Témata
Zdroj: USSPA

Ženy u kormidla: České spa pro celý svět

Už v době, kdy studovala obchod na Masarykově univerzitě v Brně, měla Kateřina Kadlecová jasno: po absolvování školy nastoupí do rodinné firmy USSPA. Zakladatelem prvního českého výrobce spa a termálních bazénů swim spa se v roce 1995 stal Kateřinin otec, Petr Kolář. Ten předal v roce 2011 vedení, tehdy již velmi úspěšné firmy své dceři, která ji, společně s manželem, vede k prosperitě dodnes.

Tento článek je součástí seriálu:
Ženy u kormidla
Díly
Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

„Bylo to celé samozřejmé a přirozené,“ vzpomíná Kateřina Kadlecová. „Ani jsem neuvažovala o tom, že bych pracovala jinde. Když táta firmu zakládal, byla jsem v prváku na vysoké. V březnu jsem s ním jela do Ameriky na první jednání s budoucím dodavatelem, abych pomohla s angličtinou, a pak jsem jezdila pravidelně každý rok. Mezi tím jsem ve firmě pomáhala s nejrůznějšími záležitostmi, když jsem mohla; postupně jsem rozjela marketing… Na téma marketingu naší firmy jsem dokonce zpracovávala bakalářskou i diplomovou práci.“

Co však vlastně v roce 1995 vedlo Petra Koláře k založení firmy, doslova „na zelené louce“? Podle slov jeho dcery především obecně chuť podnikat, vzít zodpovědnost do svých rukou.

„Sport považuji za skvělou průpravu do života už tím, že člověka naučí, že když chce něco dokázat, tak pro to taky musí hodně udělat. Naučí vás prohrávat a také zvládat výhry,“ říká Kateřina Kadlecová. (Zdroj: USSPA)

„Pro ‚spáčka‘ se nadchl, protože správně vytušil jejich potenciál do budoucnosti,“ vysvětluje Kateřina Kadlecová. „Začátky však nebyly snadné, ani přímočaré, jak už to tak bývá. Ale byly plné nadšení, vůle a svobody. Začínalo se od nuly, a navíc v devadesátkách, v době, jejíž prioritou ještě rozhodně nebyla relaxace a investice do vlastního zdraví a rodiny.“

Zpočátku firma dovážela skořepiny a komponenty vířivek od výrobce z USA, a následně zde spa kompletovali a prodávali. Petr Kolář však brzy začal uvažovat o vlastní výrobě – už proto, aby majitelé firmy měli možnost produkty ovlivňovat a rozvíjet po stránce designu a technologií.

„Už po třech letech naši koupili výrobní areál, kam jsme přesídlili,“ vypráví současná ředitelka USSPA. „Zaměstnali jsme designéra a začali jsme směřovat k vlastní výrobě. Do nového tisíciletí jsme již vstoupili jako výrobce.“

Společnost USSPA disponuje vlastním oddělením vývoje a designu, a spolupracuje též s řadou renomovaných externích designérů. Výsledkem je, že právě za design se stala držitelkou prestižních světových ocenění (Zdroj: USSPA)

Jít příležitostem naproti

Do firmy Kateřina naplno nastoupila den po svých státnicích. „Už jsem se nemohla dočkat, až se budu moci soustředit jen na firmu,“ říká. „Jinou pracovní zkušenost jsem neměla a určitě byly chvíle, kdy jsem toho litovala. Myslím, že by mi to ledacos usnadnilo a urychlilo. Na druhou stranu to, že jsem si na řadu věcí musela přijít sama, má své výhody. Manžel Honza, tehdy můj přítel a spolužák, se přidal o rok později po dokončení civilní vojenské služby.“

Od doby, kdy v roce 1999 Kateřina Kadlecová nastoupila do rodinné firmy, zaznamenala spolu s firmou několik přelomových období. Nejzásadnějším z nich byl přerod ve výrobce s vlastním vývojem a designem, který se mohl uskutečnit díky koupi vlastního výrobního areálu v roce 1998. Další následoval v roce 2002, kdy USSPA uvedla první vlastní vířivky, přičemž o pouhé tři roky později již dodávala výhradně vlastní výrobky. Od roku 1999 firma začala rozvíjet exportní aktivity, dnes je určena na export více než polovina zdejší produkce. Jan Kadlec, pozdější manžel Kateřiny, začal ve firmě pracovat také hned po vysoké.

Reklama
Reklama
Reklama

„Chodit jsme spolu začali rok po založení firmy, a do dění tak byl Honza vtažen brzy poté,“ říká Kateřina. „Od tátova odchodu firmu vedeme spolu. On je angažovaný více v technických oblastech spojených s výrobou, financemi či controllingem, zatímco má role je především ve strategii, jinak jsou mou parketou oblasti marketingu a obchodu, personální oblast, design atd. Řídíme skvělý manažerský tým, což nám umožňuje čím dál více se vyvazovat z provozní operativy. Naše role je nyní hlavně v rozvoji a zlepšování. Od začátku jsme sázeli na kvalitu, což jsme od roku 2000 podepřeli certifikovanými systémy ISO,“ říká Kateřina Kadlecová. „V roce 2015 jsme pak, jako první a jediní v našem oboru, získali značku kvality Czech Made.“

Pro novodobou historii firmy byl klíčový přerod, kterým prošla v letech 2014–2015. Tehdy byla uvedena na trh nová generace privátních vířivek, na jejichž vývoji zdejší tým pracoval tři roky. Souběžně – u příležitosti 20. výročí založení firmy – proběhl kompletní redesign vizuálního stylu společnosti a rozjely se investice do rozvoje obchodního týmu a procesů. To nastartovalo i nový přístup k řízení interních procesů.

O zákazníky, díky kvalitě i krásnému vzhledu svých výrobků, nemá USSPA již řadu let skutečně nouzi. V jejím případě jde primárně o koncové zákazníky, zpravidla rodiny. (Zdroj: USSPA)

„Za náš design a technické inovace jsme poté dostali nejprestižnější světová ocenění Red Dot Design Award a Good Design Award,“ s potěšením konstatuje Kateřina Kadlecová. „Kromě kvality a designu jsme známí také svými inovacemi a vlastníme řadu patentů. Zakládáme si také na péči o klienty – jako jeden z mála světových výrobců se na domácím trhu kompletně staráme o zákazníky, od prodeje přes konzultace a samotnou instalaci až po záruční i pozáruční servis. Tento přístup si zachováváme od samého začátku, postupně jsme vybudovali čtyři showroomy po ČR, v dubnu budeme otevírat pátý. Mezi naše významné milníky se jistě zapíše i doba covidová, od začátku pandemie bych řekla, že je každý rok zcela přelomový. Dramaticky rosteme a souběžně se významně rozvíjíme.“

Ostatně nedávná „doba covidová“ jistě stojí za bližší zmínku. Po počátečním šoku, který neminul ani USSPA, a naprostém zastavení obchodu, se totiž postupně objevily nové příležitosti a vedení firmy jim vyrazilo včas naproti.

„Říká se, že štěstí přeje připraveným, a my jsme byli připravení,“ říká Kateřina Kadlecová. „Roky před covidem jsme rostli a připravovali se na další rozvoj. Pak přišel boom pro celý obor a my jsme z obratu 160 milionů v roce 2019 vyskočili na loňských 260 milionů. Obecně doba covidová přinesla uvědomění si, že to nejdůležitější je zdraví, rodina a domov, a investice tímto směrem dávají dlouhodobý smysl. A právě spa jsou ideální investicí do posílení imunity, zdravotní prevence, fyzické, a hlavně psychické relaxace. Navíc spojují rodinu a člověka se sebou samým.“

Když zmiňujeme takzvané firemní milníky USSPA, nesmíme zapomenout na důležitý moment, kdy se zde začalo plně pracovat s daty a naplno se začaly využívat systémy. Jak říká Kateřina Kadlecová – vedení firmy měnilo dojmy v pojmy a opíralo svá rozhodnutí o jasná čísla.

„S manželem Honzou posilujeme tým napříč firmou, a to i ve vedoucích pozicích tak, aby se nám více uvolnily ruce pro další projekty. Je to náročné, ale vzrušující období,“ svěřuje se Kateřina Kadlecová. (Zdroj: USSPA)

Naučit se prohrávat i zvládat výhry

Kde se však u Kateřiny Kadlecové vzaly ty podnikatelské a manažerské základy? S talentem tohoto druhu se člověk obvykle nerodí, ale získá jej z životních zkušeností.

„Ty úplné základy mi dal tenis, kterému jsem se věnovala závodně,“ konstatuje Kateřina Kadlecová. „Sport obecně považuji za skvělou průpravu do života už tím, že člověka naučí, že když chce něco dokázat, tak pro to taky musí hodně udělat. Naučí vás prohrávat a také zvládat výhry, což je možná ještě náročnější. Navíc mě trénoval táta, a už tam jsme vytvořili tandem. Co ovšem považuji dodnes za nejzásadnější událost ve svém životě, byl roční studijní pobyt v USA. Bylo mi pouhých 16 let a uplynuly jen tři roky od revoluce, takže to byl úplně jiný svět. Ve svém důsledku to ovlivnilo celou naši rodinu, přineslo inspiraci pro předmět podnikání, objevila jsem tam marketing – můj budoucí směr… Bylo toho opravdu hodně, dokonce až po inspiraci na ‚Kuchařku pro vnučky‘ mé babičky, kterou sepsala v roce založení naší firmy a kterou se mi vloni podařilo připravit znovu k vydání.“

Na tuto zkušenost si vzpomněla při různých příležitostech. Například v roce 2011, kdy jí otec předal již úspěšnou firmu, aby pokračovala v rodinné tradici.

„Uváděli jsme tehdy na trh unikátní spa Solitaire, které v sobě spojovalo celou řadu revolučních technologií,“ vzpomíná Kadlecová. „Dostali jsme za ně prestižní cenu na nejvýznamnější evropské oborové výstavě v Lyonu. Byli jsme první český výrobce spa, a hlavně již celou řadu let lídr domácího trhu v jejich prodeji. Doba to ale nebyla jednoduchá. Od roku 2008 jsme byli značně ovlivněni tehdejší krizí, která náš obor silně zasáhla. Spadli jsme postupně na polovinu co do obratu, a přestože rok 2011 přinesl lehké oživení, na konec krize a nastartování růstu jsme si museli počkat ještě další čtyři roky.“

Reklama

S vlastním designem

Dnes společnost USSPA disponuje vlastním oddělením vývoje a designu, a spolupracuje též s řadou renomovaných externích designérů. Výsledkem je, že právě za design se stala držitelkou prestižních světových ocenění. Na otázku, zda právě silný příklon k dokonalému designu mohl být nějak ovlivněn tím, že v čele firmy stojí žena, odpovídá Kateřina Kadlecová: „Neřekla bych, že to s tím souvisí. Jde o mé nastavení jako člověka. Vyrostla jsem totiž v prostředí, kde estetika obecně hrála významnou roli… Pro mě vždy byly důležité obsah i forma zároveň. Naše firma měla od svého začátku ve svém DNA touhu po nacházení nových možností, inovacích a odlišení se, to jí dali do vínku již moji rodiče. Vždyť už samotným vstupem do tehdy neznámého oboru jsme se stali průkopníky, a cítili jsme tak i zodpovědnost za rozvoj celého oboru. V kvalitě designu jsem nikdy nedělala kompromisy, ať už jde o design produktů, nebo třeba grafiku našich katalogů či časopisu. Jsem hrdá, že se nám v řadě ohledů a designu obzvlášť podařilo posunout a inspirovat obor celosvětově.“

Nicméně ani ta nejúspěšnější firma dnes nemůže tvrdit, že má přetlak kvalifikovaných pracovníků. Jak je na tom USSPA?

Přestože pochopitelně důležité je, že se člověk svojí prací dokáže uživit, a také to, že se v prostředí firmy cítí dobře, ani další promyšlené motivace určitě není nazbyt. (Zdroj: USSPA)

„Již několik let je obecně na trhu práce nedostatek lidí,“ konstatuje Kateřina Kadlecová. „Ti kvalifikovaní se hledají ještě o něco hůře – ať jde o řemesla, v našem případě například truhláře, odborné pracovníky výroby či servisu, což jsou u nás především elektrikáři, nebo třeba účetní. Nás ovlivňuje i to, že jsme v regionu s nejnižší nezaměstnaností, a navíc mimo velká města, což přináší značné výzvy při obsazování pozic vyžadujících vyšší vzdělání a zkušenosti. Na druhou stranu máme co svým zaměstnancům nabídnout, což potvrzuje i to, že s námi řada z nich je 10 a více let, máme dokonce ‚klub dvacátníků‘.“

Přestože pochopitelně důležité je, že se člověk svojí prací dokáže uživit, a také to, že se v prostředí firmy cítí dobře, ani další promyšlené motivace určitě není nazbyt.

„Samozřejmě máme nastavené různé motivační systémy v odměňování a benefitech,“ vysvětluje Kateřina Kadlecová. „Vzhledem k diverzifikované struktuře firmy je to celý komplex. Základem jsou u nás ale hodnoty, na kterých je firma postavená a které lidé sdílejí, a pak také smysluplnost práce. Když se podílíte na vytváření prémiových produktů, které posunují oborové standardy, a hlavně dělají lepší život svým uživatelům, může být vaše práce opravdu naplňující a motivační zároveň.“

Unikátní produkty USSPA v sobě spojují celou řadu revolučních technologií. (Zdroj: USSPA)

Relaxační rituál

O zákazníky, díky kvalitě i krásnému vzhledu svých výrobků, nemá USSPA již řadu let skutečně nouzi. V jejím případě jde primárně o koncové zákazníky, zpravidla rodiny.

„Vzhledem k tomu, že exportujeme více než polovinu své produkce, jsou to rodiny z celé Evropy,“ vysvětluje Kadlecová. „Patří mezi ně i známé osobnosti – sportovci, umělci i politici. Část sortimentu tvoří komerční vířivky pro veřejné provozy, a ty naše se dostaly do hotelových wellness provozů třeba až v Iráku nebo na Seychelách či Zanzibaru. Jinak hlavními trhy, kam vyvážíme, je Španělsko (kde máme dceřinou firmu), Švýcarsko, Francie, Německo, Slovensko, Rakousko či Švédsko.“

Ačkoli by se mohlo zdát, že USSPA již dosáhla vrcholu, vedení firmy si to rozhodně nemyslí. Plány Kateřiny Kadlecové a jejího manžela se rozhodně při zdi nedrží.

Produkty USSPA se dostaly do hotelových wellness až v Iráku, na Seychelách či Zanzibaru. Hlavními trhy, kam vyváží, jsou však Španělsko, Švýcarsko, Francie, Německo, Slovensko, Rakousko či Švédsko. (Zdroj: USSPA)

„Hodně v poslední době budujeme, na přelomu roku jsme dokončili přístavbu a rekonstrukci administrativního zázemí v sídle firmy ve spolupráci se studiem Vrtiška & Žák, kteří byli ocenění jako designéři roku,“ svěřuje se Kateřina Kadlecová. „Během dubna také otevřeme nový pražský showroom, jehož interiér od stejných autorů se momentálně dokončuje, připravuje se přestavba a rozšíření šaten a zázemí pro zaměstnance… Především ale stavíme nové výrobní linky, rozšiřujeme výrobu a upravujeme procesy, abychom během letošního roku skokově zvýšili výrobní kapacity. Posilujeme tým napříč firmou, a to i ve vedoucích pozicích tak, aby se nám s manželem více uvolnily ruce pro další projekty. Je to náročné, ale vzrušující období.“

Navíc práce a volný čas se v jejím případě, a též v případě jejího muže, prolínají, v čemž, jak říká, spatřují řadu výhod.

„S Honzou máme svůj relaxační rituál ve spáčku, kde zpravidla vyřešíme i pracovní věci. Momentálně už netrpělivě vyhlížím začátek golfové sezony. Díky tátovu dalšímu projektu máme teď skoro u domu jedno z nejkrásnějších hřišť v zemi a letos mám v plánu toho pořádně využít,“ uzavírá Kateřina Kadlecová.


Související články
Ve svém životě bych nic neměnil

Tuto charakteristiku nám sdělil na závěr našeho rozhovoru Zdeněk Pelc, šéf GZ v Loděnicích, který je další osobností našeho seriálu podnikatelských příběhů. Byl dlouhá léta ředitelem Gramofonových závodů, po Sametové revoluci pak pokračoval jako ředitel společnosti GZ Media, které se roku 2007 stal většinovým vlastníkem.

Nastal čas očisty a posílení

V rámci našeho seriálu podnikatelských příběhů vám představujeme lidi s mozkem a srdcem na pravém místě, kteří celý svůj profesní život věnují tvorbě firemního ekosystému pro společenské uspokojení a profesní realizaci svých zaměstnanců podílející se na vzniku produktu, jež zajistí stabilitu a perspektivu pro další léta existence firmy. Tentokráte jsme hovořili s ing. Lubošem Švecem, který před 27 lety zprivatizoval tehdejší Teslu Vráble nedaleko slovenské Nitry, kde nyní naleznete špičkový strojírenský provoz.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Související články
Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Od oprav ke špičkovým portálovým obráběcím strojům

Strojírna Tyc se v současné době zabývá produkcí a vývojem vlastních portálových multifunkčních center. Jedná se o plně řízená obráběcí centra a brusky na rovinné a tvarové plochy. Jako vedlejší činnost společnost nabízí firma modernizaci a generální opravy různých strojů.

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Kontakt s regionálními firmami je pro mě obrovskou inspirací

V cyklu podnikatelských příběhů jsme tentokrát měli možnost vyzpovídat Ing. Jiřího Holoubka, jehož profesní kariéra byla spojena především se společnosti ELCOM. V současné době se Jiří Holoubek vrcholově věnuje problematice Průmyslu 4.0.

Od školního ukazovátka až na vrchol v osvětlovací technice

Tentokrát jsme se vydali na Slovensko do městečka Dojč, ležícího v blízkosti hranic s Českou republikou mezi městy Holíč a Senica, na jihovýchod od Hodonína, za panem Vladimírem Levárskym, šéfem společnosti OMS, která se zaměřuje na problematiku osvětlení. K tomu patří designování svítidel i jejich výroba.

Rodinná firma je základ podnikání!

S Liborem Musilem jsme zavedli řeč na téma rodinných firem, kterému u nás zatím stále není věnována patřičná pozornost. Přitom podíl rodinných firem u nás je značný a Ing. Musil se aktivně věnuje jejich propagaci. Ve firmě s ním pracují jeho žena, syn a dcera i se svým manželem.

Mně se tady v Čechách líbí…

…byla jedna ze sympatických odpovědí Josefa Průši, majitele společnosti Prusa Research, která vyrábí 3D tiskárny Original Prusa i3. Ke konstruování 3D tiskáren ho dovedla snaha stále něco tvořit, takže dal přednost návrhům tiskáren před hudbou a školou.

Je třeba udělat seriózní diagnózu českého průmyslu

Český průmysl je nemocný subdodavatelstvím a pouhým montováním. Jsme nad únosnou míru pouhým subdodavatelem Evropské unie, především Německa, mnohokrát subdodavatelem subdodavatelů. Z řemeslníka kdysi světové úrovně jsme se stali nádeníkem. Je třeba to změnit, přestat být závislý na odběratelích, kteří diktují, za kolik jim můžete jejich součástku nebo jejich díl vyrobit. Chopte se příležitosti a vytvořte svůj vlastní finální výrobek s vyšší mírou lidského umu, který můžete prodat komukoliv na světovém trhu, abyste se stali nezávislými!

Lesk a bída českých obráběcích strojů

Česká republika, resp. tehdejší Československo, mělo bohatou historii ve výrobě obráběcích strojů. Kde v období největší slávy byli ve svých inovačních počinech současní světoví lídři, když např. kovosviťácký konstruktér Ladislav Borkovec se již v roce 1977 začal zaobírat myšlenkou multifunkčního soustružnicko-frézovacího stroje? Přes dřevěný kinematický model, který si vytvořil doma v dílně, vedla dlouhá cesta až k prototypu prezentovanému  na EMO v Paříži v roce 1980. Po vyrobení 45 strojů řady MCSY, které nenazval nikdo jinak než „Boháro“, byla z ekonomických důvodů a nedostupnosti kvalitní řídicí elektroniky bohužel výroba v tehdejším Kovosvitu ukončena. Dva bývalé kovosviťáky, srdcem i duší, Jiřího Mindla a Vladislava Čítka, jsem díky jejich letitým zkušenostem celoživotního zasvěcení oboru obráběcích strojů požádal o rozpravu nad současným stavem tuzemského oboru výrobních strojů a nad tím, jaké jsou jeho případné perspektivy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit