Témata
Reklama

Budoucnost výroby tkví v inovacích Část 4. Využití modelu BIM

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt

Tento článek je součástí seriálu:
Budoucnost české výroby tkví v inovacích
Díly
Martin Peňáz

Zastává pozici Business Development Manager ve společnosti Autodesk. Zaměřuje se na efektivitu výrobních činností, aktiivoval vznik iniciativy Budoucnost české výroby

Navrhuje vaše společnost výrobky nebo zařízení pro budovy? Informační model budovy BIM (Building Information Model) je digitální proces vzniku komplexního modelu projektu, který usnadňuje jeho vznik, výstavbu i údržbu.

Fakt, že BIM je v České republice stále více používán ve stavebních projektech, výrazně mění očekávání architektů, projektantů a dodavatelů. Ti stále častěji vyžadují od výrobců produktů a zařízení pro budovy dodávat modely a informace kompatibilní s BIM. Je jisté, že se tento model stane pro všechny zúčastněné strany dříve nebo později nutnou součástí jejich vlastních procesů.


Informační model budovy BIM bude od roku 2022 v České republice povinným standardem pro zakázky projektových a stavebních prací financovaných z veřejných rozpočtů. Pro většinu architektů a projektantů již dnes slovo BIM nepředstavuje nic nového pod sluncem. Jak jsou na tento standard ale připraveny výrobní firmy? Případová studie pražské pobočky společnosti Finley Engineering Group deklaruje úsporu času a zvýšení ziskovosti na daném projektu.

Reklama
Reklama
Reklama

Příklad z praxe

Mezi firmy, které jsou na BIM připravené, patří společnosti Finley Engineering Group. Jedná se o původně americkou firmu s dnes již globální působností, která se zabývá komplexním návrhem a koordinací výstavby mostních konstrukcí. Hlavní náplní české pobočky je tvorba kompletní projektové a výrobní dokumentace pro projekty, které se následně realizují po celém světě
.

Pražská kancelář společnosti Finley Engineering Group díky implementaci řešení na platformě Autodesk významně zrychlila celý proces zpracování zakázky od prvního kontaktu se zákazníkem až po předávání hotového díla investorovi. To se povedlo i díky implementaci BIM modelu a souvisejících metodik, což umožnilo zrychlit tvorbu výrobní dokumentace z týdnů na hodiny.


„Mohli jsme naplno implementovat princip modulární výstavby. Moduly, ze kterých se náš most skládá, jsou sice na první pohled podobné, nicméně každý z nich může být svými rozměry unikátní. Z vybrané šablony, která je plně parametrická, můžeme snadno vytvořit více variant. V praxi to znamená, že jsme schopni vytvořit řadu segmentů stisknutím jednoho tlačítka,“ říká Jiří Bureš, vedoucí projektového týmu. Jindřich Potůček, ředitel pražské kanceláře Finley Engineering Group, dodává: „Díky implementaci řešení Autodesk jsme získali čas, který nám chyběl. Můžeme tento čas věnovat podpoře klíčových projektů a lépe reagovat na požadavky svých zákazníků. Naše nabídky jsou ve výsledku technicky vyspělejší, zákazník od nás dostane 3D vizualizaci, a navíc máme jistotu, že skončíme v zisku.“

Díky implementaci řešení Autodesk se zvýšila nejen rychlost zpracování zakázek, ale navíc se oproti minulosti neřeší kolize nebo neshody, což vždy znamenalo vícenáklady, zpoždění a ušlý zisk. Pro investory znamená partnerství se společností Finley Engineering Group sázku na jistotu, protože se nemusí bát toho, že bude docházet ke zpoždění kvůli neshodám v dokumentaci, toto riziko je opravdu minimální.

Ing. Martin Peňáz, Autodesk„Jak je vaše firma připravena na budoucnost? Jaký produkt vám bude za dva roky generovat nejvyšší zisk? Máte jistotu, že budete úspěšní i v budoucnu? Chcete posunout svou firmu na vyšší stupeň? To je jen několik z celé řady otázek, na které by ve firmách měl existovat jasný názor. Zapojte se do našeho projektu Budoucnost české výroby (www.budoucnostceskevyroby.cz) a my vám pomůžeme definovat odpovědi na tyto otázky.“

V rámci iniciativy Budoucnost české výroby pořádá společnost Autodesk konferenci

TOP témata:
• nové technologie k prosperitě podnikání;
• příběhy českých firem (JetSurf, LIKO-S);
• příklady, jak úspěšné reagovat na současné trendy;
• digitální strategie úspěšných firem.
Termín: 22. května 2019
Místo konání: Hotel Zámek Štiřín
Registrace a podrobnější informace na: https://www.autodesk.cz/campaigns/bcv-event

Cílem konference je seznámit členy iniciativy Budoucnost české výroby a další důležité oborové výrobce s tématy, která se týkají konkurenceschopnosti podniků, hlavních zdrojů pro jejich ekonomický a obchodní růst na lokálních i zahraničních trzích a nejnovějších technologických trendů.

Ing. Martin Peňáz, Autodesk

Reklama
Související články
Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Inovační workshop v Plzni

V polovině listopadu v plzeňském kongresovém centru Primavera uspořádaly společnosti Autodesk a CAD Studio poslední z řady podzimních inovační workshopů určených pro management výrobních firem. Jednalo se o úspěšnou inovační roadshow, která odstartovala v polovině října na zámku Gbelany nedaleko Žiliny, a pokračovala v Brně, Ostravě a nakonec i v Plzni.

Konference o budoucnosti české výroby

Iniciativu Budoucnost české výroby, jejíž zrod před dvěma lety iniciovala společnost Autodesk, má v současné době již na 800 členů zejména z řad výrobních společností. Smyslem jejího založení bylo postupně realizovat pomocí partnerských organizací takové kroky, které napomohou zbavit ČR nálepky levné ekonomiky, jak je bohužel ve světě stále vnímána.

Související články
Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 5. Proč nemůžeme ignorovat Průmysl 4.0

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou z předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 3. Inovační workshop

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Digitální podnik budoucnosti, Část 1

Budování digitálního podniku příští generace není o technologiích, ale o změně. A není to otázka jestli, nýbrž kdy a jak. Digitální transformace totiž není o slovu digitální. Digitální ekonomika je primárně zaměřena na uspokojování zákaznických potřeb ve výrazně širším a zásadně jiném kontextu než dříve, a to díky novým exponenciálním technologiím.

Budoucnost české výroby tkví v inovacích, Část 1. Změna konstrukčního přístupu

Česká republika je zemí s dlouhou vědeckotechnickou, průmyslovou a inovační tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí?
Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe bude snažit nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj inovační potenciál a tížený efekt.

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Připravme se na budoucnost, Část 6. Jan Mašek, RedButton

Inovační guru, profesor Ján Košturiak, připravil pro letošní rok cyklus seminářů s experty, kteří vytvářejí budoucnost pro ty, již chtějí být v budoucnu úspěšní. Tento nový koncept vzdělávací a informační platformy chce lidem ukázat změny, které přijdou v oblasti technologií, společnosti, práce, vzdělávání a podnikání.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Fórum děkanů strojních fakult

Uveďte prosím stěžejní exponát, který bude vaše fakulta na MSV v Brně prezentovat a proč se škola rozhodla právě pro něj?

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

Připravme se na budoucnost, Část 5. Peter Mačuš, CEIT

Inovační guru, profesor Ján Košturiak připravil pro letošní rok cyklus seminářů s experty, kteří vytvářejí budoucnost pro ty, kteří chtějí být v budoucnu úspěšní. Tento nový koncept vzdělávací a informační platformy chce lidem ukázat změny, které přijdou v oblasti technologií, společnosti, práce, vzdělávání a podnikání.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit