Témata
Reklama

Pohony pro automatizaci

Firma Festo patří k předním výrobcům automatizační techniky. Hlavní know-how lze charakterizovat jako pohyb. Pohyb všeho druhu – od jednoduchého přímočarého nebo rotačního až po robotická řízení, schopná pohybovat se po křivce v prostoru. To vše buď pneumaticky, nebo elektricky.

Prvkem, který vše spojuje, je mechanika pohonů. Pojďme se blíže podívat na možnosti, které jsou v této oblasti k dispozici.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 1. Pneumatický válec ADNGF s kluzným uložením


Obr. 2. Přímočarý pohon DGC

Malé zatížení, pomalý pohyb

Pro nejjednodušší pohony, jejichž výhodou je nízká cena a provoz bez údržby, se používá kluzné uložení. Příkladem může být běžný pneumatický válec ADNGF. Kluzná uložení se vyznačují nezbytnou vůlí, již lze v mnoha případech přesně vymezovat. Příkladem je přímočarý pohon DGC.

Obr. 4. Elektrická přímočará jednotka ELGR

Obr. 5. Elektrický pohon EGC s předepjatým vedením

Standardní oblast použití, střední zatížení, střední rychlost

Pro stále ještě poměrně jednoduché řešení lze použít vedení hřídele v kuličkách. Příkladem mohou být pneumatické pohony DFM nebo elektrické přímočaré jednotky ELGR.

Obr. 6. Nucené vedení klece s ložisky

Zvýšená rychlost, vyšší zatížení, vyšší přesnost

V případě přesných a velmi robustních pohonů můžeme rozlišovat podle délky zdvihu. Pro dlouhé pohyby (i několik metrů) jsou vhodná oběžná kuličková pouzdra. Takové vedení je předepjaté, a tedy bez vůlí. Je vhodné do rychlosti kolem 5 m.s-1 a vyznačuje se také velmi vysokou únosností. Tímto uložením jsou vybaveny pohony DGC (pneumatické) nebo EGC (elektrické).

Obr. 7. Pohon DGE..RF pro nejvyšší rychlosti

Pro kratší pohyby je použití takových pouzder nevhodné, neboť kuličky neobíhají dostatečně kolem dokola a nemohou si tak odebírat mazivo, které je uloženo v zásobě na odvrácené straně pouzdra. Z tohoto důvodu jsou na mnoha pohonech řadová přímočará ložiska, jež během pohybu urazí poloviční vzdálenost, než je zdvih. Na pohonu DGSL či jeho elektrické verzi EGSL si ukážeme další zajímavost – nucené vedení klece s ložisky (obr. 6). Kuličky jsou obvykle uloženy v kleci, která brání jejich vzájemnému kontaktu a snižuje tím hlučnost, tření a prodlužuje životnost ložiska. V reálném pohybu dochází k miniaturním prokluzům kuliček oproti teoretické dráze. Výsledkem je posouvání celé klece vůči ideální poloze a dříve nebo později dojde na konci zdvihu pohonu k nárazu a zvýšení odporu (násilím se musí překonat tření a celá klec se všemi kuličkami proklouznout zpět na svoje původní místo). Tento jev nelze přesně předpovídat a náhodné zvýšení odporu proti pohybu znamená například nevhodnost pro aplikace s režimem řízení síly elektrického pohonu, kdy se spoléhá na převod mezi krouticím momentem motoru a silou pohonu. Aby tomu tak nebylo, je klec opatřena pastorkem, který se odvaluje mezi dvěma malými ozubenými hřebeny z plastu a vyrovnává všechny nežádoucí posuny ihned při jejich vzniku.

Vysoká rychlost

Pro nejvyšší rychlosti lze použít vedení v kladkách, je jím vybaven například pohon DGE..RF, jehož maximální povolená rychlost činí 10 m.s-1. Vedení se vyznačuje také velmi tichým chodem a výrazně malým třením.

Vedením bychom se mohli zabývat ještě podrobněji ve smyslu uspořádání ložisek – počtu řad, počtu a rozložení bodů dotyku atd. Z uvedeného je patrné, že správné a hospodárné využití moderních pohonů vyžaduje značnou znalost jejich mechaniky. Pokud zvažujete aplikaci pneumaticky či elektricky poháněných pohybů, vyplatí se kontaktovat specialisty společnosti Festo, kteří rádi pomohou a poradí, případně doporučí některý z podpůrných softwarů pro výběr a návrh pohonů, které jsou zdarma k dispozici na firemních stránkách společnosti.

Ing. Zdeněk Haumer

Festo
www.festo.cz
vaclav_lacina@festo.com

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 120141
Datum: 15. 02. 2012
Rubrika: Trendy / Pohony
Autor:
Firmy
Související články
Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Související články
Snadná a rychlá cesta k řešení

Potřebujete pneumatický nebo elektrický pohon či dokonce manipulátor? Rádi byste svůj návrh optimalizovali? Firma Festo nabízí svým obchodním partnerům pomoc ve formě nástrojů pro výběr a návrh výrobků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

V pohybu

Výrobci výrobních zařízení pro lehké kompozitní materiály jsou pod tlakem. Čím rychleji dostanou své stroje k zákazníkům a uvedou je do provozu, tím větší je jejich konkurenceschopnost. To ovšem vyžaduje přesné postupy pro efektivní a ekologicky příznivé využití surovin, čehož lze dosáhnout pomocí inovativních systémových komponent a kvalitního poradenství jak pro výrobce, tak pro zákazníky. Firma Technicon takto díky novému řešení od společnosti Festo zvyšuje svůj inovační náskok s velkoplošnými adhezivními systémy.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit