Témata
Vydání #6
Červen 2023Téma měsíce

Stroje a technologie pro třískové obrábění | Cirkulární ekonomika | MM Science Journal – June 2023 Issue

Červnové vydání je tradičně z velké části věnováno třískovému obrábění – obráběcím strojům a technologiím.

Nabízíme vám ohlédnutí za velkými mezinárodními veletrhy a za několika firemními akcemi. Představujeme také nedávno vydanou e-knihu o stavbě a provozu CNC obráběcích strojů. Úvodní rozhovor vydání s rektorem ČVUT v Praze, docentem Vojtěchem Petráčkem, je o výuce matematiky na základních a středních školách, o schopnostech českých vysokoškoláků, ale také o budoucnosti energetických zdrojů. V časopisu najdete i několik dalších rozhovorů se zajímavými lidmi, inspirativní příběhy úspěšných manažerů a jako obvykle také články týkající se nových produktů a technologií. Nechybí nový díl seriálu podcastů na téma kybernetické bezpečnosti.

Články

Redakce

Matematiku považuji za základ všeho

O problémech s výukou matematiky na českých základních a středních školách, o českých vysokoškolácích, kteří mají vynikající výsledky v oblasti informatiky, kybernetiky, robotiky a umělé inteligence, ale také o budoucnosti energetických zdrojů, jsme diskutovali s rektorem Českého vysokého učení technického v Praze doc. RNDr. Vojtěchem Petráčkem, CSc.

Digitální management pro energie

Moravskoslezské energetické centrum bezesporu patří k organizacím pro naši zemi velmi důležitým. Zejména to platí nyní, kdy energie jsou snad nejskloňovanějším tématem vůbec. Ředitelem této organizace je Ing. Rostislav Rožnovský, jeden z vítězů soutěže Manažer roku 2021.

Názorové fórum odborníků

V tomto vydání MM Průmyslového spektra jsme zaměřili anketní otázku opět na téma energetické efektivity.
Setkáváte se u svých zákazníků s požadavky na zvýšení energetické efektivity vámi dodávaných produktů a služeb? Jak tyto potřeby při vývoji svých produktů zohledňujete?

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

V každé situaci stojíme za zákazníkem

„Naší profesí je péče o vaše pracovní prostředí.“ To je motto společnosti Wemac, jejíž sídlo najdete v malebné části Prahy – Březiněvsi. A tato věta do puntíku vystihuje, čím se firma zabývá – jí dodávané produkty dokážou odsát a dokonale profiltrovat olejovou mlhu, emulzní aerosol a prach, vznikající při obrábění nebo obrábění grafitu. Umí své zákazníky zbavit též chemických výparů, zplodin z pájení, laserového a elektroerozivního obrábění a dalších zdraví škodlivých látek. Nejen o tom jsme měli možnost si povídat s nově jmenovanou ředitelkou společnosti, paní Pavlínou Pánkovou.

Veletrh obrábění u výrobce strojů

V druhé polovině letošního dubna společnost Maschinenfabrik Berthold Hermle ve svém sídle opět uspořádala čtyřdenní výstavu Open House. Organizátoři ve švábském městečku Gosheim během akce přivítali 2 500 návštěvníků z 1 100 firem z více než 30 zemí. Mezi hosty bylo také 80 zástupců českých a slovenských firem. Pozvání k návštěvě výrobního závodu tohoto výrobce vertikálních obráběcích center jsme přijali i my.

Jak se dělá veletrh: Logistika a výstavba stánků

V minulém dílu našeho seriálu „Jak se dělá veletrh“ jsme tuto (ale nejen tuto) otázku položili řediteli Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, abychom se na MSV podívali více ze šířky. Tentokrát jsme se zaměřili na řešení praktických problémů, a oslovili jsme proto Michala Čechuru, ředitele realizace expozic tohoto prestižního veletrhu.

Neomezené možnosti obrábění v pražských Malešicích

Na začátku května uspořádala společnost CNC invest ve svém pražském sídle zákaznické dny zaměřené na obráběcí stroje značek Citizen Cincom a Miyano z produkce japonské firmy Citizen Machinery. Účastníci akce, jejíž podtitul zněl „Neomezené možnosti obrábění“, mohli zhlédnout sérii zajímavých prezentací. Ty se kromě strojů zmíněných značek týkaly také produktů a služeb několika dalších partnerských firem. Nechyběly ani živé ukázky obrábění.

Průmysl 4.0 pro energeticky efektivní výrobu

Školicí a tréninkové technické centrum společnosti Ceratizit ve Velkém Meziříčí si za svoji dosavadní existenci vydobylo respekt a uznání ze strany technické veřejnosti. Vedle úzce technologicky zaměřených seminářů se započala tradice konferencí zaměřených na aspekty zavádění prvků inteligentní výroby do praktických aplikací. Třetí ročník akce Průmysl 4.0, tentokráte s podtitulem Energeticky efektivní výroba, se konal za spoluúčasti partnerů začátkem května.

MM Podcast: Glosa - Potěmkinovy vesnice současnosti

Položme si otázku, zdali dokáže evropský průmysl snížit své emise tak, abychom dle dohody Green Deal byli v roce 2050 uhlíkově neutrální.Odpověď zní – nikoliv. Nastavované limity jsou naprosto technicky nereálné. Podle stávající legislativy musíme plyn v průmyslu nahradit do roku 2030 minimálně z poloviny zeleným vodíkem, který ale stále neexistuje. A nemluvě o tom, že na jeho výrobu potřebujeme 10krát více zelené elektřiny, kterou neumíme ani vyrobit, ani uchovat a distribuovat.

Průmysl a jeho lidé: Motivace? Standardní i s novými trendy

Na to, jak získat, a především jak udržet ve firmě ty "správné" lidi, a navíc v potřebném počtu, jsme v rámci našeho seriálu již mohli číst názory odborníků jak z nejrůznějších firem, tak z renomovaných HR agentur. Nyní, v posledním díle, jsme dali slovo člověku s nadhledem - Pavlu Hulákovi, řediteli Klubu zaměstnavatelů, který je organizátorem ocenění Sodexo Zaměstnavatel roku.

Partnerství s přidanou hodnotou

O tom, že vše jde lépe, máte-li partnera, na kterého se můžete spolehnout, asi není potřeba nikoho přesvědčovat. A právě proto existuje agentura CzechTrade. Jejím hlavním cílem je praktická pomoc českým exportérům na zahraničních trzích. Využívá k tomu především síť 52 zahraničních kanceláří, které realizují asistenční služby pro české vývozce a získávají informace týkající se příslušného trhu. Na podrobnosti jsme se zeptali Miroslava Manďáka, exportního konzultanta pro oblasti strojírenství a kovovýroba.

Servis

Hannover ve znamení dekarbonizace

Nedávno skončený veletrh Hannover Messe po sobě zanechal pozitivní dojem, a to jak v hlavách vystavovatelů, tak i návštěvníků. Ukázal, že technologie pro konkurenceschopnou a zároveň klimaticky neutrální průmyslovou výrobu jsou k dispozici. Nyní však musí nastat rychlé reakce při jejich zavádění. A zde se nyní nacházíme.

Zásadní vliv digitální doby na tvorbu učebnic

Na tomto místě vám tradičně přinášíme edukační článek, který poukazuje na trendy a výhledy v daném oboru, jež je nosným tématem aktuálního vydání. V tomto vydání to nebude jinak. Avšak forma je odlišná. Text je totiž tvořen na základě konceptu odborné e-knihy Stavba a provoz CNC obráběcích strojů, která díky své průběžné aktualizaci přináší odraz toho aktuálního, co současný obor výrobních strojů přináší.

Made in Česko: Kde rostou srdce laserů

Že se dá pěstovat kdeco, je jasné – žampiony ve sklepě počínaje a vzácnou orchidejí konče. A není vůbec vyloučeno, že se snadno stanete světově proslulými pěstiteli. Stačí, aby vaše orchidej chytila nějak výjimečnou, netypickou barvu nebo byla větší než jiné, a je to, budete v novinách a stanete se světově známým pěstitelem. Existuje však jedno pěstování, které na hobby úrovni realizovat a dosáhnout v něm světového věhlasu nelze. Jde o pěstování monokrystalů pro vědu, výzkum, inovace a průmysl.

Síla, spolehlivost a stabilita v jediném zařízení

Představte si spolehlivého a silného bojovníka připraveného čelit nepřívětivým podmínkám. Stabilního a spolehlivého partnera, který má přichystané vždy nějaké to eso v rukávu. Výkonného dříče, který hravě zvládá několik výzev najednou. Rváče, který bez zaváhání položí vlastní život při záchraně životů druhých. Vejdou se tyto vlastnosti vůbec do jedné osoby? Do osoby, kdo ví. Do krabice? Ano. A ještě si popovídá česky.

Promluvy Štefana Kassaye: V „trmě vrmě“ není každý den stejný

Již brzké ráno ukáže, jaký by měl být dnešní den. Každopádně by neměl záviset pouze na počasí. Člověk by měl již večer myslet na to, co je nevyhnutelně nutné předem zvládnout a promyslet. Zda má vše po ruce, aby následující den přinesl požadované ovoce. S osobním důrazem na to, že je součástí týmu, za který je zodpovědný a jehož členové vytvářejí na sebe navazující dílčí cíle..

Robotická řešení proti nedostatku pracovníků

Nudná, namáhavá a vyčerpávající práce je minulostí. Pracovní prostředí zítřka vypadá jinak: bude vzrušující, jednoduché a snadné. Koboti (kolaborativní roboti), roboti AGV (Automated Guided Vehicles) a roboti AMR (Autonomous Mobile Robots) vnášejí do každodenní pracovní rutiny rozmanitost. Ve spolupráci s robotem se dříve neoblíbené, namáhavé úkoly stávají žádoucími, snadno proveditelnými činnostmi. Příklady takových proměn představil veletrh automatica, který se konal v Mnichově od 27. do 30. června 2023.

Jak ušetřit za energie: Úspory při aplikaci lepidla

Téma úspor a snižování nákladů je stále velmi aktuální v celé společnosti. Řeší jej státy, výrobní podniky, rodiny i jednotlivci. V době nedostatečného zásobování a rostoucích cen energií je optimalizace výrobního procesu obzvláště důležitá. To platí i pro průmyslové lepení. Efektivitu tohoto procesu lze významně ovlivnit nejen optimalizací množství použitého lepidla, ale také snížením spotřeby elektrické energie a stlačeného vzduchu.

Dělejte to jinak: Vyhodnocení výroby pro manažery v ERP

Měření a vyhodnocení efektivity výroby je klíčovým faktorem pro úspěšné podnikání. Pokud firma neví, s jakou efektivitou vyrábí své produkty, snadno se dostane do finančních potíží a ztrácí konkurenceschopnost. Sledování klíčových výkonnostních ukazatelů (KPI) v ERP systému umožňuje manažerům a majitelům výrobních firem hlídat výkonnost výroby a identifikovat oblasti, kde lze snížit náklady a zvýšit efektivitu. Pojďme si ukázat několik nejdůležitějších ukazatelů, které je ve výrobní firmě dobré sledovat.

PR článek

Projekt Národní centrum kompetence - Strojírenství dosáhl úspěšných výsledků

Projekt Národní centrum kompetence - STROJÍRENSTVÍ (NCKS) byl realizován od ledna 2019 do prosince 2022. V konsorciu bylo zapojeno celkem 26 účastníků, z toho 9 výzkumných organizací a 17 průmyslových partnerů.

Reference Made in CZ, část 5: Škoda Auto

Společnost TOS VARNSDORF patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nese po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do Mladé Boleslavi, výrobního závodu Škoda Auto, konkrétně do zdejší nářaďovny.

Produktový článek

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

V pátém podcastu popisuje prof. Smejkal metody hodnocení rizik. Hovoří o hodnocení hrozeb a uvádí jejich příklady, včetně nezbytnosti hrozby a zranitelnosti posuzovat z hlediska pravděpodobnosti jejich výskytu. Zmiňuje též vyhodnocení rizik provedené v rámci tzv. matice následků a pravděpodobností a vysvětluje pojmy jako inherentní, reziduální a cílové riziko.

Když se řekne: Ta pravá čisticí utěrka

Jak je známo, znečištění strojů a zařízení často vede k jejich poruchám. Nečistoty, oleje, mazadla nebo rozpouštědla je proto třeba v dílnách a výrobních závodech odstraňovat vhodnými čisticími prostředky. Jak to ale provést efektivně a jednoduše? Osvědčeným řešením jsou opakovaně použitelné bavlněné utěrky, které jsou k dispozici s udržitelným textilním servisem. Aby bylo zajištěno, že splňují vysoké standardy kvality, podrobuje Mewa své čisticí utěrky zkouškám ve vlastní zkušební laboratoři.

Spojení poskytovatelů logistických služeb

Skupina Geis vstupuje do společnosti Quehenberger Logistics (Augustin Quehenberger Group) a se zpětnou platností přebírá od 1. ledna 2023 většinový podíl ve výši 66 procent obchodních podílů. Zbývajících 34 procent drží předchozí většinový vlastník Christian Fürstaller – jako CEO Quehenberger Logistics bude nadále řídit podnik ve stávající organizační formě a se všemi zaměstnanci.

Nová metoda soustružení v ose Y

Inovace málokdy vzniknou během jediného okamžiku. Většinou vyžadují spoustu práce a značné nasazení. Věděl to i americký vynálezce Thomas Edison, jemuž je připisován slavný citát „Genialita je 1 % inspirace a 99 % potu“. I když není jisté, že autorem těchto moudrých slov je právě on, na pravdivosti jim to neubírá a většina vynálezců by s nimi patrně souhlasila. Dobře to ví také Per-Anders Stjernstedt, hlavní inženýr ve společnosti Sandvik Coromant, která se specializuje na obrábění kovů. Jeho tým vyvinul novou pokrokovou metodu soustružení, jejíž hlavní principy vysvětluje tento článek.

Ve znamení rychlosti a přesnosti

Hyundai Wia je tradiční a prověřená jihokorejská značka, která vyrábí vysoce kvalitní CNC stroje pro ty nejnáročnější zákazníky. Jejím výhradním dealerem pro tuzemský a slovenský trh je česká firma Profika. Aktuálně uvádí na scénu nové soustružnické centrum SE2200LMS s poháněnými nástroji a protivřetenem se zvýšenou dynamikou a stálou a výrobně bezpečnou přesností. CNC soustružnické centrum je skvělou volbou především pro automobilový, elektronický, lékařský a další průmysl. Perfektní je pro firmy, které zpracovávají větší série složitých i extrémně technologicky náročných obrobků. CNC stroj má Profika na skladě, a tak je okamžitě dostupný.

Automatizované měření miniaturních nástrojů

Společnost Walter vyvinula první automatizovaný stroj pro nedestruktivní měření mikro- a nanonástrojů nezávisle na obsluze. Nový měřicí stroj Helicheck Nano spolehlivě měří nástroje od průměru 0,1 milimetru v průchozím i odraženém světle.

Devět břitů pro větší úběry materiálu

Frézování drážek, dělení materiálu odfrézováním nebo frézování ozubení: To jsou jen tři procesy z mnoha dalších, které systém pro cirkulární frézování od firmy Paul Horn produktivně zvládá. Rozsáhlé portfolio nástrojů tohoto systému je všestranně použitelné i v dalších frézovacích procesech.

Efektivita díky modulárnímu systému

Modulární zapichovací systém od firmy Paul Horn nabízí vysokou míru flexibility, pokud jde o přizpůsobení různým typům strojů. Navíc vyniká přesností a tuhostí.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit