Témata
Zdroj: Schunk

Nové, univerzální dvouprsté paralelní chapadlo PGL-plus-P od firmy Schunk je flexibilní a robustní silák, který zaujme především svojí zvýšenou bezpečností. Je to celosvětově první pneumatické chapadlo s certifikovaným bezpečným zajištěním uchopovací síly.

Reklama

Pro toho, kdo hledá výkonné a zároveň univerzální chapadlo, je PGL-plus-P nejlepší volbou. Toto pneumatické univerzální chapadlo je k dispozici v pěti velikostech a poskytuje jedinečný balíček vlastností, jako jsou zdvih, síla a možnosti připojení. Tím se perfektně hodí na takové manipulační úlohy, u kterých je vyžadována flexibilita. Díky zdvihu chapadla od 10 do 25 mm na prst je možné jednou velikostí obsáhnout širokou škálu dílů. To následně sníží pořizovací náklady aplikace a je to zvláště zajímavé v případě malých sérií a vysoké rozmanitosti dílů, například při zakládání do stroje a při montáži. Nové chapadlo disponuje uchopovací silou od 220 N (velikost 10) až po 1 300 N (velikost 25). Kromě velice štíhlého profilu těla a osvědčeného robustního vícezubého vedení boduje chapadlo i svým krytováním splňujícím standard IP 64. To umožňuje jeho použití i ve znečištěném prostředí bez dalších opatření. V kombinaci s integrovaným těsněním vzduchové přípojky lze bezpečnostní třídu zvýšit na IP 67. Díky standardizovanému mazání, které splňuje požadavky H1, lze chapadlo použít i v lékařských a farmaceutických aplikacích nebo v potravinářském průmyslu.

Chapadlo PGL-plus-P nabízí jako první pneumatické chapadlo certifikované bezpečné udržení uchopovací síly a integrovanou senzoriku IOL. (Zdroj: Schunk)

Bezpečnost při plánování zařízení

S chapadlem PGL-plus-P sleduje firma Schunk jasný cíl: větší bezpečnost při aplikacích a zároveň větší spektrum využití. Proto je toto chapadlo jako první pneumatické chapadlo na světě vybaveno certifikovaným bezpečným zajištěním uchopovací síly GripGuard. Nebezpečí, že by například došlo k poranění obsluhy při odebírání dílů, je sníženo na minimum, jelikož nekontrolovaný pohyb čelistí v případě náhlého poklesu tlaku je již od počátku vyloučen. Ani v případě nehody nebo nouzového zastavení nedojde ke ztrátě obrobku.

Jmenovitá uchopovací síla zůstává i v případě ztráty tlaku zachována na minimální hodnotě 80 %. To šetří čas i náklady, pokud jde o prohlášení o shodě CE v souladu se směrnicí o strojních zařízeních a o analýzu rizik celého systému. Kromě nové technologie GripGuard je PGL-plus-P k dispozici také s konvenčním udržováním uchopovací síly pomocí přítlačných pružin.

Reklama

Senzorika s maximální přesností

Další výhodou jsou integrované IOL snímače, jež lze použít k monitorování pozic prstů po celé délce zdvihu. Tím, že se eliminuje potřeba externích snímačů, se zvyšuje výkon chapadla a zjednodušuje nákup, uvedení do provozu a opravy. Kromě toho chapadlo dokáže velmi přesně rozlišovat výrobky, což je důležitá vlastnost při manipulaci se širokým spektrem dílů. Uživatelé mohou střídat provozní režimy IO Link a SIO Modus. S režimy „Gripping Point Mode“ a „Gripping Range Mode“ nabízí firma Schunk dva profily snímačů pro extrémně snadné programování pozic nebo oblastí obrobků. Volitelných možností týkajících se chapadla PGL-plus-P je mnoho a lze je vzájemně kombinovat. Tím lze chapadlo individuálně přizpůsobit téměř každé aplikaci – např. jej lze používat s konvenčními snímači místo nových IOL snímačů, jako přesnou variantu nebo jako vysokoteplotní variantu pro použití až při 130 °C.


Umístění expozice firmy Schunk na MSV 2022:
pavilon F, stánek 36

Související články
Adhezní mechanismy inspirované přírodou

Společnost Schunk otevírá nové oblasti využití biologicky inspirovaných adhezních mechanismů. Při vývoji uchopovací technologie Adheso se firma nechala inspirovat přírodou: Adhezní síly, pomocí kterých se gekoni pohybují již miliony let po hladkých površích, využívá nyní firma Schunk k otevírání nových možností a oblastí v oboru manipulace. Výhoda této technologie je zřejmá: bez dodatečné energie lze různé materiály uchopit citlivě a bez otěru.

Nový senzor detekuje tři stavy upnutí

Všestranný modulární systém Schunk Vero-S umožňuje montáž, umístění a upnutí obrobků a upínacích zařízení za krátkou chvilku. Nový monitorovací snímač Vero-S AFS3 IOL poskytuje spolehlivé informace o stavu upnutí modulů.

Elektrická chapadla vhodná pro každou aplikaci

Společnost Schunk rozšiřuje svou řadu mechatronických chapadel o dvě novinky. Na trh uvádí nová elektrická chapadla EGU a EGK. Obě varianty spojují všechny výhody elektrického uchopování, v čele s maximální flexibilitou, která je zajištěna plně kontrolovatelným velkým zdvihem a uchopovací silou.

Související články
Inteligentní upínač nástrojů

Inteligentní upínač nástrojů Itendo již prokázal své kvality v řadě aplikací, ať jde o frézování, zahlubování, nebo mikroobrábění. Nyní přichází na trh jeho nástupce: Itendo2 je kompaktnější, výkonnější a nabízí podstatně více možností využití. Díky zmenšenému provedení může tento upínač nahradit standardní upínače nástrojů v poměru 1 : 1. Jeho schopnost pracovat při vyšších otáčkách se uplatní v leteckém i kosmickém průmyslu a při mikroobrábění.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Průmysl a jeho lidé:
Podobně jako v manželství

Jen velmi málo průmyslových podniků se dnes může pochlubit, že disponuje skutečně takovým počtem lidí s konkrétní odborností, kolik opravdu potřebuje. Situaci se snaží řešit různými cestami, například digitalizací. Jenže bez šikovných lidí se ani ta nejvíc digitalizovaná firma zatím ještě neobejde. Jak je získat a jak udržet? O své názory se s námi tentokrát podělila Gabriela Prudilová, která má na starosti personalistiku a marketing ve společnosti Schunk Intec.

Pro bezpečné zvedání a manipulaci

Spolehlivost a kvalita vázacích a kotevních řetězových systémů pewag winner je známá zákazníkům nejen v České republice, ale i po celém světě. Tyto vázací prostředky lze vhodně doplnit kompatibilními zvedacími svěrkami a břemenovými magnety, které umožní bezpečné zvedání a manipulaci v mnoha aplikacích.

Přesuvna pro ruskou vagonku

Druhou speciální přesuvnu kolejových vozidel při dílenské přejímce předala zástupcům ruské vagonky TikhvinChemMash z města Tichvin v Leningradské oblasti společnost NOPO Engineering Hradec Králové.

Unášecí rámy na UNI stojany

V jedné z předchozích monotematických příloh zaměřených na logistiku (MM 4/2014, 140434) jsme zveřejnili článek o manipulaci a transportu materiálu ve výrobním závodě firmy Wanzl. Psalo se o stojanech pro materiál a polotovary sloužící u strojů k vylepšení manipulace s materiálem v rámci výrobní buňky i v rámci výrobních středisek, která jsou si nablízku. Jmenovány byly přínosy takového stojanu ke kvalitě a lepší kontrole dílů zavěšených na stojanu, na rozdíl od dílů uskladněných např. v Gitterboxu, i k vylepšení ergonomie pracovníka.a.

Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Zdraví a stroje

Nové technologie prodlužují průměrný i maximální věk člověka a zvyšují jeho schopnosti. Jejich použití je přitom v podstatě oborově neomezené a neexistuje snad oblast výzkumu, která by se nějakým způsobem nepromítla do vývoje pro medicínu – od elektroniky až po strojírenství.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Průmyslové inženýrství a jednoúčelové stroje

Harmonický výrobní proces není jen iluze. Cest a možností, jak dosáhnout souladu ve výrobě, je i v současné nelehké situaci bezpočet.

VaVaI a průmysl: Aby know-how zůstalo ve firmě

Ryze česká společnost Lavat se sídlem v Chotuticích vyrábí a dodává přesné strojírenské součásti, vakuové zařízení a komponenty a také výrobky z oboru laboratorní techniky. A aby toho nebylo málo, intenzivně se věnuje vlastnímu výzkumu a vývoji, na který vynakládá více než 15 % z celkového obratu. Na zkušenosti s propojením vědy a výzkumu s oblastí průmyslu, tak aby bylo prospěšné oběma stranám, jsme se zeptali Ing. Tomáše Chaloupky, technického ředitele a vedoucího zdejšího výzkumně vývojového oddělení.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit