Témata
Zdroj: Junker

Maximální přesnost
brousicích strojů

Hrotová bruska Quickpoint od společnosti Junker přesvědčí excelentním výkonem a flexibilitou díky kompletnímu obrábění na jedno upnutí. Firma Sisamex obrábí převodové hřídele s nejvyšší úrovní přesnosti, zároveň zkracuje neproduktivní časy a zajišťuje efektivní výrobu s minimálními nároky na manipulaci.

Reklama

S našimi vysokorychlostními brousicími stroji Quickpoint dosahuje společnost Sisamex v Mexiku ročního objemu výroby až 160 000 kusů převodových hřídelí.

Francisco Vélez García, procesní manažer ve společnosti Sisamex, potvrzuje: „Tento stroj kombinuje přesnost s maximální flexibilitou, protože hrotová bruska je všestranná a má mimořádný výkon.“

Výrobní závod se nachází ve městě Cd. Grál. Escobedo, N.L., jednom z největších průmyslových center v Mexiku.

Ke standardnímu obrábění na stroji Quickpoint patří čelní obrábění, vnější průměry, kužele, fázky a zápichy. (Zdroj: Junker)

Na jedno upnutí

Jednou z mimořádných technických výhod je broušení převodové hřídele na jedno upnutí. Společnost Sisamex investuje do ekonomického procesu broušení, který šetří čas a náklady. Při obrábění vnějších průměrů a rovinných ploch je převodová hřídel upnuta mezi hroty. Koník CNC se pro obrábění vnitřního kužele zasouvá, zatímco převodová hřídel je udržována a vedena lunetou. Výrobní společnost obrábí na stroji Quickpoint různé skupiny obrobků převodových hřídelí a dokazuje, že brousicí stroj od firmy Junker je velice všestranný.

Vnitřní broušení na kulato umožňuje přesné obrábění vnitřních funkčních ploch, jako jsou otvory, kužele nebo rovinné plochy. (Zdroj: Sisamex)
Vysoce přesná převodová hřídel se montuje do výkonných nákladních vozidel. (Zdroj: Sisamex)

Pan Vélez García vysvětluje: „Několikrát denně se střídají různé typy obrobků. Brousicí stroj dokážeme flexibilně přestavět na nové požadavky ve velmi krátké době. Teplota v halách je regulována na 23 až 26 °C a používané procesní systémy měření od společnosti JUNKER zajišťují stabilní proces broušení. Použitím brousicího stroje Junker je dosaženo vysoké procesní schopnosti (CpK).“

Brousicí stroj je vybaven vnitřním portálovým zakladačem pro automatickou výměnu obrobků. Přechod na nové typy obrobků je se strojem Quickpoint možný bez velkého úsilí, což snižuje neproduktivní časy na minimum.

Reklama

Servis Junker: Úspora času a nákladů

„Brousicí stroj Quickpoint je srdcem výroby, a proto je pro nás rychlý servis velmi důležitý. Díky technické podpoře společnosti Junker se výrazně zkrátily prostoje,“ říká pan Vélez García.

Komponenty použité v brousicím stroji jsou individuální, variabilní a nejvyšší kvality. Junker tak eliminuje dodatečné náklady na údržbu.

Přesně obráběné vnitřní plochy převodového hřídele. (Zdroj: Sisamex)

Pan García dodává: „Díky brousicímu stroji od společnosti Junker jsme snížili výrobní náklady a optimalizovali proces broušení.“

Obchodní partnerství se datuje od roku 2012. Společnost Sisamex disponuje specialisty na broušení s neuvěřitelným technologickým know-how. To obě společnosti propojuje a usnadňuje plánování, zpracování a následnou realizaci.

Související články
Jak přispívají opakovaně použitelné čisticí utěrky k ochraně životního prostředí

Dne 5. června 1972, v den zahájení první světové konference o ochraně životního prostředí ve Stockholmu, inicioval program ochrany životního prostředí Spojených národů (United Nations Environment Programme, UNEP) oficiální světový den životního prostředí. Od té doby se každo-ročně 5. červen slaví jako mezinárodní den životního prostředí. Opakovaně použitelný systém čisticích utěrek MEWA k tomu každý den v dílnách a výrobních halách přispívá: Čistí stroje a zařízení a podporuje ochranu zdrojů.

Inženýrská akademie ČR podporuje mezinárodní výzkum

Inženýrská akademie České republiky, z.s. (IA ČR) je organizace sdružující odborníky, jejichž společným zájmem je podpora a rozvoj technických disciplín odrážející technické, ekonomické, sociální, environmentální a kulturní potřeby společnosti. Byla založena v roce 1995 a jedním z jejích hlavních úkolů je rozvíjet a propagovat technické vědy a sbližovat výzkumnou sféru se sférou průmyslovou. Toho dosahují mimo jiné naplňováním cílů projektů, jejichž jsou řešiteli. Jedním z těchto projektů je projekt „Podpora mezinárodní spolupráce v inženýrském výzkumu“ programu EUPRO Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, který bude ukončen koncem roku 2016.

Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Související články
Zdraví a stroje

Nové technologie prodlužují průměrný i maximální věk člověka a zvyšují jeho schopnosti. Jejich použití je přitom v podstatě oborově neomezené a neexistuje snad oblast výzkumu, která by se nějakým způsobem nepromítla do vývoje pro medicínu – od elektroniky až po strojírenství.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Průmyslové inženýrství a jednoúčelové stroje

Harmonický výrobní proces není jen iluze. Cest a možností, jak dosáhnout souladu ve výrobě, je i v současné nelehké situaci bezpočet.

Pořádná špona je dnes věda

S obráběním, vrtáním pomocí nástroje začali pravděpodobně jako první už staří Egypťané cca 4 000 let před naším letopočtem, přičemž využívali tětivu luku – základ smyčcového soustruhu. Potom přišel středověk, dále Leonardo da Vinci a návrh prvního soustruhu… Technologie třískového obrábění ale v porovnání s dnešní dynamikou vývoje postupovala jen pomalu.

Lesk a bída českých obráběcích strojů

Česká republika, resp. tehdejší Československo, mělo bohatou historii ve výrobě obráběcích strojů. Kde v období největší slávy byli ve svých inovačních počinech současní světoví lídři, když např. kovosviťácký konstruktér Ladislav Borkovec se již v roce 1977 začal zaobírat myšlenkou multifunkčního soustružnicko-frézovacího stroje? Přes dřevěný kinematický model, který si vytvořil doma v dílně, vedla dlouhá cesta až k prototypu prezentovanému  na EMO v Paříži v roce 1980. Po vyrobení 45 strojů řady MCSY, které nenazval nikdo jinak než „Boháro“, byla z ekonomických důvodů a nedostupnosti kvalitní řídicí elektroniky bohužel výroba v tehdejším Kovosvitu ukončena. Dva bývalé kovosviťáky, srdcem i duší, Jiřího Mindla a Vladislava Čítka, jsem díky jejich letitým zkušenostem celoživotního zasvěcení oboru obráběcích strojů požádal o rozpravu nad současným stavem tuzemského oboru výrobních strojů a nad tím, jaké jsou jeho případné perspektivy.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Mít vůli i trpělivost

Zaměstnanec v socialistickém strojírenství, poté na vedoucích místech v První brněnské strojírně Velká Bíteš a Ekol Brno. Před odchodem do důchodu se věnoval konzultační činnosti v energetice. To lze stručně říci o Ing. Lubomíru Doležalovi. O tom, že prosazovat inovativní změny za socialismu nebylo nic snadného, by mohl psát romány...

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Jak se vyvíjí a vyrábí proudový motor?

V letošním roce uvedla První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS) na trh nový turbínový motor PBS TJ150. Jedná se o proudový motor, u kterého se výkon, resp. tah motoru uvádí v jednotkách Newton. Maximální tah tohoto motoru činí 1 500 N. Je to již pátý typ proudového motoru, který tato exportně orientovaná firma dodává na zahraniční trhy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit