustále na vývoji nových nástrojů. Tři z nich jsou představeny v následujícím článku.

Blíže zákazníkům s novou streamovací platformou

Prima Industrie představila novou streamovací platformu Prima @ Home, jejímž cílem je nabídnout akce, dema, webináře, prezentace, kurzy a být blízko svým zákazníkům po celém světě.

Hnací síla pro hygienický řez

Bez rohů nebo skrytých hran - to jsou jen některé z požadavků na komponenty, které se používají v potravinářských strojích. Firma Der Span takové komponenty vyrábí a spoléhá se při tom na obráběcí centra od společnosti Hermle. Díky automatizaci HS flex se část těchto strojů používá nepřetržitě a vytváří perfektní povrchy i přes noc.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit