Témata
Zdroj: Rhenus Lub

Chladicí mazivo pro ochranu kůže při obrábění

Na ruce se dnes v důsledku intenzivního mytí a dezinfikování upírá mimořádná pozornost. Obojí je sice dobré pro hygienu, rozhodně to ale není něco, co by přispívalo ke zdraví pokožky.

Reklama

Časté čištění narušuje přirozený ochranný povlak kůže, které pak zároveň nezbývá příliš času na regeneraci. To může být problematické zejména u kovoobráběčů, jejichž už tak dost silně podrážděná kůže je navíc namáhána kontaktem s chladicími mazivy.

Každé další zatěžování už tak silně namáhané kůže, například kapalinami na bázi oleje, na ni má nepříznivý vliv. (Zdroj: Rhenus Lub)

Potenciální riziko kožních onemocnění a absencí, které z nich vyplývají, roste. Lepší jsou produkty šetrné ke kůži, které jen v minimální možné míře narušují povlak chránící kůži před kyselinami a zároveň mají preventivní účinek – tak jako chladicí maziva Rhenus Lub řady 700. Chladicí maziva mísitelná s vodou jsou maximálně šetrná ke kůži, a kromě toho vás přesvědčí i svou výkonností a cenou.

Reklama
Reklama
Reklama

Aktivní ochrana kůže

Změna myšlení v naší branži je citelná. Zatímco účinná ochrana kůže hrála donedávna u mnoha vedoucích výroby jen podružnou roli, v současnosti povědomí o mazivech šetrných k pokožce roste. Hovoří o tom i Daniele Kleinmann, produktová manažerka pro chladicí maziva ve společnosti Rhenus Lub: „Stále více pracovníků odpovědných za výrobu se zajímá o to, jak lépe chránit zdraví kůže svých kolegů. Naše chladicí maziva mísitelná s vodou řady rhenus 700 jsou skvělý příspěvek pro každého, kdo chce aktivně zakročit proti rostoucímu namáhání kůže a zajistit svým pracovníkům zdravější kůži – navíc za příznivou cenu.“

Esem v rukávu je při tom všestrannost: Kromě široce uplatnitelných univerzálních produktů obsahuje řada rhenus 700 i speciální produkty pro broušení a pro náročné materiály, například hliníkové slitiny nebo zinek.

Daniele Kleinmann, vedoucí produktového managementu společnosti Rhenus Lub. (Zdroj: Rhenus Lub)

Šetrné ke kůži i peněžence

Produkty Rhenus Lub řady 700 kombinují všechno, co je zapotřebí k moderní ochraně kůže. Neobsahují aminy, a kůži tak zbavují menšího množství vlhkosti a tuku. Tím zmenšují škodlivé účinky. Řada rhenus 700 je navíc díky relativně nízkým hodnotám pH zvlášť šetrná k pokožce.

Reklama

A to se vyplatí: S cenově atraktivní řadou rhenus 700 je možná nejenom aktivní ochrana kůže. Díky menšímu namáhání pokožky lze minimalizovat také podráždění kůže, alergické reakce a nákladná následná onemocnění – to je ekonomicky důležitý faktor, protože podle zkoumání je asi třetina všech onemocnění kůže potvrzených jako nemoc z povolání vyvolána mazivy.

Řada rhenus 700 v kostce

  • rhenus FU 700:
    Výkonné chladicí mazivo, vhodné i pro použití s barevnými kovy;
  • rhenus FU 710:
    Univerzální chladicí mazivo, vhodné i pro broušení za podmínek, při nichž je kritická pěnivost;
  • rhenus FU 720:
    Univerzální chladicí mazivo, vhodné i pro měkkou vodu;
  • rhenus FU 725:
    Dlouhodobě stabilní univerzální chladicí mazivo;
  • rhenus FU 730:
    Vysoce výkonné chladicí mazivo, vhodné mimo jiné pro materiály choulostivé na vznik skvrn, jako jsou hliníkové slitiny a zinek.
Související články
Špičkové duo pro broušení a frézování

Výroba ozubených kol a převodovek nepromíjí žádnou chybu: Každá vada snižuje výkonnost, každá nepřesnost na obrobku masivním způsobem negativně ovlivňuje spolehlivý přenos síly. Pro výrobní podniky je proto rozhodujícím krokem výběr správného chladicího maziva.

Promluvy Štefana Kassaye: Pokrok hledejme v invenci a odvaze

Pokrok je stav vizuální či předmětný. Nebo se na něj můžeme dívat v rozmezí časového průběhu změn určité entity posuzované v daném okamžiku jako výsledný stav. Pokrok je tedy nasměrování, zaznamenávání vývojové cesty, ale dost často výmluvným způsobem.

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Související články
Přidaná hodnota v technologii obrábění

V tomto příspěvku bych se rád vrátil ke své návštěvě japonské firmy Kyocera. V jednom z mých minulých textů (viz www.mmspektrum.com/170111) jsem představil unikátní systém řízení pomocí takzvaných améb, který vyvinul zakladatel firmy Kyocera Dr. Kazuo Inamori. Díky tomuto systému a japonské píli a umu se firma dostala na světovou špičku v řadě oborů. Na základě osobních zkušeností pak mohu prohlásit, že to platí také pro divizi řezných nástrojů. Například rychloposuvové frézy Kyocera vysoce překračují produktivitu, která je u nás i v Evropě standardní.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Prediktivní údržba 4.0

Smyslem prediktivní údržby je předpovědět stav výrobních zařízení a odhalit potenciální poruchu. Prediktivní údržba rozšiřuje běžné monitorování stavu o pohled do budoucnosti strojů a nabízí tak možnosti, jak zvýšit efektivitu a snížit celkové provozní náklady. Digitalizace přináší nové možnosti řešení servisní údržby.

Aeronautika: Trojí efekt chladicích maziv

Přesnost a nejmodernější technologie, stabilita a snižování hmotnosti: Požadavky kladené na komponenty pro letecký průmysl jsou extrémně přísné. Ruku v ruce s tím jdou obdobně vysoké požadavky na výkonnost ve výrobě dílů – nejenom pro materiály jako hliník, titan a kompozity, ale i pro stroje a nástroje používané v procesech třískového obrábění.

Aeronautika má nového favorita

Svou přední pozici v leteckém průmyslu dál posiluje společnost Rhenus Lub. Další speciální mazivo tohoto německého odborníka - rhenus TU 560 - disponuje celosvětovým schválením pro použití v leteckém průmyslu od výrobce Airbus.

Chladicí mazivo pro náročné materiály

Speciálně pro proměnlivé podmínky obrábění a náročné materiály bylo vyrobeno chladicí mazivo rhenus TU 446. Tento inovativní produkt společnosti Rhenus Lub neobsahuje žádné nebezpečí a uživatelům umožňuje snadnou údržbu.

Chladicí mazivo které vydrží

Ve znamení perfektní funkčnosti bylo vyvinuto inovativní chladicí mazivo Mönchengladbach, August 2019 – rhenus TS 440. Díky nové koncepci dlouhodobé stability na základě nejmodernější technologie chladicích maziv je mazivo mimořádně odolné, absolutně nenáročné na údržbu a jednoduchá manipulace s ním usnadňuje práci.

Chladicí mazivo, které vydrží

Nově vyvinutý odolný výrobek společnosti Rhenus Lub – rhenus TS 440 – usnadňuje uživatelům život.

Mycí stůl pro biologické čištění součástí

Pro ekologické čištění strojních dílů jsou nabízeny mycí stoly, které čistí na biologické bázi. V jakých případech jsou tyto stoly na mytí součástek vhodné? Co dokážou? A co nedokážou?

Vlastnosti moderních plastických maziv

Průmyslová odvětví neustále vyhledávají plastická maziva, jež nabízejí nejkvalitnější technické parametry mazání – lepší mechanickou stabilitu, zvýšenou odolnost vůči smyku a vodě, účinnější ochranu proti korozi a stálý výkon jak při vysokých, tak nízkých teplotách.

Nanoaditivace lubrikantů

Využití nanomaziv v moderních technologiích zaznamenává výrazný pokrok. Nanomazivo je nový prostředek skládající se z částic o velikosti nanometrů rozptýlených v základním mazivu. Použití nanoaditiv ve formě nanočástic má vysokou účinnost z důvodu jejich vysoké chemické a biologické aktivity. Aditivace maziv nanočásticemi je jednou z možných cest k řešení problémů s likvidací bakterií a tím zlepšení biologické, chemické a technologické stability procesních kapalin. V článku je sledován vliv aditivace lubrikantů nanočásticemi oxidu křemičitého (SiO2) na součinitel tření a opotřebení.

Výzvy při lisování hliníku

Vzhledem k neustále se zvyšujícím požadavkům na snižování spotřeby paliv automobilovém průmyslu, musí výrobci hledat cesty ke snižování hmotnosti automobilů všech produktových řad. Vedle používání ocelí AHSS a UHSS jsou hliníkové slitiny velmi atraktivní a životaschopnou možností pro výrobce. Novější typy oceli mohou být zpracovány podobným způsobem původně používaným po generace. Hliníkové materiály mají mnoho výhod i nevýhod oproti oceli, které musí být pečlivě zváženy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit