Témata
Zdroj: MESIT machinery

Povrchové úpravy hliníku od eloxu po stříbření

Hliník je nezbytný materiál v moderním průmyslu, avšak jeho vlastnosti omezují jeho široké využití. Díky pokročilým technologiím pro úpravu hliníku, jako je eloxování a stříbření, se otevírají nové možnosti pro využití tohoto materiálu v různých odvětvích od automobilového, dopravního či spotřebního průmyslu až po elektroniku. Zkušenosti s povrchovými ochranami pro ta nejnáročnější odvětví, včetně obranného a leteckého průmyslu, má společnost MESIT machinery, jež je členem skupiny Omnipol.

Reklama

Eloxování je proces, při kterém se povrch hliníkových materiálů upravuje elektrochemicky v kyselině sírové. Tento proces vytváří ochrannou vrstvu oxidu hliníku, která zlepšuje odolnost vůči korozi a otěru. Díky různým technikám eloxace lze dosáhnout široké škály povrchových efektů, včetně matného nebo lesklého povrchu, a také širokého spektra barevných variací, které jsou nejen funkční, ale i vzhledově atraktivní.

Galvanovna společnosti MESIT machinery v Uherském Hradišti nabízí širokou škálu povrchových úprav pro díly z hliníku a hliníkových slitin. (Zdroj: MESIT machinery)

Stříbření je další technika pro úpravu povrchu hliníku, která zlepšuje nejen odolnost vůči korozi, ale také vodivost. Proto se často aplikuje na výrobky určené pro elektrotechnický průmysl. Proces stříbření spočívá v nanesení tenké vrstvy stříbra na povrch hliníkového materiálu.

Reklama
Reklama
Reklama

Technologie pro úpravu hliníku, jako je eloxování a stříbření, které firma MESIT machinery provádí podle norem ČSN EN ISO 7599, MIL-A-8625 type II, ČSN EN 12487 a MIL-DTL-5541, představují klíčové technologie, jež otevírají dveře pro široké využití tohoto materiálu v průmyslu. Galvanovna společnosti MESIT machinery v Uherském Hradišti nabízí širokou škálu povrchových úprav právě pro díly z hliníku a hliníkových slitin. „Naše zkušenosti s povrchovými ochranami pro letecký a obranný průmysl přenášíme i do dalších odvětví,“ vysvětluje Jaroslav Fojtík, generální ředitel společnosti MESIT machinery, a dodává: „Nabízíme technologie eloxování a stříbření a další druhy povrchových ochran. Jsou to konverzní povlaky hliníku, niklování, chemické niklování, cínování a mědění. Kromě galvanovny máme i lakovnu pro mokré lakování. Všechny naše povrchové ochrany jsou vhodné pro různé aplikace a poskytují odlišné vlastnosti ochrany. Při výběru správné metody vždy zvažujeme specifické potřeby zákazníka ohledně druhu ochrany povrchu. S našimi zkušenostmi můžeme našim zákazníkům poskytnout to nejvhodnější řešení. Mezi naše know-how patří i technologie kombinovaných ochran. Tento proces vyžaduje odbornost a komplexní přístup. Ke zpracování zakázek máme i automatické linky, a v případě menších zakázek provádíme ruční zpracování.

Příklady hliníkových dílů opatřených různou povrchovou úpravou. (Zdroj: MESIT machinery)

Společnost MESIT machinery nabízí kromě povrchových úprav i výrobu odlitků ve vlastní slévárně a služby přesného CNC obrábění. Sídlí v Uherském Hradišti. Od roku 2018 je členem skupiny Omnipol. Tradice značky MESIT sahá až do roku 1952.

Související články
Koroze napříč všemi obory

Mezinárodní konference Eurocorr, která každoročně přiláká k účasti tisícovku zástupců komerční i akademické sféry včetně nejvýznamnějších celosvětově uznávaných korozních inženýrů, řadu sponzorů a vystavovatelů z oblastí povrchových úprav a povlaků kovů, chemických úprav prostředí, elektrochemických protikorozních ochran, korozního monitoringu, inspekce a zkušebnictví a mnoha dalších, se letos v září díky Asociaci korozních inženýrů poprvé v historii konala v Praze.

Lehké konstrukce automobilů - Specifické povlaky hlubokotažných ocelí

Na konstrukční materiály používané při stavbě automobilové karoserie jsou kladeny mimořádné požadavky. Specifické podmínky musejí splnit zejména vnější povrchové díly karoserie, které jsou nositeli designu vozu a které tím i do značné míry rozhodují o prodejnosti a úspěšnosti daného modelu. Kromě základních mechanických podmínek musejí povrchové díly splnit perfektní lakovatelnost, mimořádnou korozní odolnost, ale také musejí mít schopnost bezproblémového zpracování – ať už lisováním, nebo rozmanitými technologiemi spojování, jako je laserové pájení a lepení.

Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

Související články
Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Fórum výrobních průmyslníků

Jak máte obsazeny výrobní kapacity pro druhé pololetí roku 2021 (příp. ve srovnání se stejným obdobím roku předešlého), co tento stav nejvíce ovlivňuje a jak odhadujete výhledy ohledně svých zakázek pro rok 2022?

Automatizace není odpovědí na všechny otázky

Primárním cílem zavádění automatizace a robotizace je nejen zajistit více času, jak jsme si řekli v minulém díle, ale jejím účelem je také usnadnit lidstvu složité a zdraví škodlivé úkoly. Automatizace se nasazuje v oblastech stereotypní a nebezpečné práce. Motivací firem může být i škálovatelnost, maximalizace zisku a v neposlední řadě nižší počet lidských selhání. Tento díl našeho seriálu Fenomén automatizace se zamýšlí nad tím, proč, kde a jak automatizovat, a dalšími otázkami.

Dokonale přilnavý povrch v kontinuálním provozu

Polský výrobce brzdového obložení Lumag se obrátil na firmu Rösler s požadavkem na vytvoření povrchu, který zajistí optimální přilnavost pro navazující proces lepení. Výsledkem je komplexní řešení pro odmašťování a omílání nosičů brzdového obložení propojené s vysekávacím lisem.

CzechTrade pomáhá strojařům: Velká Británie a Irsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Spojeného království Velké Británie a Irska.

CzechTrade pomáhá strojařům, Francie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na francouzský trh.

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Moderní způsoby ochrany vysokopevných ocelí

V posledních letech je v automobilovém průmyslu kladen stále větší důraz na snižování hmotnosti vozu, potažmo spotřeby a z ní plynoucích emisí, za současného zvýšení bezpečnosti posádky. Jednou z možností, jak splnit tyto požadavky, je nahrazení starých materiálů používaných pro výrobu určitých komponentů za nové, pevnější. Díl z pevnějšího materiálu může být tenčí a potažmo i lehčí oproti dílu původnímu, ale současně je schopen vydržet stejné, nebo i větší namáhání.

Cíle a píle jsou tím, co mě žene stále kupředu

Martin Šula, majitel společnosti MSR Engines, založené roku 2004, vyrábí motorizovaná surfovací prkna JetSurf. Zajímavé na tomto projektu je, že úplně všechno vzniká v Brně – Střelice, kam se firma nastěhovala před dvěma lety. Tak se podařilo zvýšit plánovanou kapacitu na 1 500 výrobků ročně. Ale hned první rok zde vyrobili 1 200 surfovacích prken. Firma už ale přistavěla další objekty a hodlá se rozšiřovat i nadále.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit