Témata
Reklama

Iniciativu Budoucnost české výroby, jejíž zrod před dvěma lety iniciovala společnost Autodesk, má v současné době již na 800 členů zejména z řad výrobních společností. Smyslem jejího založení bylo postupně realizovat pomocí partnerských organizací takové kroky, které napomohou zbavit ČR nálepky levné ekonomiky, jak je bohužel ve světě stále vnímána.

Tento článek je součástí seriálu:
Budoucnost české výroby tkví v inovacích
Díly
Roman Dvořák

Je absolventem oboru Strojírenská technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde nakonec kombinovanou formu doktorského studia po dlouhých letech nedostudoval (...). V roce 1997 nastoupil do vydavatelství Vogel Publishing na post odborného redaktora vznikajícího strojírenského titulu MM Průmyslové spektrum. V roce 1999 přijal nabídku od německého vlastníka outsourcingovat titul do vlastního vydavatelství. 

Jednou z aktivit iniciativy Budoucnost české výroby je pořádat konference, kde chce účastníky seznamovat s nástroji a postupy pro zvyšování jejich konkurenceschopnosti a na příkladech dobré praxe představit firmy, které ve světě výše uvedené mínění svým podnikatelským přístupem a produkty zásadně popírají.

Na konci května Zámek Štiřín přivítal 80 účastníků konference pro Budoucnost české výroby. Úvodem Martin Peňáz ze společnosti Autodesk hovořil o tom, jak je na tom Česká republika z pohledu inovací, co dělají úspěšné firmy pro to, aby inovovaly lépe, a na co se ve svých strategiích zaměřují. Upozornil na skutečnost, že 60 % realizovaných inovačních projektů u nás je podpořeno dotacemi. Dále analyzoval disruptivní (průlomové), skokové a postupné inovace a na konkrétních příkladech pak ukázal rozdílné návratnosti vynaložených investic. Hovořil i o realizovaném výzkumu společnosti Autodesk, ze kterého vyplynulo, že zaměstnanci firem 21,5 hodin týdně tráví neproduktivními činnostmi a na otázku, proč neinovují své produkty, převážně odpověděli, že důvodem je nedostatek času (...).

Pro příklad, jak úspěšné české firmy reagují na současné trendy, si iniciativa na konferenci pozvala dva významné podnikatele z jihomoravského regionu. Martin Šula a jeho JetSurf postupně dobývá celý svět. Absolvent brněnské Vojenské akademie působil dlouhá léta v motoristickém sportu ve vývoji spalovacích motorů, mj. pro značky BMW nebo RedBull. Tyto zkušenosti jej přes vlastní firmu na přesné lití přivedly k vývoji motorového surfu pro VIP klientelu. Vědom si skutečnosti, že nejvyšší náklady na motosport spočívají v přepravě závodního zařízení z místa na místo, hledal produkt, který by mohl tento fakt eliminovat. Přišel s myšlenkou vodní surf osadit spalovacím motorem a začal ji s týmem nadšenců kolem sebe realizovat. Přesto, že se jej ročně snaží desítky firem napodobit, stále je jediným výrobcem v této komoditě. Více si o Martinu Šulovi můžete přečíst např. v rozhovoru v MM Průmyslovém spektru (viz www.mmspektrum.com/180728 nebo www.mmspektrum.com/160732).

Druhým vystoupivším podnikatelem byl Libor Musil, zakladatel a majitel firmy zabývající se výrobní a stavební činností LIKO-S a člen představenstva Asociace malých a středních podniků, kde se ze své pozice dlouhodobě věnuje aspektům rodinného podnikání. Daří se mu svoji firmu postupně předávat další generaci a o svých

zkušenostech se na četných vystoupeních, jako bylo toto, velmi rád podělí. Ve firmě čítající 250 zaměstnanců s ním pracuje jeho žena, syn a dcera se svým manželem. Rodinné firmy nazývá královnami českého byznysu, které mají šanci Českou republiku dostat mezi evropské leadery podnikání. Taktéž s Liborem Musilem jsme v MM Průmyslovém spektru realizovali rozsáhlý rozhovor, mj. o rodinném podnikání (www.mmspektrum.com/180516).

Další části konference se opět zhostili zástupci firmy Autodesk. Jiří Strýček hovořil o aspektech navrhování produktů v optimalizačních procesech a potřebném umění následného prodeje s generovaným ziskem. Závěrečnou tandemovou přednášku na téma připravenosti firem na digitální budoucnost velmi názorně odprezentovali Kamil Cejpek a Martin Peňáz. Hovořili o trendech masové customizace, jejíž klíčové znaky se překlápí do kusové výroby, dále o potřebě vzájemné spolupráce, o nutné flexibilitě výroby a zajímavý byl i pohled na zákaznické zkušenosti, které ovlivňují další vývoj firmy jako takové.

Konference byla ukončena závěrečnou diskuzí reflektující poznatky z jednotlivých přednášek a celkové zhodnocení akce, které společně s anketním dotazníkem, jež byl účastníkům následně rozeslán, poslouží k formování dalšího ročníku.

Reklama
Reklama
Reklama


Iniciativa Budoucnost české výroby pro své členy uspořádala konferenci, jejímž smyslem bylo přítomné seznámit s nástroji a postupy pro zvyšování jejich konkurenceschopnosti. Na příkladech dobré praxe představili majitelé firem MSR Engines a LIKO-S své strategie, které stály za jejich celosvětovými úspěchy.

Jak je vaše firma připravena na budoucnost? Jaký produkt vám bude za dva roky generovat nejvyšší zisk? Máte jistotu, že budete úspěšní i v budoucnu? Chcete posunout vaši firmu na vyšší stupeň? To je jen několik z celé řady otázek, na které by ve firmách měl existovat jasný názor. Zapojte se do projektu Budoucnost české výroby (www.budoucnostceskevyroby.cz) a společně si vytvářejte odpovědi na tyto otázky.

Roman Dvořák, Zámek Štiřín

roman.dvorak@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Inovační workshop v Plzni

V polovině listopadu v plzeňském kongresovém centru Primavera uspořádaly společnosti Autodesk a CAD Studio poslední z řady podzimních inovační workshopů určených pro management výrobních firem. Jednalo se o úspěšnou inovační roadshow, která odstartovala v polovině října na zámku Gbelany nedaleko Žiliny, a pokračovala v Brně, Ostravě a nakonec i v Plzni.

Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 5. Proč nemůžeme ignorovat Průmysl 4.0

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou z předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Související články
Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 3. Inovační workshop

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Budoucnost české výroby tkví v inovacích, Část 1. Změna konstrukčního přístupu

Česká republika je zemí s dlouhou vědeckotechnickou, průmyslovou a inovační tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí?
Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe bude snažit nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj inovační potenciál a tížený efekt.

Digitální podnik budoucnosti, Část 1

Budování digitálního podniku příští generace není o technologiích, ale o změně. A není to otázka jestli, nýbrž kdy a jak. Digitální transformace totiž není o slovu digitální. Digitální ekonomika je primárně zaměřena na uspokojování zákaznických potřeb ve výrazně širším a zásadně jiném kontextu než dříve, a to díky novým exponenciálním technologiím.

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Připravme se na budoucnost, Část 6. Jan Mašek, RedButton

Inovační guru, profesor Ján Košturiak, připravil pro letošní rok cyklus seminářů s experty, kteří vytvářejí budoucnost pro ty, již chtějí být v budoucnu úspěšní. Tento nový koncept vzdělávací a informační platformy chce lidem ukázat změny, které přijdou v oblasti technologií, společnosti, práce, vzdělávání a podnikání.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Fórum děkanů strojních fakult

Uveďte prosím stěžejní exponát, který bude vaše fakulta na MSV v Brně prezentovat a proč se škola rozhodla právě pro něj?

Připravme se na budoucnost, Část 5. Peter Mačuš, CEIT

Inovační guru, profesor Ján Košturiak připravil pro letošní rok cyklus seminářů s experty, kteří vytvářejí budoucnost pro ty, kteří chtějí být v budoucnu úspěšní. Tento nový koncept vzdělávací a informační platformy chce lidem ukázat změny, které přijdou v oblasti technologií, společnosti, práce, vzdělávání a podnikání.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

Připravme se na budoucnost, Část 4. Filip Dřímalka, Digiskills

Inovační guru, profesor Ján Košturiak připravil pro letošní rok cyklus seminářů s experty, které vytvářejí budoucnost pro ty, kteří chtějí být v budoucnu úspěšní. Tento nový koncept vzdělávací a informační platformy chce lidem ukázat změny, které přijdou v oblasti technologií, společnosti, práce, vzdělávání a podnikání.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit