Témata
Zdroj: Mewa

Když se řekne: Ta pravá čisticí utěrka

Jak je známo, znečištění strojů a zařízení často vede k jejich poruchám. Nečistoty, oleje, mazadla nebo rozpouštědla je proto třeba v dílnách a výrobních závodech odstraňovat vhodnými čisticími prostředky. Jak to ale provést efektivně a jednoduše? Osvědčeným řešením jsou opakovaně použitelné bavlněné utěrky, které jsou k dispozici s udržitelným textilním servisem. Aby bylo zajištěno, že splňují vysoké standardy kvality, podrobuje Mewa své čisticí utěrky zkouškám ve vlastní zkušební laboratoři.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

Mnoho majitelů firem si často klade otázku, jak co nejlépe udržovat stroje a nástroje. Má to být hadřík, nebo papírová utěrka? Co je lepší? Jednorázové, nebo opakovaně použitelné? Požadavky na čištění jsou přitom vysoké. Utěrky musí být dostatečně savé, pevné a odolné. Co však dělat, když už jsou použité a znečištěné? Pokud jsou ušpiněné od oleje nebo rozpouštědel, je potřeba zajistit jejich likvidaci ekologicky šetrným způsobem. V takovém případě však musí majitel podniku počítat s logistickými a finančními náklady.

Osvědčeným a ideálním řešením je servis čisticích utěrek. Poskytovatel těchto služeb dává k dispozici utěrky pro opakované použití. Když jsou znečištěné, ekologicky je vypere a dodá je opět v pořádku. Znamená to, že má zákazník vždy po ruce čisté utěrky. O jejich skladování a logistiku se postará poskytovatel služeb, a uživatel se může naplno soustředit na svou práci. Jak je však možné ověřit, že tyto opakovaně použitelné utěrky stále splňují všechna kvalitativní kritéria a že jsou vhodné pro každodenní boj se silnou špínou?

Než se čisticí utěrky Mewa dostanou k zákazníkovi, musí projít zátěžovým testem. (Zdroj: Mewa)

30 náročných zátěžových testů

Než se naše čisticí utěrky dostanou k zákazníkovi, musí projít zátěžovým testem,“ uvádí Antonín Krejčí, jednatel společnosti Mewa v České republice. Společnost Mewa má již od roku 1995 k dispozici vlastní zkušební laboratoř. Zde se testují jak vlákna, tak hotové tkaniny. „Provádíme zkoušky předepsané německou normou DIN 61651 pro utěrky na čištění strojů. Kromě toho prochází čisticí utěrky od společnosti Mewa přibližně 30 dalšími testy. Toto rozsáhlé prověřování je na trhu jedinečné,“ dodává.

Reklama
Reklama
Reklama

Důležitá je jemnost, pevnost a souměrnost vláken. Tyto vlastnosti se kontrolují ještě předtím, než se příze použije k výrobě utěrek. Teprve po úspěšném absolvování všech testů lze cívky s přízí použít v tkacích strojích. Než se hotová čisticí utěrka dostane k zákazníkovi, musí projít i mnoha dalšími zkouškami. Odolnost proti roztržení a savost musejí splňovat standardy kvality Mewa. Opotřebení oděrem se testuje během zkoušek, při nichž se simuluje extrémní zatížení.

Důležitá je jemnost, pevnost a souměrnost vláken. (Zdroj: Mewa)

Čisticí utěrky lze prát a sušit až 50krát. Po každém procesu procházejí několikastupňovou kontrolou. Uživatelům jsou tak vráceny pouze ty utěrky, které jsou kvalitní a umožňují účinné čištění. Není tedy divu, že společnost Mewa získala za svůj systém čisticích utěrek, vysoké standardy kvality a za svůj závazek k udržitelnosti několik ocenění. V celé Evropě se čisticí utěrky Mewa používají přibližně v 140 000 průmyslových a obchodních podnicích.

Čistící utěrky lze prát a sušit až 50krát. (Zdroj: Mewa)

O podnikových textiliích ví vše

Společnost Mewa poskytuje kompletní služby v oblasti podnikových textilií již od roku 1908 a je tak považována za průkopníka ve sdílení textilu. Se svými 46 pobočkami zásobuje podniky po celé Evropě pracovním a ochranným oblečením, čisticími utěrkami pro průmyslové využití, rohožemi, ale také kompletním systémem služeb pro čištění součástek. To vše včetně údržby, servisu, skladování a logistiky. Objednat lze také výrobky pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci. O více než 190 000 živnostníků, řemeslníků a zákazníků z oblasti průmyslu, obchodu nebo gastronomie se stará zhruba 5 700 zaměstnanců. V roce 2021 dosáhla Mewa obratu 770,4 milionů eur a stala se tak lídrem v oblasti textilního managementu. Společnost získala řadu ocenění za svůj závazek k udržitelnosti, zodpovědné jednání a řízení značky.

Související články
Savé rohože zachycují olej bezpečně a ekologicky

Už si nemusíte dělat zbytečné starosti. Součástky zašpiněné od oleje stačí jen položit na rohož Multitex od firmy Mewa, a můžete se naplno soustředit na opravy. Zařízení i podlahy zůstanou čisté a pracoviště zůstane bezpečné. Vysoce savé podložky jsou k dispozici v rámci systému opakovaného využití. Společnost Mewa je dodá, použité vyzvedne, vypere a opět přiveze přímo do dílny. Jde tak o praktické a udržitelné řešení.

Čištění součástek pomocí ekologických mycích stolů

V dílnách nebo výrobnách je biologické čištění nástrojů a kovových dílů nejlepší alternativou k běžným studeným čističům. Ty jsou silně cítit a obsahují nebezpečné látky, které bývají zdravotně i ekologicky závadné. Společnost Mewa zde jako poskytovatel služeb nabízí ideální řešení v podobě mnohostranně využitelných mycích stolů Mewa Bio-Circle.

Pronájem oblečení pro řemeslníky

Každý, kdo se pohybuje v odvětví řemesel, potřebuje pracovní oblečení přesně šité na míru danému prostředí. První otázka, která často vyvstává, je „pronajmout nebo koupit“? Nákup se zdá jako jednodušší a rychlejší řešení. Zapomíná se však na následnou logistiku: kdo špinavé oblečení vypere? Kdo se postará o opravu poškozených kalhot nebo bundy? A co se stane, když se bude muset přiobjednat oblečení pro nové zaměstnance? To vše může zařídit profesionální poskytovatel textilních služeb.

Související články
Život v korporátu: Lodě pro různé typy vod

Antonín Krejčí, ředitel české pobočky Mewa Textil-Service, vystudoval obchodní akademii se zaměřením na zahraniční obchod, a posléze obor Stavební inženýrství a ekonomika na univerzitě v Německu, kde absolvoval v roce 2015. Díky dalšímu, paralelnímu vzdělávání získal profesní titul ALog. - auditor logistiky, dále BIBS, a posléze také MBA. Po studiích nastoupil do korporátu v oblasti automotive, a tím, jak říká, pro něj teprve začala ta pravá škola - škola života.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
RS Kunststoff se stala součástí skupiny Mewa

Výrobce plastových produktů RS Kunststoff je nyní stoprocentní dceřinou společností skupiny Mewa. Oba podniky spojuje více než 20 let úspěšné obchodní spolupráce.

Lidé a stroje tvoří sehraný tým

Psal se rok 1908, když začala v detroitském Fordu výroba modelu T, hovorově zvaného jako Tin Lizzie aneb plechová Líza. Jednalo se o milník, který „postavil Ameriku na kola“. Přesně v tom samém roce založil Hermann Gebauer v Görlitz firmu Mewa. Továrny se ocitly na vlně průmyslu 2.0 a začaly s automatizací výroby. Produkty měly být vyráběny rychleji a levněji, aby si je mohli dopřát i lidé s nižšími příjmy. Mewa tuto myšlenku následovala a podporovala továrny svým inovativním systémem čisticích utěrek. S ním je i po 112 letech v celé Evropě důležitým partnerem podniků, které svou výrobu právě přizpůsobují průmyslu 4.0.

Vidět a být viděn

Správný výběr a péče o výstražné pracovní oblečení je nutností.

Utěrky v zátěžovém testu

MEWA testuje odolnost vůči roztržení a sací sílu ve vlastní laboratoři

Reflexní pracovní oděvy Mewa - dobře viditelné i v zimě

Jak se to říká? Neexistuje špatné počasí, pouze nevhodné oblečení.
Firma MEWA proto nabízí na zimu reflexní pracovní oděvy, které chrání před nepříznivým počasím. Pro každého, kdo pracuje ve dne či v noci venku i za špatného počasí – popeláři, geodeti, silničáři a mnozí další, potřebují obzvláště dobře viditelný pracovní oděv.

Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Výzvy při lisování hliníku

Vzhledem k neustále se zvyšujícím požadavkům na snižování spotřeby paliv automobilovém průmyslu, musí výrobci hledat cesty ke snižování hmotnosti automobilů všech produktových řad. Vedle používání ocelí AHSS a UHSS jsou hliníkové slitiny velmi atraktivní a životaschopnou možností pro výrobce. Novější typy oceli mohou být zpracovány podobným způsobem původně používaným po generace. Hliníkové materiály mají mnoho výhod i nevýhod oproti oceli, které musí být pečlivě zváženy.

Revoluce v oblasti hledání energetických úspor

Nejpozději do června roku 2014 mají členské státy Evropské unie (EU) zapracovat do své legislativy požadavky směrnice Evropského parlamentu a Evropské rady 2012/27/EU o energetické účinnosti. Požadavky se významně dotknou velkých společností a ústředních vládních institucí (úřadů apod.). Ty budou muset pravidelně provádět energetické audity nebo zavést a nechat si certifikovat nezávislými akreditovanými orgány systém hospodaření s energií nebo environmentální systém. Opatření se rovněž dotknou i malých a středních podniků, ale zde je na každém členském státě, jak k této problematice přistoupí, což bude jistě součástí připravované novely zákona č. 406/2002 Sb. o hospodaření s energií.

Služby a oblečení na míru pro každého

Nad areálem Autosalonu Klokočka v pražských Řepích se vznášejí letadla z nedalekého letiště v Ruzyni. Za prosklenými dveřmi showroomu už ale začíná svět jiných strojů. Procházíme kolem naleštěných aut a před vstupem do dílny nás vítá David Wait, dlouholetý vedoucí servisních služeb značek Audi a Volkswagen. Jeho tým se při každodenní práci může spolehnout na čisticí utěrky a oblečení z CI kolekce Mewa.

Řešení od Torku pomáhají výrobcům udržet nový hygienický standard

Hygienická řešení Tork PeakServe pro čištění a dezinfekci povrchů zajišťují širokou škálu možností, jak mohou průmyslové provozy dodržovat zpřísněné hygienické normy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit