Témata
Zdroj: Schunk

Elektrická chapadla vhodná pro každou aplikaci

Společnost Schunk rozšiřuje svou řadu mechatronických chapadel o dvě novinky. Na trh uvádí nová elektrická chapadla EGU a EGK. Obě varianty spojují všechny výhody elektrického uchopování, v čele s maximální flexibilitou, která je zajištěna plně kontrolovatelným velkým zdvihem a uchopovací silou.

Reklama

Sortiment elektrických chapadel firmy Schunk nyní zahrnuje čtyři produktové řady, za jejichž pomoci lze pokrýt široké spektrum aplikací.

EGP

Schunk EGP s hmotností 0,8 kg a uchopovací silou až 300 N je elektrické dvouprsté paralelní chapadlo s plynulým chodem a válečkovým vedením základních čelistí. Jeho přednostmi jsou především nejvyšší hustota výkonu, což umožňuje použití menší velikosti chapadla. Chapadlo se ovládá přes digitální rozhraní I/O, které usnadňuje uvedení do provozu a rychlou integraci do stávajících systémů. Pro snadné přizpůsobení citlivým dílům je možné uchopovací sílu nastavit ve čtyřech stupních. Díky vysokému počtu cyklů za minutu získávají uživatelé nejvyšší možnou produktivitu. Kompaktní provedení má za důsledek minimalizaci rušivých kontur. Pro dlouhodobé použití bez opotřebení je použit bezkartáčový DC servomotor. Nyní se nově používá mazivo, které splňuje potravinářské normy, čímž se otevírají dveře do oblastí laboratorního, farmaceutického a potravinářského průmyslu.

Základ chapadla EGP je tvořen osvědčeným řešením MPG-plus. Tak je zajištěna shodná uchopovací síla a zdvihy se stejně vysokým stupněm výkonu. (Zdroj: Schunk)
Reklama
Reklama
Reklama

EGK

Univerzální dvouprsté chapadlo Schunk EGK je vhodné pro širokou škálu obrobků s maximální procesní spolehlivostí. Díky velkému a volně programovatelnému zdvihu čelistí s plynule variabilním nastavením uchopovací síly, umožňujícím flexibilní manipulaci s obrobkem, je toto chapadlo všestranné a velmi produktivní. Tím, že je utěsněné a má hladké profilové vedení, je vhodné do laboratorního prostředí i do oblasti elektroniky. Integrovaným zajištěním uchopovací síly se zabraňuje ztrátě uchopeného objektu a tím je zajištěna maximální spolehlivost procesu.

Maximální spolehlivost procesu je v případě chapadla EGK zaručena intergovaným zajištěním uchopovací síly s monitorováním případné ztráty uchopeného objektu. (Zdroj: Schunk)

EGU

Schunk EGU je dvouprsté univerzální chapadlo vhodné pro širokou škálu obrobků s maximální robustností procesu. Vyznačuje se mnohostranností a produktivitou, a to díky velkému a volně programovatelnému zdvihu čelistí s plynulým nastavením uchopovací síly, umožňujícím flexibilní manipulaci s obrobky. Chapadlo je robustní a spolehlivé. Díky utěsněnému provedení a osvědčenému kluznému vedení je vhodné především do drsného okolního prostředí (nakládání strojů). Maximální spolehlivost procesu je zaručena tím, že integrované zajištění uchopovací síly zabraňuje ztrátě obrobku. Pro integraci je zapotřebí minimálního úsilí, jelikož široká škála komunikačních rozhraní umožňuje kompatilibitu s roboty předních výrobců na trhu. Chapadlo EGU poskytuje dva režimy uchopení: BasicGrip a StrongGrip. U verze BasicGrip je možný nepřetržitý provoz motoru a tím i trvalé opětovné uchopení obrobku. Rychlost uchopení je automaticky optimalizována pro účely nastavení uchopovací síly. U verze StrongGrip je maximální uchopovací síla generována a pak zajištěna udržením uchopovací síly. Permanentní opětovné uchopení je možné v nastavitelném časovém rámci.

Díky utěsnění IP67 je chapadlo EGU odolné proti prachu a chladicí kapalině. (Zdroj: Schunk)
Reklama

ELG

Schunk ELG je elektrické dvouprsté paralelní chapadlo s dlouhým zdvihem čelistí, vysokou uchopovací silou a vedením v profilové liště. Dlouhý zdvih čelistí a vysoká upínací síla poskytují vysoký stupeň flexibility. Pro flexibilní uchopování různých tvarů dílů jsou poloha a pohyb monitorovány krouticím momentem chapadla. Vysoké maximální momenty profilového vedení umožňují použít dlouhé uchopovací prsty. Snadná integrace do řídicího systému je zajištěna tím, že lze připojit běžný servomotor. Standardní chapadlo lze díky různým variantám a volbám a individuální konfiguraci upravit pro potřeby dané aplikace a stejně jako běžnou osu servomotoru lze i chapadlo přímo řídit a rovněž interpolovat se stávajícími osami.

Chapadlo ELG obsahuje servomotor poháněný kuličkovým šroubem přes ozubený řemen. Tento motor lineárně pohybuje základními čelistmi spojenými s maticemi vřetena a s profilovými lištami. (Zdroj: Schunk)
Související články
Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Inženýrská akademie ČR podporuje mezinárodní výzkum

Inženýrská akademie České republiky, z.s. (IA ČR) je organizace sdružující odborníky, jejichž společným zájmem je podpora a rozvoj technických disciplín odrážející technické, ekonomické, sociální, environmentální a kulturní potřeby společnosti. Byla založena v roce 1995 a jedním z jejích hlavních úkolů je rozvíjet a propagovat technické vědy a sbližovat výzkumnou sféru se sférou průmyslovou. Toho dosahují mimo jiné naplňováním cílů projektů, jejichž jsou řešiteli. Jedním z těchto projektů je projekt „Podpora mezinárodní spolupráce v inženýrském výzkumu“ programu EUPRO Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, který bude ukončen koncem roku 2016.

Elektrické odjehlovací vřeteno pro roboty

Za pomoci robotů lze mnoho kroků následného zpracování provádět přesněji, rychleji a efektivněji. Pneumatické nástroje firmy Schunk jsou nyní doplněny o elektrické odjehlovací vřeteno RCE. Energeticky úsporný, nastavitelný nástroj je všestranně použitelný a poradí si se širokou škálou obrobků.

Související články
Nový senzor detekuje tři stavy upnutí

Všestranný modulární systém Schunk Vero-S umožňuje montáž, umístění a upnutí obrobků a upínacích zařízení za krátkou chvilku. Nový monitorovací snímač Vero-S AFS3 IOL poskytuje spolehlivé informace o stavu upnutí modulů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Univerzální chapadlo umí víc

Nové, univerzální dvouprsté paralelní chapadlo PGL-plus-P od firmy Schunk je flexibilní a robustní silák, který zaujme především svojí zvýšenou bezpečností. Je to celosvětově první pneumatické chapadlo s certifikovaným bezpečným zajištěním uchopovací síly.

Inteligentní upínač nástrojů

Inteligentní upínač nástrojů Itendo již prokázal své kvality v řadě aplikací, ať jde o frézování, zahlubování, nebo mikroobrábění. Nyní přichází na trh jeho nástupce: Itendo2 je kompaktnější, výkonnější a nabízí podstatně více možností využití. Díky zmenšenému provedení může tento upínač nahradit standardní upínače nástrojů v poměru 1 : 1. Jeho schopnost pracovat při vyšších otáčkách se uplatní v leteckém i kosmickém průmyslu a při mikroobrábění.

Adhezní mechanismy inspirované přírodou

Společnost Schunk otevírá nové oblasti využití biologicky inspirovaných adhezních mechanismů. Při vývoji uchopovací technologie Adheso se firma nechala inspirovat přírodou: Adhezní síly, pomocí kterých se gekoni pohybují již miliony let po hladkých površích, využívá nyní firma Schunk k otevírání nových možností a oblastí v oboru manipulace. Výhoda této technologie je zřejmá: bez dodatečné energie lze různé materiály uchopit citlivě a bez otěru.

Automatizované výrobní buňky si navrhl sám

Ing. Zdeněk Krátký začal s výrobou nástrojů už téměř před dvaceti lety. Dnes vlastními nástroji vyrábí díly na zakázku. Zajímavé na tomto příběhu je zejména to, že zakázky rostou tak rychle, že si jen za poslední dva roky pořídil pět strojů Fanuc Robodrill. Uvnitř každého stroje se podle vlastního návrhu nachází robot, který obstarává výměnu přípravků s obrobky. Uchopovací a upínací techniku zabezpečil dlouholetý partner, společnost Schunk.

Použití RCD s frekvenčními měniči

Jak vybrat správný RCD pro použití s frekvenčními měniči a vyhnout se tak nežádoucímu vypínání a dosáhnout maximální doby nepřetržitého provozu?

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Zdraví a stroje

Nové technologie prodlužují průměrný i maximální věk člověka a zvyšují jeho schopnosti. Jejich použití je přitom v podstatě oborově neomezené a neexistuje snad oblast výzkumu, která by se nějakým způsobem nepromítla do vývoje pro medicínu – od elektroniky až po strojírenství.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit