Témata
Vydání #9
Září 2021Téma měsíce

Nový věk průmyslu - 1. veletržní vydání - EMO Milano 2021 a MSV Brno 2021

Většina článků v tomto vydání je věnována aktuálním tématům digitalizace a automatizace. Dočtete se však také o technickém školství.

V prvním dílu nového seriálu o Fakultě strojní Technické univerzity Ostrava vám představíme čtyři z kateder, a to formou rozhovorů s jejich vedoucími. Další články jsou věnovány studentskému týmu z ČVUT, jenž na evropských okruzích závodí s první českou samořiditelnou formulí, zajímavému výzkumu nové metody monitoringu stavu valivých ložisek, úspěšným podnikatelským příběhům a pochopitelně také blížícímu se Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu, který se letos uskuteční netradičně až v listopadu.

Články

Redakce

Pomáhat lidem a obohatit svět

V 80. letech minulého století, kdy socialismus, aniž to většina lidí věděla, spěl pomalu ke konci, se po průmyslovém areálu zlínského Svitu procházel mladý muž, student strojírenství na ostravské VŠB. Aby si ke studiu přivydělal, chodil na brigádu a viděl, jaké poměry vládnou v socialistické fabrice. Pochopil, že v takovém prostředí v budoucnu pracovat nechce. A tak začal snít o tom, že jednou bude mít vlastní továrnu… Ten muž se jmenuje Stanislav Martinec a v roce 1992 si svůj sen splnil – založil firmu Koma Modular.

Ovlivní státní dluh růst české ekonomiky?

Národní rozpočtová rada jako nezávislý odborný orgán vyhodnocuje, zda stát a další veřejné instituce dodržují pravidla rozpočtové odpovědnosti daná zákonem. Český státní dluh zaznamenal razantní propad a letos dosáhl více než 400 miliard korun. Zda se deficit bude prohlubovat, nebo konsolidovat, a jaké dopady to může mít na českou ekonomiku, jsme diskutovali s předsedkyní Národní rozpočtové rady Evou Zamrazilovou.

Monitoring stavu
mazací vrstvy valivých ložisek

Jednou z cest ke zvyšování spolehlivosti ložisek je monitoring, umožňující průběžně sledovat stav ložiska a s dostatečným předstihem plánovat servisní zásahy. V současné době však není k dispozici žádný nástroj, který by dokázal průběžně monitorovat stav mazací vrstvy, jejíž problémy jsou jednou z nejčastějších příčin poškození ložisek.

Reálný veletrh pro reálný život

Jak říká Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu: Reálný život je zábavnější než ten virtuální. V případě prestižního strojírenského veletrhu platí tato slova dvojnásobně. Lidé se po loňské absenci této akce těší jak na osobní kontakty, tak i na to, že vystavované exponáty budou moci vidět na vlastní oči. Co konkrétně tedy můžeme letos ve dnech 8.–12. listopadu očekávat?

Abeceda komunikace
(nejenom) pro strojaře,
Část 4. Přijímací pohovor bez stresu

Člověk je tvor společenský a komunikace je jeho stěžejní dovednost. Komunikujeme proto, aby se něco stalo. Aby se naplnil náš záměr. Ať už chceme někoho pobavit, poučit, informovat, nebo přimět ke spolupráci, potřebujeme, aby nám rozuměl. Cílem úspěšné komunikace je dosáhnout určitého efektu. Aby se tak stalo, musíme použít správný obsah, formu, ale i správné načasování. Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je velmi často daná právě (ne)schopností komunikovat. Ve spolupráci s odbornicí na strategickou komunikaci Mirkou Čejkovou pro vás připravujeme seriál, který, jak věříme, bude inspirací pro zlepšení vašich komunikačních dovedností.

Fórum děkanů strojních fakult

Zanedlouho začne nový akademický rok, který s sebou, v souvislosti reflexe poznání předchozího covidového období, přinese mnoho změn v přístupu nejen ve výuce, ale i ve fungování vzdělávacích institucí jako takových. Mohli byste prosím uvést, na které novinky a inovace se mohou studenti vaší fakulty těšit?

Fórum výrobních průmyslníků

Jak máte obsazeny výrobní kapacity pro druhé pololetí roku 2021 (příp. ve srovnání se stejným obdobím roku předešlého), co tento stav nejvíce ovlivňuje a jak odhadujete výhledy ohledně svých zakázek pro rok 2022?

Inovace podnikatelského modelu,
Část 6. Mysli globálně, jednej lokálně

V našem seriálu vznikajícím ve spolupráci s partnerskou sítí Inovato vás krok po kroku provázíme klíčovými fázemi inovačního procesu v kontextu ekosystému doby a místa. Své zkušenosti vám předávají praktici, kteří mají za sebou mnoho inovačních projektů s tržně úspěšnými výsledky. Přijměte naše pozvání do edukačních eventů.

Vzdělání pro šanci na úspěch

Kvalitní technické vzdělání představuje dnes naději nejen pro zemi, která je schopná je svým lidem zajistit, ale především pro mladé lidi samotné. Jen díky němu máme šanci nebýt pouhou montovnou a naši lidé špatně placenými vazaly západního světa. Proto vám v našem novém třídílném seriálu přinášíme hlubší vhled do jedné z našich nejkvalitnějších technických univerzit – VŠB – Technická univerzita Ostrava, konkrétně do její Fakulty strojní. Postupně dáme v našem časopise slovo vedoucím všech jejích kateder a vedení fakulty. Věříme, že pro mnohé z vás mohou být jejich slova inspirací…

Pro zdravou firmu jsou krize výzvou

Nedaleko Kopřivnice se nachází společnost Advanced Design Solution, projekční a výrobní firma zaměřující se na speciální pohonné systémy pro terénní vozidla. Pro OEM výrobce v Evropě, Asii a na Středním východě dodává své vlastní finální výrobky – nezávislé zavěšené nápravy, přídavné převodovky a hnací trakty vozidla. Komponenty, ze kterých jsou sestaveny tyto sofistikované produkty, vznikají výkonným a přesným obráběním, a to v převážné kompetenci technologií Mazak. Partnerství mezi těmito dvěma společnostmi bylo důvodem realizace další naší reportážní cesty.

Mezioborové sdílení znalostí,
dnes zaměřeno na skladové hospodářství

Společnost Fosfa, přestože se primárně zabývá potravinářskými a průmyslovými aplikacemi, není našim čtenářům neznámá. A to díky publikovaným myšlenkám a pohledu na podnikání jejího generálního ředitele Ivana Baťky, i citacemi jeho názorů v článcích jiných autorů. Pod jeho vedením vzniká v Břeclavi high-tech technologická společnost se všemi atributy, které k ní patří. Jejím cílem je optimalizace procesů, vedoucí k jejich systémovému zkracování a stabilitě, což se následně odráží v jejich efektivnosti a kvalitě vyráběných produktů. Pojďme postupně nahlížet na výsledky vybraných procesů a inspirujme se zkušenostmi, které zde na jihu Moravy za dlouhá léta nasbírali a díky nimž nabízejí zajímavá profesní uplatnění.

MSV ve znamení
sofistikovaných technologií

Všichni, kdo máme něco společného se strojírenstvím, pevně věříme, že se v letošním roce opět otevřou brány brněnského výstaviště pro Mekku strojařů z celého světa – Mezinárodní strojírenský veletrh. Na MSV se letos, kromě lidí z dalších oborů, setkají i tvůrci nejrůznějších sofistikovaných technologií. Proto jsme se na postřehy a názory tentokrát zeptali Ing. Vojtěcha Marka, jednatele společnosti Heidenhain, Ing. Josefa Slámy, ředitele společnosti Renishaw, Ing. Pavla Ambrože, prokuristy, a Gabriely Prudilové, marketingové specialistky ve společnosti Schunk, a Daniela Dančáka, ředitele divize fluidních konektorů ve společnosti Stäubli.

Výzkum v Česku: Kouzla s energií

V současnosti snad neexistuje odvětví, které by nepocítilo dopad dlouhodobých anticovidových opatření. Mnohá z nich však už stačila nabrat druhý dech a jsou opět na cestě vzhůru. Mezi ně patří i česká věda a výzkum, ačkoli nelze tvrdit, že to organizace z této sféry mají snadné. O své názory se s námi podělil Ing. Antonín Lupíšek, Ph.D., ředitel pro vědu a výzkum Univerzitního centra energeticky efektivních budov – ČVUT UCEEB.

Inovace v obrábění pomáhají automobilce

Navštívili jsme závod společnosti Škoda Auto ve Vrchlabí, kde se vyrábějí automatické převodovky pro vozy všech značek koncernu Volkswagen. Jeden z nejmodernějších výrobních závodů koncernu se může pochlubit nejnovějšími technologiemi a vysokou měrou automatizace, i zde je však prostor pro zvyšování efektivity výroby. Během návštěvy jsme se seznámili s jedním z úspěšných projektů spolupráce s dodavatelem obráběcích nástrojů, firmou Seco Tools. Výsledkem projektu je optimalizace obrábění konkrétního dílu.

MM Podcast: Glosa - Osvobozující léčivá moc

Vedou-li naše kroky po široké cestě a neusilujeme-li vstoupit úzkými dveřmi do těch míst, kam je třeba navzdory překážkám dojít, záhy zjistíme, že nám něco zásadního v životě chybí. Musíme se ale v pragmatické rovině o sebe postarat sami, neboť státní zřízení tak neučiní, a dosluhující vláda již vůbec ne. Ta aktuálně finišuje svůj předvolební boj o skupování hlasů. Stále ani 30 let po změně režimu neumíme žít v kapitalismu, nedokážeme jasně dát najevo svoji nespokojenost. Nadále stojíme ve vichřici, sklápíme hlavu, oklepeme se a říkáme si, že by mohlo být ještě hůř. Nevystoupíme ze své komfortní zóny, kde je nám dobře a odkud pobízíme ostatní, aby to udělali za nás. Bouchněme pěstí do stolu a snažme se stopnout maškarní ples za vypůjčené peníze v pronajatém sále.

Servis

Stroje v pohybu – Autonomní studentská formule

Prostřednictvím našich článků už jsme vám na stránkách časopisu představili mezinárodní soutěž Formula Student a také několik týmů z českých technických univerzit, jež se do ní každoročně zapojují s vlastnoručně postavenými závodními auty. Tentokrát bude řeč o novince – prvním českém samořiditelném monopostu, s nímž se tým eForce z ČVUT účastní této soutěže v nové kategorii Driverless.

Automatizace výroby a kontrola kvality

Stejně jako rostou požadavky na přesnější a efektivnější výrobní procesy, rostou velmi výrazně i požadavky na kvalitu produktu. Kvalita produktu je sledována již od prvopočátku, kdy je za každý vstupní komponent zodpovědný výrobce a dodavatel.

Destinace pro strojírenské exportéry, Čína

Celosvětová pandemie covid-19 mění svět a vytváří nové příležitosti a výzvy pro exportně orientované firmy. Zahraniční kanceláře CzechTrade registrují příležitosti v daných destinacích, vytvářejí partnerství českým výrobním společnostem a jsou jim nápomocni při vstupu a upevnění pozice na trhu.

PR článek

Drahé kovy v průmyslových aplikacích

Téměř žádné z hlavních průmyslových odvětví se neobejde bez produktů založených na drahých kovech. Safina, která má dlouholetou tradici v oblasti komplexního zpracování drahých kovů, se z průmyslových aplikací zaměřuje především na tvrdé pájky. Při výrobě nezapomíná na přirozený a udržitelný koloběh materiálu pomocí recyklace odpadů s obsahem drahých kovů ani na etický původ materiálu.

Produktový článek

Podzimní pecky v oblasti digitalizace

Blíží se čas velkých podzimních veletrhů. Strojírenské firmy, a vlastně všichni, kdo mají se strojírenstvím něco společného, se na veletrhy chystají – ať už jako vystavovatelé, připravující to nejlepší ze své produkce, nebo jako návštěvníci, lační převratných novinek. K těm, kdo připravují skutečné „pecky“ v oboru, patří již tradičně společnost Siemens.

CNC řídicí systémy

CNC řídicí systémy spolu s číslicově řízenými pohony se během druhé poloviny minulého století staly základem průmyslové automatizace. Najdeme je v obráběcích a výrobních strojích nejrůznějších typů, v průmyslových robotech, na výrobních linkách, prostě všude tam, kde je potřeba rychle a přesně řídit pohyb.

Komplexní přístup je klíčem k úspěchu

Úspory všeho druhu jsou důležité kdykoliv a kdekoliv. Šetřit se vyplatí tehdy, postupujeme-li komplexně, tedy se zahrnutím všech aspektů. Ten, kdo kupuje nejlevnější věci, obvykle prodělává při jejich využití. V oblasti automatizace to platí jednoznačně – ten, kdo ustrnul a nevnímá integraci digitální techniky do všech procesů kolem nás, nemůže v budoucnosti uspět.

Ztráty možno odřezávat

Máme pro vás dobrou zprávu: na trhu je novinka ve třídě obráběcích center s kuželem vřetena velikosti 30 od japonské firmy Brother, kterou v ČR zastupuje společnost Misan z Lysé nad Labem. Aby zvýšila produktivitu nového modelu Speedio W1000Xd1, firma Brother doslova „odřízla“ každý ztrátový čas.

Nástroje pro obrábění a upínací technologie

Tým Cutting Tools skupiny Ceratizit prezentuje nový katalog, který nabízí ucelenou řadu řešení pro třískové obrábění. Najdete v něm vše od vřetena až po stůl. Díky novému katalogu mají jeho uživatelé přístup k širokému portfoliu nástrojů, v oblasti obrábění jedinečnému. Kromě řady inovací katalog i podstatně optimalizuje a rozšiřuje stávající portfolio nástrojů, které umožňují najít správné řešení pro téměř každou aplikaci.

Zdvižné převodovky

Flexibilní stavebnicový systém zdvižných převodovek společnosti T.E.A. Technik s rozsahem výkonu od 2 kN do 1 000 kN umožňuje ideální řešení pohonů při použití standardních komponentů.

Prediktivní údržba se vyplácí

Jedním z hlavních prvků koncepce Průmysl 4.0, spojené s digitalizací průmyslu, je přechod k prediktivní údržbě. Praktické implementace techniky preventivní údržby nacházíme již v několika průmyslových oblastech, zejména ve výrobních procesech: částečně v podobě periodické či diagnostické údržby a v podobě skutečné predikce, pokud jde o opotřebení zařízení a podle toho plánovanou údržbu.

Tenkostěnné vstřikování pro technologii etážových forem

Stánek společnosti Engel na veletrhu Fakuma 2021, který se koná od 12. do 16. října ve Friedrichshafenu, bude zaměřen na téma udržitelnosti. Výrobou dekorovaných jednomateriálových obalů na potraviny a zpracováním regranulátu z odpadu bude demonstrován procesní řetězec ve smyslu oběhového hospodářství. Přitom bude mít světovou premiéru vstřikovací stroj Engel e-speed ve verzi s uzavírací silou 4 200 kN. Náročná obalová aplikace, která zde bude představena, kombinuje extrémně tenkostěnné vstřikování s technologií etážových forem.

Servis a služby jsou klíčem k lepší produktivitě

Ve společnosti Prima Power věříme v dlouhodobé vztahy se svými partnery a jsme toho názoru, že skutečný produkt, který zákazníkům dodáváme, není pouze samotné strojní zařízení, ale také výrobní kapacita, jíž lze prostřednictvím našich výrobků a technologií dosáhnout. Proto nabízíme inovativní podpůrné služby, které diagnostikují a řeší problémy rychleji a efektivněji, včetně prediktivní asistence, vzdáleného monitorování a asistence pomocí rozšířené reality.

Povlaky ta-C
připravované magnetronovou depozicí

Diamantové vrstvy jsou svatým grálem otěruvzdorných povlaků připravovaných na řezné nástroje. Existuje řada různých technologií přípravy, v principu rozdělených do dvou skupin: je to technologie nízkoteplotní fyzikální a technologie vysokoteplotní chemická. V našem případě se jedná o fyzikální způsob přípravy vrstev obecně nazývaný jako technologie PVD. Technologie PVD se dále dělí na depozici pomocí nízkonapěťového oblouku a depozici pomocí magnetronového naprašování. Obě metody mají své výhody a svá úskalí.

Čelní frézování s velmi dobrou drsností povrchu

V kovoobráběcím průmyslu bylo dosažení dobré drsnosti obrobených ploch vždy jedním z hlavních směrů vývoje řezných nástrojů. Zejména to platí pro nástroje s vyměnitelnými destičkami. I přesto, že drsnost povrchu obrobku se v posledních letech výrazně zlepšila, konstruktéři nástrojů se domnívají, že je stále co zlepšovat. Kvalitu povrchu obrobků mohou výrazně vylepšit inteligentní aplikace posledních generací moderních nástrojů.

Doprava elektrárny v kontejnerech
přes půl světa

Globálně působící logistické společnosti čelí v posledních měsících mnoha problémům spojeným nejen s pandemií covidu-19, ale i s nejistotami v lodní dopravě. Společnost Geis přitom úspěšně zvládla i unikátní logistickou zakázku na dodání elektrárenské technologie z České republiky do daleké Mikronésie.

Provoz podnikového systému v cloudu

Provoz podnikového systému v cloudu řeší kritické aspekty při implementaci podnikového systému. Zajišťuje dostupnost nových inovací, kdy je garantována pravidelná aktualizace systému v cloudu. Zrychluje implementaci systému, kdy není třeba čekat na vybudování technické infrastruktury, včetně pořízení serverů. Řeší nedostatek IT pracovníků, kdy je stále těžší sehnat IT odborníky na správu systému. A navíc rozkládá investice v čase ve formě pravidelných plateb.

Měřicí a seřizovací přístroje
za příznivou cenu

Aktuální doba přináší velký tlak výrobních firem na inovativní a spolehlivé produkty a především na dobré vyhodnocení a porovnání poměru mezi cenou a výkonem. Měřicí a seřizovací přístroje EZset jsou cenově výhodné, mnohokrát osvědčené v praxi a maximálně spolehlivé. Díky správně změřeným a seřízeným nástrojům se sníží prostoje obráběcích strojů, zamezí se výrobě zmetků či nabourání strojů a produktivita strojů se zvýší přibližně o 15 %. Takto se přístroj EZset amortizuje ve velice krátké době.

Chladicí mazivo pro ochranu kůže při obrábění

Na ruce se dnes v důsledku intenzivního mytí a dezinfikování upírá mimořádná pozornost. Obojí je sice dobré pro hygienu, rozhodně to ale není něco, co by přispívalo ke zdraví pokožky.

Má smysl nahradit soustružení broušením?

Společnost Weifu Autocam Precision Machinery Corporation z města Wu-si v Číně používá pro výrobu seřizovacích šroubů pro vysokotlaká hydraulická čerpadla stroj Grindstar od firmy Junker. Díky maximální efektivitě a vysoké procesní stabilitě překoná tato profilová bruska se zápichovým oddělováním materiálu všechna očekávání svých zákazníků.

Dynamické HPC frézování monolitními karbidovými frézami

Firma Paul Horn rozšiřuje své portfolio monolitních karbidových stopkových fréz typu DS o novou, vysoce výkonnou geometrii. Ta je zaměřena na HPC frézování (High Performance Cutting) vysokopevnostních ocelí. Systém ukazuje své přednosti zejména v dynamických hrubovacích operacích a také v klasických hrubovacích cyklech.

Flexibilní upínací systém

Za použití modulárních a flexibilních upínacích systémů od švýcarské společnosti Triag International vyrábí firma KL Megla vysoce kvalitní dveřní kování pro skleněné dveře v malých a středních sériích, a to s mimořádnou efektivitou. Vícenásobné upnutí umožňuje uživateli dosahovat bezobslužné výroby i na minimální upínací ploše. Firmu Triag International v ČR a na Slovensku zastupuje společnost SK Technik.

Chytrý krok k efektivnější a bezpečnější údržbě

Bez ohledu na svou velikost nebo průmyslový segment, ve kterém působí, výrobní společnosti neustále usilují o zvyšování efektivity různých procesů, jež využívají. Jednou z hlavních oblastí, v nichž společnosti neustále hledají způsoby, jak snížit náklady a zkrátit čas potřebný k provedení základních úkolů, je pravděpodobně údržba.

Nástroje a řešení pro moderní obrábění

Současné obráběcí provozy neznají chvíli oddechu. Zakázky jsou stále složitější, tolerance přísnější a dodací lhůty kratší. Nezbývá téměř žádný prostor na testování, optimalizaci a určení nejlepšího řešení pro každou aplikaci. Je třeba prokázat technickou způsobilost – a to hned. Ani „Průmysl 4.0“ už není jen vize vzdálené budoucnosti – digitální transformace výroby již probíhá a největší výzvu představuje překlenutí propasti mezi fyzickým vybavením a digitálními prostředky. I tyto faktory zohledňuje společnost Seco Tools při vývoji a implementaci nových nástrojů a řešení.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit