Témata
Reklama

Nejen plastikařina od A do Z

16. 02. 2011

Společnost Stäubli byla založena v roce 1892 v Horgenu ve Švýcarsku. Málokdo však ví, že mezi světovými válkami byl v pořadí druhý závod Stäubli vybudován v Čechách v Žandově na Českolipsku. Od roku 1982 se Stäubli naplno věnuje robotice.

Znalcům jistě není třeba připomínat první průmyslové roboty světa od americké společnosti Unimation. Akvizicí této společnosti, již jako součásti gigantu Westinghouse, se v roce 1989 Stäubli stává nejpřednějším hráčem na poli inovace v mechatronice. Další důležitou akvizicí byla robotická divize Bosch Rexroth, a to v roce 2004. Spolu s vlastní konektorovou divizí se tak spojuje know-how do světově ojedinělé kombinace výhodné pro nejen plastikářský průmysl. Stäubli je v současné době jedinou společností na světě schopnou vybudovat plně automatizovanou lisovnu plastů, kde vše bude fungovat lidově řečeno „na čudlík".

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 1a+b: Obsluha vstřikovacího lisu robotem s multifunkčním nástrojem - robot zakládá piny (např. kontakty) do formy a vybírá hotové výlisky.
Obr. 1a+b: Obsluha vstřikovacího lisu robotem s multifunkčním nástrojem - robot zakládá piny (např. kontakty) do formy a vybírá hotové výlisky.

Zakládání nástrojů a forem

Se systémovým řešením od Stäubli pro zakládání nástrojů lze zkrátit neproduktivní čas při výměně formy a tím i prostoje stroje na minimum. Ušetřený čas znamená vyšší výrobní kapacitu a přináší konkurenční výhodu. Pomocí kombinace stávajících strojů a zařízení s výměnnými stoly a přepravními vozíky Stäubli se zlepší pružnost výroby a uživatel získává klíč ke realizaci systému „Single Minute Exchange of Die" (SMED). V praxi existují případy, kdy se výměna formy zkrátila řádově z hodiny a více na jednu minutu.

Obr. 2. Obsluha běžícího pásu s rychlostí až 0,5 m.s-1

Upínání nástrojů

Upínací systémy Stäubli lze bez problémů nainstalovat na všechny stroje a zařízení. Upnutí nástroje je dílem několika sekund při absolutní procesní a uživatelské bezpečnosti. Na výběr jsou technologie mechanické, hydraulické nebo magnetické. Ve spojení se systémy pro přepravu nástrojů je tak možné získat optimální a ověřený koncept výměny nástrojů.

Napojení okruhů na nástroji

Pro napojení všech médií a energií jsou k dispozici vhodné rychlospojky, přičemž se lze rozhodnout buď pro monospojky, nebo plně automatizované multispojky. Výkonnost rychlospojek Stäubli a dlouholeté zkušenosti v plastikářském průmyslu umožňují výběr nejvhodnějšího řešení pro splnění všech požadavků na produktivitu a pružnost výroby.

Automatizované zpracování a manipulace s díly

Robotická řešení otevírají efektivní možnosti ke zvyšování produktivity při současném snižování nákladů. Měniče nástrojů a rozsáhlá řada čtyřosých robotů Scara či šestiosých robotů od Stäubli zvyšují výkonnost v jednoduchých i komplexních aplikacích. Stäubli je významným partnerem v automatizaci v plastikářském průmyslu a v oblasti následných procesů, kde se využívají roboty.

Není nad vlastní zkušenost

Vraťme se však k dnes tolik diskutované automatizaci. Přechod od dnes standardních kartézských tříosých manipulátorů k šestiosým robotům vyžaduje také změnu v myšlení zodpovědných pracovníků jak v technologii, tak v ekonomice, plánování a vedení společnosti. Společnost Stäubli proto nabízí možnost bezplatné zápůjčky robotnického balíčku obsahujícího vše potřebné pro obsluhu lisu. Díky tomu si může každý provozovatel vstřikovny vyzkoušet v praxi a ve vlastních podmínkách flexibilitu moderních robotů v kombinaci s jednoduchostí ovládání stejnou jako u tříosých manipulátorů.

UniVal - revoluce v mechatronice

Společnost Stäubli v minulých „hubených" letech využila naplno svůj vývojový potenciál a všechny prostředky investovala do inovací. Výsledkem je systém UniVal, který umožňuje osadit 4- a 6osé roboty jako běžnou součást jakékoliv PLC logiky. Vstřikovací lis tak může být již v základním vybavení vybaven robotem, s řízením všech operací v jednom jediném panelu a uživatelském prostředí. Tuto novinku lze samozřejmě využít například i pro obráběcí centra, jednoúčelové automaty a mnohé další aplikace. Odpadá tak náročné školení obsluhy pro každý další systém použitý ve výrobě a vše je elegantně „pod jednou střechou".

Společnost Stäubli disponuje nejen standardizovaným řešením pro plastikařinu, ale i roboty pro velmi náročné a speciální aplikace například v oborech farmacie, lékařství, fotovoltaiky, obrábění atd. Robotizace je současným trendem a troufám si tvrdit, že tomu tak bude i nadále.

Jan Woff

j.woff@staubli.com

Stäubli

Reklama
Související články
Robot testuje uzamykací systémy vozidel

Společnost Kiekert je lídrem světového trhu v oblasti uzamykacích systémů dveří vozidel. Ve svém největším závodě v Přelouči vyrábí každý den přibližně 180 000 automobilových zámků. Mezi řadu automatizovaných úkonů při montáži a testování patří 100% prohlídky pájených spojů. Robot Stäubli s vysokou přesností manipuluje se vzorky v kompaktní rentgenové testovací buňce.

Rychlá, automatická a bezpečná výměna nástrojů

Vrchol veletržní sezóny, kterým brněnské MSV bezesporu je, se nezadržitelně blíží. Firmy už mají jasno, jaké exponáty předvedou návštěvníkům na svých stáncích. Nyní můžeme nahlédnout pod pokličku a podívat se, co si pro své návštěvníky připravila společnost Stäubli.

Když se sny stanou realitou

Mobilní robotické systémy bývají častým námětem k diskuzím, ale v praxi k vidění příliš nejsou, přestože po nich řada průmyslových společností volá. Společnost Stäubli Electrical Connectors už je však spokojeně využívá. Vrcholový management je nadšen z flexibility, jakou mobilní robotičtí asistenti přinášejí na montážní linku.

Související články
Bezúkapové rychlospojky

Bezúkapové rychlospojky CBX s plochým čelem od společnosti Stäubli jsou výkonné, bezpečné a snadno se ovládají. Zaručují provoz bez odkapávání a přispívají k vyšší výkonnosti výrobních zařízení.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Prediktivní údržba robotů

Otázkou maximální produktivity výroby a minimalizací jakýchkoliv prostojů se v dnešní době zabývají snad úplně všechny firmy. Nejinak tomu je ve vysoce konkurenčním prostředí dodavatelů do automobilového průmyslu – zde je to možná ještě důležitější a platí to i pro ty největší firmy, jako je jihlavský závod společnosti Robert Bosch. Bez automatizace z pohledu strojních zařízení by si zde výrobu dokázali jen těžko představit. Pozornost projektových týmů se tak může obracet i k vývoji v oblasti automatizace softwarových řešení.

Milión šroubů každý měsíc

Španělská společnost Grupo Antolin je jedním z největších hráčů na světovém trhu dodavatelů interiérových částí automobilů a světovou jedničkou v oblasti substrátů pro čalounění stropů. Několik výrobních závodů této skupiny najdeme i v České republice, mimo jiné v Turnově, Mladé Boleslavi, Liberci nebo v Ostravě. A právě v turnovském závodě byla v loňském roce instalována moderní automatická šroubovací stanice využívající čtyřosé roboty Stäubli.

Roboty pro mytí průmyslových dílů

Ať už se jedná o nasazení ve výrobách dodavatelů automobilového průmyslu, nebo o inovativní závod společnosti Dürr pro mytí dílů, využití šestiosých robotů Stäubli řady TX a RX v provedení HE se stává novým standardem pro mytí dílů v rámci výrobní linky.

Co kdyby robot s člověkem opravdu spolupracoval?

Po červnovém představení nové řady TX2 na mnichovské Automatice si tyto průmyslové roboty odbydou svou premiéru i na letošním strojírenském veletrhu v Brně. K standardně vysoké výkonnosti robotů Stäubli nabídne nová řada několik výrazných vylepšení v duchu aktuálních trendů Industry 4.0 a spolupráce robotů s člověkem ve všech možných výrobních prostředích.

Robotické obrábění střešních nosičů

V tak vysoce konkurenčním prostředí, jakým automobilový průmysl včetně jeho dodavatelů bezpochyby je, se musejí všechny firmy neustále snažit přicházet s inovativními řešeními, aby získaly potřebnou konkurenční výhodu. Velmi často to znamená krok směrem k automatizaci, jak ukazuje i případ liberecké společnosti ACL Automotive, která se rozhodla využít roboty Stäubli pro obrábění hliníkových profilů.

Data mining v robotice

Ve věku digitalizace a Průmyslu 4.0 se data stala klíčovým prvkem úspěchu ve většině průmyslových odvětví. To platí obzvláště v oblasti robotiky, kde efektivní data mining může znamenat rozdíl mezi úspěšným provozem a výpadkem výroby. Ale co vlastně znamená data mining pro robotiku?

Roboty v červnu ovládnou Pardubice

Možnost ponořit se do světa špičkových řešení pro nejnáročnější úlohy v robotice a automatizaci nabízí již potřetí společnost Stäubli. Od 6. do 8. června se v pardubickém Ideonu budou konat Technology Days 2023, firemní veletrh zaměřený na moderní průmyslové technologie doplněné o odborné přednášky.

Průmysl a jeho lidé: Klíčová je zodpovědnost

Jen málo průmyslových podniků dnes disponuje skutečně takovým množstvím lidí s konkrétní odborností, kolik opravdu potřebuje. Situaci se snaží řešit různými cestami, například digitalizací. Jenže bez šikovných lidí se ani ta nejvíce digitalizovaná firma zatím ještě neobejde. Jak je získat a jak udržet? Na názory a zkušenosti jsme se zeptali Michala Scholzeho, personálního a marketingového ředitele ve společnosti Stäubli Systems.

Automaticky naváděná vozidla
v moderní výrobě

Automatizace, robotika, koncept Průmysl 4.0, business intelligence a všechna související řešení – každá firma v dnešní době myslí právě na tyto oblasti a hodlá je implementovat pro svoji lepší budoucnost. V současné době to totiž nejsou jen velká trendová slova; jsou to zásadní konkurenční výhody, které časem určují lídra na trhu.

Vítězná kombinace výkonu a designu

Nová řada SCARA robotů Stäubli TS2 zaujala silnou pozici na trhu s průmyslovými roboty a nyní tyto čtyřosé roboty získaly jedno z nejžádanějších designových ocenění Red Dot Design Award 2021 v kategorii Product Design. Jedná se o další skvělý úspěch této stále nové řady, kteráposunuje hranice dynamiky, přesnosti a čistoty.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit