Témata
Zdroj: Junker

Vačkové hřídele pro špičkové kamiony

Kompletní obrábění vačkových hřídelí pro užitková vozidla firmy DAF se efektivně provádí důmyslnou kombinací výkonných lineárních motorů, vysoce přesných procesních systémů měření a snadno přístupných komponent. Nizozemský výrobce nákladních automobilů rozšiřuje rozsah obrábění vačkových hřídelí o modulární koncepci nové platformy 6.

Reklama

Komfortní výbava, dlouhé intervaly údržby a vynikající dynamika pohonů patří k důvodům pro koupi spolehlivých nákladních vozidel značky DAF. Tyto vozy se vyznačují nejvyšší efektivitou, maximálním jízdním komfortem a vysokou zůstatkovou hodnotou.

Rychle a progresivně s novým Jucam 6L od společnosti Junker. (Zdroj: Junker)

Dlouhodobou funkčnost motorů vozidel zajišťují mimo jiné i velmi přesně obrobené vačkové hřídele. Se strojem Jucam 6L je lze efektivně a velmi přesně obrábět na jedno upnutí.

„Vačkové hřídele se používají v šestiválcových vznětových motorech modelů XF a CF,“ vysvětluje Wannes Bloemen, vedoucí výrobní inženýr společnosti DAF v nizozemském Eindhovenu.

Stroj Jucam přesvědčí přesnými výsledky broušení na jedno upnutí. (Zdroj: Junker)
Reklama
Reklama
Reklama

Nejkratší časy cyklů pro vyšší efektivitu

Na brousicím stroji byly instalovány dva brusné vřeteníky se čtyřmi brusnými vřeteny. Vačkový hřídel je upnut mezi hroty, integrovaným unašečem a sklíčidlem s axiálně přesuvnými čelistmi. Vysoce přesné procesní systémy měření zajišťují dokonalé radiální a podélné polohování. Nejdříve se obrábějí ložiskové průměry a poté vačky čerpadla, sací a výfukové. Další krok pro případné odjehlení jednotlivých prvků není nutný. Stroj Jucam pro vnější nekruhové (profilové) broušení od společnosti Junker zajišťuje stabilitu procesu obráběním v jednom upnutí.

Efektivní obrábění vačkových hřídelí šestiválců. (Zdroj: Junker)

Wannes Bloemen vysvětluje: „Zkrácení doby cyklu na polovinu při současném dodržení tolerancí je pro nás špičkovým výsledkem. Nejvyšších rychlostí dosahují především instalované lineární motory a osvědčená hydrostatická vedení, stejně jako spolehlivý systém chlazení. Kompletní obrábění eliminuje nutnost opakovaného zakládání. V rámci definovaného rozsahu obrobků lze brousicí stroj snadno seřídit bez mechanického přestavení.“

S novou platformou Jucam 6L jsou vačkové hřídele nákladních vozidel velmi přesně obráběny v jednom upnutí. (Zdroj: Junker)

Kompletní obrábění pro stabilitu procesu

Maximální kvalita při dodržení všech tolerančních specifikací a maximální stabilita procesu vedou k efektivnímu obrábění vačkových hřídelí nákladních vozidel.

Trvale stabilní procesy broušení při obrábění vačkových hřídelí nákladních vozidel pro užitková vozidla DAF. (Zdroj: Junker)

Pan Bloemen potvrzuje: „Velmi důležitá je pro nás modulární a ergonomická konstrukce brousicího stroje, a tím i dostupnost komponent, například modulárních jednotek pro hydraulické a chladicí systémy. S tím spojená příslušná flexibilita a snadná údržba byly rozhodujícími faktory při rozhodování společnosti DAF o koupi stroje.“

Nekruhový brousicí stroj Jucam vyniká vysoce flexibilním uspořádáním komponent. (Zdroj: Junker)

Instalované procesní systémy měření zajišťují přesný povrch profilu, a to jak u kruhových, tak i u nekruhových prvků. Díky nim jsou data procesu broušení předávána v reálném čase. I ty nejmenší odchylky jsou okamžitě zkorigovány. Stroj Jucam pracuje plně automaticky v nepřetržitém provozu.

Vačkové hřídele jsou spolu s nejmodernější měřicí a řídicí technikou obráběny s nejvyšší přesností. (Zdroj: Junker)
Reklama

Spolehlivé a dlouhodobé partnerství

Wannes Bloemen potvrzuje společnou realizaci řady projektů: „Společnost Junker je spolehlivým partnerem s velmi dobrými technickými znalostmi, který v průběhu celého projektu dosahuje stanovených cílů.“

Modulární jednotky pro hydraulické a chladicí systémy i kompaktní konstrukce a nízké nároky na údržbu přesvědčily společnost DAF, že brousicí stroj Jucam je pro ni ideální. (Zdroj: Junker)

Výrobce nákladních automobilů s mladým a motivovaným týmem spolupracuje se společností Junker již více než 20 let a své projekty realizuje konstruktivně a cílevědomě.

V nové generaci vozidel DAF se spojuje prvotřídní kvalita, efektivita, bezpečnost a komfort v kabině. (Zdroj: DAF)
Související články
Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Inovace ve srážení hran velkých ozubených kol

Chamfer Contour Milling skýtá výrobcům velkých ozubených kol pro nákladní automobily flexibilní a hospodárný proces pro jejich stále důležitější operace zkosení hran / odstraňování otřepů.

Stroj na středění klikových hřídelí

Je všeobecně známo, že kliková hřídel je jednou z nejkritičtějších součástek motoru s vnitřním spalováním a jedním z nejsložitějších a nejkomplexnějších dílů z hlediska obrábění. Potřeba přesného vyvážení klikové hřídele, která je rozhodujícím faktorem pro celkovou účinnost motoru, se stala ještě důležitější, jelikož výrobci automobilů usilují o snižování emisí CO2 prostřednictvím lepšího výkonu motoru a strategií spočívajících v odlehčování. Díky různým vylepšením, kterých se v průběhu let dosáhlo v procesech kování a odlévání, už mají neopracované komponenty klikové hřídele téměř požadovaný tvar s mnohem menším množstvím přebývajícího materiálu. To znamená, že na konečné klikové hřídeli je třeba obrábět méně částí. Přináší to s sebou také zvýšenou potřebu přesného vyvážení se zmenšenou velikostí protizávaží, které se při vytváření těžiště často provádí.

Související články
Společně k dalšímu vývoji

Stěhování společnosti Fylde CNC do nové budovy bylo sice jen na krátkou vzdálenost, ale v historii společnosti zaměřující se na zakázkové obrábění přesných dílů to znamená významný krok kupředu. Rozvoji firmy navíc pozitivně přispívá úzká spolupráce se společností WNT, která spravuje nástroje a poskytuje technickou podporu v oblasti třískového obrábění.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jak úspěšné soustružit tvrzené součástí

Soustružení tvrzených součástí (HPT) se v průběhu posledních 10 -15 let stalo respektovanou a cenově efektivní alternativou k broušení. Bylo prokázáno, že díky této metodě lze zkrátit dobu obrábění a snížit náklady o 70% i více. Ale vedle výhod souvisejících se zkrácením vlastního času cyklu, nabízí HPT i celou řadu dalších výhod. HPT je definováno jako soustružení ocelí s tvrdostí vyšší než 45 HRC (obvykle v rozmezí 55-68 HRC), přičemž jako typické příklady obráběných součástí lze zmínit brzdové kotouče, převodová kola, pastorky řízení, sedla ventilů, písty, vložky válců nebo tělesa spojek.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Dny obráběcích strojů, nástrojů, robotů a softwaru

Dny otevřených dveří firmy Grumant se staly tradicí, letos proběhl již 6. ročník. Návštěvníkům byly k dispozici novinky od předních světových výrobců nástrojů a obráběcích strojů. Zajímavá byla také prezentace průmyslového robotu. Zájem zákazníků potvrzuje návštěvnost, která pravidelně stoupá s každým dalším ročníkem, a letos byl zaznamenán její rekordní nárůst.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Zásadní pokrok ve vyvrtávání válců motorů

Vyvrtávání válců je v automobilovém průmyslu všeobecně považováno za jednu z nejdůležitějších obráběcích úloh. Tradiční způsob výroby válců bloku motoru zahrnoval celou řadu hrubovacích, polodokončovacích a dokončovacích operací. Díky využití nejnovějších technologií obráběcích nástrojů však lze nyní hrubovací a polodokončovací nástroje zkombinovat do jediného řešení, kterým je vyvrtávací tyč určená pro obrábění na jediný průchod, což umožňuje úsporu drahocenného času cyklu bez jakýchkoli kompromisů z hlediska kvality. Dokonce i nepatrná úspora délky času cyklu může při výrobě válců znamenat významné snížení nákladů, protože objem výroby je velmi vysoký, takže dojde-li k zásadnímu pokroku z hlediska tohoto celkového objemu, lze s jistotou tvrdit, že u této kritické obráběcí operace bylo dosaženo skokové změny.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit