Témata
Reklama

Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Co všechno by nás mohlo na obyčejných čidlech zajímat? Moderním příkladem mohou být nejpoužívanější čidla firmy Festo dodávaná pod označením SMT-8M-A, která před několika měsíci prošla onou „malou velkou“ změnou a dnes nabízejí nové možnosti, aniž by se přitom změnila cena nebo identifikace pomocí objednacích čísel či typového kódu. Přesto jde o další pokrok ve vývoji.

Reklama
Reklama
Reklama
SMT-8M-A – nejpoužívanější čidlo firmy Festo

Nemusíte hledat verze

Čidla se zaručeně hodí a spolehlivě drží na všech pneumatických pohonech Festo s drážkou T – není třeba nic zkoušet ani ověřovat. Tento typ drážky chybí jen na některých miniaturních pohonech, kde se používá menší varianta s drážkou C. Těleso čidla zapadá do drážky v profilu válce a nevystupuje z obrysu. Rekordně krátké těleso znamená stabilitu a tuhost – ani příčná síla o velikosti 60 N působící na kabel čidlům nijak neublíží.

Upevnění čidla SMT-8M-A v drážce

Snadná práce mechanika

Jediný šroub uprostřed čidla poskytuje rychlost při montáži i demontáži. Čerstvou novinkou je elegantní samočinná aretace upínacího třmenu v kolmé poloze, takže ani po dostatečném povolení a uvolnění (až o tři otáčky šroubu) čidlo samo nevypadne a stále správně sedí uvnitř drážky. Teprve významné povolení o více než zmíněné tři otáčky způsobí změnu polohy třmenu a čidlo lze snadno z drážky vyjmout či ho znovu nasadit.

Rychlá a přesná diagnostika

Kromě hlavní žluté LED čidla obsahují ještě další dvě oranžové LED, které (každá z jedné strany) signalizují při posouvání čidla před upnutím okraj magnetického pole. Montáž je tak snazší a rychlejší, při posuvu pouze jedním směrem se nejprve rozsvítí oranžová, pak ji vystřídá hlavní žlutá LED – to je správné místo pro aretaci v drážce. Odpadají tak starosti s hledáním magnetu a dodatečným seřizováním.

Spolehlivost a univerzálnost

Čidla jsou polovodičová, nevykazují tedy žádné opotřebení a jejich střední doba mezi poruchami činí několik tisíc let. Ochrana výstupu si poradí i s indukčností kabelů do délky 30 m. Vše je chráněno proti přepólování i zkratu, a tak lze směle říci, že životnost čidel vlastně vůbec není nutné sledovat. Vybrané varianty dovolují zvolit až během zapojení spínací polaritu PNP nebo NPN či logiku spínací/rozpínací. Pro oba případy tak bude stačit jediný náhradní díl.

Spolehlivý a přesný výsledek za každých okolností

Čidla spínají velmi rychle a s opakovatelnou přesností ±0,1 mm. Pro pneumatické pohony je však rozhodující doba, během níž bude čidlo při rychlejších pohybech signál vysílat. Unikátní vlastností SMT-8M-A je schopnost prodloužit příliš krátké signály na nejméně 4 ms, což je dostatečné pro vstupy všech běžných PLC – je tedy snadné spolehlivě reagovat i na velmi rychlé průjezdy indikovaným místem.

Standard do jakéhokoli prostředí

Standardní čidla s krytím IP 65, IP68 a IP 69K odolají nepřízni okolí, dokonce i mytí vysokotlakým čističem a snášejí teplotu od –20 °C do +85 °C. Používané kabely s pláštěm z polyuretanu jsou vhodné do energetických řetězů či pro roboty a dovolí dlouhodobé namáhání pohybem včetně krutu.

K dispozici jsou i méně obvyklé varianty, například s certifikátem ATEX do výbušného prostředí, s odolností magnetickému poli do svařoven nebo s vysokou odolností proti korozi do potravinářství.

Čidla SMT-8M-A mohou pracovat v různých prostředích.

Úsporně na bezpečnost

Při použití s upínkou a krytem z plastu splňují standardní čidla požadavky směrnice pro bezpečnost strojů a zařízení až do úrovně vlastností e.

Pro vyšší bezpečnost lze standardní čidla vybavit upínkou a krytem z plastu.

Související sortiment

Pokud je potřeba odměřovat polohu pneumatického pohonu, je možné kromě integrovaných odměřovacích systémů využít například analogová čidla SMAT, SDAT, jež jsou navíc vybavena komunikací po moderním rozhraní IO-Link, nebo SDAP, která poskytují spojité informace o aktuální poloze. V případě, že je třeba často měnit snímané místo a přitom ušetřit analogové vstupy PLC, existuje řešení ve formě jednoduchého a komfortního převodníku SCDN, který se dokáže naučit, kdy má poslat binární signál, případně ve verzi IO-Link komunikuje s PLC.

Analogová čidla SDAT vybavená komunikací po moderním rozhraní IO-Link
Převodník SCDN

Maličkost? Jen zdánlivě

Z uvedeného jasně vyplývá, že dnešní standardní čidla na válce splňují mnoho na první pohled drobných požadavků. V praxi však mohou ušetřit spoustu nákladů, času a starostí – vždyť na jejich spolehlivosti závisí chod celého stroje, zařízení nebo linky.

Festo

Ing. Zdeněk Haumer

vaclav.lacina@festo.com

www.festo.cz

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 171012
Datum: 03. 10. 2017
Rubrika: Výroba / Pneumatika
Autor:
Firmy
Související články
Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Digitalizací k efektivitě

Pokud bychom hledali nejvíce skloňované téma současné doby ve vztahu k průmyslu, jednoznačně se shodneme, že je to oblast kyberneticko-fyzických systémů zosobněných v německé iniciativě Industrie 4.0. Její autoři s tímto konceptem na hannoverský průmyslový veletrh přišli a od té doby uplynulo pět let, které se na této strategii podepsaly – probíhající revoluce se vztyčenou zástavou s vyobrazením digitalizace průmyslové výroby a s pokročilou automatizací a robotizací.

Související články
Inovace senzorů na veletrhu Amper 2015

Na brněnském výstavišti proběhne ve dnech 24. až 27. března 2015 mezinárodni veletrh elektroniky Amper, na kterém představí novinky v sortimentu senzorů také společnost Micro-Epsilon.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Snadná a rychlá cesta k řešení

Potřebujete pneumatický nebo elektrický pohon či dokonce manipulátor? Rádi byste svůj návrh optimalizovali? Firma Festo nabízí svým obchodním partnerům pomoc ve formě nástrojů pro výběr a návrh výrobků.

Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

Bílá kniha - zónová bezpečnost

Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

Přichází doba zmenšování

Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

Plováčkové průtokoměry na olej

Výrobou přístrojů pro polní instrumentaci se dlouhodobě a úspěšně zabývá celosvětově působící společnost Kobold Messring. Do jejího hlavního programu patří průtokoměry, teploměry, hladinoměry a tlakoměry.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit