Témata
Zdroj: Junker

Má smysl nahradit soustružení broušením?

Společnost Weifu Autocam Precision Machinery Corporation z města Wu-si v Číně používá pro výrobu seřizovacích šroubů pro vysokotlaká hydraulická čerpadla stroj Grindstar od firmy Junker. Díky maximální efektivitě a vysoké procesní stabilitě překoná tato profilová bruska se zápichovým oddělováním materiálu všechna očekávání svých zákazníků.

Reklama

Společnost Weifu dodává prestižní výrobky s maximální kvalitou. Weifu Autocam je součástí skupiny Weifu, která se odvážila prorazit pomocí technologické novinky firmy Junker a vsadila na inovativní výrobní metodu stroje Grindstar.

Renomovaná společnost Weifu vyrábí v Číně rozmanité autodíly a komponenty.

Na návštěvě ve firmě Weifu Autocam, zleva doprava: pan Ding Yu, projektový manažer firmy Weifu Autocam; pan Ge Wei, výrobní inženýr firmy Weifu Autocam; pan Sun Wen lai, oblastní vedoucí prodeje společnosti Junker se zastoupením v Šanghaji. (Zdroj: Junker)

Perla jezera Tchaj-chu

Wu-si, známé také jako „perla jezera Tchaj-chu“, město s více než 3000letou historií, je kolébkou národní značky, na kterou jsou Číňané hrdí. Závod na olejová čerpadla, jak ho nazývají místní, vyráběl první vstřikovací ventily v Číně. Do konce minulého století byl závod na olejová čerpadla přejmenován a přeměněn na WeifuHigh Technology Group. V současné době spravuje skupina Weifu 10 dceřiných společností, které jsou z velké části v jejím vlastnictví. Aktuálně zaměstnává více než 7 000 zaměstnanců.

Ve stroji se používají dvě různé metody obrábění: broušení profilů a oddělování materiálu. Podstatný synergický efekt spočívá v kombinaci obou postupů jen v jednom upnutí.

Historie spolupráce mezi firmou Weifu a firmou Junkerse píše od začátku roku 2000. Od té doby je Junker pevnou součástí historie Weifu – od broušení turbínových čerpadel až po čerpadla common-rail.

Reklama
Reklama
Reklama

Profilová bruska

Stroj Grindstar vyrábí seřizovací šrouby pro vysokotlaká hydraulická čerpadla, která se používají ve vozidlech s turbodmychadlem – je to jedna z technologií, která splňuje nejnovější národní emisní normy VI.

V roce 2019 zakoupila společnost Weifu Autocam Precision Machinery Corporation z Wu-si v Číně profilovou brusku se zápichovým oddělováním materiálu Junker pro velkosériovou výrobu seřizovacích šroubů vysokotlakých hydraulických čerpadel. (Zdroj: Junker)

„Naše výrobky se nacházejí ve vstřikovacích tryskách pro různé spalovací motory, vysokotlakých čerpadlech a magnetických ventilech převodovek. Vyrábíme stále ve třísměnném provozu. Kvalita a rychlost pro nás představují nejdůležitější standardy. Neustále jsme hledali lepší a rychlejší stroje a na veletrhu EMO 2017 nás zaujal u stánku firmy Junker exponát Grindstar,“popisuje začátek projektu Ding Yu, projektový manažer společnosti Weifu Autocam.

Reklama

Ve stroji se používají dvě různé metody obrábění: broušení profilů a oddělování materiálu. Podstatný synergický efekt spočívá v kombinaci obou postupů jen v jednom upnutí. Grindstar představuje hospodárné řešení. Zejména ve velkosériové výrobě nahrazuje několik soustruhů. Díky přímému obrábění tyčového materiálu (o délce až čtyři metry, volitelně šest metrů) je Grindstar velmi efektivní. Zvyšuje se nejenom efektivita, ale i kvalita povrchu obrobku.

Pan GeWei, výrobní inženýr firmy Weifu Autocam, doplňuje: „Rozhodující bylo zrušení orovnávání brousicích kotoučů. Díky minimálnímu nastavování je obsluha stroje jednodušší. Kromě toho je stroj vybavený interním měřicím systémem, který zabezpečuje stabilní kvalitu, díky čemuž se nám podařilo dosáhnout provozu téměř bez obsluhy.“

Lze obrábět dokonce i těžko obrobitelné materiály, které doposud nebylo možné soustružit. Stejně tak je možné obrábění měkkých a tvrdých materiálů. (Zdroj: Junker)

Odvážili se být první

Firma Weifu Autocam se rozhodla pro Grindstar a stala se prvním majitelem této technologie v Číně.

Pan Ding Yu otevřeně říká: „Broušení místo soustružení je náročná technologie, kterou vyvinula firma Junker. Investice do dobře vyvinuté technologie se nám vyplatila, takže se nám podařilo dříve začít s výrobou a uchytit se na trhu. Během dlouholeté spolupráce mezi našimi firmami jsme se přesvědčili o kvalitě výrobků Junker.“

 „Junker je vynikající, co se týká schopnosti reagovat a doby reakce. Tento pocit zabezpečení a odpovědnosti ještě více prohloubil naše vzájemné přátelství,“ doplňuje jeho slova pan Ge Wei.

Asijské servisní středisko Junker dobře naplánovalo uvedení do provozu již před dodáním stroje: Jeden servisní technik byl vyškolen speciálně pro montáž a počáteční testování stroje.

S Grindstar lze dosáhnout nejkratších možných časů obrábění. Tuto inovativní metodu broušení lze používat jak s CBN, tak také s diamantem jako brousicím nástrojem. (Zdroj: Junker)

„Po dodání jsme zjistili, že se teplota v naší dílně liší od požadované standardní teploty prostředí stroje. Inženýr firmy Junker nás vyškolil a pomohl nám při provedení relevantní optimalizace a zlepšení, aby byly splněny podmínky pro normální provoz stroje. Společnost Weifu Autocam byla s firmou Junker skvěle připravená,“ uzavírá pan Ding Yu.

Související články
Technologie pro firmu s dobrou tradicí

Společnost Jihlavan je tradičním výrobcem letecké i pozemní hydrauliky. Má vlastní vývoj leteckých hydraulických přístrojů. Navíc vyrábí pro významné evropské společnosti přístroje dle jejich dokumentace. S jeho výrobním ředitelem Liborem Babákem jsme si povídali zejména o technologiích a trendech a „vychytávkách“ v této oblasti výroby.

Tvoříme historii vodního paprsku

Každá investice do podniká je spojena s velkým očekáváním. Jistou dávku důvěryhodnosti ve správnou investice může dávat také historie firmy i samotné technologie. Technologie řezání vysokotlakým vodním paprskem Flow slaví v tomto roce již 50 let, resp. 40 let v případě abrazivního vodního paprsku.

Průtokoměr s oválnými koly

Potřeba měřit viskózní látky v průmyslu je velká. Společnost Kobold Messring pro tyto aplikace vyvinula průtokoměr s oválnými koly, model DON.

Související články
Přesné měření nejmenších hmotnostních průtoků

Je dobře známou skutečností, že jestliže je vyžadována vysoká přesnost, Coriolisovy průtokoměry jsou bezkonkurenční. Ale je také fakt, že dosud nebyly na trhu žádné přístroje schopné nepřetržitě a spolehlivě měřit > 0 kg.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Dráty, kabely a trubky opět v Düsseldorfu

V globální informační a komunikační platformu pro klíčové hráče z oboru drátů, kabelů a trubek se od 30. března do 3. dubna 2020 opět promění výstaviště v Düsseldorfu.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Realizace energeticky úsporných hydro pohonů

Integrací čerpadel a pohonů s variabilním počtem otáček, známých též jako servočerpadla, usnadňuje společnost Siemens ve spolupráci s českou pobočkou firmy Hydac realizaci energeticky výhodnějších, úspornějších a tišších hydraulických systémů pro široké pole aplikací. Jádrem konceptu je měnič kmitočtu, který zajišťuje, aby hydraulická energie byla produkována jen tehdy, když je jí zapotřebí.

Veletrh průmyslových armatur počtvrté v Düsseldorfu

Používají se všude, a přece jsou co do velikosti a použití velice rozdílné. Armatury, které zajišťují bezpečnost v ropném a plynařském průmyslu, vedou kapaliny chemickými zařízeními, regulují přítok a odtok vody, plynů nebo vysoce korozivních médií nebo zabezpečují správný průtok ve výrobě nápojů.

Valve World Expo 2014 je vyprodaný

Výstavní místa na veletrhu Valve World Expo, který se bude konat letos již potřetí v německém Düsseldorfu od 2. do 4. prosince 2014 jsou již nyní vyprodány. Zájem vystavovatelů je tak veliký, že se organizátoři rozhodli oproti minulým ročníkům rozšířit výstavní prostory o další výstavní halu.

Vačkové hřídele pro špičkové kamiony

Kompletní obrábění vačkových hřídelí pro užitková vozidla firmy DAF se efektivně provádí důmyslnou kombinací výkonných lineárních motorů, vysoce přesných procesních systémů měření a snadno přístupných komponent. Nizozemský výrobce nákladních automobilů rozšiřuje rozsah obrábění vačkových hřídelí o modulární koncepci nové platformy 6.

Maximální preciznost pro rotorové hřídele

Pračky nejnovější generace se pyšní tak tichým chodem, že by mohly stát i v obývacím pokoji. Nízkou hlučnost umožňují kromě jiného vysoce precizní hřídele motorů. A právě na ně se specializuje slovenská firma TM Precision
Mechanical Production. Při výrobě se odborníci v této firmě spoléhají na know-how a na brousicí stroj Jupiter od firmy Junker.

Maximální přesnost
brousicích strojů

Hrotová bruska Quickpoint od společnosti Junker přesvědčí excelentním výkonem a flexibilitou díky kompletnímu obrábění na jedno upnutí. Firma Sisamex obrábí převodové hřídele s nejvyšší úrovní přesnosti, zároveň zkracuje neproduktivní časy a zajišťuje efektivní výrobu s minimálními nároky na manipulaci.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit