Témata
Vydání #10
Říjen 2018Téma měsíce

2. veletržní vydání

Vydání zaměřené na inovační novinky prezentované na MSV a IMT Brno. Příloha: Účast členských podniků svazu SST a platformy TPSVT na MSV a IMT 2018

Články

Servis

Od školního ukazovátka až na vrchol v osvětlovací technice

Tentokrát jsme se vydali na Slovensko do městečka Dojč, ležícího v blízkosti hranic s Českou republikou mezi městy Holíč a Senica, na jihovýchod od Hodonína, za panem Vladimírem Levárskym, šéfem společnosti OMS, která se zaměřuje na problematiku osvětlení. K tomu patří designování svítidel i jejich výroba.

Na co aspiruje umělá inteligence?

Profesor Michal Pěchouček patří ke světové špičce ve výzkumu umělé inteligence. Je nejen vynikajícím vědcem, ale byl i úspěšným podnikatelem. Ale jak sám říká, „je ČVÚT srdcařem“. Proto se naplno rozhodl věnovat výzkumu a vývoji umělé inteligence a propojovat tento zajímavý a perspektivní obor s byznysem.

Montovna dlouhodobou prosperitu nezajistí - část 4.

Pokračujeme v našem seriálu o transformačním procesu montovny, tj. podniku, který nemá vlastní produkt či službu, nemá značku a nemá ani přístup ke koncovému zákazníkovi. V minulém vydání jsme se zabývali instinktem lovce a schopnostmi rychlé akce, dnes se zaměříme na eliminaci TAGA a inovační myšlení.

Desatero pro export: Veletrhy a výstavy

V dalším díle exportního seriálu, který v letošním roce na stránkách MM Průmyslového spektra publikujeme, se zaměříme na výstavy a veletrhy. Účast na zahraničním veletrhu může pro exportéra vyústit v reálný obchodní případ. Výsledek se nicméně může dostavit až ve středně nebo dlouhodobém horizontu. Aby se prodejů dosáhlo, zásadní je nepodcenit osobní kontakt s potenciálními odběrateli.

Fórum výrobních průmyslníků

Jste 100% závislí na externích dodávkách energií, nebo jste částečně soběstační např. díky kogeneračním jednotkám, rekuperacím, využíváním alternativních zdrojů či jiných způsobů výroby energie? Jakých ročních úspor cca dosahujete? Jedná se o rentabilní investice z pohledu ekonomiky vaší firmy?

Antikorozní povrchové úpravy zvyšují užitnost konstrukčních dílů

Společnost Metalkov se již více než čtvrtstoletí specializuje na povrchové úpravy ocelových konstrukcí a tryskáním a metalizací. Letos v létě jsme opět dostali příležitost navštívit její areál ve Vlašimi a prohlédnout si lakovnou, kam si po úzké příjezdové cestě jezdí pro kvalitní antikorozní povrchové úpravy výrobci kovových konstrukcí a zařízení z celého světa. A určitě dobře vědí proč.

Péče o zákazníky se vyplácí

Pro rok 2018 připravila společnost Ceratizit několik odborných seminářů s různými tématy, které jsou zaměřeny na optimální využívání řezných nástrojů v oblasti třískového obrábění. Semináře konané v Technickém centru Ceratizit ve Velkém Meziříčí jsou souhrnem teoretických a praktických poznatků, které posléze mohou zákazníci aplikovat ve své výrobě a zvyšovat si tak svoji konkurenceschopnost. Odborné semináře jsou tzv. profesní školení, kde je možné obnovit či zvýšit znalosti v oboru obrábění. Vedle těchto setkání, určených pro více zákazníků, poskytuje Ceratizit také individuální školení pro jednotlivé firmy. Takto specificky zaměřená školení jsou přizpůsobena přání zákazníka a je možné se tak lépe soustředit pouze na jejich výrobní požadavky.

Budoucí renomé české justice

Spolupráce akademické sféry s komerční může mít mnoho různých podob, které vyplývají z povahy oblasti, o kterou se jedná. Ve většině z nich však je v mnoha aspektech navzájem podobná. Dnes jsme se však rozhodli nahlédnout pod pokličku této spolupráce v oblasti, která se přístupu ostatních značně vymyká – trestního práva.

Český mozek pro světové vozy

Rozhodnete-li se pořídit si nový vůz, pravděpodobně nebudete znát člověka, který rozhodl o konkrétním dílu, jež bude součástí automobilu. Pokud však tím vozem bude Škodovka, pak je velmi pravděpodobné, že mužem, který o mnohém ve vašem voze rozhodoval, je Ing. Radek Urbiš, PhD., MBA.

Zpracování oceli ve Steel Servis centrech

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi, jejichž společným zájmem je podpora technického rozvoje, výzkumu, vzdělávání a inovací. V jejích řadách najdeme špičkové odborníky z nejrůznějších technických oborů. V našem seriálu dáváme postupně slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti mohou být pro čtenáře MM Průmyslového spektra zvláště zajímavé.

Rozšířené výrobní spektrum

Obráběcí centra řady SRTi od inženýrů firmy Hurco byla vyvinuta specificky pro manipulaci s těžkými přesnými součástmi, kde je třeba obrábět složité kontury navzdory jejich těžké hmotnosti a nadprůměrné velikosti. Navíc zabudovaný otočný stůl na pětiosých CNC obráběcích centrech od Hurco zvyšuje flexibilitu.

Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

První kroky krizového manažera při záchraně podniku

Každé lidské konání s sebou přináší možná rizika, a to jak v osobní, tak i profesní rovině. Ti, jež jsou osvíceni, však dokážou volit takové kroky svého počínání, že je do případných problémů nepřivedou. Náš seriál, který pro vás připravuje renomovaný krizový manažer Petr Karásek, si klade za cíl formou edukace a osvěty předat zkušenosti jak začínajícím, tak i renomovaným podnikatelům, aby svůj byznys přivedli po rozbouřeném moři podnikání bezpečně do přístavu bez zásadních šrámů a újmy.

Seminář japonské techniky

Tradičně v předprázdninovém čase pořádá společnost FANUC Czech pro své stávající a potenciální zákazníky seminář, kde vedle tradiční japonské filozofie firmy (co nejširší komponentová soběstačnost) představuje produktové potfolio v celé své šíři, a samozřejmě prezentuje novinky za poslední období, a v neposlední řadě poskytuje praktické rady uživatelům. Nejinak tomu bylo v Humpolci ve Fabrika Hotel, kam opět po roce zavítalo na čtyřicet zájemců.

Muž, který rád obrábí

„Tentokrát navštívíme malou firmu,“ řekla mi do telefonu Eva Procházková, která má ve společnosti Walter CZ na starosti marketing. Na reportáž jsme se vydali do firmy Kovovýroba Hruška do Opavy-Vávrovic.

Management

Ze života (ne)úspěšných firem (3) - Beze mne to prostě nejde

Práce bývá pro mnohé koníčkem. A říká se, že je to tak v pořádku. Přece jen v práci strávíme podstatnou část života a určitě by většina z nás nechtěla svůj život trávit tam, kde nás to nebaví, nelíbí se nám tam a nemáme to tam rádi.

Trendy

Vysoce kvalitní ozubené pohony a transportní technika

Prvky pohonové, transportní a systémové techniky nechybějí téměř v žádném výrobním stroji nebo procesu. Jihočeský dodavatel pohonové techniky společnost TAT na následujících řádcích představuje své portfolio ozubených pohonů a transportní techniky.

Setkání uživatelů 2018 - ozvěny

Ve dnech 15. a 16. června 2018 proběhlo tradiční setkání zaměstnanců firmy technology-support a jejích zákazníků a partnerů, a to na novém místě – v želivském klášteře.

Japonská kvalita s automatizací

Japonská společnost Takisawa zareagovala na celosvětový trend nárůstu poptávky po víceúčelových strojích s dvojitou revolverovou hlavou a dvěma osami Y představením nového CNC víceúčelového soustruhu TM-4000Y2. Automatizovaný soustruh s podavačem tyčového materiálu a integrovaným vykladačem je vynikajícím řešením zejména pro obrábění tyčového materiálu.

Laserové svařování jako inovace napříč průmysly

Všeobecný tlak na automatizování výrobních procesů a udržení jejich stability řadí postupný přechod na laserové svařování mezi nezbytné kroky k inovaci. Dnes už svařování laserem používá celá řada výrobních závodů ze širokého spektra průmyslů včetně automobilového, leteckého, lékařského a dalších. Laserové svařování se stává stále více preferovanou technologií napříč veškerými odvětvími v průmyslu hlavně kvůli tomu, že svar vzniká intenzivním lokálním zahřátím materiálu ve velmi krátkém čase – v řádu milisekund.

Kooperace nejen v názvu

Firma TYC Kooperace se již od svého vzniku na počátku roku 2015 zaměřovala na dodávky velmi širokého spektra strojních výrobků do různých průmyslových odvětví.

Digitální dvojče zrychlí výrobu

Na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně představí společnost Siemens komplexní řešení pro zvýšení efektivity výroby, které pokrývá celý životní cyklus výrobku od jeho návrhu přes výrobu až po servis. Pět kroků životního cyklu stroje mohou návštěvníci stánku Siemens pozorovat jak očima výrobce, tak jeho uživatele: jednoho zajímá design produktu, druhého výkon stroje při výrobě.

Bezpečná řešení pro automatizaci

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu bude společnost Pilz vystavovat řadu inovací z oblasti senzorických, řídicích systémů spolu s příslušnými diagnostickými a vizualizačními systémy a softwarem.

Trvanlivost a utváření třísky při vystružování

Vystružování je obvykle finální operací při obrábění velmi přesných děr. Jsou zde kladeny vysoké požadavky na tvarovou, rozměrovou přesnost a kvalitu obrobeného povrchu. Přitom jako u ostatních výrobních operací je i zde vyžadována vysoká produktivita a zároveň spolehlivost procesů. Uvedené ovlivňuje celá řada faktorů. Jedním z nich je způsob utváření třísek při vystružování a jejich odvod.

HIGH END soustružení na stisknutí tlačítka

CNC Pilot 640 je koncipován jako multiprocesní řízení s vysokou výpočetní kapacitou využitou pro velmi přesné vedení dráhy nástroje při vysokých rychlostech obrábění a s grafickou podporou na úrovni výkonných PC.

Normalizované součásti v široké škále barev

Díky současným materiálům a technologiím mohou výrobci vyvíjet nové, pro průmysl doposud netradiční barvy, jež přispívají nejen k estetickému vzhledu celku, ale často také k vyššímu bezpečnostnímu či hygienickému standardu koncové aplikace.

Nový 3D laser Next

Letos byl slavnostně v showroomu společnosti Prima Power v italském Turíně uveden na trh nový 3D fiber laser – Laser Next 2141. Nový stroj je posledním vývojem v rodině Laser Next a nabízí výborné vlastnosti a výkon v kombinaci s moderními technologickými řešeními a velmi velkým pracovním prostorem. Je navržen tak, aby odpovídal potřebám výrobců lisovaných kovových dílů v různorodých průmyslových odvětvích, např. v zakázkové výrobě, tiskařském nebo leteckém průmyslu, zemědělství a automobilovém průmyslu. Dostupný je v různých konfiguracích vhodných pro každou výrobu.

Brusky na spirálové vrtáky v novém designu

Společnost Stroje JMK nově nabízí brusky na spirálové vrtáky od amerického výrobce Darex. Kompletní program strojů, který se vyznačuje svou kompaktností, flexibilností a cenovou dostupností, má nyní nový vzhled. Moderní matná černá dominuje jako barva krytu. Důležité nastavovací prvky jsou zachovány v barvě hliníku.

Vlastnosti vřeten CNC soustruhů - 2. část

V první části článku jsme se věnovali vřetenům soustružnických strojů Okuma řady Genos L. Nyní bychom ukázali přístup Okumy v případě strojů řad LB, LU a LT, tj. strojů s větší variabilitou koncepce i technického provedení.

Do ergonomie se přináší flexibilita

Model S131 věnuje zvláštní pozornost ergonomii, manipulaci a flexibilitě. Má oběžný průměr 250 mm nad stolem a umožňuje maximální délku broušení 160 mm uvnitř a 125 mm vně obrobku. K dispozici je v konstrukční délce pro obrobky o maximální délce 300 mm.

Moderní kontrola jakosti povrchu Metrology 4.0

Rozvoj a inovace výrobních metod a prostředků vyžaduje měřicí i hodnoticí techniku na odpovídající úrovni. Přední výrobci měřicí techniky se proto zaměřují na komplexní rozvoj metrologie. Výsledkem pokroku v rozsahu, přesnosti i rozlišení měření, zvětšování univerzálnosti aplikace, vyšší automatizace i uplatnění moderních výrobních metod je progresivní metrologický systém Metrology 4.0.

Multifunkční destičky pro rohové frézy

Společnost Tungaloy uvádí na trh velmi zajímavou novinku v podobě multifunkčních destiček pro nástroje řady DoRec. Tyto nástroje si za dobu své existence vybudovaly silné postavení mezi uživateli nejen díky tuhé konstrukci čtyřbřitých destiček s unikátní geometrií, která umožňuje zefektivnění výroby při rohovém obrábění či výrobě drážek.

Automatický kontrolní robot

Automatické kontrolní systémy Equator 300 se v posledních pěti letech uplatnily ve výrobních provozech po celém světě. Umožňují vysoce přesnou rozměrovou kontrolu soustružených a frézovaných dílců ihned po vyrobení. Umístění kontrolního přístroje v dílně hned vedle obráběcího stroje rozšiřuje možnosti výrobní linky a zvyšuje provozní zisk. Nový, větší systém Equator 500 nyní umožňuje měření větších dílců o průměru až 500 mm a výšce až 400 mm.

Partner spolehlivosti a produktivity

Společnost MRM Machinery má výhradní zastoupení níže uvedených výrobců obráběcích strojů pro Českou a Slovenskou republiku a na MSV 2018 v Brně představí jejich novinky.

Řada novinek mezi měřicími přístroji

Jako každoročně firma Mitutoyo ani letos nevynechává možnost své prezentace na MSV v Brně. A letošní prezentace bude o to významnější, že se nese v duchu oslav 50. výročí působení značky Mitutoyo v Evropě, 15. výročí aktivit firmy Mitutoyo Česko a samozřejmě nesmíme ani zapomenout na samotný MSV, který je již pořádán po šedesáté.

Přesné měření a kontrola v praxi

Společnost Micro-Epsilon nabízí už 50 let spolehlivá, vysoce výkonná a jedinečná řešení, zejména při požadavku na přesné měření nebo kontrolu. Ve své expozici na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně představí novinky z oblasti přesného měření vzdálenosti, polohy a profilu, dále bezkontaktního měření teploty, detekce barev a průmyslových endoskopů.

Značení s Mopa lasery

V posledních letech se lasery stávají dominantním způsobem značení produktů. V oblasti značicích technologií kontinuálně dochází k inovacím a lasery tak nahrazují čím dál více konvenční technologie.

Kluzná vedení se zárukou spolehlivosti

K ulehčení a usnadnění lidské práce napomáhají dopravní systémy a technologie, které přepravují materiál z jednoho místa na druhé. Dodnes vzbuzuje údiv přesun kamenných bloků při stavbě pyramid v Egyptě či soch na Velikonočním ostrově. Náčrty renesančního génia Leonarda da Vinciho ukazují funkci řetězu s válečkovým ložiskem již v 16. století, avšak patent válečkového řetězu si přihlásil Hans Renold až v roce 1880. V dnešní době řetězové dopravníky nacházejí nenahraditelné uplatnění v automobilovém, nápojovém či balicím průmyslu a významně pomáhají robotizaci a automatizaci.

Moderní druhy pohonů v intralogistice

Na alternativní paliva jezdí v Evropě statisíce vozidel, včetně České republiky. Rozšiřuje se elektromobilita, státy v různém měřítku podporují CNG vozidla. Někdy se však přitom zapomíná na vnitrozávodovou dopravu.

Flexibilní multisenzorová technologie

Měřicí stroj Werth ScopeCheck FB DZ umožňuje díky dvěma nezávislým senzorovým osám provádět bez omezení rozličná multisenzorová měření. Po demontáži skleněného stolu s jednotkou spodního osvitu je možné přímo na měřicím stole umístit a měřit také těžké obrobky.

Presnosť v rádu mikrometrov

Keď ide o to pre obrábanie upnúť malé a ľahko deformovateľné diely, sú high-tech riešenia od firmy Röhm – vždy zaostrené na meniace sa nároky na procesy obrábania – presné tým, čo zákazník hľadá.

Vysokotlaká čerpadla pro myčky i průmysl

Vysokotlaká čerpadla značky CAT, která dodává strojírenská firma Hennlich, se začala objevovat na trhu v roce 1968, tedy před padesáti lety. Prvotně byla určena především pro zařízení na mytí vozidel, kde se dlouhodobě osvědčila. Následně díky velké poptávce a široké škále možného využití výrobce rozšířil spektrum výrobků i na průmyslové aplikace.

Nová řešení z oblasti lineární techniky

Společnost Hiwin, tradiční účastník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, letos představí několik zajímavých řešení i produktů, které reagují na aktuální potřeby trhu i na nastupující období automatizace a robotizace.

Řešení pro inteligentní údržbu

„Konvenční systémy ke sledování stavu strojů jsou nákladné a komplikované. Systém SmartQB firmy Schaeffler je naproti tomu velmi jednoduchý. Naši pracovníci nemusejí mít žádné specifické znalosti z oblasti diagnostiky vibrací. Mohli jsme jej hned začít využívat. A to nás přesvědčilo.“

Presné ultrakompaktné obrábacie centrum

Nové Makino D200Z prináša vynikajúcu kvalitu povrchu a presnosť ultrakompaktného snadno automatizovateľného päťosého vertikálneho obrábacieho centra.

„All inclusive“ od systémového partnera

Společnost Hoffmann Group rozšiřuje své spektrum služeb o kompletní servis v oblasti osobních ochranných prostředků.

Inovace představené na AMB ve Stuttgartu

Precizní obráběcí nástroje a upínací technika již tradičně tvořily druhou největší vystavovatelskou skupinu na letošním mezinárodním strojírenském veletrhu AMB 2018 v německém Stuttgartu. Firma Gühring v této oblasti patří k hlavním světovým inovátorům a její stánek byl již tradičně mezi největšími a nejnavštěvovanějšími.

Pro měření, seřizování a kontrolu nástrojů

Společnost Zoller pod heslem „Erfolg ist messbar“ představí na MSV Brno 2018 mnoho inovativních řešení pro měření, seřizování, kontrolu a správu nástrojů.

Optická čidla: nečekané změny!

Ve chvíli, kdy se zdá, že už se věci nedají nijak podstatně vylepšit, přichází obvykle výrazná změna. Stejně je tomu u optických čidel. Co by se na nich mohlo měnit? Jiná optika? Jiné vlnové délky? Nebo snad jen rozměry?

Premiéra nového brousicího centra

Úzké spojení se zákazníkem je pravděpodobně nejsilnějším základem pro řešení požadavků trhu. Nové brousicí centrum UW II F od firmy Saacke, kterou na českém a slovenském trhu zastupuje společnost SK Technik, nabízí přesvědčivý důkaz toho, že jeho konfigurace v mnoha detailech splňuje přání zákazníků.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Výroba

Řezné kapaliny zvyšují výkonnost při soustružení závitů

Závity jsou strojně obráběné prvky, se kterými se lze běžně setkat prakticky ve všech průmyslových odvětvích. A přesto, že se soustružnické závitořezné operace využívají už celá desetiletí, stále ještě se daří dosahovat v tomto procesu pokroků, zejména pokud jde o problematické materiály, jako jsou korozivzdorné oceli, žáruvzdorné slitiny (HRSA) nebo titan. Jako příklad lze uvést vývoj soustružnických závitořezných nástrojů, které jsou opatřeny přívodem řezné kapaliny z horní i ze spodní strany, jehož kombinovaná přesnost přináší prodloužení životnosti nástroje a zvýšení kvality závitů a otevírá potenciál pro použití vyšších hodnot řezných parametrů. Tento pozitivní vliv ještě více vyniká při obrábění problematických materiálů.

Nová generace lisů s adaptivní kinematikou

Rychlé řešení složitých technologických zákonitostí při konstrukci velkých lisovacích nástrojů je první polovinou konkurenční výhody italské společnosti Sacelest. Druhou polovinu úspěchu tvoří špičkové stroje – a právě strojový park v Košicích je v těchto dnech posílen instalací vysoce moderního lisu s adaptivní kinematikou.

Digitalizace ve vlastní výrobě i u zákazníků

Termín digitalizace v současné době vzbuzuje zájem jak na straně výrobců, tak se pravidelně objevuje také v médiích. Firma SKF klade důraz na včasné kroky směrem k digitalizaci nejen v rámci řešení orientovaných na zákazníka, ale také ve vlastní výrobě.

Logistika 4.0 je již realitou

Cloud poskytuje neomezeně velkou paměťovou kapacitu a výpočetní výkon – ale teprve se správnými koncepcemi a aplikacemi se vytvoří skutečná přidaná hodnota. Společnost Lenze na Hannoverském veletrhu na příkladu regálového zakladače předvedla, že Logistika 4.0 již není hudbou budoucnosti, ale realitou. Už dnes se mohou data z řídicích systémů, pohonů a snímačů bezpečně přenášet do cloudu s vynaložením minimálního úsilí.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit