Témata
Reklama

Jak máte obsazeny výrobní kapacity pro druhé pololetí roku 2021 (příp. ve srovnání se stejným obdobím roku předešlého), co tento stav nejvíce ovlivňuje a jak odhadujete výhledy ohledně svých zakázek pro rok 2022?

Tento článek je součástí seriálu:
Fórum výrobních průmyslníků
Díly
Roman Dvořák

Je absolventem oboru Strojírenská technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde nakonec kombinovanou formu doktorského studia po dlouhých letech nedostudoval (...). V roce 1997 nastoupil do vydavatelství Vogel Publishing na post odborného redaktora vznikajícího strojírenského titulu MM Průmyslové spektrum. V roce 1999 přijal nabídku od německého vlastníka outsourcingovat titul do vlastního vydavatelství. 

Olga Kupec
jednatelka a majitelka, Abydos

Slévárenství si prochází obdobím změn. Na jedné straně přibývá podniků, které řeší změnu paradigmatu v automotive, na druhé straně jsou slévárny, které se těší velké přízni zákazníků, mnohdy až nad rámec svých kapacit. K této skupině se naštěstí řadíme i my. Především stavební a zemědělské stroje a všeobecné strojírenství u nás táhnou poptávku. Zdá se, že druhá polovina letošního roku bude přinejmenším stejná jako loni. I výhled na příští rok je zatím velice pozitivní. Důležité bude zvládnout náklady a udržet si marže.


Otto Daněk
předseda představenstva, ATAS elektromotory Náchod

Na tuto otázku je třeba odpovědět více zeširoka, než by se na první pohled mohlo zdát. Aktuálně máme cca o 20 % více zakázek, než tomu bylo ve stejném období v loňském roce – to je dobrá zpráva. Strojní kapacity by byly schopny pojmout ještě navíc dalších 30 % zakázek – to je také dobrá zpráva. Ale aktuálně nám chybí cca 15 % výrobních dělníků, které nahrazujeme přesčasovou prací, dohodami, brigádníky a agenturními pracovníky – a to je hlavní brzda dalšího růstu! Navíc nejsou žádné signály, které by naznačovaly obrat k lepšímu v dohledné době. Myslím, že do konce roku bude na trhu práce boj o každou dělnickou ruku, ale v průběhu prvního kvartálu příštího roku dojde k postupnému ochlazování poptávky, což by mohlo přinést i návrat k normálu, tedy to, že na trhu dojde k postupnému omezování diktátu prodávajících.


Petr Novák
jednatel společnosti, Koyo Bearings Česká republika

Výrobní kapacity máme velice dobře naplněny, objem výroby je cca o 20% vyšší než v minulém roce.V automobilovém průmyslu v současné době ale převládá nejistota ohledně budoucích objemů z důvodu nedostatku polovodičových čipů a jiných materiálů, jako jsou plasty a kovy. Finální výrobci zastavují výrobní linky, případně mění výrobní plán na poslední chvíli na základě dostupnosti čipů a jiných materiálů. Z tohoto důvodu očekáváme spíše mírné zhoršení výhledu. Pro rok 2022 očekáváme podobnou situaci jako v letošním roce a stabilizaci stavu předpokládáme až v roce 2023.


Pavel Sobotka
generální ředitel, Frentech Aerospace

Rozhodně bude toto druhé pololetí ve srovnání s druhým pololetím roku 2020 o něco příznivější, i když určitě nedosáhne úrovně před pandemií covid-19. Bohužel letecký průmysl stále na „plný plyn“ neběží, a tak jsou tím dodavatelé do leteckého průmyslu hodně ovlivněni. Nicméně se daří produkci diverzifikovat, a proto se dá předpokládat, že druhé pololetí tohoto roku bude lepší. V této době jednáme o velkém vesmírném projektu. Vesmírný průmysl naštěstí pandemií postižen nebyl. Pokud následná jednání dopadnou dobře, bude příští rok dobrý. Jen se musíme všichni hluboce zamyslet, jak napravit stav, kdy nemáme dostatek kvalifikovaných spolupracovníků. Bohužel jsme něco udělali špatně a nyní to nebude jednoduché napravit. A nepůjde to tak rychle. Ale uvidíme…


Libor Witassek
jednatel a majitel, Strojcar

Zakázková náplň se zlepšuje, ale problémy s materiálem a jeho rostoucí ceny jsou stále větší. Nyní máme výrobu zaplněnou na třetí kvartál 2021, prakticky vším mimo leteckou výrobu, která nadále stagnuje. Připravujeme prodeje a výrobu vlastních výrobků. Rok 2022 vidíme optimisticky a předpokládáme růst.


Vydání #9
Seriál
Firmy
Související články
Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

MM Podcast: Glosa - Sedmnáctá země spolková na kolečkách

Problémy koncernové automobilky jsou vážnější, než si většina lidí umí představit. Kombinace emisního skandálu DieselGate, změny trhu a návyků spotřebitelů, inflace a neschopnosti na to všechno pružně reagovat je pro VW smrticí koktejl. Může jí dokonce hrozit osud finské Nokie či amerického Kodaku, které před lety nedokázaly zachytit nastupující disruptivní změny a se svým ikonickým byznysem skončily. Jak zásadní problém by podobný osud znamenal pro Německo, potažmo celou subdodavatelskou Evropu, se můžeme jen domýšlet.

Je nutné stanovit diagnózu a následně zvolit léčbu

Bohdan Wojnar vždy razil zásadu, že je třeba si všechno řádně odpracovat a každý den zkusit udělat něco navíc. Nikdy se nebránil novým věcem, trpělivě se je učil a s potřebnou dávkou štěstí se pak dostával k zajímavým pracovním příležitostem. Během čtyřiceti profesních let ušel cestu od chemického inženýra, přes dlouhou kariérou ve Volkswagenu Slovakia ve financích a controllingu až po člena představenstva za oblast HR ve Škoda Auto. Toto je dle jeho slov výhodou velkého koncernu, kdy nemusíte zůstat na jednom místě, u jednoho oboru a v jedné zemi. Tyto zkušenosti mu poskytly velký profesní přehled, ze kterého vycházejí témata aktuálního otevíracího rozhovoru MM Průmyslového spektra.

Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Cíle a píle jsou tím, co mě žene stále kupředu

Martin Šula, majitel společnosti MSR Engines, založené roku 2004, vyrábí motorizovaná surfovací prkna JetSurf. Zajímavé na tomto projektu je, že úplně všechno vzniká v Brně – Střelice, kam se firma nastěhovala před dvěma lety. Tak se podařilo zvýšit plánovanou kapacitu na 1 500 výrobků ročně. Ale hned první rok zde vyrobili 1 200 surfovacích prken. Firma už ale přistavěla další objekty a hodlá se rozšiřovat i nadále.

Pavel Sobotka: Příležitost je nutné v pravý čas chytit za pačesy

Píšeme první kapitolu knihy příběhů, v níž chceme představit úspěšné české podnikatele, kteří něco dokázali a kteří se za svou práci rozhodně nemusejí stydět. I když v České republice má slovo „podnikatel“ spíše pejorativní význam – a zasloužili se o to tzv. „rychlí podnikatelé“, kteří ostrými lokty dokázali rychle zbohatnout na úkor ostatních –, tento seriál ukazuje druhou stranu mince. Nápad, záměr, tvrdá práce, stanovení filozofie firmy, vztah k lidem. Pro mnohé to nebylo jednoduché a my chceme představit právě ty, kteří svou usilovnou prací dokázali, že Česká republika má stále na to, aby se pohybovala na špičce nejen v technologiích, ale i v managementu. Nechť vám tento seriál slouží jako příklad toho, jak nelehká cesta na samotný vrchol v určitém oboru mnohdy vede.

Zapalovací svíčky z jihu Čech dobývají celý svět

V letošním roce oslaví táborský Brisk osmdesát dva let své existence. Již od svého vzniku měla firma světové ambice. Na veletrhu Automechanika 2016 ve Frankfurtu je opět potvrdila. O zapalovací svíčky z jihočeského Tábora je velký zájem. „Aktuálně vyvážíme do více než 70 zemí a každý rok nám přibývají nová teritoria. Loni to byl například Mauricius, Zimbabwe a Malajsie. Nyní očekáváme první objednávky z Indonésie a Thajska,“ říká majitel společnosti Brisk Ing. Mojmír Čapka.

Kristova léta

Ke svému závěru se nachýlil rok, ve kterém stále rezonovaly všechny krize, které si Evropa nashromáždila za předchozí období. Některé státy se jejich důsledky popraly celkem se ctí, jako například Polsko, další se vrátily do předcovidové úrovně a bohužel Česká republika jako jediná stále lapá po dechu. Proč? Co je důvodem?

Fórum výrobních manažerů

Jaké zkušenosti máte s produktovými/subdodavatelskými dodávkami do obranného průmyslu? Jak bylo náročné se do tohoto sektoru dostat? Jedná se o oblast, která je pro vás v současné době důležitá nejen v rámci vaší výrobní diverzifikace, ale i případných státních garancí?

MM Podcast: Glosa - (Po)citová investice

Kolikrát již v době růstu ekonomiky došlo k nenadálému, často nevysvětlitelnému zlomu? Kdo tahal za konce nití, aby změnil otáčení zeměkoule? Proč se to již stalo součástí naší životní cesty a začali jsme to brát jako samozřejmost, bez hlubšího pátrání po příčinách, navíc s ignorací všech hoaxů a cílené propagandy?

Fórum výrobních manažerů

S čím se v současné době v rámci operativy řízení firmy nejvíce potýkáte? Přetrvává stále nedostatek subdodavatelských komponent ve vaší oblasti a s tím související komplikace s plněním termínů zakázek? Ovlivňují vaši ekonomiku provozu cenové úrovně energetických a materiálových vstupů, nedostatek technického personálu či něco jiného? Jak tuto situaci řešíte a podařilo se vám již některé problémy stabilizovat?

Fórum výrobních manažerů

Kde vy osobně spatřujete případnou Achillovu patu českého průmyslu, která jej destabilizuje v krizových časech? Pokud stále existuje cesta nápravy, jaká by to podle vás byla?

MM Podcast: Glosa - Královská disciplína

Z dostupných výzkumů víme, že do čtvrté třídy mají děti matematiku rády, ale poté se již ve srovnání se světem propadáme. Všechny ty pompéznosti s digitální revolucí a kampaně za větší počet studentů v technických oborech nemůžou padnout na úrodnou půdu, pokud nedokážeme vyučovat matematiku tak, aby se k ní děti rády vracely. A pro případnou eliminaci neúspěchů raději zrušíme povinnou maturitu z matematiky. 

Fórum výrobních manažerů

Jak silná koruna, růst energií, tlak na mzdy, úrokové sazby a inflace ovlivňují vaši konkurenceschopnost na světových trzích? Které regiony světa začínají podle vás na „evropské realitě“ profitovat?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit