Témata
Zdroj: Profika

Ve znamení rychlosti a přesnosti

Hyundai Wia je tradiční a prověřená jihokorejská značka, která vyrábí vysoce kvalitní CNC stroje pro ty nejnáročnější zákazníky. Jejím výhradním dealerem pro tuzemský a slovenský trh je česká firma Profika. Aktuálně uvádí na scénu nové soustružnické centrum SE2200LMS s poháněnými nástroji a protivřetenem se zvýšenou dynamikou a stálou a výrobně bezpečnou přesností. CNC soustružnické centrum je skvělou volbou především pro automobilový, elektronický, lékařský a další průmysl. Perfektní je pro firmy, které zpracovávají větší série složitých i extrémně technologicky náročných obrobků. CNC stroj má Profika na skladě, a tak je okamžitě dostupný.

Reklama

CNC soustruhy řady SE jsou vhodné pro všechny druhy obrábění, a to i velmi složitých výrobků. Jednoduché ovládání SE2200LMS pomocí grafického programování a velký 15“ monitor umožňují snadné vytvoření programu, včetně přehledné simulace. Stroj je vybavený robustním BMT revolverem s rychlou indexací, do kterého lze najednou upnout až 24 nástrojů. Soustružnické centrum je ideální jak pro obrábění z tyče, tak přírubové polotovary. Vysoká tuhost litinového lože, zesílené uložení vřetena a suportů zkracuje výrobní časy, eliminuje vibrace, a tím zvyšuje životnost nástrojů. „Řada SE je v Evropě i samotném Česku velice oblíbená, protože umožňuje jednoduché grafické programování, a to za použití už zmíněného velkého monitoru. Pro lepší bezpečnost obsluhy a programátora slouží grafická přehledná simulace,“ popisuje Jakub Kaufman z Profiky. Díky ergonomickému zvýšení má navíc obsluha pohodlný přístup ke sklíčidlu a ovládání SE2200LMS.

Stroj už má Profika naskladněný. (Zdroj: Profika)

Důležité vlastnosti? Vše na maximum!

Centrum SE2200LMS se může pochlubit svou odolností a dlouhou životností, ke kterým přispívají zvýšená tuhost použitím nejkvalitnějšího válečkového lineárního vedení ve své třídě. Vysoká hmotnost stroje s malou zástavbou, vynikajícím řemeslným provedením detailů předurčuje stroj k dlouhodobému nasazení ve všech nejnáročnějších provozech. Optimalizovaná struktura litinového lože zajišťuje minimální teplotní distorzi.

CNC soustružnické centrum SE2200LMS se vyznačuje vysokou rychlostí a dokonalou přesností. (Zdroj: Profika)

Snadnou ovladatelnost slibuje vylepšené uživatelské pohodlí s nejnovějším řídicím systémem FANUC, případně Siemens. „Stroj je dokonale přesný. K tomu přispívá i zvětšená rozteč vodicích ploch, která vykazuje vynikající vlastnosti při hrubování. A další výhodou je možnost rychle a snadno měnit nástroje, což zkracuje ztrátový čas výměny a zvyšuje produktivitu,“ dodává Kaufman.

Dostupnost? Okamžitá!

Profika má stroj naskladněný, a zájemcům je tak okamžitě k dispozici. Potřebujete více informací nebo si CNC soustruh prohlédnout na vlastní oči? Domluvte si návštěvu v našem showroomu v Benátkách nad Jizerou či kontaktujte obchodního zástupce.

Související články
Dlouhotočné automaty pro nejsložitější úkoly

Zvládnou i ty nejsložitější úkoly, navíc rychle a spolehlivě. Dlouhotočné automaty značky Hanwha si pro své vlastnosti získaly značnou popularitu. V Česku a na Slovensku jsou dostupné už od 90. let, dováží je firma Profika, která na trhu působí více než 30 let. Zákazníky si našly především mezi náročnými klienty například v oboru automotive a medical. Pojďme se na jejich vlastnosti podívat blíže.

Automatizace se vyplatí i malým firmám

Malé a střední podniky se zdráhají robotizovat. Často si mylně myslí, že jde o obrovské náklady, které se vyplatí jen pro velké série. Profika in-house vyvinula už tři robotické buňky. Každou z nich lze přizpůsobit konkrétnímu provozu i typu produkce, a tím ji zefektivnit.

Pomoc s robotizací pro začátečníky

Množství firem, které využívají robotizaci, stoupá. Odpovídá to nedostatku kvalifikovaného personálu i stále vyšším požadavkům na kvalitu výroby i ve velkých sériích. Robotizace dokáže zvýšit efektivitu výroby a výrazně eliminovat chyby, kterých se může dopouštět lidská obsluha.

Související články
Jak připravit CNC stroj na odstávku?

Každý velký stroj občas vyžaduje generální údržbu či výměnu důležitých součástek. Firmy také přerušují provoz, ať se jedná o plánovanou pauzu s nařízenou dovolenou pro zaměstnance, nebo přestávku vynucenou okolnostmi. Řada podniků však přípravu svých technologií na delší nečinnost podceňuje. Podle společnosti Profika je zásadní tento krok u obráběcích strojů nezanedbat a pohlídat zálohování důležitých informací, správně vše vyčistit i sledovat úpravy teplot. V opačném případě se mohou objevit problémy s opětovným zprovozněním technologie, může dojít i ke ztrátě dat a dalším potížím. Jak tedy přípravu nezanedbat?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Oslava v duchu příjemném i zajímavém

Slavnostně naladění lidé, moderní stroje s perfektním designem i bohaté občerstvení včetně originálních koktejlů a v neposlední řadě též živá hudba… To vše bylo možné vidět (a samozřejmě i vyzkoušet či ochutnat) na oslavě 30. výročí špičkové strojírenské společnosti Profika v jejím sídle v Benátkách nad Jizerou ve středu 15. června 2022.

Za skvělými stroji do Benátek

Profika. Pokud uslyšíte nebo uvidíte toto slovo, naskočí vám ihned asociace: moderní obráběcí centra a vše kolem nich. Pokud jste však měli – podobně jako naše redakce – to potěšení přijet letos 30. května do Benátek na Jizerou, bezesporu jste zjistili, že Profika neznamená „jen“ stroje, ale i velmi příjemné lidi, kteří se svým hostům dokážou postarat i o profesionální catering a zábavu. To vše bylo totiž součástí letošního Open House zmíněné firmy.

Robotizace a automatizace:
řešení na míru

Česká společnost Profika se na tuzemském trhu pohybuje dlouhodobě, letos slaví 30. výročí. Za tu dobu se stala jedním z největších odborníků na CNC stroje a rovněž výhradním dealerem pro spolehlivé jihokorejské značky Hyundai WIA a Hanwha Precision Machinery. Profika má svou vlastní divizi robotiky, která vyvíjí automatické robotické buňky. Nově rovněž dokáže poskytnout robotizaci přímo na míru. Podle Jakuba Kaufmana, experta na CNC stroje a robotizaci této společnosti, je pro celou řadu firem automatizace nutností, která jim přinese řadu benefitů.

Trendy pro MSV:
Chytré stroje

Mezinárodní strojírenský veletrh 2021 byl velmi úspěšný. Nyní se připravuje další ročník a s ním i řada vystavovatelů. Pro náš seriál vybíráme ty nejfundovanější z nich, abychom se jich zeptali na zajímavosti a trendy v jejich oborech. Tentokrát jsme oslovili Jakuba Kaufmana, experta na CNC stroje a robotizaci ze společnosti Profika.

MM Průmyslové spektrum na expozici Profika

Hned tři technické novinky předvedl na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu specialista na prodej CNC strojů, společnost Profika: univerzální vertikální centrum a soustruh od Hyunday WIA a dlouhotočný automat od výrobce Hanwha. Profika zde představila i své vlastní robotické buňky. To vše ukázali lidé z firmy Profika na svém stánku 081 v pavilonu P 10. 11. též redakci MM Průmyslového spektra.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

Přesnost zvyšující produktivitu

Zakoupení obráběcího centra Pama umožnilo společnosti Tajmac-ZPS zvýšit nejen její celkovou produktivitu, ale také geometrickou přesnost při výrobě důležitých komponent pro její vícevřetenové automaty.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit