Témata
Reklama

Co jsme nemohli předvést na MSV

Vzhledem k nepříznivé globální situaci, kdy byly zrušeny prakticky všechny výstavy a veletrhy rádi bychom alespoň touto formou představit tři výkonné a inteligentní stroje pro zpracování plechu Prima Power, které měly být předvedeny v Brně na MSV 2020.

Inovované poloautomatické ohýbací centrum

Ohýbací centrum BCe Smart 2220 disponuje jednoduchými, ale inovativními a inteligentními řešeními, která dokonale splňují vysoké nároky uživatelů na produktivitu a inteligenci zařízení. Právě proto se jmenuje Smart – chytrý. Poloautomatické proto, že představuje přestupní variantu mezi plně automatickým ohýbacím centrem, ale zároveň má rotátor, který zajišťuje plynulé a rychlé otáčení dílu při ohýbání.

Velký pracovní stůl, který umožňuje nakládání a vykládání dílů v jediné posloupnosti, zvyšuje produktivitu. Stroj je snadno použitelný a nevyžaduje kvalifikované operátory. Díky čtečce čárových kódů a systému ATC (automatická výměna nástrojů) je jeho nastavení automatické, provádí se ve skrytém čase a díky tomu je stroj dynamicky schopen reagovat na změny a dávka zpracovávaného dílu může být i pouze jeden kus. Vysoká úroveň ergonomie a bezpečnosti je dosažena díky řadě vlastností, jako jsou absence fyzických bariér pro ruční vkládání, použití výstražných světel a akustických signálů k synchronizaci nakládání a vykládání, programovatelné světelné reference pro jednoduché polohování ohýbaných kusů a druhý interaktivní displej, který navádí operátora v jednotlivých pracovních fázích, např. jak orientovat kus apod. Boční části pracovního stolu mohou být rovněž lehce spouštěny dolů, tak aby umožňovaly obsluze přiblížit se při nakládání nebo vykládání středně velkých kusů.

Stroj je velmi flexibilní, lze na něm proto vyrábět malé dávky, série komponentů nebo i jednotlivé díly. To vše s vysokou kvalitou ohýbání a vysokou opakovatelností. Kompaktní uspořádání, nízké nároky na údržbu a rychlá a snadná instalace z něj činí skutečně unikátní zařízení.

Reklama
Reklama
Reklama
Ohýbací centrum BCe Smart 2220 disponuje jednoduchými, ale inovativními a inteligentními řešeními, která dokonale splňují vysoké nároky uživatelů na produktivitu a inteligenci zařízení. (Zdroj: Prima Power)Díky řídicímu systému Open Control od společnosti Prima Electro, rozhraní pro operátora Tulus a programovacímu systému Master Bend Cam je řízení celého výrobního procesu s BCe Smart snadné a efektivní. Stroj je také připraven pro integraci robotů pro automatické nakládání a vykládání. Dále je vybaven řadou opcí přizpůsobených pro konkrétní aplikace, jako je například automatická výměna nástroje, přídavné krátké nože pro symetrické nebo asymetrické pozicování a ohyby. Pomocí nestandardního držáku UBC lze také uchopit velmi úzké profily nebo centrovat plech, který má asymetrické zářezy. K dispozici je také obrazovka pro režim samostatného učení (self-learning). Maximální délka ohybu BCe Smart je 2 250 mm a velikost ohýbaného dílu se může pohybovat mezi 180 x 360 a 1 500 x 2 850 mm. Ohybová síla je 32 tun. Inovované servoelektrické pohony mají nižší spotřebu elektrické energie než předchozí řada a pohybují se na méně než polovině spotřeby srovnatelného hydraulického ohýbacího centra. Výrazně nižší jsou i náklady na údržbu.

Vysoce výkonný vláknový laser

Laser Genius je dostupný ve dvou velikostech (1530 a 2040) a s výkonem od 3 do 10 kW. Kombinuje flexibilitu stroje Platino se zvýšenou produktivitou a účinností získanou inovativním použitím materiálů – jako např. nosník z kompozitu na bázi uhlíkových vláken a rám ze syntetického granitu.

Efektivitu dále zvyšuje lineární pohon s vysokou dynamikou, který ve srovnání s konvenčními pohonnými systémy přispívá ke zvýšení produktivity až o 20 %. Adaptivní optika pro automatické řízení ohniskové vzdálenosti vylepšuje kvalitu řezání.

V Brně měl být představen vysoce výkonný vláknový Laser Genius 1530 s laserovým zdrojem o výkonu 10 kW, který má nejkratší dobu propalu ve své třídě (kratší než 1 s) a nové řezací trysky, které snižují spotřebu plynu. Tyto výhody činí stroj vysoce produktivním a přesným. Laser Genius 1530 se může pochlubit také lineárními motory, nosníkem z uhlíkových vláken a inteligentními procesními senzory. S 10kW zdrojem je ideálním řešením pro všechna průmyslová odvětví: od subdodávek přes zemědělské a stavební stroje až po průmyslová vozidla.

Stroj je vybaven flexibilním úložným systémem Prima Power, který integruje zakládací a vykládací prvky Combo Tower Laser, což je optimální pro plně automatizovanou výrobu. Má velkou úložnou kapacitou jak pro materiál, tak pro hotové dílce a zbytkový materiál. Laser Genius roste s potřebami zákazníka a lze jej v pozdějších fázích integrovat s dalšími moduly, např. s automatickým třídicím systémem LST, aby se zvýšila úroveň automatizace výrobního toku v továrně.

Flexibilní ohýbací centra

Centrum BCe Smart 2220 je poloautomatické. Představuje přestupní variantu mezi plně automatickým ohýbacím centrem, ale zároveň má rotátor, který zajišťuje plynulé a rychlé otáčení dílu při ohýbání. (Zdroj: Prima Power)Požadavky na trhu se mění a zpracovatelé stále více čelí situacím, kdy jsou velké série a objemy nahrazeny potřebou/poptávkou vyrábět malé série, navíc postavené na bázi just-in-time dodávek.


Fast Bend jsou vysoce flexibilní, efektivní, produktivní a uživatelsky příjemná ohýbací centra se servoelektrickým pohonem – první krok od ohraňovacího lisu k servoelektrickému ohýbacímu centru. K dispozici jsou tři modely, rozdělené podle maximální délky ohybu: FBe2220 (2 250 mm), FBe2720 (2 750 mm) a FBe3320 (3 350 mm).

Vysoce výkonný vláknový Laser Genius 1530 s výkonem od 3 do 10 kW. (Zdroj: Prima Power)Při použití tradiční technologie ohýbání pomocí ohraňovacích lisů se mohou sejít aspekty, které mohou následně způsobit problémy v řešení zmíněných úloh. Jedná se zejména o nastavovací časy, technické limity v produkci, složitosti dílů a součástí a také aktuální nedostatek kvalifikované pracovní síly. S tím vším souvisejí i náklady na jednici produktu, které se tak dostávají za hranici konkurenceschopnosti na trhu. Nejen v takovém případě je ideální zamyslet se, zda nenastal vhodný čas k technologickému posunu. Tím může být právě pořízení ohýbacího centra, které výše uvedené problémy řeší a je v této oblasti daleko efektivnější a rentabilnější než klasická technologie ohraňovacího lisu.
Vysoká produktivita a účinnost Laser Genius je mj. dána inovativním použitím materiálů – jako např. nosník z kompozitu na bázi uhlíkových vláken a rám ze syntetického granitu. (Zdroj: Prima Power)

Produkty Prima Power vycházejí z bohatých zkušeností v oblasti automatických ohýbacích center se servoelektrickým pohonem. Použití právě servoelektrického pohonu je potřeba zdůraznit, protože má oproti hydraulickému řešení mnoho výhod. Ať už je to v oblasti ekologie, protože stroj nepotřebuje žádný hydraulický olej, nebo snížení provozních nákladů právě absencí hydraulického oleje (až o 67 % nižší náklady) a také nižší spotřebou elektrické energie, která je zhruba poloviční ve srovnání s hydraulickým pohonem.

Nová generace ohýbacích center Prima Power – Fast Bend zlepšuje vlastnosti a výhody tohoto modelu, který se zaměřuje na nastavení spíše než manipulace s materiálem (pouze zakládání, otáčení a vykládání dílce je manuální a konané obsluhou). Díky novému Tulus Bend HMI, který poskytuje jasné a logické instrukce na obrazovce, jsou všechny operace pro manipulaci s dílci výrazně zjednodušeny a zrychleny a díky tomu je také podporována i funkce sebeučení.

Flexibilní ohýbací centrum Fast Bend se servoelektrickým pohonem. (Zdroj: Prima Power)Součástí dodávky je i nový CAM, Master BendCAM, který ideálně doplňuje inovativní funkce tohoto modelu a díky 3D simulaci součásti a procesu ohýbání představuje opravdu realistickou vizualizaci výrobního procesu. Stroj může být vybaven opcí automatické výměny nástrojů ATC a čtečkou čárových kódů. Po načtení kódu dílu dojde k automatickému vyhledání programu. Toto dramaticky zkracuje výrobní časy a zejména přípravné neproduktivní časy.

Blízko k zákazníkům – Prima @ Home

Prima @ Home je nová streamovací platforma Prima Industrie, jejímž cílem je poskytovat kompletní škálu služeb: od živých formátů, jako jsou události, dema, webináře, prezentace a školicí kurzy, k živým videonahrávkám produktů skupiny, které jsou streamovány na vyžádání.

Nový nástroj integrovaný s tradičními komunikačními kanály Prima Industrie je schopen prostřednictvím potenciálu sítě navázat přímé spojení s našimi technologickými centry v Itálii, Finsku, Číně a Spojených státech, což umožňuje předvést schopnosti našich strojů stávajícím a budoucím zákazníkům z celého světa a i přes omezení zajistit nepřetržitou a efektivní pomoc uživatelům.

Nová generace ohýbacích center Fast Bend zlepšuje vlastnosti a výhody tohoto modelu, který se zaměřuje na nastavení spíše než manipulace s materiálem. Obsluha manuálně provádí pouze zakládání, otáčení a vykládání dílce. (Zdroj: Prima Power)
Reklama
Související články
Blíže zákazníkům s novou streamovací platformou

Prima Industrie představila novou streamovací platformu Prima @ Home, jejímž cílem je nabídnout akce, dema, webináře, prezentace, kurzy a být blízko svým zákazníkům po celém světě.

Využití rozšířené reality v průmyslu

Augmeted Reality (AR) neboli rozšířená realita je označení používané pro reálný obraz světa doplněný počítačem vytvořenými objekty, v našem případě jde tedy o propojení digitálních informací se skutečným světem strojů.

Automatická flexibilní výroba plechových dílů

Eliminace nevýrobních časů a zbytečné manipulace s materiálem a polotovarem, to je jeden z hlavních úkolů efektivní výroby. Když k tomu ještě přidáme fakt, že na pracovním trhu nejsou volné kapacity a konkurence nutí k neustálému zvyšování produktivity při neúměrně rostoucích mzdových nákladech je automatizace výroby takřka jediným řešením, jak splnit náročné podmínky.

Související články
Nová éra laserového 2D řezání

Řada 2D laserových strojů Prima Power byla rozšířena o nový produkt Laser Genius+, který byl podle slov Martina Volného, obchodního manažera společnosti Prima Power pro střední a východní Evropu, navržen a vyvinut tak, aby vyhovoval potřebám neustále se vyvíjejícího trhu a stanovil nové standardy v rychlosti, spolehlivosti a přesnosti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Srdce výrobní linky

Jedinečnou kombinaci integrovaného vysekávání a stříhání může nabídnout pouze Prima Power s více než 30letými zkušenostmi v tomto oboru. Tento systém vhodný pro výrobu obdélníkových dílů a panelů byl inovován a dosahuje nyní výrazně vyššího výkonu a nižších nákladů na díl, což přináší mnohem udržitelnější výrobu.

Roste poptávka po automatizovaných linkách

Kosmopolitní společnost Prima Power se specializuje zejména na stroje a technologie pro zpracování plechů s velkým zaměřením na automatizaci. Firma je v České republice etablovaná již patnáct let. Od roku 2017 přibylo k servisnímu středisku v Jihlavě také obchodní zastoupení, jehož vedoucím je Martin Volný. V následujícím rozhovoru popisuje, jak společnost Prima Power na vzdory situaci velmi dobře ustála loňský rok nebo jak v regionu střední a východní Evropy roste zájem o automatizovaná řešení celých výrobních linek na zpracování plechů.

Inovativní řešení z Blechexpo

V listopadu na 14. mezinárodním veletrhu zpracování plechu Blechexpo ve Stuttgartu prezentovala italská společnost Prima Power špičková řešení zahrnující všechny fáze zpracování plechu. Slogan „Prima is here“ symbolizuje přístup společnosti k zákazníkům nejen v průběhu veletrhu, ale při jakémkoli kontaktu s nimi. Je vždy na jejich straně, nabízí podporu, odborné znalosti a vyspělé technologie, skutečně naslouchá potřebám uživatelů a poskytuje moderní a uživatelsky přívětivá řešení jejich požadavků.

Modulární lisovací systémy

Od univerzálních standardních lisů až po jednoúčelové speciální lisy - firma TOX Pressotechnik je díky svému modulárnímu systému lisů a pohonů schopna realizovat speciální a úsporná řešení v krátkém čase. Lisy ecoLine je možné sestavit v online konfigurátoru.

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Oscilující paprsek laseru pracuje přesněji

Univerzálním nástrojem naší doby je laser, kterým je možné bezdotykově opracovávat téměř všechny materiály. Ještě lépe a přesněji se podaří materiály řezat nebo gravírovat, když paprsek laseru kmitá.

Produktivní zpracování plechu ze svitků

Jednou z často pokládaných otázek dnešních výrobních společnosti je, jak učinit zpracování plechů ještě jednodušší, flexibilnější a ekonomičtější. Jedním z možných řešení je nahrazení klasického tabulového formátu svitky plechu.

Systémy pro řezání laserem a ohýbání

Venkovní teploty tomu sice příliš nenasvědčují, ale pohled do kalendáře nás upozorňuje na blížící se konec léta. A to je doba, kdy probíhají přípravy na brněnský Mezinárodní strojírenský veletrh. I letos v rozsáhlém strojním parku nalezneme přehlídku strojů pro řezání laserem a ohýbání.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit