Témata
Reklama

Uveďte prosím stěžejní exponát, který bude vaše fakulta na MSV v Brně prezentovat a proč se škola rozhodla právě pro něj?

Tento článek je součástí seriálu:
Fórum děkanů strojních fakult
Díly
Roman Dvořák

Je absolventem oboru Strojírenská technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde nakonec kombinovanou formu doktorského studia po dlouhých letech nedostudoval (...). V roce 1997 nastoupil do vydavatelství Vogel Publishing na post odborného redaktora vznikajícího strojírenského titulu MM Průmyslové spektrum. V roce 1999 přijal nabídku od německého vlastníka outsourcingovat titul do vlastního vydavatelství. 

Doc. Ing Milan Edl, Ph.D., děkan Fakulty strojní, ZČu v Plzni

Na MSV v brně představíme následující technologie našich výzkumných center. Elektromagnetické ventily s vysokou mírou vestavěné inteligence spolu s Modulárním frekvenčním měničem s aktivním usměrňovačem, který umožňuje rekuperaci přebytečné energie do sítě. Další technologií bude Robot ROBIN, který je navrhnut pro pohyb v omezených prostorech a pohybuje se pomocí ultrazvukové sondy a zároveň se vyhýbá překážkám. Představena bude také Redoxní průtočná baterie Pinflow, která slouží jako vysoce efektivní a bezpečné stacionární úložiště energie s životností přesahující 25 let. Dalším exponátem bude progresivní technologie výroby moderních vysokopevných ocelí třetí generace s využitím nástrojů umožňujících změnu profilu ochlazování – technologie press-hardening.

Reklama
Reklama
Reklama
Prof. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D., děkan Fakulty strojní, VŠB-TU Ostrava


Zajímavých exponátů představíme více. Část z nich souvisí s aktivitami centra 3D tisku Protolab na naší univerzitě. Jedná se zejména o světovou novinku – první prototyp unikátní koloběžky vytištěné na 3D tiskárně Renishaw z práškových kovů. Tento prototyp je plně funkční a díky odlehčeným a dutým součástkám je jeho váha pouze 3,2 kg, přesto je zachovaná tuhost rámu. Kromě nižší hmotnosti byl důraz kladen také na atraktivní design a výrazný sportovní vzhled. Nové technologie, jako je 3D skenování, vizualizace 3D modelů a 3D tisk aplikujeme nejen na tvorbu nových, ale i obnovu a renovaci historických technických objektů, v konkrétním případě motocyklů.

Doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D., děkan Fakulty strojního inženýrství, VUT v Brně


Budeme prezentovat celou řadu exponátů, za jejichž vznikem se skrývá činnost týmu pracovníků. Patří mezi ně robotický 3D tisk, dále pak digitální dvojče robotické buňky demonstrované virtuálním zprovozněním reálné výrobní linky, včetně online připojení a historie dat. Za další exponáty lze zmínit: systém pro bezkontaktní nanášení modifikátoru tření na temeno kolejnice, design kardiologické gama kamery Cardigamm, prototyp magnetoreologického tlumiče pro podvozek kolejového vozidla, oběžné kolo kompresoru svařované elektronovým paprskem nebo hořák LPH1 pro spalování nízko-výhřevných a odpadních paliv vznikajících v bioplynových stanicích. Společně s centrem CEITEC návštěvníkům představíme rentgenovou počítačovou tomografii.

Prof. Dr. Ing. Petr Lenfeld, děkan Fakulty strojní, TU v Liberci


Na MSV v Brně budeme prezentovat exponáty týkající se využití nanomateriálů v medicínských aplikacích, zařízení pro splétání lanek z vláken, která mohou být osazena živými buňkami, geopolymerů ve formě panelů a biopolymerů s nanokrystaly celulózy, ze kterých se budou na stánku vstřikovat vzorové díly. Návštěvníci stánku fakulty si budou moci odnést výrobky vyráběné na vystavovaných zařízeních nebo z výzkumem získaných materiálů, biodegradovatelné kelímky, splétané náramky. Exponáty jsme cíleně volili do aplikací mimo automobilový průmysl.

Prof. Ing. Lubomír Šooš, Ph.D., děkan Strojníckej fakulty, STU v Bratislave


MSV v Brne je pre nás stále zaujímavý. Naša fakulta má na veľtrhu, ako člen Zväzu strojárskeho priemyslu (ZSP SR), každoročné zastúpenie. Aj keď to znie možno trochu zvláštne, máme záujem o študentov. Chceme ukázať jednak slovenským študentom, že sme aj tu a keď majú záujem, môžu študovať doma na najstaršej slovenskej strojníckej fakulte a jednak ponúknuť možnosť štúdia zahraničným študentom. Tomu prispôsobujeme aj našu prezentáciu. V ostatných rokoch sme v spoločnom stánku ZSP SR vystavovali naše tri študentské formule; benzínovú, elektro a EcoShell. Ale minulý rok sme tu napríklad vystavovali robot na zbieranie golfových loptičiek.

Prof. Ing. Michael Valášek, DrSc., děkan Fakultyv strojní, ČVUT v Praze


Naše činnost pokrývá mnoho oblastí průmyslu, proto budeme na MSV v Brně prezentovat několik exponátů. Jedná se například o ukázku vlastní nové technologie kovového tisku hybrid additive manufacturing navařováním drátu elektrickým obloukem a třískového obrábění nebo měřicí pracoviště pro zkoušky flutterové odolnosti lehkých sportovních letadel či nové mobilní zařízení pro rychlé vyhledávání a zajišťování latentních daktyloskopických stop aj. Volíme takové exponáty, které ukazují výsledky výzkumu a inovací provedených na fakultě a které buď nabízíme jako nové, nebo které již byly v průmyslu/praxi úspěšně použity, nebo takové exponáty, které ukazují aktivity studentů fakulty a mohou motivovat ke studiu na ČVUT v Praze.

Roman Dvořák

roman.dvorak@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Ujíždí nám vlak digitalizace?

Rozhovor s Martinem Peňázem ze společnosti Autodesk, nám dává možnost nahlédnout na současnou digitální transformaci optikou, jejichž rámec a obzory se vytvářely dalece před tím, než nás doba covidová naučila přemýšlet a konat jinak a pružněji, než bylo standardem.

Fórum výrobních průmyslníků

Dnešní téma anketní otázky se týká oblasti procesů neustálého zlepšování, které zvyšuje efektivitu činností a samozřejmě - finanční úspory. Jakým způsobem jsou vaši zaměstnanci do těchto procesů (např. podávání zlepšovacích návrhů) přizváni a jak na dosaženém výsledku participují?

Související články
Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 3. Inovační workshop

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Kontakt s regionálními firmami je pro mě obrovskou inspirací

V cyklu podnikatelských příběhů jsme tentokrát měli možnost vyzpovídat Ing. Jiřího Holoubka, jehož profesní kariéra byla spojena především se společnosti ELCOM. V současné době se Jiří Holoubek vrcholově věnuje problematice Průmyslu 4.0.

Budoucnost české výroby tkví v inovacích, Část 1. Změna konstrukčního přístupu

Česká republika je zemí s dlouhou vědeckotechnickou, průmyslovou a inovační tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí?
Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe bude snažit nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj inovační potenciál a tížený efekt.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Mně se tady v Čechách líbí…

…byla jedna ze sympatických odpovědí Josefa Průši, majitele společnosti Prusa Research, která vyrábí 3D tiskárny Original Prusa i3. Ke konstruování 3D tiskáren ho dovedla snaha stále něco tvořit, takže dal přednost návrhům tiskáren před hudbou a školou.

Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit