Témata
Zdroj: Koma Modular

Pomáhat lidem a obohatit svět

V 80. letech minulého století, kdy socialismus, aniž to většina lidí věděla, spěl pomalu ke konci, se po průmyslovém areálu zlínského Svitu procházel mladý muž, student strojírenství na ostravské VŠB. Aby si ke studiu přivydělal, chodil na brigádu a viděl, jaké poměry vládnou v socialistické fabrice. Pochopil, že v takovém prostředí v budoucnu pracovat nechce. A tak začal snít o tom, že jednou bude mít vlastní továrnu… Ten muž se jmenuje Stanislav Martinec a v roce 1992 si svůj sen splnil – založil firmu Koma Modular.

Tento článek je součástí seriálu:
Podnikatelské příběhy
Díly
Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

Cesta k úspěšné české firmě, vyrábějící nejrůznější stavby z prefabrikovaných modulů, které můžeme spatřit prakticky po celém světě, nebyla pochopitelně nijak jednoduchá. Stanislav Martinec se koncem 80. let rozhodl jít pracovat do Slušovic, kde František Čuba, předseda slavného místního JZD, později Agrokombinátu Slušovice, dokázal vybudovat jakýsi spojovací článek mezi socialismem a kapitalismem. A zaměstnával zde mimo jiné i nadějné mladé manažery.

Stanislav Martinec

„Jednou se třeba bude rozhodovat, z čeho postavit první obydlí na Marsu. A z cihel to určitě nebude….“
(Zdroj: Koma Modular)

„Nějakou dobu jsem pracoval přímo ve Slušovicích, ale posléze to dopadlo tak, že mě předseda Čuba za mou prostořekost přeložil na pozici ředitele do jedné ze slušovických poboček ve Vizovicích, kde právě probíhala vzpoura zaměstnanců,“ vzpomíná Stanislav Martinec. „Abych prý si zkusil, jaké to je podnikat.“

Na pozici ředitele této pobočky v turbulentní době získal pan Martinec cenné zkušenosti a po rozpadu slušovického impéria měl již potřebné know-how k založení vlastní firmy. V roce 1992 tak vznikla společnost původně s názvem Koma Modula Construction, která se brzy se svými výrobky dostala i na evropský trh.

Překonat lidskou nedůvěru

Velkým milníkem v životě firmy byl rok 1995, kdy byla realizována zakázka na 300 kusů kontejnerů do Čečenska.

„Právě na této dodávce byly jasně vidět všechny výhody našeho produktu – například, že z modulů dokážeme udělat celý tábor a rychle je dopravíme na velké vzdálenosti,“ vysvětluje Stanislav Martinec. „Tehdy jsem si poprvé řekl, že můžeme dělat zakázky pro druhý konec světa. To je fantastické. Tenkrát se také zrodilo poslání naší firmy: ‚Pomáhat lidem a obohatit svět.‘ Pochopili jsme, že máme produkt, který může být prospěšný. A to všichni nemají.“

Reklama
Reklama
Reklama

Další zlom nastal v roce 2000, kdy se vedení Komy Modular dohodlo s firmou Mc Donald’s na dodávkách velkoprostorových modulů, z nichž budou stavěny nové restaurace.

„V rozmezí let 2000–2003 jsme dodávali restaurace Mc Donald’s nejen pro ČR, ale i na Slovensko a také do Nizozemí. Moduly tam slouží dodnes, vedení Mc Donald’s nakonec od projektu, který předpokládal přemisťování restaurací na různá lukrativní místa, upustilo,“ říká Stanislav Martinec.

V roce 2000 se vedení Komy Modular dohodlo s firmou Mc Donald’s na dodávkách velkoprostorových modulů, z nichž budou stavěny nové restaurace. (Zdroj: Koma Modular)

Psal se rok 2009 a s ním přišla první modulární školka.

„Pamatuji si dobu, kdy lidé nedůvěřovali tomu, že by děti mohly chodit do školky z kontejnerů,“ dodnes nad tím kroutí hlavou pan Martinec. „Vůbec nechápali, že modulární stavba může být pěkná a uvnitř nevypadat jako kontejner. Že můžete moduly spojovat a vytvářet velké propojené prostory a zvenku různé zajímavé fasády. Dnes máme přes 100 školek po celé Evropě.“

Základní produktové řady Koma Modular:

  • Standard line = základní flexibilní univerzální řada s velkou variabilitou a vyznačující se trvalými inovacemi;
  • Comfort line = řada pro trvalé stavby s použitím modulů o větších rozměrech a provedeních;
  • City moduly = řada na pronájem pro kulturní a společenské akce;
  • Fashion line = designová inovativní řada.

(Nejen) EXPO 2015

Šest let uteklo jako voda. Firma prosperovala a její produkty v čím dál sofistikovanější podobě bylo možné spatřit na dalších a dalších místech a v nejrůznějších funkcích. Pak přišel rok 2015 a s ním EXPO v Miláně.

„Do výběrového řízení jsme se přihlásili již v roce 2013 s tím, že nemůžeme vyhrát – chceme být však na druhém nebo třetím místě, a dostat tak aspoň zaplaceno za předanou studii návrhu pavilonu,“ vzpomíná Stanislav Martinec. „Oni nás však vybrali, a tak jsme do této výzvy jít museli.“

V roce 2013, mimo jiné i díky spojení s architekty Ondřejem Chybíkem a Michalem Krištofem, zvítězila Koma Modular ve výběrovém řízení na dodavatele stavby českého pavilonu pro EXPO 2015 v Miláně. V porotě zasedali Eva Jiřičná, David Vávra a Zdeněk Lukeš. Ze tří finalistů vybrali návrh využívající modulární způsob stavění, což korespondovalo s myšlenkou ohleduplnosti k životnímu prostředí, která byla hlavním tématem výstavy. Pavilon EXPO získal v Miláně bronzovou medaili za architekturu a použitý systém modulární přemístitelné koncepce. Také již v průběhu výstavy dostal několik dílčích ocenění od návštěvníků a italských médií, například nejpohodovější pavilon, pavilon nejvstřícnější k dětem či pavilon s nejhezčí střešní zahradou. V tomtéž roce získala Koma Modular také ocenění Firma roku. (Zdroj: Koma Modular)

Společnost Koma Modular má opravdu úctyhodné množství produktů. Za zmínku by stály rozhodně všechny, to by však vydalo nikoli na článek, ale na knihu. Zmiňme tedy alespoň ty z nich, které jsou nositeli ocenění.

„Za náš nízkoenergetický modul M3 jsme získali v roce 2010 Čestné uznání hodnotitelské komise a generálního ředitele společnosti Veletrhy Brno, z Bratislavského veletrhu Coneco jsme si za něj posléze odnesli Zlatou plaketu a za design Zlatého Leonarda,“ potěšeně konstatuje Stanislav Martinec.

Reklama

Krásné i praktické

Již od poloviny minulého století je každoročně těm nejzajímavějším produktům, které jsou nejen pěkné na pohled, ale také praktické, udělována cena Red Dot Award. Mezi oceněnými pochopitelně nechybějí výrobky českých firem. Jedním z nich byly v posledním ročníku této prestižní ceny prefabrikované obytné moduly společnosti Koma Modular, které jsou podle poroty vysoce designovou záležitostí, ale současně nabízejí širokou škálu možných využití. Poslední trofejí, kterou se nyní může firma pochlubit, je právě ocenění Red Dot Award 2021 za designovou výrobkovou řadu Fashion line (www.fashion-line.eu), na které firma spolupracovala s designérkou Adélou Bačovou.

Poslední trofejí, kterou se nyní může firma pochlubit, je ocenění Red Dot Award 2021 za designovou výrobkovou řadu Fashion line (Zdroj: KomaModular)

„Fashion line pro nás je taková třešnička na dortu, protože je designová. Zároveň se jedná o vstupní bránu do segmentu prodeje B2C, tedy koncovému zákazníkovi,“ říká Stanislav Martinec.

Zajímavá na Fashion line je i skutečnost, že v rámci jejího vzniku Koma Modular kompletně rozebrala svůj současný modulární systém do posledního šroubku a navrhla kompletně prefabrikovaný dílcový systém, ze kterého si zákazník může sestavit svůj vysněný modulární objekt.

„V tuto chvíli dodáváme varianty Single, Double nebo Triple,“ upřesňuje Stanislav Martinec. „Jedná se o designové kousky. Zároveň jsme chtěli zachovat variabilitu, a tak si člověk může navolit vlastní varianty obkladů v interiéru – vnitřní obklad, kuchyně či například podlahu – i exteriéru, jako jsou fasáda či různé designové prvky. Tím si vlastně budovu převlékne – odtud název Fashion line. Zatím máme řadu pro rekreaci, ale postupně budeme uvádět na trh i řadu pro kanceláře či podnikání, díky níž vzniknou například kavárny, studia, ateliéry atd.“

Nejde však samozřejmě jen o ocenění. Pro firmu Koma Modular jsou nejdůležitější uživatelé jejích produktů. A tím víc si jich považuje, pokud jde o lidi v nouzi, jimž konkrétní výtvor dokáže usnadnit život.

Na Fashion line Koma Modular téměř tři roky spolupracovala s Adélou Bačovou a nyní každý kousek podléhá designu, který navrhla. (Zdroj: KomaModular)

„Ze zakázek, které jsme realizovali v poslední době, musím určitě vypíchnout první modulární nemocnici v České republice,“ říká Stanislav Martinec. „Tato nová budova stojí v areálu Karvinské hornické nemocnice a byla postavena ani ne za rok od prvního jednání. Má tři patra a splňuje všechny náročné hygienické požadavky na provoz nemocnice, včetně oddělení JIP. Je napojená na hlavní budovu pomocí dvou krčků v prvním a ve třetím podlaží.“

Doslova žhavou současností firmy je podle jeho slov Senegal a dodávka dvou letišť s výhledem na dodávku dalších tří letišť. V tomto případě je to poprvé na celém světě, kdy byla pro výstavbu letiště použita modulární koncepce.

Nejlepší lidé napříč profesemi

Není samozřejmě pochyb o tom, že takto specializovaná výroba potřebuje pro svůj úspěch špičkové odborníky. Na otázku, jak se daří je získat, odpovídá pan Martinec: „Dlouhodobě spolupracujeme s VUT v Brně a UTB ve Zlíně, aby i naši konstruktéři měli neustálý přísun vzdělávání a novinek z oboru. Jinak si samozřejmě své lidi vychováváme a chceme být firmou s nejspokojenějšími zaměstnanci – pečujeme o ně, posloucháme je. Například každý zaměstnanec při nástupu projde tzv. Všeobecnou Koma školou neboli VKŠ, kdy se seznámí s majitelem firmy, vizí, posláním, hodnotami, zakázkami v minulosti. A je jedno, jestli je to manažer, skladník, nebo dělník ve výrobě. Nejlépe se nám osvědčuje získávat zaměstnance na doporučení našich lidí.“

Přesto, že na to jdou evidentně velmi dobře, kvalitních lidí – jak svědčí poptávka na webu společnosti – není nikdy dostatek.

Koma Modular je stavební firma s důrazem na inovaci, takže její vedení hledá aktivní lidi, kteří chtějí něco změnit, inovovat a hledat nové přístupy k zaběhlým procesům. (Zdroj: Koma Modular)

„Jako dnes asi většina firem se obecně potýkáme s nedostatkem pracovníků,“ konstatuje Stanislav Martinec. „Vždyť ČR má nejnižší nezaměstnanost z celé EU, tedy 3,1 %! Jsme technická firma s důrazem na inovaci, takže hledáme aktivní lidi, kteří chtějí něco změnit, inovovat a hledat nové přístupy k zaběhlým procesům. Je to tak, že technická divize je v rámci THP největší – máme zde konstruktéry, technickou přípravu výroby, designérku, technologa, nově i statika. Jako v každé firmě jsou u nás odborníci v oblastech marketingu, logistiky, strategického nákupu, účtárny, lidských zdrojů, správy majetku. No, je nás dost. Ve výrobě pak obsluha CNC vysekávacích strojů, stolaři, svářeči, lakýrníci, pracovníci na výrobní lince. Také máme druhý provoz v Brně, který se specializuje na výrobu fasád a výplní Al otvorů pro okna a dveře.“

Nejde však jen o kvalitní zaměstnance. S firmou tohoto typu samozřejmě vždy spolupracují i různí externí odborníci. V tomto případě jejich výběr vychází i ze skutečnosti, že modulární výstavba se liší od výstavby tradiční. Podle slov pana Martince proto architekt i projektant, který navrhuje modulární stavbu, musí znát její specifika, zákonitosti a pravidla. Proto má vedení firmy vytipovanou síť architektů a projektantů, se kterými spolupracují, přičemž u některých projektů si investor přizve vlastního architekta.

„Spolupracujeme také s designéry,“ vysvětluje. „Pustili jsme se do designových modulů, jako je již zmíněná Fashion line. Na té jsme téměř tři roky spolupracovali s Adélou Bačovou a nyní každý kousek podléhá designu, který Adéla navrhla. Důležitá v této oblasti je pro nás však užitná hodnota designového výrobku. Na dalších projektech spolupracujeme třeba s designovým studiem Olgoj-Chorchoj.“

Fakt, že modularita nemusí být striktně ‚hranatá‘, se tvůrci z Koma Modular snaží ukázat i na své nové budově, kde nenajdete ani jeden pravý úhel. (Zdroj: Koma Modular)

Modularita nemusí být „hranatá“

Zajímavá samozřejmě je i volba materiálů pro tento typ výroby. Jako téměř jediný výrobce v ČR totiž Koma Modular dodává své konstrukce výhradně z pozinkované oceli. To podle Stanislava Martince zaručuje vyšší životnost objektů.

„Zbytek materiálů se navrhuje na konkrétní zakázku, ale pracujeme i s materiály jako tradiční výstavba,“ vysvětluje. „Máme výhodu, že moduly jsou prefabrikované ve výrobní hale za stálých podmínek s přísnou kontrolou kvality, takže nás neomezuje počasí nebo jiné externí vlivy. Na místo pak přivezeme moduly již zařízené a na místě je spojíme. Tím šetříme čas na místě výstavby, čímž také omezujeme hlučnost a prašnost.“

U svých dodavatelů si firma ověřuje a hlídá kvalitu dodávaných materiálů. Avšak nejen to – pro její vedení jsou také důležité hodnoty, jaké dodavatelé vyznávají. Mezi firmy, z jejichž materiálů zdejší stavby vznikají, patří největší dodavatelé oceli, dřeva, plošných a izolačních materiálů v ČR, ale i menší firmy a živnostníci, se kterými má firma dlouhodobé vazby.

Portfolio zdejších produktů je široké, protože z modulů lze postavit víceméně jakoukoliv stavbu. A když něco nejde, tak tým hledá způsob, jak to udělat. Z toho plyne fakt, že portfolio zákazníků firmy Koma Modular je skutečně pestré i rozsáhlé.

„Mezi naše zákazníky patří města, obce, státní instituce. Pro ty tvoříme například školské stavby, kulturní domy, vzdělávací centra a podobně,“ objasňuje Stanislav Martinec. „Dále investoři, na základě jejichž zakázek vznikají bytové domy, administrativní budovy, hotely, domovy pro seniory, restaurace či sanitární moduly. A nesmíme zapomenout ani na firmy s pronájmovými parky modulů, z nichž podle potřeby vznikají zázemí pro staveniště, sanitární moduly atd., a na soukromníky. Víte, modularita nemusí být striktně ‚hranatá‘. To se snažíme ukázat teď na nové budově v našem areálu – Vývojové a inovační centrum modularity, kde nenajdete ani jeden pravý úhel. Základ tvoří lichoběžníkové moduly, které jsou k sobě poskládané, a zastřešené prostory mezi nimi. Tím vzniká opravdu členitý variabilní prostor. Kdybyste někdy měli cestu do Vizovic, stavte se u nás, rádi vám ho ukážeme,“ dodává. (Pozn. redakce: Určitě si cestu někdy rádi uděláme, nepochybujeme, že to bude stát za to…)

V roce 2009 přišla první modulární školka. Dnes jich stojí více než 100 po celé Evropě. (Zdroj: Koma Modular)

Domy na Marsu?

Stanislav Martinec letos oslavil šedesátiny. Ve své firmě pracuje nepřetržitě od jejího založení a má osobní plán se zde ještě nejméně pět let jako managing director podílet na řízení každodenního chodu společnosti. Jeho dvě dcery, Taťána a Tereza, pracují v jiných oborech a jde jim to skvěle, pokračovatele v rodině pan Martinec tedy zatím nemá. (Nejen) proto razí heslo, že každý majitel firmy by měl mít zadní vrátka – mít vše promyšleno tak, aby firma i nadále mohla úspěšně fungovat, kdyby se s ním něco stalo. A to majitel firmy Koma Modular opravdu promyšleno má.

Samozřejmě „doba covidová“, která nedávno zasáhla takřka celý svět, nemohla zcela minout ani firmu Koma Modular, ačkoli v tomto oboru nebyla anticovidová opatření tak devastující jako v jiných oblastech.

„Změnila se poptávka,“ konstatuje Stanislav Martinec. „Naštěstí je velká, ale změnily se okolnosti. Doba se zpomalila, byl problém vyvážet a montovat v zahraničí. Teď se zase potýkáme s dramatickým zvyšováním cen materiálů, nedostatkem pracovníků. Museli jsme se naučit reagovat ještě pružněji, rychleji a hledat nové cesty, abychom vše zvládli. Osobně si však myslím, že je teď obrovská příležitost nastavit věci znovu a jinak. Klidně vyrábějme méně a kvalitněji. Mějme menší tržby, ale pojďme té doby využít a nastavit se znovu.“

A jak vidí Stanislav Martinec budoucnost své firmy? Plánů má prý spousty. Jak už bylo zmíněno, právě nyní firma realizuje zakázku pěti modulárních letišť pro Senegal. Jedná se o největší českou stopu na africkém kontinentu za posledních 50 let. Společně se společností Transcon dodává letištní haly a hangáry pro regionální letiště. První z nich už je v průběhu realizace a pozemek pro druhé nedávno převzali.

„Také máme velké plány s naším areálem a přilehlými pozemky. Ale to nebudu prozrazovat, na to si ještě musíte počkat,“ usmívá se pan Martinec. „A jednou? Jednou se třeba bude rozhodovat, z čeho postavit první obydlí na Marsu. A z cihel to určitě nebude…“

Vydání #9
Kód článku: 210936
Datum: 15. 09. 2021
Rubrika: Redakce / Management a řízení
Seriál
Související články
Život podle profesora Kassaye

Profesor Štefan Kassay se řadí mezi klíčové osobnosti podnikatelského a vědeckého života, a to nikoliv pouze na Slovensku, ale i v okolních evropských zemích. Vyučil se jako soustružník a díky své neskonalé touze po poznání se vypracoval mezi evropskou elitu a nenašli byste zde jemu rovnému, který by dokázal v takové míře integrovat podnikatelské, ekonomické, vědecké, pedagogické a diplomatické znalosti, jako právě profesor Kassay. V oblasti vědy a vzdělávání vidí zásadní impuls pro rozvoj jednotlivce a společnosti a proto mj. založil svoji nadaci, která tyto kroky podporuje.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Cíle a píle jsou tím, co mě žene stále kupředu

Martin Šula, majitel společnosti MSR Engines, založené roku 2004, vyrábí motorizovaná surfovací prkna JetSurf. Zajímavé na tomto projektu je, že úplně všechno vzniká v Brně – Střelice, kam se firma nastěhovala před dvěma lety. Tak se podařilo zvýšit plánovanou kapacitu na 1 500 výrobků ročně. Ale hned první rok zde vyrobili 1 200 surfovacích prken. Firma už ale přistavěla další objekty a hodlá se rozšiřovat i nadále.

Související články
Je třeba udělat seriózní diagnózu českého průmyslu

Český průmysl je nemocný subdodavatelstvím a pouhým montováním. Jsme nad únosnou míru pouhým subdodavatelem Evropské unie, především Německa, mnohokrát subdodavatelem subdodavatelů. Z řemeslníka kdysi světové úrovně jsme se stali nádeníkem. Je třeba to změnit, přestat být závislý na odběratelích, kteří diktují, za kolik jim můžete jejich součástku nebo jejich díl vyrobit. Chopte se příležitosti a vytvořte svůj vlastní finální výrobek s vyšší mírou lidského umu, který můžete prodat komukoliv na světovém trhu, abyste se stali nezávislými!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pavel Sobotka: Příležitost je nutné v pravý čas chytit za pačesy

Píšeme první kapitolu knihy příběhů, v níž chceme představit úspěšné české podnikatele, kteří něco dokázali a kteří se za svou práci rozhodně nemusejí stydět. I když v České republice má slovo „podnikatel“ spíše pejorativní význam – a zasloužili se o to tzv. „rychlí podnikatelé“, kteří ostrými lokty dokázali rychle zbohatnout na úkor ostatních –, tento seriál ukazuje druhou stranu mince. Nápad, záměr, tvrdá práce, stanovení filozofie firmy, vztah k lidem. Pro mnohé to nebylo jednoduché a my chceme představit právě ty, kteří svou usilovnou prací dokázali, že Česká republika má stále na to, aby se pohybovala na špičce nejen v technologiích, ale i v managementu. Nechť vám tento seriál slouží jako příklad toho, jak nelehká cesta na samotný vrchol v určitém oboru mnohdy vede.

Fórum výrobních průmyslníků

Vrátíme se po odeznění hygienických opatření v souvislosti s covid-19 do „normálního stavu“, jaký byl před krizí, nebo se firemní procesy a postupy trvale změní? Pokud ano, jaké změny očekáváte?

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Fórum výrobních průmyslníků

Je typ vaší výroby (klíčový výrobní úsek ve firmě) vhodný k tomu, abyste integrací inteligentních automatizovaných systémů a „chytrých“ technologií on-line propojenými zvýšili její efektivitu provozu? Je to pro vás v této chvílí „na programu dne“, nebo jsou pro vás aktuálnější investice do upgrade výroby?

Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

O budoucnost českého průmyslu strach nemám říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Při příležitosti konání MSV v Brně oslovila redakce MM Průmyslového spektra výraznou osobnost českého byznysu – prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka.Povídali jsme si s ním o tom, žese našemu průmyslu mimořádně daří, jaká jsou největší rizika pro další růst tuzemské ekonomiky, jak vnímá státní podporu v oblasti podnikání a proč fandí Evropské unii, přestože si myslí, že je to byrokratický moloch.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit