Témata
Zdroj: Prima Power

Jedinečnou kombinaci integrovaného vysekávání a stříhání může nabídnout pouze Prima Power s více než 30letými zkušenostmi v tomto oboru. Tento systém vhodný pro výrobu obdélníkových dílů a panelů byl inovován a dosahuje nyní výrazně vyššího výkonu a nižších nákladů na díl, což přináší mnohem udržitelnější výrobu.

Hana Sedloňová

Vystudovala Fakultu strojní ZČU v Plzni, obor Průmyslové inženýrství a management. Celou svou profesní kariéru pracuje ve strojírenství, nyní se věnuje marketingu a podpoře prodeje pro společnost Prima Power.

Reklama

Hlavní výhodou Shear Genius EVO je nepochybně jeho podstatně vyšší výrobní kapacita. Když je stroj integrován do výrobní linky PSBB na výrobu velkých panelů, jako jsou dveřní křídla a panely výtahů, produktivita se dokonce zdvojnásobí. Toto impozantní vylepšení umožňuje nové zařízení pro měření hran plechu, které zabezpečuje vysoce efektivní proces rozvržení vysekávaných dílů, kratší dobu procesu a vyšší využití plechu. Zařízení pro odstranění zbytkového materiálu v upínkách a posledního dílu okamžitě odebere poslední díl ze stolu, čímž se výrazně zkrátí doba zakládání dalšího plechu.

Nový Shear Genius Evo jako srdce výrobní linky PSBB (punching–shearing–buffering – bending). (Zdroj: Prima Power)

Nižší náklady na kus

Základním prvkem stroje zůstává jeho servo-elektrická technologie, která umožňuje udržitelnou výrobu díky snížené spotřebě energie, nepoužívání oleje a úsporám surovin. To vše je v souladu se závazkem společnosti Prima Power k vyvážení vysoké produktivity nízkým dopadem na planetu, tento cíl byl definován v konceptu Green means.

Reklama
Reklama
Reklama

Proces stříhání je nejspolehlivější metodou pro oddělení dílů od plechu. Když jsou čepele dole, je 100% jisté, že vystřižené díly jsou vysoce kvalitní, což je klíčové pro plně automatizovanou výrobu. Shear Genius EVO integruje více pracovních fází do jedné a lze jej snadno připojit k automatizačním systémům za účelem automatizace toku materiálu a dílů, a dalšího zvýšení výkonu. Díky těmto vylepšením je nový Shear Genius EVO jasně nejproduktivnější a nejudržitelnější výrobní metodou pro obdélníkové panely a díly.

Shear Genius 1530 – zakládací strana. (Zdroj: Prima Power)

Technické parametry

Nový Shear Genius EVO je dodáván ve dvou velikostech. Zařízení s označením 1530 dokáže zpracovávat plechy o max. velikosti3 074 mm x 1 565 mm. Shear Genius EVO 1540 si poradí s plechy o velikosti až 4 300 mm x 1 565 mm. Maximální tloušťka plechu pro vysekávání je 8 mm, pro stříhání je to 5 mm pro hliník a 3 mm pro měkkou a nerezovou ocel. V revolverové hlavě může být až 400 nástrojů a až 384 indexových nástrojů.

Reklama

Stroj je k dispozici ve dvou výkonnostních variantách Pure a Dynamic. Varianta Pure splňuje všechny požadavky na atraktivní, a přitom efektivní výrobní stroj, Dynamic nabízí nejlepší produktivitu a výkon na trhu a disponuje silou beranu až 300 kN.

Operátorské rozhraní stroje Shear Genius 1530. (Zdroj: Prima Power)

Opce nad rámec základní výbavy

Obě varianty jsou dodávány s nejnovějšími funkcemi a mohou být vybaveny celou řadou dalších opcí, např. inteligentním beranem, který zkracuje dobu výměny nástrojů a navyšuje počet především indexových nástrojů, různými druhy dopravníků a propadů na odpad, zařízením pro operace bez poškrábání citlivého materiálu a mnoha dalšími opcemi a speciálními nástroji.

Koncem loňského roku uspořádala Prima Power virtuální den otevřených dveří ve své finské továrně Seinäjoki. V ní se vyrábějí servo-elektrické vysekávací stroje a kombinované systémy, včetně Shear Genius a Combi Genius, spolu s jejich automatizací a softwarem.
Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Novinka pro 2D laserové řezání

Společnost Prima Power představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně v termínu od 8. do 12. listopadu 2021 komplexní a všestranné technologie pro zpracování plechu. Poprvé v České republice bude představen nový stroj Laser Genius+, navržený tak, aby vyhovoval potřebám neustále se vyvíjejícího trhu a stanovil nové standardy v rychlosti, spolehlivosti a přesnosti.

Související články
Inovativní řešení z Blechexpo

V listopadu na 14. mezinárodním veletrhu zpracování plechu Blechexpo ve Stuttgartu prezentovala italská společnost Prima Power špičková řešení zahrnující všechny fáze zpracování plechu. Slogan „Prima is here“ symbolizuje přístup společnosti k zákazníkům nejen v průběhu veletrhu, ale při jakémkoli kontaktu s nimi. Je vždy na jejich straně, nabízí podporu, odborné znalosti a vyspělé technologie, skutečně naslouchá potřebám uživatelů a poskytuje moderní a uživatelsky přívětivá řešení jejich požadavků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 3: Inteligentní technologie

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a  napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Smyslem předkládané trilogie článků není rozklíčovat současný stav a doporučit řešení, ale z pohledu konstrukce a provozu výrobních zařízení představit řešení firem, které primárně nehledí na byznys, ale na budoucnost naší planety.

Přínos vědců pro českou ekonomiku

Výzkumná a vědecká pracoviště jsou častými nositeli průlomových objevů a řešení. Jejich přínos pro konkurenceschopnost firem a národních ekonomik je neoddiskutovatelný. Jak si vede v této oblasti Akademie věd ČR, jak spolupracuje s průmyslovou sférou a kde vidí svou přidanou hodnotu? Na toto téma jsme diskutovali s předsedkyní AV ČR profesorkou Evou Zažímalovou.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 1: Obecný úvod do problematiky

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hraje roli politika a byznysové zájmy a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

MM Podcast: Glosa - Dědici evropské historie

Evropa se během relativně krátké doby proměnila z technologicky, ekonomicky i vojensky nejrozvinutějšího regionu planety v turistický skanzen s otevřeným zbytnělým sociálním systémem, na který se snaží napojit vlny přicházejících z celého světa.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

MM Podcast: Glosa - Hra o energii o třech dějstvích

Mysleme na to, že Evropa je nyní blíže okamžiku bodu zvratu, protože již několik let trvající trend postupného poklesu konkurenceschopnosti tohoto regionu se dostane do ještě strmější trajektorie. Toto obrovské riziko zde reálně hrozí, a pokud na něj nebudeme reagovat a věnovat se jeho řešení, hrozí nám obrovské sociální problémy, které jsme zde za posledních několik desetiletí neřešili. A válka na Ukrajině, která není jeho prvotní příčinou, tento trend dále eskaluje.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit