Témata
Reklama

Čínské podnikání

Nedávno založený čínský výrobce dieselových vzduchových kompresorů určených pro trh nákladních vozidel zažívá rychlý růst díky CNC obráběcím strojům Haas. Matt Bailey před časem navštívil sídlo firmy nedaleko Šanghaje, setkal se s ambiciózním ředitelem firmy a vyslechl si jeho příběh o zbohatnutí.

Pan Yang je přívětivý a usměvavý ředitel firmy Shanghai Chief Automobile Parts Company, založené v roce 2010 a sídlící několik kilometrů od rozlehlého nejlidnatějšího města v Číně. Přestože má jeho firma teprve tříletou historii, již dosáhla značného úspěchu v odvětví výroby neznačkových vzduchových kompresorů s dieselovým pohonem a náhradních dílů pro známé značky nákladních a užitkových vozidel.

Reklama
Reklama
Reklama
Firma Shanghai Chief Automobile Parts Company pana Yanga již za tři roky své existence dosáhla úspěchu ve výrobě neznačkových vzduchových kompresorů s dieselovým pohonem a náhradních dílů pro světové výrobce nákladních a užitkových vozidel.

Západní firmy v těchto obtížných časech příliš často nezažívají rychlý růst, zejména ve srovnání s čínskými podniky. Nicméně stejně jako jeho současníci – stoprocentně ti, které jsem potkal při své nedávné cestě do této země – se pan Yang nese na vlně asijského ekonomického tygra a nemá v úmyslu se jí vzdát.

Praxe je školou

Pan Yang je jako jeho vrstevníci především samoukem ve své profesi. Má za sebou „maturitu“ složenou z těžké práce ve dne i v noci, kdy začínal s koštětem v ruce. V zemi, kde je vyšší vzdělání privilegiem, které si mohou dovolit jen velmi bohatí, neměl příliš na výběr, a proto při první příležitosti odešel ze školy. Své obchodní znalosti se naučil v dílně firmy zabývající se přesným strojírenstvím, kterou vlastnili členové jeho rozvětvené rodiny.

Po skromných začátcích se nakonec objevila příležitost investovat a stát se partnerem v rozjíždějící se dílně jeho strýce, která měla vyrábět vzduchové kompresory pro tuzemské zákazníky. „Bylo velmi těžké vydělat vůbec nějaké peníze,“ říká mému tlumočníkovi. „Kvalita byla nevalná a marže nízké. Výroba stála na produktech s nízkou přidanou hodnotou a trh byl velmi omezený.“

Zúročené zkušenosti

Navzdory všem problémům firma pomalu rostla, ale pan Yang toužící po vstupu na mezinárodní trh byl čím dál více rozčarován nízkými ambicemi svého strýce. V roce 2010 z firmy odešel, aby zahájil další kapitolu svého pracovního života. Přestože si neodnášel velký finanční kapitál, měl pocit, že získal zkušenosti a přehled, které by mu měly usnadnit prorazit vlastními silami. „Byla to pro mě výzva,“ říká. „Založit vlastní firmu na trhu přesného strojírenství a rozvíjet ji díky spolupráci s mezinárodními firmami. Nechtěl jsem se omezovat pouze místními možnostmi.“ Dlouhodobá budoucnost čínských firem stojí bezpochyby na spolupráci se zákazníky v Evropě a jinde ve světě.

Evropa není Čína

Aby pan Yang navázal kontakty s mezinárodními zákazníky, vydal se na velké obchodní veletrhy v Las Vegas, Frankfurtu a řadě dalších dalekých míst. Po domluvě s nákupčími vyrobil vzorky produktů na své náklady. „Když byl zákazník spokojen, někdy jsme získali objednávku. Podnikání v Evropě je však velmi obtížné. Platí zde přísnější normy než tady v Číně a požadavky vždy obsahují dlouhý seznam kvalitativních a dodacích kritérií. Evropské firmy jsou velmi náročné, ale my jsme se nevzdali a usilovně pracovali na splnění jejich požadavků.“

Když svému prvnímu zákazníkovi ukázal, co umí vyrobit, pan Yang se s ním dohodl na 30% záloze. Spolu s půjčkou, za kterou ručil svým domem, tak získal cenné prostředky, které mohl investovat do zakoupení potřebné dílny a vybavení.

První investice

Navzdory omezenému rozpočtu se pan Yang rozhodl pořídit obráběcí stroje s osvědčenou produktivitou a kvalitou. Při svém hledání narazil na stroje Haas. „Obráběcí stroje Haas mají velmi dobrou hodnotu a jsou atraktivní i kvůli mnoha dalším skutečnostem. Mezi nejvýraznější výhody patřilo jednoduché a snadno použitelné CNC řízení. Hned jsem věděl, že jakmile operátoři začnou používat stroje Haas, už nebudou chtít používat jinou značku. Řízení nabízí mnohem více funkcí a flexibility než jiné stroje podobné hodnoty.“

S hrnoucími se objednávkami na vzduchové kompresory s dieselovým pohonem potřeboval pan Yang obrábět díly jako klikové hřídele, písty, pístnice, hlavy válců, klikové skříně a motorové komponenty. Součásti vzduchových kompresorů se vyrábějí z litiny, a proto jsou obrobky velmi těžké a prioritou číslo jedna je síla obrábění. Z toho důvodu se pan Yang rozhodl pro vertikální obráběcí centrum Haas VF-3YT s vřetenem s kuželem ISO 50, určené pro těžké obrábění. Centrum VF-3YT rovněž nabízí prodloužené pojezdy 1 016 x 660 x 635 mm, díky nimž lze na jeden stůl upevnit tři odlitky klikové skříně. Doba obrábění je cca 30 minut.

„Naše nejsložitější komponenty jsou bezpochyby klikové skříně, které vyžadují velmi přísné povrchové tolerance, zpravidla 2–3 µm. To však pro centrum VF-3YT není žádný problém, stejně jako vysoké pracovní zatížení – kdyby tomu bylo naopak, už bychom si další stroj Haas nepořídili.“

VF-3YT se brzy stalo nejvyužívanějším obráběcím strojem ve firmě, a proto před dvěma měsíci pan Yang zakoupil vertikální obráběcí centrum Haas VF-3, tentokrát včetně CNC otočného stolu Haas s 310mm deskou.

K náročným úkolům centra VF-3 patří vyvrtávání trojice otvorů a různé povrchové obrábění odlitků klikové skříně. Doby cyklů jsou zpravidla 15 minut a velikosti výrobních sérií 300 až 500 kusů.

Firma si pořídila také minifrézku Haas, která frézuje mazací otvory v klikových hřídelích. „Obvykle vyrábíme objednávky po 1 až 2 tisících jednotek, a proto minifrézka bývá v celodenním provozu sedm dnů v týdnu. Maximalizujeme možnosti našich strojů Haas,“ dodává pan Yang. „Vedle nepřetržitého provozu zatěžujeme stoly a otočný stůl HRT o dost těžšími obrobky, než je doporučeno, a nikdy jsme nezaznamenali žádný problém.“

Zákaznická podpora

V současnosti firma vlastní 14 strojů Haas a pan Yang neuvažuje o jiné značce strojů. Zároveň oceňuje místní firemní prodejnu Haas (HFO), která jim poskytuje životně důležité služby. Když provozovali první stroj Haas, neměli v záloze žádný jiný. Pro případ poruchy potřebovali mít jistotu, že firemní prodejna HFO zajistí rychlou opravu stroje. Přibližně 90 % jejich produktů je určeno na export, a proto by případné poruchy stroje mohly zapříčinit prodloužení dodacích lhůt. S firemní prodejnou HFO však mají tak dobré zkušenosti, že k nim do výrobní dílny dokonce vodí své nové zákazníky, aby si prohlédli stroje značky Haas.

Plány do budoucna

Navzdory dosaženému úspěchu pan Yang neusíná na vavřínech. Přestože vnímá skutečnost, že Čína má díky své rozvinutější infrastruktuře výhodu oproti jiným zemím, jako je například Indie, plně si uvědomuje, že se zmenšováním rozdílů v mzdových nákladech bude mnohem obtížnější uspět na globálním trhu. S ohledem na budoucnost značně investuje do procesu řízení jakosti.

Pan Yang si vytyčil cíl v horizontu pěti let vybudovat pověst výrobce komponentů, které jsou stejně dobré a přesné jako produkty vyráběné například v Německu. Snaží se také hledat zákazníky i v jiných částech světa než v Evropě – např. v Brazílii, Nigérii, Jižní Africe a dalších afrických státech.

Pan Yang se rovněž chystá vyrábět svůj vlastní produkt, možná již v příštím roce. Došlo by tak k potenciálně lukrativní přeměně jeho firmy na výrobce OEM. Podle jeho slov však největším hnacím motorem nejsou peníze – je to hrdost spojená s úspěšnou výrobou vlastního produktu. „Nejde o to stát se největší firmou; jde o to vyrábět nejlepší produkt,“ dodává na závěr. „To je symbolem úspěchu firmy kdekoli na světě.“

Matt Bailey

Haas Automation

michal@mbmc-uk.com

Reklama
Související články
Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

Související články
Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Made in Asia

Třináctý ročník výstavy China International Machine Tool Show se opět nesl v duchu změn, které v Číně delší dobu probíhají. Čeští škarohlídi se ve zprávách „radují“, že růst Číny v minulém kvartále zpomalil. A hned udávají čísla ze 7,4 na 7 procent. Zajisté katastrofální – sarkasmus. V tomto textu se dostaneme k některým aspektům i konkrétním objektům vystavované výrobní techniky, kterých si letos stálo za to všimnout.

Jako švýcarské hodinky…

Kdo by mezi strojaři neznal takové značky strojů, jako jsou Heckert, Scharmann, Dörries, SIP či Starrag. K těmto pěti švýcarským a německým klenotům přidejme ještě neméně významné výrobce karuselových brusek Berthiez, multifunkčních miniobráběcích strojů Bumotec či portálových a gantry center Droop+Rein a společně se SW řešením TTL pro adaptivní obrábění lopatek turbín dostaneme výsledek v podobě společnosti Starrag Group.

Perspektivy asijských trhů

Čína se v roce 2009 stala největším výrobcem obráběcích a tvářecích strojů na světě a o dva roky později dosáhla své dosavadní největší produkce v historii v hodnotě 29,5 mld. dolarů. Od té doby tři roky po sobě dochází k postupnému poklesu až na loňský objem 23,8 miliardy dolarů v poměru 6:4 ve prospěch obráběcích strojů. Vzhledem k povaze čínského trhu obráběcích strojů a ochazování jeho hospodářství lze očekávat další pokles v produkci a spotřebě i v letošním roce 2015.

Sektor obráběcích a tvářecích strojů doma i ve světě

Výroba obráběcích a tvářecích strojů představuje tradiční obor, který se po dlouhá desetiletí u nás těší velké oblibě a zastává zde jednu ze zásadních rolí inovačních procesů. Zároveň je to ale i obor (zejména sériově vyráběné stroje), který s minimálním zpožděním kopíruje celosvětový vývoj ekonomiky. 

Získané zkušenosti inovacemi pro zákazníky

Průmysl 4.0 je aktuální výzvou pro výrobce obráběcích strojů. Vlastní znalosti této problematiky uživatelů se na jeho implementaci do reálného provozu podílí velkou měrou a přispívají ke snadnějšímu zvládnutí cesty vedoucí k většímu propojení od výrobců strojů, přes jejich provozovatele až po odběrate dílů na strojích vyrobených. Podívejme se na zkušenosti společnosti Mazak v této oblasti.

Tchaj-Pej a sladký život

Skútry jsou bezpochyby nejoblíbenějším dopravním prostředkem v Tchaj-Pej, rušném hlavním městě Tchaj-wanu. Marus Performance a Artitek jsou dvě spolupracující firmy, které se zabývají výrobou zakázkových motocyklových dílů, především pro zákazníky se slabostí pro italské stroje. Majitelé těchto firem, Maru Shen a Jeffrey Chen, mají společnou ještě jednu vášeň – obráběcí stroje Haas.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit