Témata
Reklama

Od školního ukazovátka až na vrchol v osvětlovací technice

Tentokrát jsme se vydali na Slovensko do městečka Dojč, ležícího v blízkosti hranic s Českou republikou mezi městy Holíč a Senica, na jihovýchod od Hodonína, za panem Vladimírem Levárskym, šéfem společnosti OMS, která se zaměřuje na problematiku osvětlení. K tomu patří designování svítidel i jejich výroba.

Tento článek je součástí seriálu:
Podnikatelské příběhy
Díly
Milan Loucký

Absolvoval ČVUT v Praze, Fakultu elektrotechnickou, obor Radiotechnika. Poté pracoval v laboratoři ČSD na přenosových systémech. Zde se setkal s výpočetní technikou, kterou napomáhal zavádět. V té době začal publikovat v odborných časopisech. V roce 1989 byl u zrodu prvního počítačového časopisu P+C u nás. V roce 1992 nastupuje do časopisu Chip, který vedl jako šéfredaktor a je i autorem mnoha úspěšných projektů. Po odchodu uvedl mj. časopis Digitální byt a podílel se na tvorbě odborných i firemních časopisů mj. pro Eurotel nebo Siemens. Byl šéfredaktorem časopisu Technik. Před deseti lety založil projekt zaměřený na problematiku chytré domácnosti DigitálníDomácnost.cz, ve kterém působí dodnes. Od roku 2017 pro MM Průmyslové spektrum vytváří články o lidech, kteří ve svém oboru dosáhli nepřehlédnutelných úspěchů.

Cesta Vladimíra Levárského za podnikatelským záměrem začala mezi školními lavicemi. Do roku 1991 se totiž věnoval výuce středoškolské matematiky a geografie. Pak se začal věnovat podnikání, když nejprve nastoupil do stavební společnosti, ve které měl díky vynikající znalosti angličtiny na starosti dovoz světel a osvětlení především z Itálie. Ale hned po čtyřech letech pan Levársky založil svoji vlastní firmu OMS. Její zaměření je jasné: design a výroba průmyslových svítidel. Usilovnou prací se panu Levárskému podařilo firmu dostat po letech na špici ve střední a východní Evropě. V roce 2016 dosáhl její roční obrat 66 milionů eur a nadále roste.
OMS dnes definuje trendy v oblasti designu a vývoje světelných technologií. Světla OMS najdete ve více než 120 zemích celého světa. Za prioritní cíl si společnost stanovila vyhovět všem požadavkům zákazníka, tedy v podstatě naplňuje rčení: „Nic není nemožné!“ K tomu, aby dokázala reagovat na všechny požadavky různých zákazníků, optimalizuje stále a dlouhodobě své výrobní procesy a má propracovanou obchodní strategii, vedoucí k tomu, že se zákazníkem vždy najde společnou řeč ve formě pro něj vyhovujícího řešení. Dnes se firma orientuje především na smart technologie, vidí v nich obrovskou příležitost pro svůj další rozvoj. Firma pana Levárskeho ale nezapomíná ani na životní prostředí, svým zodpovědným přístupem mění celou společnost k lepšímu.

Reklama
Reklama
Reklama
Vladimír Levársky je slovenský podnikatel. Byl zakladatelem, jediným společníkem, generálním ředitelem a jednatelem společnosti OMS, spol. s r.o. V roce 2015 do společnosti OMS kapitálově vstoupila společnost Grafobal Group podnikatele Ivana Kmotríka.

MM: Co vás přimělo k tomu, že jste vyměnil školní ukazovátko za pozici ve firmě, ve které jste měl na starosti osvětlení a světla, a nyní vstupujete i do smart technologií?

Vl. Levárský: Tak především to byla velká osobní výzva, snaha něco změnit, vytvořit hodnoty a být přímou součástí technologických změn.

MM: A můžete charakterizovat, co vám osobně tato změna přinesla?

Vl. Levárský: Myslím, že to byl osobní progres, vlastně taková osobní satisfakce, a hlavně pocit, že mám možnost být blízko technologickým výzvám.

MM: Světla jste si začal vyrábět sám. Údajně vám na start podnikání stačilo v roce 1995 nějakých 300 tisíc korun…

Vl. Levárský: Ano, tak nějak to bylo a myslím si, že podobná situace byla u všech, kdo tehdy začínali. Byla to nepředstavitelně odlišná doba od té dnešní. Takže dnes bychom vlastně porovnávali neporovnatelné, něco, co vlastně dávno ani nejde porovnávat.

MM: Jak rostl areál vaší firmy, dají se v jejím vývoji najít určité mezníky?

Vl. Levárský: Vše začalo v roce 1994 v malém výrobním závodě na výrobu svítidel. Začínali jsme prodejem svítidel a importem komponent pro výrobu světel. Prvním velkým mezníkem byl rok 1998, kdy jsme se přestěhovali do první výrobní báze, ale ta nám časem byla malá, a proto jsme v roce 2004 začali budovat bázi, ve které působíme dodnes. Dalším mezníkem ve vývoji společnosti je rok 2006, kdy jsme se do této nové báze přestěhovali a následně dobudovali společnost do obrazu, v jakém ji znáte dnes.

Společnost OMS se nachází v obci Dojč, na pomezí česko-slovenské hranice, jihovýchodně od Hodonína.

MM: Čím jste se chtěli odlišit a čím se odlišujete od běžné produkce jiných firem?

Vl. Levárský: Zcela jistě inovacemi a rychlou akcelerací nových trendů. Dále pak neustálým přidáváním nových a nových technologických prvků, které nám umožňují být stále na špici.

MM: V roce 2012 jste po zásluze získal prestižní podnikatelský titul Ernst&Young Podnikatel roku 2012. Změnil zisk tohoto titulu vás osobně nebo váš přístup k podnikání?

Vl. Levárský: Vůbec ne. Osobní vlastnosti a můj přístup je stále stejný. Je založený na pracovitosti, vizionářství, důsledném sledování trendů, ale také na hledání dlouhověkosti a stále větší preciznosti v implementaci nových prvků.

MM: V únoru roku 2015 došlo k podstatné změně ve firmě. Kapitálově do ní vstoupila společnost Grafobal Group, která patří podnikateli Ivanovi Kmotríkovi. Co bylo příčinou této změny, zlé jazyky a bulvár totiž tvrdily, že se OMS přestalo dařit. Můžete okomentovat příčinu tohoto spojení dnes, s odstupem času?

Vl. Levárský: Vlastně to byla kombinace všeho – snaha umístit do firmy kapitál, který má velké ambice, a hlavně – definovat výzvu právě ve smart technologiích. Umožnilo to mít dále společnost, ve které má zakladatel ty nejvyšší ambice a zabezpečí ji ještě větší stabilitou v čase. V konečném důsledku to byla vlastně realizace snahy připravit se na rychlý růst právě ve smart technologiích, což se dnes – s odstupem času – potvrzuje. Dále zde hrála roli i příprava společnosti na akvizice a s někým silným v zádech i na úspěšnou transformaci společnosti.

MM: Co vám a firmě toto spojení přineslo?

Vl. Levárský: Spojení mi dalo novou motivaci a větší jistotu. Zcela určitě pak i možnost pracovat s člověkem, který má nejvyšší ambice. V podstatě lze říci, že se spojily dvě energie ve společném zájmu, nabyli jsme pocitu možnosti dalšího velkého růstu a v principu i neomezeného potenciálu růstu.

MM: Co podstatného se od té doby ve vaší firmě změnilo?

Vl. Levárský: Došlo k nastavení nových korporátních pravidel, což však ale strategickou a ani operační flexibilitu nijak nezabíjí.

Portfolio a řešení

Pojďme se nyní podívat na portfolio nabízených výrobků. To se totiž během doby markantně změnilo. Přešli od výroby svítidel k prodeji osvětlovacích řešení a nyní hovoříme společně i o digitalizaci svítidel. Podle pana Levárského je to bezesporu trend do budoucnosti. Snaží se dodávat svítidla o maximálním světelném výkonu reflektující všechny poslední trendy v osvětlení. Jejich rozdíl oproti konkurenci je však v tom, že prý přinášejí excelentní model komunikace smart IoT technologií prostřednictvím světelných soustav.

MM: Jednou jste řekl, že dříve světla měla dvě polohy: buď svítila, nebo byla zhasnutá. Postupem doby přibyla možnost regulace intenzity. Dnes ale můžeme pomocí světel vytvářet i různé, třeba 3D, efekty, měnit barvu světla dle nálady nebo příležitosti…

Vl. Levárský: Především nová éra digitalizace přináší – a to přes celé lighting industry – velké možnosti scénického osvětlování, možnost nasazení prvků umělé inteligence a strojového učení – machine learning – pak přináší možnost nastavit komunikační schémata M2M, ve kterých se kvalita ještě násobí.

Pohled do montáže. Stále zde převažuje manuální práce.

MM: Jakou roli v životě vaší firmy hrály a hrají LED svítidla? A jakou roli hrají smart technologie?

Vl. Levárský: LED technologie nám pomohly stát se štikou a ukázat sami sobě a všem v lighting industry, že i takový menší, lokální hráč, se může dostat mezi lídry. Tuto pozici jsme ale v LED technologiích postupně ztratili, když přišel dynamický nástup komodizace a celý segment je nyní řízen spíše cenou než kvalitou.

Avšak ve smart technologiích je to všechno úplně jinak. Je zde obrovský prostor pro dynamiku vývoje, vytváříme opět rozdílné produkty a inovace s velkým náskokem. Ale nejsme žádný start-up, je to robustní a komplexní, navíc unikátnost IoT architektury celého řešení mu dává rozměr globálnosti.

Je to pro nás obrovská výzva a celá společnost na nich velmi intenzivně pracuje. Jak se říká, jsme v tom, všichni nás berou vážně – malí i velcí, konkurenti i partneři. Osobně cítím, že jsme na velké, opravdu velké, možná i největší cestě, jak z OMS udělat ještě větší firmu.

MM: Spolupracujete i s vysokými školami na výzkumech v těchto oblastech? S jakými?

Vl. Levárský: Ano a dlouhodobě s FEI STU Bratislava, TU Kosice, v Estonském Tartu začínáme… Co je však nejdůležitější, otevíráme se svými partnery Smart technology hub v Bratislavě, kde bude velký prostor pro studenty, start-upy a všechny smart myšlenky kolem IoT, máme velký počet zájemců z trhu a musíme akcelerovat – proto i takový koncept potřebujeme.

MM: Během let se mění i trh se svítidly. Zatímco dříve jsme prioritně řešili otázku osvětlení doma, během času s nástupem chytrých domácností se začala řešit problematika tematického osvětlení (poslech audia, práce, sledování televize), nyní – zdá se – žijeme v éře, kdy se řeší osvětlení i na ulicích, kdy světla svítí, třeba když se k nim blíží chodec a tak podobně. Sloupy elektrického osvětlení začínají sloužit jako multifunkční zařízení, protože se v nich objevují třeba nabíječky pro elektromobily. Zdá se, že přichází éra smart cities, a i světla se stávají chytřejšími…

Vl. Levárský: Vidíte – a to, co říkáte, to všechno jsme my. Nastavujeme, inovujeme a naši partneři to oceňují: INNOGY, Continental, EON… Je to opravdu velmi velká a neskutečná výzva – produkty jako interaktivní kiosek, smart city pole, smart public pole, smart bus shelter, to všechno jsou unikátní věci, ale bez celé tak neskutečně chytré a nadčasově postavené architektury by to nedávalo smysl.

MM: A jak na tyto trendy reaguje OMS?

Vl. Levárský: Jsme mezi lídry díky včas zvolené strategii. Uvedu příklad. V březnu tohoto roku jsme jako jedna z mála firem – možná jich může být tak pět – prezentovali digitalizaci svítidel. Ale dnes už musíme být účastníky i jiných výstav než jen těch zaměřených prioritně na svítidla. Takže se musíme účastnit jiných výstav a konferencí, abychom i nadále byli stále lídry.

MM: Digitalizace je na postupu. Skoro každý dnes drží v ruce mobilní telefon. Jak ovlivňuje digitalizace sektor osvětlení, ve kterém se pohybujete?

Vl. Levárský: Svítidlo a světelná soustava je lídrem ve stavění infrastruktury smart řešení.

MM: Ovlivňuje vaše firma i oblast smart industry, chytré výroby? A jak?

Vl. Levárský: Ano, ano. Náš systém WORKSYS je jedním z mála reálně existujících systémů, kde je hodně prvků funkcionality – bezpečnost, energetická úspora, monitoring pohybu palet, výrobních dílů, monitoring výrobních hal, měření efektivity technologií… Nad tím vším dnes stavíme prvky machine learningu a umělé inteligence. Jde o velmi významný systém, věřím, že do tří měsíců dostaneme příležitost k prezentaci i ve vašem médiu.

MM: Produkty a řešení vaší firmy se vyvážejí do více než 120 zemí celého světa. Takže určitě máte přehled o tom, která ze zemí je nejpokrokovější v právě zmíněných oblastech, tedy smart cities a smart industry.

Vl. Levárský: Ano, určitý přehled světového trhu bezesporu máme. Především bych zmínil USA, Estonsko, Singapur, Dubaj, a potom i různé smart ostrůvky v Evropě, a i jinde ve světě.

MM: A jak ovlivňuje dění obecně v oblasti smart vaši firmu, nabídku, produkci, řešení?

Vl. Levárský: Je to naše doba a velká výzva. Pro naši společnost od jejího vzniku je to nejsilnější výzva, která z titulu potenciálu a postavení společnosti je možná ještě víc motivující.

MM: Provádíte jako firma i návrh a následné řešení, nebo to necháváte na sch partnerech?

Vl. Levárský: Dříve jsme to vše realizovali celé doma, ale dnes to necháváme na partnerech. Naopak sami začínáme s přímou podporou v projektech smart technologií.

MM: Která ze zemí, kam vyvážíte, je pro vás nejzajímavější z hlediska obratu a z hlediska toho, co si představují pod pojmem osvětlení?

Vl. Levárský:
Ve světlech je to severní Evropa a ve smart technologiích začínáme v USA.

MM: Jak spolu souvisejí energie, úspory a osvětlení – a jak se na tom podílí vaše firma?

Vl. Levárský: Naše společnost se snaží maximalizovat výkon svítidel a vždy se snažíme o maximální výkon soustavy, abychom pomohli úsporám a podpořili všechny EPC projekty. Na straně druhé se dnes snažíme přidávat do svítidel prvky IoT tak, aby svítidlo bylo i prvkem infrastruktury a digitalizace.

MM: Ve své firmě zaměstnáváte osoby z celého světa. Záměrně?

Vl. Levárský: Vždy tu byla snaha o multikulturalitu, vždy to byla zároveň nevyhnutelnost, protože mnohé profese, potřebné pro vývoj ve Slovenské a České republice neexistovaly a neexistují, a vždy byla snaha stahovat chytré mozky za účelem maximalizace potenciálu.

MM: Prý vaše šéfová přes teplotu barev pochází ze Singapuru a optiku pro vás dělá Číňanka. Je to stále pravda?

Vl. Levárský: Ano, ano, bylo to však v roce 2008, kdy změna lighting technologie na LED nabírala na dynamice. Dnes ale znovu máme partnerství ve smart technologiích v Estonsku, Česku, USA a v Indii.

MM: Představte prosím oddělení výzkumu a vývoje...

Vl. Levárský: Je to po letech nejsilnější pilíř společnosti se zhruba 50 vývojáři lighting a dnes už zhruba 120 lidmi ve smart technologiích.

MM: Vstupujete sám do vývoje nových řešení, nebo to necháváte jen na lidech, kteří jsou za to zodpovědní?

Vl. Levárský: Snažíme se pracovat v týmech, a především v nových smart technologiích se snažím být, pokud ne vedle nich, tak alespoň nad nimi.

MM: Jak aktivní jste v řízení firmy?

Vl. Levárský: Jsem zodpovědný za strategie a vize společnosti. V principu je to na místě, kde se cítím být nejsilnější.

MM: Rozšiřujete své království i za hranice Slovenska, budujete pobočky i v jiných zemích?

Vl. Levárský: Nová technologická orientace a unikátnost řešení otevírá naše geografické možnosti, a nakonec všechno už nebude lokální a lineární, ale zásadně globální a exponenciální. Digitalizace, která již kráčí vedle nás, toto ještě násobně zdynamizuje.

Poselství

Za Vladimírem Levárským je vidět obrovské množství práce. Největší inspiraci vždy hledal v osobní satisfakci a seberealizaci, v možnosti posunout sebe sama a v týmech, se kterými pracoval do nepředstavitelných dimenzí.

MM: Existuje nějaké poselství, jež byste našim čtenářům, kteří by se chtěli pustit do podnikání a řízení své vlastní firmy, chtěl sdělit?

Vl. Levárský: Velcí nad malými nevyhrávají, ale rychlí nad pomalými a efektivní nad neefektivními, flexibilní nad neflexibilními, a digitalizace jako třetí éra internetu je velkou změnou a otevírá možností všem. Nečekejte, protože pomalejší den, jako je ten dnešní, už nebude. Od zítřka to bude jen rychlejší.

MM: Jaké je motto vaší firmy, existuje-li?

Vl. Levárský: Bohužel život je příliš krátký na všechny velké výzvy a je hazardem takovéto velké a osudové výzvy nerealizovat.

MM: Jaké máte plány do budoucna? V několika rozhovorech, které jsem studoval, jste byl opatrný.

Vl. Levárský: Transformace společnosti ve smart technologicky orientovanou, kde tato výzva vysoko a významně přerůstá naši generaci a významně zasáhne i generace, které přijdou po nás.

MM: Transformace společnosti z lightingu jako nositele infrastruktury v průmyslu, městech…

Vl. Levárský: Společnost prochází cílenou řízenou transformací, kde svítidla plní úlohu infrastrukturálního prvku a přinášíme přes inteligentní osvětlení a soustavy svítidel efektní a profesionální infrastruktury tak, abychom mohli následně nabídnout další služby pomáhající a podporující Průmysl 4.0 nebo procesy smart industry. Navíc je architektura platformy na interdomainové vrstvě tak chytře navržená, že umožňuje interakci na úrovni funkcionalit, a ne pouze na úrovni dat jako mnohé jiné systémy.

Ing. Milan Loucký

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 181053
Datum: 25. 09. 2018
Rubrika: Servis / Management a řízení
Seriál
Firmy
Související články
Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Mně se tady v Čechách líbí…

…byla jedna ze sympatických odpovědí Josefa Průši, majitele společnosti Prusa Research, která vyrábí 3D tiskárny Original Prusa i3. Ke konstruování 3D tiskáren ho dovedla snaha stále něco tvořit, takže dal přednost návrhům tiskáren před hudbou a školou.

Související články
Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Připravme se na budoucnost, Část 6. Jan Mašek, RedButton

Inovační guru, profesor Ján Košturiak, připravil pro letošní rok cyklus seminářů s experty, kteří vytvářejí budoucnost pro ty, již chtějí být v budoucnu úspěšní. Tento nový koncept vzdělávací a informační platformy chce lidem ukázat změny, které přijdou v oblasti technologií, společnosti, práce, vzdělávání a podnikání.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Fórum děkanů strojních fakult

Uveďte prosím stěžejní exponát, který bude vaše fakulta na MSV v Brně prezentovat a proč se škola rozhodla právě pro něj?

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 3. Inovační workshop

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Budoucnost české výroby tkví v inovacích, Část 1. Změna konstrukčního přístupu

Česká republika je zemí s dlouhou vědeckotechnickou, průmyslovou a inovační tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí?
Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe bude snažit nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj inovační potenciál a tížený efekt.

Připravme se na budoucnost, Část 1. Co nás čeká

Období do roku 2025 by mělo přinést tak zásadní společenský skok, jako přineslo celé dvacáté století. Celá řada změn již na nás nyní působí a postupně se stává automatickou součástí našich osobních a profesních životů. Ale to zásadní teprve přijde a je třeba se na změny nejen připravit, ale být jejich aktivní součástí.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit