Témata
Reklama

Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 3. Inovační workshop

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Tento článek je součástí seriálu:
Budoucnost české výroby tkví v inovacích
Díly
Martin Peňáz

Zastává pozici Business Development Manager ve společnosti Autodesk. Zaměřuje se na efektivitu výrobních činností, aktiivoval vznik iniciativy Budoucnost české výroby

Všude kolem nás se skloňují pojmy, jako je inovace, digitalizace, Průmysl 4.0 atp. Každý týden proběhne konference na tato témata, na kterých se diskutují aktuální trendy a přednášející z různých firem prezentují nové technologie a řešení. Někdy se však nedokážu ubránit pocitu, že všechny tyto konference zapomínají na jednu zásadní věc. Cílem firem dnes není neustále implementovat nové technologie nebo řešení, ale především generovat vyšší tržby, profit a získávat nové zákazníky. Nové digitalizační technologie v tom samozřejmě pomáhají. Jak ale implementovat digitalizační technologie do firmy, když nechcete najímat skupinu drahých poradců a pouštět se do projektů s nejistým výsledkem? Už máte zpracovanou svou digitalizační strategii? Nevíte, kde začít?

Reklama
Reklama
Reklama

Customizovaná řešení

Kdo plánuje rozvoj svého podnikání, zvažuje možnost implementace digitálních technologií v různých fázích životního cyklu výrobku. Digitální technologie umožňují úspěšným výrobcům snižovat náklady, generovat vyšší zisky, dosahovat vyšších prodejů a získávat nové zákazníky. Pokud to s novými technologiemi myslíte opravdu vážně, připravíme digitalizační strategii rozvoje firmy přímo šitou na vaše potřeby a požadavky.

Následující řádky by neměly vyznít jako laciná prohlášení. Společnost Autodesk má totiž celosvětově stovky a stovky zkušeností, které jsou vzájemně sdíleny a jejich poznání je pak implementováno do nových zákaznických řešení. Můžeme se inspirovat příběhy úspěšných firem, a tak vám ukázat, čeho se na cestě vyvarovat, jak definovat očekávání a cíle a jak zajistit nejvyšší možnou návratnost vašich investic do implementace digitalizačních technologií. Popíšeme současné výzvy a překážky a připravíme digitalizační strategii na míru, která umožní zahájit novou etapu vaší firmy. Pro členy projektu Budoucnost české výroby nabízíme účast na inovačním workshopu zdarma.

Ing. Martin Peňáz, Autodesk
„Jak je vaše firma připravena na budoucnost? Jaký produkt vám bude za dva roky generovat nejvyšší zisk? Máte jistotu, že budete úspěšní i v budoucnu? Chcete posunout svou firmu na vyšší stupeň? To je jen několik z celé řady otázek, na které by ve firmách měl existovat jasný názor. Zapojte se do našeho projektu Budoucnost české výroby (www.budoucnostceskevyroby.cz) a my vám pomůžeme definovat odpovědi na tyto otázky.

Příklad z praxe:
Úspora investic do inovací

Chytré strojírenské firmy si uvědomují, že jim inovace pomáhají reagovat na požadavky trhu a naplno využít rostoucí možnosti technologií. Existují ale různé druhy inovací a jejich přínosy pro společnost mohou být diametrálně odlišné. Velmi zjednodušeně řečeno se v běžné praxi strojírenských firem setkáváme zejména s přírůstkovými a radikálními inovacemi. Přírůstkové (tj. postupné) inovace spočívají ve zlepšování stávajících produktů z firemního portfolia. I když je na ně vynakládáno nejvíce zdrojů, jejich dopad (návratnost) na dlouhodobý firemní zisk je relativně nízký. Při radikálních inovacích naopak vznikají naprosto nové, přelomové produkty a služby. Radikální inovace se vyznačují skvělou návratností investic, avšak představují také mnohem vyšší riziko. Není tedy nijak překvapivé, že většina firem investuje zejména do inovací přírůstkových. Mohou za to především výzvy spojené s procesem inovace, a to nutnost dodržovat rozvrh dodávek, řízení změn, komplexita produktů, globální trh a konkurence a v neposlední řadě tok informací.

Autodesk oslovil strojírenské firmy z celého světa v rámci studie, která měla ukázat, jak mohou být výrobci průmyslových zařízení inovativnější, a přitom splňovat požadavky stávajících projektů se stávajícími zdroji. Studie odhalila čtyři klíčové oblasti, které společnostem pomáhají úspěšně inovovat. Jedná se o

  • • inovativní firemní kulturu;
  • • vymezení procesů;
  • • investice do konceptů;
  • • využití technologií.

Projděte si infografiku a zjistíte, jaký je rozdíl mezi investicemi a jejich návratností u jednotlivých druhů inovací. Dozvíte se také, jaké kroky podniknout, abyste inovovali úspěšněji.

Autodesk

Ing. Martin Peňáz

Reklama
Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Fórum děkanů strojních fakult

Uveďte prosím stěžejní exponát, který bude vaše fakulta na MSV v Brně prezentovat a proč se škola rozhodla právě pro něj?

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Související články
Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

Mně se tady v Čechách líbí…

…byla jedna ze sympatických odpovědí Josefa Průši, majitele společnosti Prusa Research, která vyrábí 3D tiskárny Original Prusa i3. Ke konstruování 3D tiskáren ho dovedla snaha stále něco tvořit, takže dal přednost návrhům tiskáren před hudbou a školou.

Ujíždí nám vlak digitalizace?

Rozhovor s Martinem Peňázem ze společnosti Autodesk, nám dává možnost nahlédnout na současnou digitální transformaci optikou, jejichž rámec a obzory se vytvářely dalece před tím, než nás doba covidová naučila přemýšlet a konat jinak a pružněji, než bylo standardem.

Fórum výrobních průmyslníků

Dnešní téma anketní otázky se týká oblasti procesů neustálého zlepšování, které zvyšuje efektivitu činností a samozřejmě - finanční úspory. Jakým způsobem jsou vaši zaměstnanci do těchto procesů (např. podávání zlepšovacích návrhů) přizváni a jak na dosaženém výsledku participují?

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Inovační workshop v Plzni

V polovině listopadu v plzeňském kongresovém centru Primavera uspořádaly společnosti Autodesk a CAD Studio poslední z řady podzimních inovační workshopů určených pro management výrobních firem. Jednalo se o úspěšnou inovační roadshow, která odstartovala v polovině října na zámku Gbelany nedaleko Žiliny, a pokračovala v Brně, Ostravě a nakonec i v Plzni.

Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 5. Proč nemůžeme ignorovat Průmysl 4.0

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou z předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Digitální podnik budoucnosti, Část 3 - Digitální konkureční výhoda

Na počátku seriálu o digitálním podniku jsme zdůraznili význam klíčové otázky, kdo je můj zákazník a v čem je má klíčová dovednost, ve druhém díle jsme pak představili různé digitální podnikatelské modely. Dnes pokračujeme v digitální transformaci hledáním digitální konkurenční výhody, odpovědi na třetí klíčovou otázku pro digitální lídry.

Budoucnost české výroby tkví v inovacích, Část 1. Změna konstrukčního přístupu

Česká republika je zemí s dlouhou vědeckotechnickou, průmyslovou a inovační tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí?
Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe bude snažit nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj inovační potenciál a tížený efekt.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit