Témata
Reklama

Nové geometrie pro obrábění litiny

Rychlost, spolehlivost, delší životnost – to jsou tři hlavní výhody vysoce výkonného řezného materiálu Tiger•tec Silver pro obrábění litiny, který je nyní k dispozici ve dvou nových geometriích: klasické hladké geometrii s odsazenou plochou a dále jako obzvláště robustní varianta pro maximální spolehlivost dokonce i při extrémních přerušovaných řezech. Tiger•tec Silver je také k dispozici pro litinu rovněž v univerzální geometrii MK5.

Zvláštní vlastností nové geometrie ISO K je odsazení plochy mezi dosedací plochou a řeznou hranou, což umožňuje broušení dosedací plochy po povrchové úpravě. U „hladkých“ standardních destiček typů CNMA nebo DNMA bez žlábku to není možné. Zatímco nerovnost dosedací plochy u standardních destiček může způsobovat mikrovibrace a vylamování řezné hrany, dobrá rovinnost nové geometrie ISO K od firmy Walter zajišťuje stabilní usazení vyměnitelné břitové destičky. Zejména u velkého dynamického namáhání se tím snižuje opotřebení řezných hran.

Reklama
Reklama
Reklama

Geometrie pro obrábění litiny

Geometrie MK5, RK5 a RK7 – univerzální, klasické a robustní – byly speciálně vyvinuty pro obrábění litiny. ISO K geometrie MK5 pro střední obrábění je univerzálně vhodná pro všechny lité materiály. Je vybavena otevřeným žlábkem na odvod třísky pro měkký řez a měla by být používána především pro tvárnou litinu (GJS), nestálé součásti nebo vnitřní obrábění s malým řezným odporem.

Řezný materiál Tiger•tec Silver WKK10S a WKK20S poskytuje tři hlavní výhody: rychlost, spolehlivost a delší životnost.

Nové jsou geometrie RK5 a RK7 pro hrubování. RK5 je klasická hladká destička na litiny. Odsazená plocha zaručuje větší spolehlivost při obrábění litiny. Broušená dosedací plocha u hladké vyměnitelné břitové destičky CNMA nebo DNMA zajišťuje při dynamickém namáhání, například u přerušovaných řezů, maximální životnost a spolehlivost. RK5 je první volbou u šedé litiny.

Velmi dobrá rovinnost dosedací plochy zajišťuje stabilní usazení vyměnitelné břitové destičky

RK7 je mimořádně robustní destička pro enormně přerušované řezy, toleranční odchylky, velmi nerovnoměrné přídavky na opracování a tvrdou licí kůru. Geometrie má podobné provedení jako geometrie RK5, ale je navíc opatřena ochrannou fazetkou na řezné hraně. Je vhodná také pro obrábění tvrdých až měkkých tvrzených ocelí s tvrdostí 40–61 HRC, kde již destičky CBN většinou nefungují.

Rychlost, spolehlivost, životnost

Řezný materiál Tiger•tec Silver poskytuje zákazníkům firmy Walter tři hlavní výhody: rychlost, spolehlivost a delší životnost. Rychlost, resp. zvýšená řezná rychlost je dána povlakem Tiger•tec Silver CVD s oxidem hlinitým s optimalizovanou mikrostrukturou. Díky optimalizované orientaci struktury trvá déle, než dojde k opotřebení utvářeče a vytvoří se prohlubně, které mění a oslabují geometrii břitu. Obrábění je díky tomu rychlejší a flexibilnější. Druhé hlavní výhody, větší spolehlivosti a houževnatosti, je dosaženo dodatečnou mechanickou úpravou. Tento povlak vytváří napětí v tlaku, které zabraňuje vylamování břitu. Řezný materiál tak lze bez problémů používat v hromadné výrobě, aniž by docházelo k praskání destiček nebo poruchám. Delší životnost a tím větší výkonnost především při obrábění litiny je třetí důležitou vlastností povlaku Tiger•tec Silver. Jednou destičkou tak lze obrobit až o 75 procent více součástí, v jednotlivých případech lze dosáhnout dokonce ještě vyšších hodnot.

Řezné materiály WKK10S a WKK20S

Druhy Tiger•tec Silver WKK10S a WKK20S se používají na šedou litinu, tvárnou litinu a vermikulární litinu. WKK10S je tvrzený řezný materiál, který se vyznačuje maximální odolností proti opotřebení a vysokou řeznou rychlostí. Používá se především na šedou litinu a je vhodný pro kontinuální až lehké přerušované řezy. WKK10S lze doporučit zejména pro použití při obrábění za sucha.

Geometrie MK5, RK5 a RK7 – univerzální, klasické a robustní – byly vyvinuty speciálně pro obrábění litiny.

WKK20S je naproti tomu vhodný pro obrábění za mokra a za sucha. Jako univerzální typ je WKK20S vhodný přibližně pro 50 procent všech úkolů a poskytuje vysokou spolehlivost zejména u obrobků s přerušovanými řezy, licí kůrou nebo příčnými otvory. Hlavním použitím tohoto typu je tvárná litina.

Testování nových destiček v automobilovém průmyslu

Praktické testy byly prováděny v automobilovém průmyslu, mimo jiné při obrábění brzdového kotouče (materiál GJL250) a excentrické hřídele (materiál GJS600). Výsledkem bylo prodloužení životnosti o 50, resp. 100 procent, destička byla využívána jak pro vnější, tak pro vnitřní obrábění a přinesla vyšší spolehlivost, zejména při obrábění ramen excentrické hřídele.

Tiger•tec Silver s geometrií RK5 při soustružení litiny

Nové utvařeče a povlaky na obrábění litiny byly nasazeny již také ve společnosti Tatra Trucks. „Ty nám přinášejí nejen časové úspory, ale hlavně finanční. Na testech těchto nástrojů se podíleli aplikační technici Walter CZ a v poměru cena/výkon jsme dosáhli 30% úspor oproti stávajícím nástrojům. Toto nám pomáhá zajistit efektivní výrobu, kde jsme schopni snižovat výrobní časy a tím snižovat náklady,“ pochvaluje si vedoucí odboru výroby společnosti Tatra Trucks, a. s., Zdeněk Veselý.

Slovo společnosti Tatra Trucks

Na zkušenosti se spoluprací se společností Walter CZ jsme se zeptali vedoucího odboru výroby společnosti Tatra Trucks, a. s., Zdeňka Veselého.

Společnost Tatra Trucks se řadí mezi nejstarší automobilky na světě. Od svého vzniku sídlí ve městě Kopřivnice, které leží ve východní části České republiky v Moravskoslezském kraji. Nosným výrobním programem jsou těžká nákladní off-road vozidla a automobily pro kombinovanou přepravu terén-silnice. V současné době zaměstnává téměř tisícovku zaměstnanců v mateřské společnosti a necelých 600 v dceřiných společnostech – v kovárně Taforge, a. s., a ve slévárně Tafonco, a. s. Na rok 2014 společnost plánuje prodej 760 vozidel. Jedním z dodavatelů nástrojů pro obrábění je právě firma Walter CZ. Pana Veselého jsme se zeptali, proč si za partnera vybrali právě ji.

„Společnost Walter CZ a jejich produkty jsou dlouhodobým partnerem u našich sesterských společností,“ uvádí Zdeněk Veselý. „Spolehlivost, procesní jistoty a efektivita výroby – to jsou hlavní znaky nástrojů od firmy Walter CZ, s. r. o. Neméně důležitými faktory jsou i faktory lidské. Walter CZ disponuje širokou základnou aplikačních techniků, kteří dokážou společně s obchodními manažery pružně reagovat na naše požadavky. Jejich pružnost spočívá v nasazení nástrojů jak do sériové výroby, tak ve zefektivnění obrábění složitějších dílců. Dalším důležitým faktorem pro nás jsou dodací lhůty, kdy máme nástroje k dispozici hned následující den po objednání. Dalším podstatným aspektem fungující spolupráce je, že se k nám dostávají včas a nejrychleji novinky z německé produkce Walter AG – a mezi nimi nyní například právě i nové soustružnické destičky pro obrábění litiny Walter Tiger Tec Silver s utvařeči MK5, RK5 a RK7 s povlaky WKK10, 20, 30S.“

Walter CZ
monika.futakova@walter-tools.com
www.walter-tools.com/cz

Videa s ukázkami obrábění si můžete prohlédnout zde

Tiger•tec Silver WKK10S RK5


Tiger•tec Silver WKK10S RK7

Reklama
Související články
Trendy ve vývoji nástrojů

Snižování emisí skleníkových plynů CO2 se stalo cílem pro celý svět. Na mnoha místech se hovoří o uvalení daně na emise CO2. Německá vláda si stanovila cíl snížit emise oxidu uhličitého v Německu do roku 2030 o 55 procent. To značným způsobem ovlivnilo i vývoj obráběcích strojů, vznikají nové oblasti použití a stávající je třeba adaptovat.

Vrták pro všechny materiály, stroje a aplikace

S vrtákem ze slinutého karbidu Xtreme Evo v produktové řadě Advance přináší Walter AG na trh novou skupinu výrobků DC160.

Od specialisty k dodavateli systému

Světový trh a koncepce "dodavatele systému" nepředstavovaly při založení společnosti Walter AG v roce 1919 pro začínajícího podnikatele Richarda Waltera ještě žádné téma. Ale už tenkrát byla pro úspěch společnosti centrálním prvkem filozofie založená na myšlence pracovat inovativně a v úzké souvislosti s potřebami zákazníků.

Související články
Komplexní obrábění ploch - jeden nástroj

Společnost Walter vyvinula novou PKD frézu umožňující hrubování i dokončovací obrábění hliníku a bimetalových součástí při současném mazání. Nový nástroj zhospodární výrobu bloků motorů v automobilovém průmyslu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Walter píše dějiny průmyslu od roku 1919

V lednu 2019 uvádí společnost Walter na trh zcela novou generaci fréz Xtra·tec XT. Nová řada výrobků je výsledkem nebývalého nápadu - společnost Walter zcela od základů otočila taktiku optimalizace oproti obvyklému postupu v oblasti použití vyměnitelných břitových destiček. Tím se mění jejich usazení, stabilita a chování při obrábění. Počet zubů lze zvýšit až o 17 procent, což je významným přínosem produktivity pro uživatele. Xtra·tec Xtended Technology (XT) tak pokračuje ve stoleté historii inovací této společnosti.

Efektivní frézování drážek pro pero

Mohelnický Siemens je největším závodem na výrobu nízkonapěťových asynchronních elektromotorů v Evropě. Denně podnik vyrobí více než čtyři tisíce elektromotorů, které jsou určeny k pohonu především průmyslových zařízení, jako jsou například ventilátory, čerpadla, kompresory či obráběcí stroje.

Aplikace pro podrobnou analýzu nástrojů

Společnosti Walter AG a Comara společně rozvinuly softwarové řešení Walter appCom. Tento nástroj zachycuje v reálném čase údaje o stroji, které jsou pak základem pro cílenou optimalizaci obrábění součástí. Společnost Walter představuje aplikaci Tool Life – řešení pro vizualizaci a analýzu údajů o nástrojích, které lze do balíku appCom hladce integrovat.

Zakázková řešení takřka bez čekání

Společnost Walter rozšiřuje svou produktovou nabídku použitelnou ve spojení s rychlou doručovací službou Walter Xpress tak, aby obsáhla i vyměnitelné břitové destičky.

Výrobci automobilů sázejí na zlato

Mezi odborníky je obrábění klikových hřídelí považováno za ligu mistrů v oblasti kovoobrábění. Kliková hřídel představuje značně složitý díl, který přeměňuje přímočarý pohyb pístů přenášený pomocí ojnic na otáčivý pohyb. Tato úloha vyžaduje maximální přesnost, jelikož kliková hřídel musí pracovat prakticky bez tření, resp. s extrémně nízkým třením. Proto musejí být symetrické otočné prvky s odlišnými rozměry a poloměry opracovány naprosto přesně.

Digitalizace ve středu pozornosti

Nároky v odvětví kovoobrábění se neustále zvyšují a zároveň nabírá obrátky digitalizace a zapojování do sítě. Současně rostou požadavky zákazníků na celostní koncepty a odpovídající digitální služby.

Digitalizace výroby v praxi

Digitalizace průmyslové výroby nabývá konkrétní podoby. Také společnost Walter AG se tímto tématem již nějakou dobu zabývá. Zdejší odborníci v současné době vyvíjejí rozsáhlou digitální platformu, na jejímž základě může uživatel výrazně efektivněji používat nástroje, omezit plýtvání a minimalizovat činnosti, které se doposud prováděly manuálně.

Nástroje pro náročné aplikace a sériovou výrobu

Společnost Walter představila řadu zajímavých nástrojů, které přinášejí další zvýšení produktivity a spolehlivosti v náročných aplikacích frézování, vrtání a soustružení či v sériové výrobě.

Sledováním nástrojů k chytré továrně

Kompletní sledování veškerých nástrojů používaných ve výrobních procesech, kontrola životnosti a včasná výměna nástrojů – a všechno zcela jednoduše stisknutím tlačítka. To, co ještě nedávno bylo pouhým přáním, se nyní díky řešení Tool ID od firmy Walter stává skutečností.

Maximální výkon je nyní univerzální

Nové systémové vyměnitelné břitové destičky pro nástrojovou řadu M4000 od skupiny Walter jsou vhodné pro tolik různých druhů použití při frézování jako nikdy dříve.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit