Témata
Reklama

Na MSV se představí zlepšováky

Divize Lin-Tech společnosti Hennlich se na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně představí vedle tradičních produktů také tzv. "zlepšováky". Jde o produkty či pomůcky, které zjednoduší práci, uspoří čas i výrobní náklady.

Uvedené produkty budou na veletrhu označeny ikonami, které charakterizují jejich specifické vlastnosti.

Reklama
Reklama
Reklama

Chytrá řešení kluzných pouzder

Tým kluzných pouzder a lineárního vedení představí čtyři produkty, které přinášejí chytrá řešení pro různé aplikace. Nové kuličkové hnízdo BB-552A-B180_HH se vyznačuje zvýšenou nosností až do 30 kg a rychlejší změnou směru manipulace. Plastové kontaktní plochy nepoškrábou povrch a jsou velmi odolné proti znečištění.

Nové kuličkové hnízdo BB-552A-B180_HH

Lineární kluzné vedení drylin QWE-01-20 přichází s řešením 3 v 1 – lineární vedení + nastavení vůle + zamezení otáčení. Nový vozík nabízí kromě klasického kluzného vedení také možnost ručního nastavení vůle mezi vozíkem a kolejnicí. Čtvercový profil kolejnice zamezuje otáčení kolem podélné osy, a navíc umožňuje využití vnitřní dutiny jako prostor pro uložení trubiček nebo kabelů.

Neomezené krytování

V oblasti krytování představuje Lin-Tech nový systém X-Velo, což je krycí mechanismus zakrývající stropní části obráběcího prostoru stroje. Šíře tohoto krytu může být až 6 metrů při neomezené délce. Maximální rychlost posuvu je 100 m.min-1. Tento kryt lze použít jako náhradu za roletové krycí systémy. Systém X-Velo je poháněn v obou směrech strojem, čímž odpadá nutnost použití pružinového motoru, jako tomu je u roletových krytů. Systém je složen z hliníkových profilů spojených krycí polyuretanovou tkaninou. Na krajích profilů jsou umístěny rolny pro posuv krytu.

Lineární kluzné vedení drylin QWE-01-20

Rychlospojky pro horkonosný olej

Tým fluidní techniky představí rychlospojky německého výrobce Walther Präzision. K vidění budou například speciální rychlospojky pro specifické aplikace. Rychlospojky pro horkonosný olej série 11-012, 11-019 jsou speciální clean-break rychlospojky pro extrémně vysoké teploty oleje (až 310 °C). Jsou dostupné ve dvou světlostech (DN 12 mm a DN 19 mm) se zakončením G3/4 a G1. Tyto rychlospojky šetří vícenáklady spojené s únikem média v mnoha aplikacích.

Lineární vedení a poprvé i aktuátor Hennlich

V oblasti valivého lineárního vedení představí Lin-Tech i osvědčené typy od japonského dodavatele, firmy THK. Jako představitel novější generace bude vystaveno radiální vedení SSR a široké vedení SHW, rovněž s výhodami technologie kuličkové klece. Kromě lineárního vedení dodává Lin-Tech i kuličkové šrouby, rovněž s technologií kuličkové klece. Například typ SBK, který je vhodný pro vysoké rychlosti s hodnotou DN až 210 000 a rychlostí 200 m.min-1.

Lineární pohonná jednotka Hennlich

Na MSV představí Lin-Tech mezi lineárními aktuátory také vlastní jednotku Hennlich, kterou je možné objednat přesně podle konkrétních požadavků. Na veletrhu bude tato jednotka k vidění ve variantě pro křížový pohyb v jedné rovině.

Malý odlehčený energetický řetěz E2 micro

Odlehčené energetické řetězy

Lin-Tech také představí energetické řetězy s odlehčenou konstrukci, které jsou ekonomicky výhodné pro jednodušší aplikace lineárních pojezdů. Firma igus rovněž vyvinula novou generaci malých energetických řetězů řady E2 micro, které se ve srovnání s předchozí generací vyznačují až o čtvrtinu delší samonosnou délkou a dvojnásobnou zátěží, již jsou schopny nést. Na stánku se návštěvníci rovněž budou moci seznámit s komplexním systémem E-spool, který využívá kombinaci navíjecího bubnu s pružinovým motorem a energetického řetězu. Tento systém je elegantním řešením zejména pro vertikální aplikace s omezeným zástavbovým prostorem.

Martin Jonáš

Hennlich, umístění na MSV: pavilon V, stánek 102
jonas@hennlich.cz
www.hennlich.cz

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 131026
Datum: 01. 10. 2013
Rubrika: Trendy / MSV 2013
Autor:
Firmy
Související články
Elektricky a bez softwaru? Jde to!

Software je fenomén současné techniky. Elektrické pohony nejsou výjimkou, ale jedním z nových směrů v jejich vývoji je stále jednodušší použití a z toho vyplývající menší náklady. Pomocí elektrických pohonů tak můžete řešit mnohem více úkolů, a to i těch jednoduchých.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

Související články
Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

EtherCAT pro centrální řízení pohybů

Při centrálním řízení pohybů se musí v každém cyklu po sběrnici přenášet požadovaná hodnota na připojené pohony. Vlastnosti použitého sběrnicového systému jsou proto rozhodující pro dosažitelnou přesnost a dynamiku koordinovaných pohybů. EtherCAT zde proti konvenčním datovým sběrnicím nebo jiným sběrnicím Ethernet pro průmyslové využití nabízí jasné výhody.

Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Existuje optimální pohon pro dopravní techniku?

Pohony připojené přímo na síť nebo s měkkým rozběhem patří dodnes v dopravní technice k nejčastěji používaným řešením. Jsou ale optimálně přizpůsobeny pro provoz v moderním dopravním zařízení?

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Svět mobility se mění

Společnost Schaeffler představila optimalizované pohony se spalovacími motory, které přispívají k dosažení klimatických cílů, jež plynou z Pařížské klimatické dohody. Další novinkou v jejím portfoliu jsou elektromotory dotažené do stavu připravenosti na sériovou výrobu.

Soutěž pro středoškoláky

Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit