Témata
Zdroj: Hestego

Ženy u kormidla: Obklopit se skvělými lidmi

Pokud někdo říká, že by žena neměla řídit firmu, a už vůbec ne v oblasti techniky či technologií, velmi se mýlí. Živým důkazem toho je Ing. Monika Šimánková, generální ředitelka holdingu ITS Group a předsedkyně představenstva společnosti Hestego.

Tento článek je součástí seriálu:
Ženy u kormidla
Díly
Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

V Hestegu začala pracovat, nejprve jako controller, již v roce 2004, kdy byla studentkou brněnské VUT. Postupem doby zde zastávala pozice vedoucí controllingu, manažerky logistiky, finanční ředitelky, generální ředitelky a nyní, po 18 letech, se stala předsedkyní představenstva.

„Rozvoj a řízení firmy je společným tématem pro všechny zaměstnance na všech úrovních,“ říká Monika Šimánková. (Zdroj: Hestego)

Během působení Moniky Šimánkové se firma Hestego významně rozvíjela, což ji postupně katapultovalo mezi přední evropské dodavatele svého druhu.

„Nejprve se věnovala čistě výrobě teleskopických krytů,“ vzpomíná Monika Šimánková. „V roce 2009 jsme rozšířili výrobu o produkty do energo průmyslu. V roce 2011 jsme založili divizi kapotáží, a tím se Hestegu otevřely nové výrobní možnosti. Velkým posunem pro nás byl vznik a rozvoj dceřiných společností v Německu a Rusku. Od roku 2018 jsme se věnovali přechodu na informační systém SAP a zahájení robotizace výroby. Za poslední velmi důležitý milník považuji vývoj a výrobu vlastních produktů jako například zásilkových boxů Boxie.“

Své vlastní milníky však Monika Šimánková nijak neeviduje. Prostě dělá práci, která ji baví, a přijímá výzvy, které jí práce přináší.

„Víte, nikdy jsem neměla nějaký plán osobního rozvoje,“ říká. „Od začátku mě bavila práce ve výrobě. Snažila jsem se propojit svět businessu, výroby, produktu a výsledných čísel. Do cesty mi přicházely výzvy, většinou v podobě nových projektů nebo pozic, které jsem přijala, a tak se posunula dál.“

Krize firmu nasměrovala k novým trhům a vlastním produktům, jako je například zásilkový box Boxie. (Zdroj: Hestego)

Naslouchat a učit se

Jak se však říká: „Žádný učený z nebe nespadl“. I u Moniky Šimánkové platí, že její profesní úspěchy nejsou náhoda, že za nimi stojí především vůle naslouchat a pořád se učit.

„Učím se prakticky pořád – od svých obchodních partnerů, kolegů v práci nebo lidí, se kterými se pracovně setkávám,“ vysvětluje Monika Šimánková. „Zásadnější vliv na můj pohled na svět businessu však měl a má pan Bezloja. Jako velký vizionář se na spoustu témat dívá odlišně než jiní. Člověk ho musí opravdu dobře znát, aby dokázal pochopit hloubku jeho myšlenek. Před nástupem na pozici generální ředitelky mě rovněž ovlivnil způsob řízení firmy mého předchůdce pana Ostrého. Navíc jsem měla v životě možnost pracovat s velkým množstvím úžasných lidí, kteří ve mně zanechali stopu. V neposlední řadě musím zmínit svoje rodiče, kteří mě naučili tvrdě pracovat a nikdy nic nevzdat.“

Společnost Hestego patří do holdingu firem vlastněných Ing. Ivo Bezlojou s názvem ITS Group. Monika Šimánková se letos v lednu stala generální ředitelkou tohoto holdingu.

„Řízení holdingu pro mě znamená zejména podporu všech firem, aby byly co nejúspěšnější, strategické řízení a hledání vzájemných synergií, rozšiřování holdingu o další společnosti či teritoria,“ objasňuje Monika Šimánková.

Za dobu svého profesního působení se však paní Šimánková nesetkala jen s inspirativními lidmi. K mnoha zkušenostem, které jí pomohly tříbit názory, patřily jak ty pozitivní, tak pochopitelně i ty negativní.

„Hodně se mě a nás všech dotkl třeba případ, kdy se jeden z kolegů pokusil ukrást firemní data a zneužít je k založení vlastní konkurenční firmy,“ vzpomíná Šimánková. „Naštěstí jsme ho odhalili včas. To byla velmi negativní zkušenost.“

Naopak velmi pozitivní byl podle jejích slov například přístup zaměstnanců Hestega k překonání krize na jaře roku 2020.

„Všichni jsme si tehdy snížili pracovní úvazky o jeden den, abychom i při poklesu zakázek způsobeném covidem zachovali všechna pracovní místa a vyhnuli se propouštění,“ vzpomíná.

Reklama
Reklama
Reklama

Otevřeně komunikovat

Nesnažíme se pochopitelně tvrdit, že ženy a muži přistupují k řízení firmy stejným způsobem, ale…

„Myslím, že nejdůležitější je dobrá kombinace a souhra obou pohlaví. Každé přináší do firmy jinou energii. A ano, myslím že pár rozdílů bychom našli,“ odpovídá Monika Šimánková s úsměvem na otázku, zda podle ní existují rozdíly v řízení mezi tím, když je ve vedoucí pozici žena a když je na stejném místě muž.

Ona sama má v otázce, co je nejdůležitější pro úspěšné řízení firmy (a dnes už celého holdingu), jasno: „Obklopit se skvělými lidmi, kteří jsou ve svých oblastech lepší než já sama,“ je přesvědčena Monika Šimánková. „Jasně definovat cíl a správně ho interpretovat kolegům. Otevřeně a transparentně komunikovat. Týmová práce a týmové rozhodování ve všech důležitých oblastech.“

Jak však sama říká, nikdy svůj způsob řízení neporovnávala s kolegy. Je totiž přesvědčená, že si každý musí najít vlastní cestu, která je mu blízká.

„Možná se však dá říct, že ženy kladou větší důraz na komunikaci. Muži zase mívají větší nadhled. Ale opravdu bych nerada generalizovala,“ zamýšlí se nad rozdíly.

Za velmi důležitý milník považuje Monika Šimánková vývoj a výrobu vlastních produktů, jako například zásilkových boxů. (Zdroj: Hestego)

Najít, získat, udržet

Manažeři většiny firem dnes hodnotí jako velký problém získávání pracovníků s dostatečnou odborností. ITS Group není výjimkou.

„Také hledáme nové kolegy zejména do dělnických profesí z důvodu výrazného nárůstu objemu zakázek,“ říká Monika Šimánková. „Jedná se nejčastěji o specializované profese, jako je obsluha CNC tvářecích nebo obráběcích strojů, svářeče, brusiče a podobně.“

Pochopitelně nejde – v Hestegu a celé ITS Group stejně jako kdekoli jinde – jen o to, kvalitní lidi najít, ale především o to, udržet si je. Jak na to?

„Rozvoj a řízení firmy je společným tématem pro všechny zaměstnance na všech úrovních,“ má na to recept Monika Šimánková. „Snažím se, aby každý mohl přispět myšlenkou nebo nápadem a cítil se součástí dění. Například návrh na produkty, kterým se v budoucnu budeme věnovat, může dát opravdu každý. Hlasováním pak vybíráme ty nejlepší. Samozřejmostí v našich firmách je profesní růst všech, kteří do práce dávají maximum. Všichni kolegové v managementu (stejně jako já) vyrostli z řadových pozic na různých místech ve firmě. Týmová práce a schopnost táhnout za jeden provaz nás už v minulosti několikrát zachránily či významně posunuly.“

Jedním z produktů společnosti Hestego jsou i teleskopické kryty, včetně těch, které poskytují nestandardní řešení. (Zdroj: Hestego)

Překonat krizi

Zákazníci společnosti Hestego se rekrutují z několika oblastí. Jedním z nich je sektor obráběcích strojů, jsou to například DMG Mori, Starrag, Index nebo významní čeští výrobci jako TOS Varnsdorf, TOS Hulín, TOS Kuřim nebo Kovosvit. Dále k nim patří firmy z oblasti energetického průmyslu, například Siemens, ABB a další. „Covidové“ období většinu těchto firem, stejně jako mnohé další, negativně ovlivnilo, a následně samozřejmě i jejich dodavatele. Řada úkolů, které stojí před dobrými manažerkami a manažery, se proto rozšířila o jeden podstatný – překonat vzniklou krizi.

„Na přelomu března a dubna 2020 nám významně poklesly tržby,“ vzpomíná Monika Šimánková. „Museli jsme nejen šetřit, ale také hledat nové příležitosti. Když se na to podívám pozitivně, tak krize pomohla na svět několika novým výrobkům, které se staly trvalou součástí našeho portfolia. Zároveň nás krize nasměrovala k novým trhům a vlastním produktům, jako je například zásilkový box Boxie.“

Díky tomu všemu se Hestego opět dostalo nad vodu. To samozřejmě pozitivně pocítili nejen její zaměstnanci, ale také subjekty, které firma, výrazně akcentující společenskou zodpovědnost, dlouhodobě podporuje.

Reklama

„Naše podpora směřuje do více oblastí,“ objasňuje Monika Šimánková. „Patří mezi ně školství, oblast zdravotně znevýhodněných lidí a podpora vyškovského regionu, kde sídlíme. Naším dlouholetým partnerem je například neziskové sdružení Piafa, které se zabývá hiporehabilitací a canisterapií. V roce 2008 jsme jim zakoupili terapeutického koníka, každoročně jim věnujeme nějakou finanční částku nebo jim vyrobíme zařízení potřebné pro chov koní. A organizujeme také dobrovolné brigády na údržbu jejich areálu.“

Každý rok firma podpoří také některou další organizaci. Příkladem jsou dětská hematoonkologie Fakultní nemocnice Olomouc, SOS dětská vesnička v Brně Medlánkách, domov důchodců s názvem Domov u zámku v Chválkovicích na Hané, charitativní sportovní crossfitové závody Elite Battle of Brno či projekt Sociální automobil a další. Zda je výběr projektů částečně ovlivněn tím, že paní ředitelka je žena, si můžeme pouze domýšlet…

Dalším zajímavým produktem jsou například dezinfekční stojany. (Zdroj: Hestego)

Mít čas i na rodinu

V současné době se Monika Šimánková soustředí na to, aby v rámci své nové pozice generální ředitelky ITS Group porozuměla všem firmám, které jsou součástí holdingu, na celkovou synchronizaci skupiny a podporu kolegů při řízení jednotlivých firem. Při tom všem se však snaží nezanedbávat ani svoji rodinu.

„S mým synem rádi jezdíme na kole, chodíme na výlety, plaveme a lyžujeme,“ říká. Právě to jí totiž dodává energii potřebnou ke zvládnutí náročné úlohy vrcholové manažerky.

Související články
Svět zpoza volantu zatraceně rychlého náklaďáku

Sednout za volant, nastartovat, přidat plyn a ten držet na podlaze, pokud to jde. Šílená rychlost, mraky prachu za autem, to jsou atributy závodění, jak jej vidí spousta příznivců Rallye Dakar. V něm drží nepřehlédnutelnou roli klan Lopraisů. Ti starší si budou pamatovat na Karla Lopraise, Monsignora Dakar, který výrazně vstoupil do davu kamionů a dokázal pokořit i firemní flotily.

MM Podcast: Každé vítězství má svůj příběh

Olga Girstlová byla v 90. letech nepřehlédnutelnou součástí vznikajícího podnikatelského prostředí tehdejšího Československa. Společně se svým otcem a manželem založili v květnu 1990 společnost GiTy. Vsadili na komoditu s obrovským potenciálem technologického růstu. Po 15 letech manželé Girstlovi však dospěli k rozhodnutí společnost prodat a dále se věnovat jiným komoditám, jako například ekologickému stavitelství. 

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Související články
Ve svém životě bych nic neměnil

Tuto charakteristiku nám sdělil na závěr našeho rozhovoru Zdeněk Pelc, šéf GZ v Loděnicích, který je další osobností našeho seriálu podnikatelských příběhů. Byl dlouhá léta ředitelem Gramofonových závodů, po Sametové revoluci pak pokračoval jako ředitel společnosti GZ Media, které se roku 2007 stal většinovým vlastníkem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Život podle profesora Kassaye

Profesor Štefan Kassay se řadí mezi klíčové osobnosti podnikatelského a vědeckého života, a to nikoliv pouze na Slovensku, ale i v okolních evropských zemích. Vyučil se jako soustružník a díky své neskonalé touze po poznání se vypracoval mezi evropskou elitu a nenašli byste zde jemu rovnému, který by dokázal v takové míře integrovat podnikatelské, ekonomické, vědecké, pedagogické a diplomatické znalosti, jako právě profesor Kassay. V oblasti vědy a vzdělávání vidí zásadní impuls pro rozvoj jednotlivce a společnosti a proto mj. založil svoji nadaci, která tyto kroky podporuje.

Dělejte to, co chcete vy, a nenechte se řídit blbci!

Paní Markéta Šichtařová je ředitelkou společnosti Next Finance, ve které spolupracuje se svým mužem Vladimírem Pikorou, hlavním ekonomem Next Finance, například na tvorbě ucelených zpráv pro odběratele jejich denního zpravodajství.

Nastal čas očisty a posílení

V rámci našeho seriálu podnikatelských příběhů vám představujeme lidi s mozkem a srdcem na pravém místě, kteří celý svůj profesní život věnují tvorbě firemního ekosystému pro společenské uspokojení a profesní realizaci svých zaměstnanců podílející se na vzniku produktu, jež zajistí stabilitu a perspektivu pro další léta existence firmy. Tentokráte jsme hovořili s ing. Lubošem Švecem, který před 27 lety zprivatizoval tehdejší Teslu Vráble nedaleko slovenské Nitry, kde nyní naleznete špičkový strojírenský provoz.

Růst navzdory pandemii

Jen málo oborů v ČR si zachovalo svůj růst i v době koronavirové pandemie. Vedle internetového retailu či logistiky je to oblast podnikových služeb. Obor, který vznikl zhruba před 15 lety, zaměstnává bezmála 120 tisíc lidí a staví na tradici českého průmyslu a díky digitálním technologiím není závislý na konkrétním místě výkonu práce.

Dělám věci jinak, než jsou zaběhlé stereotypy

Královstvím Vladimíra Kováře je jeho firma Unicorn. Firma vznikla v roce 1990 poté, co Vladimír Kovář pracoval na VŠE jako systémový programátor. Poté za zlomek ceny originálních školení vyškolil spoustu uživatelů, systémáků i programátorů v Sinixu, operačním systému založeném na Unixu od společnosti Siemens. Tady poznal, co firmám chybí, co potřebují ke svému chodu - a tak se mu rozšířily obzory o další témata. Tady lze viděl počátek Unicornu.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

V řízení týmů preferuji naslouchání a spolupráci, říká statutární ředitelka Monika Šimánková

O tom, proč k prezentaci firemní strategie nepoužívá excelové tabulky, proč slušnost je ve firmě základ a proč věří v české strojírenství, si naše redakce povídala se statutární ředitelkou strojírenské společnosti Hestego Monikou Šimánkovou.

Jedna a jedna je více než dvě

Kuřimský výrobce kuličkových šroubů KSK Precise Motion (dříve Kuličkové šrouby Kuřim) a, výrobce kapotáží a teleskopických krytů – vyškovská společnost Hestego a brněnský Ideal-Trade Service dodávající technologické celky a chemikálie pro povrchové úpravy a kompresory pro stlačený vzduch – tyto tři společnosti patří do jednoho koncernu.

Strojaři na hrad prostě patří!

Strojírenství je páteří průmyslu. Dokazuje to i skutečnost, že na podzim loňského roku si ve Španělském sále Pražského hradu významné strojařské firmy převzaly ocenění v rámci vyhlášení 26. ročníku Českých 100 nejlepších.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit