Témata
Reklama

Novinky v oblasti přesných převodovek

01. 09. 2010

Firma TAT – pohonová technika, s. r. o., představuje novinky svých obchodních partnerů z oblasti přesných převodovek a příslušenství.

Převodovky kuželové

Firma Atlanta Antriebssysteme GmbH rozšířila svou nabídku přesných šnekových servopřevodovek o převodovky kuželové - pro použití se servopohony - s označením BG.

Převodovky jsou kompatibilní k řadám šnekových servopřevodovek 98, 58 a 59 s podobnými převodovými poměry a přesností na výstupu pod 6 arcmin. Kryt převodovky z lehkého kovu - pro optimální odvod tepla - je opracován na všech stranách a umožňuje tak použití v libovolných polohách. Lapovaná kuželová kola zaručují klidný a tichý chod v obou směrech.

Výstupní dutá hřídel je uložena na robustních ložiskách, která umožňují vyšší doplňkové síly.

K převodovkám firma nabízí samozřejmě i příslušenství: výstupní hřídele a pastorky s přímým i šikmým ozubením, předepnuté pastorkové hřídele, upínací pouzdra, systém elektronické maznice.

Obr. 1. Kuželová servopřevodovka BG

Technické parametry...podtitulek

  • osové vzdálenosti: 50, 63 a 80 mm
  • převodové poměry: 4,75; 6,75; 9,25
  • přesnost pod 6 arcmin
  • výstupní krouticí moment 100-450 Nm
  • 3D data jsou k dispozici

Přírubová planetová převodovka

V oblasti planetových převodovek dokončila firma Neugart GmbH redesign svých řad a představuje novinku - přírubovou planetovou převodovku s označením PLFN - silnou, vysoce přesnou a cenově optimalizovanou. Převodovka je vyvinuta pro rychlejší cykly, umožňuje vyšší maximální radiální i axiální zatížení a další výhodou je i delší doba životnosti. Standardně používaný přesný upínací systém PCS 2 je spolu s pastorkem integrován do jednoho celku. Broušené a honované ozubení zajišťuje velmi tichý chod, převodovky jsou mazány pro celou dobu jejich životnosti až do 30 000 provozních hodin. Pro velmi přesná použití lze vůli na výstupu redukovat (pod 1 arcmin).

3D data jsou k dispozici stejně jako softwarový program NCP, který se může bezplatně stáhnout z webových stránek výrobce, pro optimální výběr převodovky. 

Reklama
Reklama
Reklama
Planetová přírubová převodovka PLFN

Technické parametry...podtitulek

  • velikosti: 64, 90, 110 a 140 mm
  • převodové poměry: 5-100
  • přesnost pod 3 arcmin (volitelně pod 1 arcmin)
  • výstupní krouticí moment 27-1 000 Nm
  • max. axiální síly 9 500 N
  • max. radiální síly 12 500 N
  • 3D data jsou k dispozici

Pastorky na přírubové planetové převodovky

Další novinkou firmy Atlanta Antriebssysteme GmbH jsou pastorky používané na přírubové planetové převodovky - s označením TR. Jsou vyráběny s šikmým i přímým ozubením a jsou jednak kompletní nebo dělené - vhodné pro předepnutí. Mají stejné rozhraní jako pastorky klasické (dle EN ISO 9409), výhodou použití je ale jejich velikost. Průměr vlastního pastorku a počet zubů je menší, je tudíž i menší výstupní krouticí moment na převodovce - při zachování převodového poměru. Pastorky jsou upevňovány několika šrouby, které jsou po obvodu pastorku, a jejich upevnění je přímo na převodovku. Jsou dodávány standardně pro moduly 2-8 s kaleným a broušeným ozubením a roztečnou kružnicí 50, 63, 80, 125, 140 a 160 mm.

Při použití těchto pastorků je možné optimalizovat - jednak prostorově a dále i cenově - celkový pohon, a použít převodovku menší velikosti nebo převodovku jednostupňovou.

Pastorek TR
Klasický pastorek

Bezvůlová převodovka

A poslední novinka je od francouzské firmy Redex - Andantex a je jí bezvůlová převodovka - s označením KRPX. Tato převodovka je vylepšenou verzí již používané řady KRP. Její největší výhodou je uzpůsobení krytu, a tudíž jednodušší montáž pro uživatele. Převodovky lze použít jak s mechanickým (pomocí patentované spojky), tak i elektrickým předepnutím, skládají se ze dvou paralelně umístěných předepnutých planetových převodovek s integrovaným pastorkem.

Bezvůlové převodovky dodáváme v univerzálním krytu (provedení DRP) nebo samostatné (provedení KRP - je ekonomicky zajímavější).

Bezvůlová planetová převodovka s předepnutím KRPX

Technické parametry...podtitulek

  • elektrické předepnutí
  • 3 konstrukční velikosti (2, 3, 4)
  • provedení: M - motor inline s převodovkou
  • provedení R nebo P: motor ze strany nebo ze shora v 90°
  • převodové poměry jednostupňové (i = 5, 7, 10)

a dvoustupňové (i = 21, 31, 46, 61, 91)

  • výstupní krouticí momenty: 235-19 000 Nm
  • tuhost převodovky až 333 000 N.mm-1
  • 3D data jsou zasílána ke konkrétním projektům

Radka Kotroušová

tat@cz.tat.at

//www.tat.at/

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 100943
Datum: 01. 09. 2010
Rubrika: Výroba / Pohony
Autor:
Firmy
Související články
Svět mobility se mění

Společnost Schaeffler představila optimalizované pohony se spalovacími motory, které přispívají k dosažení klimatických cílů, jež plynou z Pařížské klimatické dohody. Další novinkou v jejím portfoliu jsou elektromotory dotažené do stavu připravenosti na sériovou výrobu.

Jak se vyvíjí a vyrábí proudový motor?

V letošním roce uvedla První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS) na trh nový turbínový motor PBS TJ150. Jedná se o proudový motor, u kterého se výkon, resp. tah motoru uvádí v jednotkách Newton. Maximální tah tohoto motoru činí 1 500 N. Je to již pátý typ proudového motoru, který tato exportně orientovaná firma dodává na zahraniční trhy.

Špičkové technologie pro letectví a kosmonautiku

Jako jedno z nejinovativnějších a nejprogresivnějších odvětví na světě spojuje letectví a kosmonautika téměř všechny dnešní špičkové technologie. Elektronika a robotika se zde setkávají v měřicí, regulační a řídicí technice. Přitom se letectví a kosmonautika v první řadě ujímají vývoje a provozu leteckých objektů, jako jsou letadla nebo speciální kosmické dopravní prostředky a družice.

Související články
Optimalizace koncepce pohonu strojů

Pomocí celkové dynamické simulace různých vzájemně působících posuvových systémů stroje může být již v návrhu posuzována vzájemná souhra mezi jednotlivými souřadnými osami. Dále je možné pomocí takové simulace navrhnout cenově příznivý koncept celkového pohonu menších rozměrů s vysokou přesností.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Klínové řemeny pro pohony obráběcích strojů

Klínové řemeny ContiTech Conti V jsou určeny pro vysoká zatížení a osvědčují se ve ztížených provozních podmínkách. Snadno se instalují a vyznačují se nízkou hlučností v širokém spektru aplikací.

Navrhování ložisek s využitím systémových znalostí

Společnost Schaeffler uvedla novou verzi svého výpočetního softwaru Bearinx 10.0. Ten nyní zahrnuje i novou řadu toroidních ložisek TORB a přináší nové funkce také v zákaznických verzích.

Najít svou konkurenční výhodu

„Najít svou konkurenční výhodu je v dnešní době zásadní,” říká v rozhovoru Ing. Radek Socha, ředitel SKF CZ, a. s.

Profilové válečkové vedení

Produktivita a ekonomický úspěch každého zařízení závisí především na kvalitě vybraných dílů lineárního vedení. Tyto díly často rozhodují o tom, s jakým přijetím se zařízení setká na trhu, a tedy pomáhají výrobci získat konkurenční výhodu. Z toho důvodu musí umožňovat v co největší možné míře přesné přizpůsobení vedení požadavkům aplikace a navíc, v ideálním případě, s využitím standardních dílů.

Bezpečnostní spojka pro řemenové pohony

Aplikace bezpečnostních spojek se používají ve všech oblastech techniky, v každém stroji nebo zařízení, kde je třeba omezit krouticí moment z důvodu ochrany strojů či výrobků před přetížením.

Kuličkové šrouby a matice ve stavbě CNC obráběcích strojů, část 4.

V současné době se jako jedna z několika možných alternativ využívá ve stavbě obráběcích center pro realizaci přímočarých posuvů elektromechanická posuvová soustava tvořená servomotorem s kuličkovým šroubem a maticí. Princip kuličkového šroubu a matice je znám více než sto let. V tomto seriálu vás krok za krokem provedeme zajímavým světem tohoto typu pohybových (polohovacích) šroubů.

Vysoký výkon a antistatická úprava

Řemen navržený pro snížení bezpečnostních rizik v prostředích s nebezpečím výbuchu. Jeho hlavní předností je trvalá elektrostatická vodivost.

Kuličkové šrouby a matice ve stavbě CNC obráběcích strojů, část 3.

V současné době se jako jedna z několika možných alternativ využívá ve stavbě obráběcích center pro realizaci přímočarých posuvů elektromechanická posuvová soustava tvořená servomotorem s kuličkovým šroubem a maticí.

Kuličkové šrouby a matice ve stavbě CNC obráběcích strojů, část 2.

V současné době se jako jedna z několika možných alternativ využívá ve stavbě obráběcích center pro realizaci přímočarých posuvů elektromechanická posuvová soustava tvořená servomotorem s kuličkovým šroubem a maticí. Princip kuličkového šroubu a matice je znám více než sto let. V tomto seriálu vás krok za krokem provedeme zajímavým světem tohoto typu pohybových šroubů. Ve druhém pokračovaní se budeme zabývat konstrukcí vlastního kuličkového šroubu a matice a představíme jediného českého výrobce kuličkových šroubů a matic.

Lineární vedení NSK s vylepšeným těsněním

Společnost NSK představila na veletrhu EMO 2019 optimalizovanou řadu válečkového vedení RA s vylepšeným těsněním. Lineární vedení RA jsou vybavena novými těsněními V1 a vylepšeným krytem, které pomáhají prodloužit životnost a spolehlivost obráběcích strojů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit