Témata
Reklama

Obrobek, tříska, briketa

Každá obrobna zná ten pohled na kontejnery zaolejovaných třísek, které často zabírají místo, na jejich transport vycházejí relativně vysoké náklady, a ještě mohou řeznými kapalinami znečistit okolí. Třísky z obrábění kovů jsou však cennou surovinou pro výrobu nových polotovarů. Jejich recyklace je proto velmi perspektivní.

Přepracováním třísek do briket se nejen zvyšuje jejich výkupní cena – rozdíl v ceně např. hliníkových třísek a hliníkových briket je tři koruny na kilo –, ale snižují se náklady na jejich transport i uskladnění, a ještě je možné šetřit i náklady za chladicí kapaliny. Technologie briketování je určena pro strojírenské podniky, které řeší třískové hospodářství, ale i pro společnosti zabývající se druhotným zpracováním kovových třísek.

Dlouhé hliníkové špony připravené k rozdrcení
Reklama
Reklama
Reklama

Záleží na mnoha faktorech – materiálem obrobku počínaje přes zvolené parametry obrábění až k výběru obráběcího nástroje –, jaké třísky se budou v daném obráběcím procesu produkovat. Briketovat je možné krátké špony a s použitím drtiče i špony dlouhé. Dalšími komponenty briketovací linky, jako jsou speciální násypky, vibrační či magnetické třídiče, dopravníky, zdvihací zařízení apod., lze proces ještě optimalizovat. Ale to už předbíhám, pojďme se nejdříve podívat na samotnou technologii briketování a briketovací stroje.

Linka na briketování hliníkových třísek iSwarf

Princip briketovacího stroje

Každý stroj se navrhuje individuálně. Podle objemu zpracovávaných třísek se vybírá typ hydraulického agregátu. Podle typu třísek a způsobu připojení briketovacího lisu k výrobní technologii se volí typ a velikost násypky. Např. násypka se čtyřmi šneky je určena pro zpracování delších třísek, které nejsou sypké, ale je možné je snadno rozplést. Umí narušit dlouhé chuchvalce a částečně rozláme dlouhé třísky. Násypky na žlabu dávkovacího šneku jsou určeny pro napojení k externímu dopravnímu systému. Násypkou se tedy řídicí jednotkou kontrolované množství třísek dostane do pracovní komory lisu, kde je pomocí lisovacích nástrojů poháněných patentově chráněným hydraulickým systémem přeměněno na briketu. Poté je briketa vytlačena z lisovacího prostoru a proces se opakuje. Celá operace trvá jen několik vteřin. Pod lisovacím prostorem bývá umístěna vana s emulzním čerpadlem na zachycování chladicích kapalin, které se z třísek lisováním vytlačují. Podle lisovaného materiálu se používají hydraulické agregáty pracující s různě velkými tlaky. Pracovní tlak na zpracování hliníku může být 240 bar, na zpracování litiny 400 bar. Všechny části briketovacího stroje jsou zasazeny do stavebnicového rámu, který umožňuje určitou flexibilitu při změně výrobního programu či navýšení objemu třísek. V takových případech je tedy možné snadno vyměnit násypku nebo hydraulický agregát.

Zařízení pro vyklápění beden do násypky drtiče, briketovacího lisu apod.
Zbriketované třísky vylézají z lisu po dopravníku různých tvarů.

Briketovací linky

Lisovací stroje se tedy hodí všude tam, kde probíhají procesy obrábění, ideálně pro provozy disponující vlastní slévárnou. A protože každá výrobní hala obráběcí dílny vypadá trochu jinak, tak také systém recyklace a briketování třísek je potřeba vždy řešit individuálně podle potřeb daného provozu, jako je objem výroby či pracovní prostor. Vhodnost materiálu pro lisování se zjistí při testovacích zkouškách. Obsah řezných kapalin v třískách není omezen.

Briketovací lis BrikStar MD 30

Koncem května otevřela společnost Briklis dveře své výrobní haly v Malšicích nedaleko Tábora a návštěvníkům představila několik modelových řešení briketovací technologie. Mezi uváděnými příklady byla také briketovací linka se dvěma lisy iSwarf na hliník pro čínského zákazníka Bosch Automotive Products. Linka začíná zařízením pro vyklápění beden do násypky drtiče. Ližiny a výšku vyklápěcího zařízení lze přizpůsobit, zabezpečení před úrazem je řešeno oplocením. Zařízení vyzvedne max. 500 kg do výšky 1 900 mm za dobu osmi sekund. Drtič s násypkou o objemu 0,5 m3 rozdrtí změť dlouhých špon na malé třísky. Pro případ zatoulané součástky či zmetku je drtič opatřen zabudovaným automatickým separátorem větších kusů, který předchází případné poruše zařízení. Podrcený materiál vypadává na vibrační rošt, který vytřídí případně se vyskytující kusový materiál, a dále putuje šnekovým dopravníkem přes permanentní magnet do lisovacího stroje. Magnetická deska separuje feromagnetické částice, snadno se tak lze zbavit možných kovových nečistot. Obousměrný šnekový dopravník roznáší podrcené třísky podle potřeby do obou násypek briketovacího lisu iSwarf 550. Násypky jsou opatřeny čidly, která kontrolují hladinu materiálu v násypce. Lisovací nástroje vyrábějí tlakem 300 MPa hliníkové brikety o průměru 65 mm a délce od 80 do 100 mm.

Velikost slisovaných briket lze podle potřeb přizpůsobit.

Další vystavenou linkou byla linka BrikStar M, která lisuje kovové třísky z obrábění litiny, oceli nebo barevných kovů a brusných kalů. Lisování probíhá ve válcové raznici zavírané z obou stran lisovacími nástroji. Lisovací tlak v raznici dosahuje 390 MPa a působí na obě podstavy válcové brikety. Tento způsob lisování zaručuje rovnoměrné prolisování brikety v celém jejím objemu. Linka obsahuje velkoobjemovou násypku s vibračním dnem, vanu s čerpadlem chladicích emulzí a dvoušnekový dopravník.

Dvoušnekový dopravník dopraví třísky do násypky briketovacího lisu.

Recyklovat se vyplácí

Rodinný podnik se sídlem na jihu Čech je na trhu již přes dvacet let. Na svém kontě má 4 000 vyrobených lisů a dodává po celém světě. Mě osobně se problematika recyklace v dnešním světě konzumu velmi dotýká a myslím si, že je potřeba se nad tím zamyslet, neplýtvat a dále zpracovávat i drobný odpad jako jsou třísky z obrábění. V případě kovových briket to prokazatelně přináší nezanedbatelné úspory nákladů při recyklaci kovů i kapalin, na uskladnění i převoz. Zbriketováním kovového odpadu se jeho objem sníží 3x až 8x. Zkušenosti firem, které lisy ve svých provozech již používají, potvrzují návratnost investice od tří měsíců až do jednoho roku. Dílny si také zvýší bezpečnost provozu využitím moderního prvku ekologické výroby. Přeji tedy firmě Briklis hodně „zeleně“ a ekonomicky smýšlejících obráběčských dílen.

Autor: Eva Buzková, Malšice

Eva.buzkova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Ani vývoj briketovacích lisů nespí…

Fakt, že vývoj vlastních výrobků je důležitou činností každého výrobce, a to v jakémkoli oboru, je neoddiskutovatelný. Bez této drahé a náročné činnosti každý výrobce riskuje propad a nečinností dává náskok konkurenci. To jsou obecná pravidla, která každý zná, ale ne každý z řad středních podniků toto dokáže realizovat samostatně a ve vysokém tempu. Společnost Briklis taková je. Na svém stánku na MSV 2017 v Brně svůj vlastní vývoj představí.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Briketování třísek má stále větší význam

Po dlouhé roky bylo zpracování kovových třísek opomíjenou činností kovoobráběcích podniků, které produkují tento specifický odpad. Třískové hospodářství se však stále častěji stává součástí celkové ekonomiky výroby. Potenciál kovových třísek jako suroviny, či jako prostředek k významným úsporám si uvědomují v mnohých společnostech. Takové závěry vyvozuje jeden z nejvýznamnějších výrobců briketovacích lisů v Evropě, česká společnost Briklis. Zajímavostí je i to, že zájem o briketování nemají pouze producenti kovových, ale také plastových třísek z obrábění, či jiných způsobů zpracování různých materiálů.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Česká zbrojovka se světovým zvukem

Pistole ČZ-75 je druhou nejkopírovanější krátkou zbraní na světě, v zámoří se na zbraně z České zbrojovky Uherský Brod stojí fronty. Čeští zbrojaři mají trefu. Neodolali jsme a přijali pozvání do 20hektarové zbrojovky na pomezí Valašska a Slovácka.

Jak na hliník?

Recyklace jedné tuny hliníkového materiálu ušetří přibližně čtyři tuny bauxitu, 95 % energie potřebné pro výrobu primárního hliníku a devět tun emisí CO2. V současné době ušetří více než 80 milionů tun emisí skleníkových plynů ročně. To odpovídá přibližně 15 milionům automobilů.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Fórum strategického manažera v deseti zastaveních, Luboš Malý, Brück AM

V novém seriálu chceme oslovovat naše top manažery a hledat u nich tajemství jejich úspěchu, jež by mohlo být inspirací pro ostatní, kteří se na podobnou dráhu vydávají či již po ní jdou. Strategie prvního kroku často bývá přelomová – iniciuje další, následující kroky, rozhoduje a ovlivňuje činy budoucí a v žádném případě ji nelze podcenit.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit