Témata
Zdroj: ČSJ

Značka kvality Czech Made má své držitele i mezi průmyslovými podniky. Výborným příkladem jsou české společnosti Union Lesní Brána, výrobce izolací, Transbeton, výrobce betonu, Solodoor, výrobce dveří, nebo Rataj, výrobce bezosých spirálových dopravníků. Ačkoliv se tyto firmy značně liší svým zaměřením, je jim společná maximální orientace na kvalitu své produkce a s tím spojená spokojenost zákazníků. O značce Czech Made jsme hovořili s manažerem značky Štěpánem Smejkalem.

Reklama

MM: Můžete nám v krátkosti značku Czech Made představit?

Š. Smejkal: Czech Made je značkou kvality s nejdelší tradicí v České republice. Vznikla s cílem usnadnit spotřebitelům a zákazníkům orientaci v kvalitních výrobcích a službách na českém trhu. Je jednoduchým návodem pro spotřebitele, jak vybrat kvalitní český výrobek nebo službu. Zároveň je jejím smyslem podpora odpovědných českých výrobců a poskytovatelů služeb, kterým záleží na celkové a prokazatelné kvalitě vlastních produktů. Určena je českým firmám, které se chovají eticky a ekologicky, investují čas i finance do zlepšování technologií výroby či zajištění služeb a kontinuálně se vyvíjejí. Značka podporuje společnosti v jejich rozvoji a růstu a je současně pro všechny zárukou vysoké kvality označených výrobků a služeb.

Značka Czech Made je vnímána jako symbol kvality. Držiteli přináší kromě potvrzení kvality a českého původu i vhodný způsob, jak se odlišit od konkurence,“ říká Štěpán Smejkal. (Zdroj: ČSJ)

MM: Je značka Czech Made vhodná i k označení výrobků z průmyslového odvětví?

Š. Smejkal: Určitě ano. Výrobci z průmyslových oborů jsou zvyklí na systematické zajištění kvality, a právě pro ně je o to jednodušší projít procesem hodnocení v rámci udělení značky Czech Made.

Nedílnou součástí je ověření spokojenosti zákazníků s produktem.

Výrobci z průmyslových oborů totiž přesně vědí, co je v rámci ověření kvality produktu potřeba splnit, a na celý proces jsou tak většinou velmi dobře připraveni. Zároveň je pro řadu z nich kvalita na prvním místě a díky značce Czech Made mohou tuto skutečnost nechat nezávisle ověřit pro své zákazníky.

MM: Co garantuje značka kvality?

Š. Smejkal: Důvěryhodná značka kvality garantuje, že výrobek nebo služba prošly hodnocením, v rámci kterého byla podle předem stanovených a měřitelných kritérií kvalita posuzována. Značka kvality zaručuje, že výrobek byl důkladně zkontrolován, ověřovala se stabilita procesu výroby, a to v souladu s platnou legislativou a podmínkami udělení značky. Nedílnou součástí je ověření spokojenosti zákazníků s produktem. Stejně tak je tomu u naší značky Czech Made, u které navíc dochází k ověření kvality výrobku nebo služby přímo ve výrobě nebo provozovně.

Reklama

MM: Jak náročné je tuto značku získat?

Š. Smejkal: Aby se firma o značku Czech Made mohla ucházet, musí splnit dvě zásadní podmínky, kterými jsou registrace a výroba nebo poskytování služby v tuzemsku. Poté musí počítat s tím, že bude její produkt pečlivě prověřen. Firma tak dobrovolně vstoupí do procesu hodnocení kvality, kterým ji provedeme. Celý proces získání důvěryhodné značky kvality není otázkou několika málo dnů, ale spíše týdnů či měsíců. Po důkladném a úspěšném prošetření získá právo užívat značku na dobu dvou let.

Důvěryhodná značka kvality garantuje, že výrobek nebo služba prošly hodnocením, v rámci kterého byla podle předem stanovených a měřitelných kritérií kvalita posuzována. (Zdroj: ČSJ)

MM: Co značka přináší jejímu držiteli?

Š. Smejkal: Značka Czech Made je vnímána jako symbol kvality. Držiteli přináší kromě potvrzení kvality a českého původu i vhodný způsob, jak se odlišit od konkurence. Zvyšuje důvěryhodnost v očích zákazníků, je možně ji velmi dobře marketingově využít, a poskytnout tak zákazníkům jasný důkaz, že kupují kvalitní český výrobek. Nastává tak synergie celé řady přínosů pro držitele značky Czech Made. Značka je zároveň součástí Národního programu Česká kvalita, který sdružuje důvěryhodné značky kvality a je zaštítěn Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky.

Související články
Konference pro příznivce kvality a zlepšování

Připojte se k nám na tradiční podzimní setkání plné inspirace a nových perspektiv v oblasti kvality a zlepšování! Dny kvality jsou po roce zpět, připravovaný ročník konference se uskuteční ve dnech 6. a 7. listopadu 2023. Setkání proběhne v kongresovém centru hotelu Clarion v Praze 9.

Czech Made: Důkaz kvality v průmyslu

Již 30 let podnikatelům slouží značka kvality s nejdelší tradicí v republice Czech Made. Spotřebitelům totiž usnadňuje orientaci na trhu, přináší jim jistotu vysoké jakosti výrobků a služeb, zvyšuje důvěryhodnost brandu v očích široké veřejnosti. Firmám tak dává nástroj, jak prokázat, že je jejich produkce skutečně česká a splňuje ty nejvyšší standardy.

Kvalita a inovace jako cesta z krize

Česká společnost pro jakost každoročně oceňuje organizace a osobnosti, které kvalitou žijí, kvalitu šíří, aktivně se zasazují o její zavádění ve firmách a její propagaci. Soutěže jsou cestou, jak zviditelnit a nechat vyniknout kvalitu ve všech podobách. Takovými soutěžemi jsou Ambasador kvality České republiky nebo Mezinárodní cena inovací.

Související články
Hledáme nové Ambasadory kvality

Česká společnost pro jakost vyhlašuje nový, již 5. ročník soutěže Ambasador kvality České republiky. Účast v soutěži nabízí všem organizacím nezávislé posouzení jejich přístupu ke kvalitě, a je tak vítanou a vhodnou zpětnou vazbou pro její vedení, že je na dobré cestě k úspěchu. To platí zvlášť pro současné turbulentní období. Soutěž je určena nejen firmám, ale také organizacím veřejného sektoru, jejichž aktivní zájem a ochota poměřit své výsledky je příjemným překvapením.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Ti, kdo tvoří skutečnou kvalitu

Česká společnost pro jakost je nejen uznávaným vzdělávacím centrem a autoritou v oblasti systémů managementu. Jejím posláním je také oceňovat organizace, které kvalitu šíří, kvalitou žijí a aktivně se zasazují o její implementaci.

Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Marketing v 21. století

Budování značky pomocí moderních marketingových nástrojů je podle Tomáše Keprty, šéfa marketingového oddělení ve společnosti ČKD Blansko, v dnešní době zcela klíčové a nezbytné pro propagaci českého strojírenství a inženýringu ve světě. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč a co může přinést za výhody, obchodní příležitosti i konkrétní zakázky.

Ambasadoři kvality jsou již známí

Ocenění Ambasador kvality České republiky byla letos udělena během slavnostního galavečera České společnosti pro jakost, který se konal 6. listopadu 2023 v Praze, v kongresovém centru hotelu Clarion. V podnikatelském sektoru získala ocenění společnost Drylock Technologies, ve veřejném sektoru si titul odnesl Magistrát města Plzně. Byla zde však udělena i mnohá další zasloužená ocenění…

Ambasadory kvality za rok 2022 už známe!

Česká společnost pro jakost je známá jako vzdělávací centrum a autorita v oblasti systémů managementu. Jejím posláním je však také oceňovat subjekty – tj. jednotlivce i organizace – které kvalitu šíří, kvalitou žijí a aktivně se zasazují o její implementaci. Každoročně proto uděluje tituly Ambasador kvality České republiky, Manažer kvality roku, Cenu za návrat do života, Cenu Františka Egermayera či Cenu Anežky Žaludové.

Konference Dny kvality 2022

Tradiční podzimní setkání „kvalitářů“ a všech příznivců moderních přístupů v oblasti kvality a zlepšování proběhne letos 7. a 8. listopadu v rámci Dnů kvality 2022. Po dvouleté pauze, kdy bylo možné se scházet pouze v online prostředí, budou mít účastníci akce příležitost potkat se společně na konferenci i na slavnostním večeru České společnosti pro jakost v prostorech Clarion Congress Hotel Prague v Praze 9.

Soutěž Ambasador kvality ČR

Česká společnost pro jakost vyhlašuje nový, již 4. ročník soutěže Ambasador kvality ČR. Díky spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR se do soutěže bude moci zapojit daleko více firem než dosud. Soutěž původně určená pouze firmám neušla pozornosti veřejného sektoru, což bylo jasným signálem k modifikaci kritérií, které tak byly samostatně nastaveny nejen pro podnikatelský, ale i pro veřejný sektor. Účast v soutěži nabízí všem organizacím nezávislé posouzení, a je tak vítanou a vhodnou zpětnou vazbou pro vedení organizace, že je na dobré cestě k úspěchu. Toto platí zvlášť pro současné krizové, nebo snad už pokrizové, období.

Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit