Témata
Reklama

Ekologické aerosolové hasicí zařízení nové generace

Systém FirePro je nezávislé aerosolové hasicí zařízení, hasící požáry tříd A, B, C i F v uzavřených prostorách. Účinnost systému, která má mnohonásobně vyšší hasební účinnost než běžná hasiva, závisí na včasné detekci požáru a na co nejrychlejším vyplnění chráněného prostoru aerosolem při zamezení nežádoucího úniků aerosolu do okolí.

Při hašení se nespotřebovává vzdušný kyslík, aerosol není toxický pro lidi ani živé organismy, nekoroduje a nezpůsobuje poškození elektronických zařízení – systém je maximálně ekologický. Ačkoliv jsou ústředny systému napájeny ze sítě 230 V, systém je nezávislý a funguje i pří výpadku elektrické energie – ústředny jsou napájeny bateriemi a samotné generátory se aktivují při teplotě 300 °C.

Samotné hašení probíhá na základě aktivace. Detekční obvod napojený na ústřednu Kentec Sigma XT, která je vybavena nouzovým zdrojem napětí, se stává ze dvou zón – zóna 1 obsahuje kouřové a tepelné čidlo, zóna 2 obsahuje také kouřové a tepelné. Při signálu z jednoho kteréhokoliv čidla ve kterékoliv zóně nastává poplach prvního stupně (předpoplach) s následujícími akcemi: Vyšle se signál poplachu do EPS, ústředna systému FirePro mimo signalizaci sirénou vypíná případně elektrickou ventilaci a uzavírá klapky či ventilační otvory. Poplach prvního stupně je signalizován zvonkem systému FirePro nad dveřmi a červeně blikající tabulkou nad dveřmi.

Pokud ústředna systému získá signál od kterýchkoliv dvou čidel ze zóny 1 a zóny 2 současně, okamžitě nastává poplach druhého stupně, mimo výše poslanou signalizaci se rozezní siréna systému FirePro nade dveřmi a zahájí se odpočet do vypuštění hasiva. Zpoždění vypuštění hasiva lze na ústředně naprogramovat od 10 do 60 vteřin po 5 vteřinách. Při poplachu druhého stupně se během přednastavených vteřin zahájí hašení, které trvá 5 až 20 vteřin podle typu generátoru.

Při jakékoliv aktivaci hašení jsou generátory aktivovány sekvenčně – po dvou vteřinách zleva doprava. Místnost se velmi rychle zaplní aerosolem a orientace v místnosti i viditelnost budou nulové.

Reklama
Reklama
Reklama

Instalace na zařízení Kardex Remstar Shuttle XP

Systém FirePro je používán celosvětově na zařízeních Kardex – automatizovaných skladových systémech pro sklady či výrobní haly. Každá instalační sada je shodná pro jeden samostatný stroj. Generátory hasiva jsou vhodně umístěny do zařízení tak, aby při aktivaci nedošlo k poškození zařízení Kardex proudem tryskajícího aerosolu – ten je navíc při výstupu ochlazován průchodem přes keramické chladivo pro snížení jeho teploty.


Schéma zapojení systému FirePro a generátorů na zařízeních Kardex.

Poplach a hašení

Systém FirePro tvoří jeden navzájem propojený obvod, který je pod nepřetržitým dohledem ústředny systému a pod monitorovacím napětím. Detekce požáru je zajištěna tepelně citlivým kabelem TH-105, který je v dostatečné délce rozveden po celém stroji tak, aby došlo v případě požáru k co nejrychlejší aktivaci systému. Aktivační teplota kabelu je 105 °C, při působení této teploty na kabel, ve kterémkoliv místě dojde ke zkratování vodičů uvnitř kabelu, ústředna potom okamžitě aktivuje všechny generátory hasiva v celém stroji a dojde k hašení, které trvá přibližně 20 až 30 sekund. Hasivo je dimenzováno v dostatečném množství s bezpečnostním koeficientem výrobce 1,3 – tedy 30 % hasiva je přidáno navíc pro eliminaci netěsností prostoru, systém FirePro nevyžaduje utěsněné prostředí nad rámec konstrukce stroje Kardex. Výdejní otvory zařízení Kardex jsou navíc automaticky uzavírány a vybaveny čidly, efektivitu hašení lze tedy zajistit jak návrhem řešení SHZ, tak i proškolením a vydáním směrnic pro obsluhu. Aktivace generátorů není pyrotechnická, ale termochemická (působením krátkého elektrického impulzu na termočlánek uvnitř generátoru).

Pravidelná údržba a servis zařízení

Systém nevyžaduje žádnou specifickou údržbu. Jeho funkčnost je automaticky monitorována ústřednami systému, které přenášejí informace o stavu (porucha/poplach) do systému EPS. Propojení se systémem EPS je zajištěno ve spolupráci s dodavatelem EPS u zákazníka a zkouška propojení a přenosu signálu o poruše nebo poplachu je součástí předání systému i následujících revizí.

Hasivo v generátorech postupem času nedegeneruje, minimální životnost generátorů je 15 let a na systém se vztahuje záruka 5 let.

Zahas
Reklama
Vydání #6
Kód článku: 170662
Datum: 07. 06. 2017
Rubrika: Monotematická příloha / Bezpečnost práce a požární ochrana
Autor:
Firmy
Související články
Zásady pro řízení a zvládnutí rizik složitých technologických zařízení

Diskutovaným tématem odborných konferencí se zaměřením na bezpečnost je práce s riziky na základě požadavků na technologická zařízení. Velká technologická díla jsou víc než jen množina technických částí zařízení a součástek – jde o soubor vzájemně propojených otevřených systémů, tzv. systém systémů SoS, který se nachází v dynamicky proměnném světě.

Co dnes pálí požární ochranu

Není to tak dávno, co se na Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky (MV-GŘ HZS ČR) začali obracet různí podnikatelé působící v oblasti požární ochrany s tím, že se jim nezdá narůstající počet závažných požárů v republice. Doslova se ptali, zda někde není něco systémově špatně. Po určité analýze statistických výstupů a průzkumu v řadách kontrolorů a vyšetřovatelů požárů se ukázalo, že o zásadní problém nejde. Nicméně se můžeme bavit o tom, že velké požáry mají občas společného činitele, kterým je lidská nedbalost, hloupost a vzrůstající tlak na výrobní nebo prodejní kapacity.

Bezpečnost práce - vstupní data hrají velkou roli

Světový den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci připadá každoročně na 28. dubna. Mezinárodní organizace práce (International Labor Organization) a Organizace spojených národů aktivně propagují tento den již od roku 2003. Letos se celosvětová kampaň zaměřila na zásadní potřebu zemí zlepšit shromažďování a využívání údajů a dat o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci (BOZP).

Související články
Postavení a úkoly Hasičského záchranného sboru ČR

Hasičský záchranný sbor ČR je jednotný bezpečnostní sbor, jehož základním úkolem je chránit životy a zdraví obyvatel, životní prostředí, zvířata a majetek před požáry a jinými mimořádnými událostmi a krizovými situacemi.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Prevence závažných chemických havárií

Závažné průmyslové chemické havárie jsou velmi nebezpečné mimořádné události a lidstvo jich ve druhé polovině minulého století poznalo celou dlouhou řadu. Při těchto událostech dochází mnohdy jak ke ztrátě lidských životů, tak k závažnému a často i trvalému poškození lidského zdraví, poškození až zničení životního prostředí a bohužel také k rozsáhlým škodám na majetku. Mezi další dopady takových havárií ovšem můžeme počítat i dopady ekonomické (např. ztráty z přerušení výroby), sociální dopady (ztráta zaměstnání) a konečně i dopady mezinárodní a další.

Požárněbezpečnostní požadavky na vyhrazená technická zařízení určená k ochraně technologií a objektů před požáry

Vyhrazená technická zařízení (VTZ) jsou podle § 6b zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů, zařízení se zvýšenou mírou ohrožení zdraví a bezpečnosti osob a majetku, která podléhají dozoru podle tohoto zákona. Jedná se o technická zařízení tlaková, zdvihací, elektrická a plynová. Podle stupně nebezpečnosti se pak VTZ zařazují do tříd, popřípadě skupin a stanoví se způsob prověřování odborné způsobilosti organizací, podnikajících fyzických osob a fyzických osob k činnostem na těchto zařízeních. S ohledem na skutečnost, že za VTZ jsou podle platné legislativy považována rovněž některá významná požárněbezpečnostní zařízení i některé vyhrazené věcné prostředky požární ochrany, je tento příspěvek zaměřen na jejich správný provoz z hlediska požadavků požární ochrany.

Elektronika snižuje riziko požárů

Nadarmo se oheň nepřirovnává k dobrému sluhovi, ale zlému pánovi. Historie je plná názorných příkladů o obou aspektech tohoto živlu, který jednak výrazně pomohl rozvoji civilizace, jednak také zničil mnoho výsledků lidského snažení. V laboratoři zaměřené na fyzikální hlediska a na spolehlivost detektorů vzhledem k jejich umístění v provozní síti lze najednou testovat až 40 tisíc detektorů.

Aktuality a dobrá praxe v oblasti problematiky ATEX

Pojem ATEX vychází ze slovního spojení ATmosphère EXplosible, které v sobě sdružuje směrnice EU o výbušném prostředí.

Bezpečnost práce při svařování

Hluk, prach, jiskry a nebezpečné chemické látky. Ne každý si dovede představit takové pracovní prostředí, pro jiné však představuje denní rutinu. O ochranu zdraví a bezpečnost pracovníků usiluje také technologická společnost 3M, která se již dlouhodobě věnuje oblasti řešení bezpečnosti práce.

Stroje v pohybu: Protipožární letadlo

Uprostřed letošního léta byl národní park České Švýcarsko zasažen rozsáhlým lesním požárem, proti němuž zasahovali hasiči z celé republiky. Velké pozornosti se v této souvislosti dostalo mimo jiné protipožárním letadlům Canadair CL-415, zapůjčeným z Itálie. Pojďme si tento letoun blíže představit.

Stroje v pohybu:
Jak uhasit letadlo

Pozoruhodný stroj, který vám v tomto článku představíme, se pohybuje na šesti kolech a setkáte se s ním nejčastěji v prostoru letiště. Jde o speciální zásahové vozidlo hasičů. Kombinovaný hasicí automobil Rosenbauer Panther 6 x 6 je tři metry široký a téměř 12 metrů dlouhý, váží až 36 tun a ve výbavě má dlouhé teleskopické rameno. Dva tyto vozy slouží na letišti v Praze-Ruzyni.

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké kondici se nyní nachází vaše firma a jak máte zakázkově pokrytou druhou polovinu roku 2020 a výhledy na začátek příštího roku? Část 2.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 7. díl: Bezpečnost trakčních baterií

V tomto díle se zaměříme na další problematickou stránku elektromobilů, na jejich bezpečnost. Oč nám půjde především, jsou rizika spojená s možným vzplanutím trakční baterie. Jak totiž v rozhovoru pro KdeNabíjet.cz uvedl plk. Mgr. Rudolf Kramář, mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR, pokud požár elektromobilu nezasáhne trakční baterii, pak neexistuje významnější rozdíl mezi požárem bateriového elektrického vozidla a toho s klasickým spalovacím motorem. Jakmile však baterie vzplane, ať už jsou toho příčiny vnější anebo vnitřní, vyžaduje si uhašení elektromobilu rozdílné, a nutno říct, že komplikovanější a nákladnější hasičské techniky a další navazující postupy.

Fórum výrobních průmyslníků

Jaké poznatky z aktuální situace ohledně zmírňování následků šíření covid-19 si přinášíte do svého manažerského přístupu vedení firmy?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit