Témata
Reklama

Po Sametové revoluci, zavládl v České republice tak zvaný "divoký kapitalismus". V praxi to znamenalo, že po čtyřicetiletém nuceném podnikatelském abstinování zkoušel podnikat téměř každý. Výjimku netvořili ani lidé z oblasti IT. Zvláště proto, že tato branže se zpočátku, díky naprosto nenasycenému českému trhu, jevila jako opravdový zlatý důl. Firem, které věřily, že výpočetní technika je pro ně správnou cestou, vzniklo v raných 90. letech úctyhodné množství. Jen málo z nich však dnes najdeme v obchodním rejstříku. Mezi ty, které byly úspěšné a dnes jsou ledry oboru bezesporu patří Asseco Solutions, producent informačních systémů Helios. Na podrobnosti cesty k úspěchu i na to, jak to jde dnes, jsme se zeptali Ing. Jiřího Huba, generální ředitele společnosti.

„Za 30 let existence již obsluhujeme více než 15 000 zákazníku velmi širokéhocílového spektra,“ říká Jiří Hub. (Zdroj: Asseco Solutions)

K. Trčalová: Jaký je příběh vzniku Asseco Solutions CZ / DE? Vy sám jste jedním z pamětníků, kteří byli u toho téměř od začátku...

J. Hub: Společnost vznikla v roce 1990, tedy také přesně před 30 lety. Byla to téměř učebnicová porevoluční success story. Firma vznikla v podstatě jako „garážovka“, kdy čtyři kamarádi společně založili s.r.o. a vytvořili pro pár spřátelených firem program pro účetnictví, skladovou evidenci, správu majetku apod. Protože byli úspěšní, dali softwaru obchodní jméno – Helios – a začali jej prodávat dále. Helios se postupně etabloval zejména v menších a středně velkých firmách. Ale již v roce 1996 se začalo s vývojem většího, robustnějšího softwaru, který jsme začali dodávat větším zákazníkům s vyššími nároky. Postupně se firma vypracovala na leadera českého ERP trhu s mezinárodním přesahem, měla dceřiné firmy na Slovensku a v Německu.Součástí skupiny Asseco jsme se stali v roce 2007, přičemž v té době již společnost zaměstnávala asi 250 lidí a obrat se pohyboval na úrovni čtvrt miliardy Kč (10 mil eur).

K. Trčalová: A jaké jsou vaše vzpomínky na toto období? Bylo náročnější než pozdější fáze vývoje firmy, nebo naopak lehčí či radostnější?

J. Hub:
Mé vzpomínky jsou veskrze báječné, moc rád na tu dobu vzpomínám. Do společnosti jsem nastoupil hned po ukončení studia vysoké školy, respektive vlastně ještě v rámci studia jsem již pro firmu pracoval a psal na toto téma diplomovou práci. Bylo to na počátku 90. let, což byla doba bouřlivého rozvoje informačních technologií. Trh byl nenasycený, poptávka obrovská. Ale s dobrým produktem nebyl problém tuto vysokou poptávku uspokojit.

Náročné bylo zejména uřídit bouřlivý růst firmy. Nemyslím ani tak to, že si do dneška vzpomínám, jak programátoři víceméně přespávali v práci, abychom stihli všem zákazníkům dodat vše, co chtěli. Mám spíše na mysli manažerské uřízení přerodu „garážové“ firmy s pár zaměstnanci přes „rodinnou“ firmu s několika desítkami pracovníků až po etablovanou středně velkou IT firmu s několika sty zaměstnanci a vedoucím postavením na trhu.

K. Trčalová: Jakou pozici vaše firma zaujímá dnes? Míním v rámci českého a evropského trhu ERP.

J. Hub:
Asseco Solutions patří stále mezi leadery na trhu v rámci ERP. Jen se již nemůžeme chlubit tím, že jsme největší česká ERP firma, protože již nejsme česká firma

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Související články
Marketing v 21. století

Budování značky pomocí moderních marketingových nástrojů je podle Tomáše Keprty, šéfa marketingového oddělení ve společnosti ČKD Blansko, v dnešní době zcela klíčové a nezbytné pro propagaci českého strojírenství a inženýringu ve světě. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč a co může přinést za výhody, obchodní příležitosti i konkrétní zakázky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Spolu (nejen) pro informační bezpečnost

Jedním z komerčních subjektů, které dlouhodobě spolupracují s českými univerzitami, je společnost Gordic. Tento tvůrce softwaru, především pro veřejnou správu a bankovnictví, se dlouhodobě zabývá dnes tak žhavou problematikou kybernetické bezpečnosti. Jedním z jeho důležitých partnerů na poli akademickém je Fakulta podnikatelská brněnského VUT. Ohledně názorů na tuto spolupráci tentokrát proběhla diskuze ve třech. Zúčastnila se doc. Ing. Zdeňka Konečná, proděkanka fakulty, Ing. Viktor Ondrák, Ph.D., pracovník Ústavu informatiky, a Ing. Jaromír Řezáč, generální ředitel společnosti Gordic.

Bezpečnost firemních dat, část 3.

Tím, jak se výroba stává čím dál více sofistikovanější, dochází ke vzájemnému sdílení dat napříč všemi odděleními v rámci podniku. Potenciál úniku těchto citlivých firemních informací a zavlečení závadného obsahu do firmy, např. skrze webová rozhraní či e-mailovou korenspondenci, představují v současné době největší bezpečnostní riziko. Je třeba na tento fakt klást velký zřetel, a proto bychom vám rádi v průběhu následujících vydání přinášeli edukativní seriál o bezpečnosti firemních dat. Ta by totiž měla být vaší zásadní prioritou.

Bezpečnost firemních dat, část 2.

Tím, jak se výroba stává čím dál více sofistikovanější, dochází ke vzájemnému sdílení dat napříč všemi odděleními v rámci podniku. Potenciál úniku těchto citlivých firemních informací a zavlečení závadného obsahu do firmy, např. skrze webová rozhraní či e-mailovou korenspondenci, představují v současné době největší bezpečnostní riziko. Je třeba na tento fakt klást velký zřetel, a proto bychom vám rádi v průběhu následujících vydání přinášeli edukativní seriál o bezpečnosti firemních dat. Ta by totiž měla být vaší zásadní prioritou.

Jak mohou trendy z IT světa obohatit strojírenství

Řada trendů je pro svět IT a svět strojírenství podobná. Zvyšuje se tlak na rychlou dodávku a minimalizaci nákladů, rychlé řešení změn a navrhování řešení v podmínkách nejistoty. Tento článek je ukázkou toho, jak některé trendy z IT prostředí lze aplikovat v praxi strojírenských podniků.

Výroba i sklad ve znamení digitalizace

V současné době, kdy snad neexistuje firma, která by nepotřebovala být digitalizovaná, se ukazují různé cesty, jak toho dosáhnout. Jednou z nich je též mít za pomocníka moderní podnikový informační systém – ERP. Ten výrazně usnadní digitalizaci ve výrobních firmách a dokáže pomoci s řízením skladů, včetně těch nejmodernějších, automatizovaných.

Software pro dokonalou modulární výstavbu

Již od roku 1992, tedy přes 30 let, se píše historie mezinárodně úspěšné, ryze české společnosti KOMA Modular. Firma se zabývá výrobou a realizací modulární výstavby nejrůznějších typů a možností využití. Od roku 2003 je neocenitelným softwarovým pomocníkem jejích zaměstnanců i managementu informační systém Helios z produkce Asseco Solutions.

ERP pomůže s digitalizací

K hlavním trendům ve výrobní sféře, ať už jde o výrobu čehokoli, dnes patří digitalizace. A ačkoli to mnozí netuší, může ji ve výrobních firmách výrazně usnadnit moderní podnikový informační systém ERP. Nejnovější produkt Helios Nephrite z produkce softwarové společnosti Asseco Solutions nabízí například modul Výroba, který dokáže posunout podnikání uživatelů o úroveň výš.

Život v korporátu: Řídit lidsky a jít příkladem

Když Jiří Hub v letech 1988-1994 studoval na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze mezinárodní obchod, měl jasný plán - dělat mezinárodní obchod. Nyní, kdy je již řadu let na pozici generálního ředitele českého reprezentanta nadnárodního lídra v oblasti ERP, konstatuje, že mu plán skutečně vyšel. Zajímavé však je, že po celou tu dobu pracuje v jedné a téže firmě. Pouze se v průběhu oněch bezmála 30 let změnil její název a z původně malé rodinné firmy LCS International je nyní velká nadnárodní společnost či přesněji, člen nadnárodní federace - Asseco Solutions.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit