Témata
Zdroj: Archív P. Šimáčka

Život v korporátu: Práce vás musí bavit

Když Petr Šimáček, který dnes zastává pozici branch manager pro Českou a Slovenskou republiku ve společnosti Yamazaki Mazak, v oboru začínal, ještě netušil, že za 22 let bude členem top managementu velké nadnárodní strojírenské společnosti. Za dobu svého profesního působení poznal důvěrně prostředí malé rodinné firmy, ale i korporátu. Přitom jeho současné působiště není typickým korporátem - stojí vlastně na pomezí obou těchto typů firem.

Tento článek je součástí seriálu:
Život v korporátu
Díly
Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

Mazak je více rodinnou firmou, i když velikostí a počtem zaměstnanců ve světě se přibližuje korporátnímu vnímání,“ vysvětluje Petr Šimáček. „Benefitem toho, že je Mazak velká společnost, je efektivita výroby, celosvětová podpora, a samozřejmě široké portfolio strojů za přijatelné ceny. Benefitem rodinné společnosti je především silná vnitřní kultura, pevné vztahy se zákazníky a dlouhodobost strategických rozhodnutí. Sám znám osobně obě prostředí. Můj tatínek měl firmu zaměřenou na vzduchotechniku. Byla to rodinná firma, kterou společně s kamarády založil v 90. letech. Doba byla tehdy specifická a všichni se všechno učili za pochodu. Já jsem po studiu zamířil do ABB, což je naopak typický korporát.

Chyby, které člověk udělá, jsou nedílnou součástí manažerského růstu. Zároveň je ale potřeba se neustále vzdělávat a nebát se učit novým věcem a dovednostem,“ říká Petr Šimáček. (Zdroj: Yamazaki Mazak)

Petr Šimáček si po vzoru svého otce zvolil už po základce strojařskou dráhu. Maturoval na SPŠS Betlémská v Praze, a poté pokračoval na ČVUT.

Po ukončení bakalářského studia jsem využil nabídku programu Erasmus a odjel jsem studovat do Finska,“ vzpomíná. „Vysokoškolská studia jsem dokončil v Tampere v roce 2002 a mým hlavním oborem se stala automatizace.

Skloubit osobní a pracovní život se Petru Šimáčkovi daří – zajímá jej mimo jiné sport a historická auta. (Zdroj: archiv P. Šimáčka)

Jak dnes s oblibou říká, profesní plány mu vyšly lépe, než původně předpokládal. Začínal na pozici technika v ABB, přičemž tehdy jej ještě ani nenapadlo, že si v průběhu dalších let vyzkouší i různé manažerské pozice.

To, kam jsem se ve své kariéře dostal, bylo opravdu ‚nad plán‘. Oblast automatizace a techniky mě však baví pořád a nikdy mě upřímně nenapadlo, že bych šel dělat něco výrazně odlišného,“ hodnotí Petr Šimáček dnes, po více než 20 letech.

Reklama
Reklama
Reklama

Být u vzestupu robotiky

Když se dnes Petra Šimáčka zeptáte, jak hodnotí zkušenosti, které v průběhu svého profesního života nasbíral v různých typech firem, odpovídá: „Velmi oceňuji první roky v ABB, kdy jsem pracoval jako ‚servisák‘. Doba, kdy jsem dělal s nářadím, byla nesmírně cenná i v tom, že jsem si uvědomil, že tak perfektní technik nejsem, a také v tom, že vím, jaké je to být o půlnoci na servisním zásahu, když máte k dispozici jen minimum informací. V ABB Robotice jsem zažil i vzestup divize robotiky jako takové. Z 12 lidí na 100, to připomínalo startupovou atmosféru a ta zkušenost je nepřenositelná. To je i důvodem, proč slovo korporát osobně nemám rád. Může totiž vyvolávat i negativní emoce.

Příběhů, s nimiž se Petr Šimáček během své profesní cesty potkal a které měly vliv na jeho budoucí práci, je opravdu velké množství. Často však vzpomíná na jeden, který jej výrazně ovlivnil.

Mazak je více rodinnou firmou, i když velikostí a počtem zaměstnanců ve světě se přibližuje korporátnímu vnímání. (Zdroj: Yamazaki Mazak)

V rámci mého působení v ABB jsem jednu dobu pracoval v Anglii, kde jsem byl zodpovědný za servis a jel jsem na jednání do společnosti JLR (Jaguar Land Rover), kam ABB dodalo linku s roboty,“ vzpomíná. „Jednání bylo velmi složité a já si uvědomil, že jsem nebyl dostatečně připraven. Zpětně si vybavuji, že tento okamžik byl pro mne v mém profesním životě důležitý a naučil mne, že dobrá příprava před každým jednáním je klíčová. Obecně celá zkušenost s automotive sektorem byla velmi cenná,“ dodává Petr Šimáček.

Nehrát si na něco, co nejste

Pokud se však Petra Šimáčka dnes zeptáme na definici rozdílu mezi korporátem a menší rodinnou firmou, odpovídá: „Definicím bych se rád vyhnul. Každá společnost přináší něco jiného. Korporát je určitě dobrý pro osobní rozvoj, malá firma se může jevit jako jednodušší v rozhodování. Ve velké společnosti také více využijete jazykové znalosti, protože je to nutnost pro práci v mezinárodním prostředí.

Reklama

Nicméně klady korporátu rozhodně spatřuje v možnosti rozvoje a kariérního posunu. Negativně pak podle jeho slov může působit nejasnost organizace a relativně časté změny v řízení. Jedno však je podle něj vždy stejné – v rámci motivace lidí, ať už jde o korporaci, nebo jiný typ organizace, by manažeři měli používat svoje silné stránky a „nehrát si na něco, co nejsou“.

Pokud hovoříme o výhodách a nevýhodách obou těchto typů firem, pak výhody korporace vidím v práci v mezinárodním prostředí, v možnosti růstu. To mezinárodní prostředí vám práce v malé lokální firmě nezaručí,“ zamýšlí se Petr Šimáček a dodává: „Fajn lidi, vzdělané a talentované, jsem potkal v obou typech firem. Mám a měl jsem velké štěstí, že jsem vždy pracoval ve společnostech, kde pracovali a pracují chytří lidé.

Samozřejmě v konkrétních případech velmi záleží na tom, jací lidé tvoří management dané firmy.

Benefitem toho, že je Mazak velká společnost, je efektivita výroby, celosvětová podpora, a samozřejmě široké portfolio strojů za přijatelné ceny. (Zdroj: Yamazaki Mazak)

Řekl bych, že to, zda je manažer dobrý, nebo špatný, je dáno kombinací talentu a zkušeností. Chyby, které člověk udělá, jsou nedílnou součástí manažerského růstu. Zároveň je ale potřeba se neustále vzdělávat a nebát se učit novým věcem a dovednostem. Nejdůležitější ze všeho však je mít rád svou práci, tedy mít rád řízení lidí,“ říká pan Šimáček.

Samozřejmě top manažer, přesněji dobrý top manažer, rozhodně nemá volného času nazbyt. Pokud je však manažerem dobrým, bezesporu dokáže řídit nejen firmu, ale také svůj vlastní čas, tak aby nebylo nutno šidit soukromý život.

Skloubit osobní a pracovní život se mi daří,“ pochvaluje si Petr Šimáček. „Mám hezké vztahy v rodině, zajímá mě sport a historická auta. Netrávím čas koukáním na televizi, pustím si spíš fajn hudbu a u toho si taky odpočinu. Je jasné, že času není nazbyt, ale ty volné chvíle si člověk aspoň umí užít.

Vydání #12
Kód článku: 231228
Datum: 13. 12. 2023
Rubrika: Redakce / Management a řízení
Související články
Hodnoty rodinného podnikání

S Miroslavem Vehovským jsem se poprvé setkal před necelými šesti lety v Lovani nedaleko Bruselu při příležitosti slavnostního otevření automatizovaného skladu náhradních dílů společnosti Yamazaki Mazak, které je firma pana Vehovského klíčovým zákazníkem. V nejednom případě instalovali v Oticích u Opavy nový typ stroje jako jedni z prvních v Evropě.

Bezpečné přistání

Za další referenční zákaznickou reportáží společnosti Mazak jsme se vypravili na sever Českého ráje, kde se ve městě Semily nachází jedna z výrobních lokací skupiny Charvat Group, která se zaměřuje na výrobu hydraulických válců a leteckých podvozků. Hostitelem nám byl Michal Dolejš, výkonný ředitel zdejšího závodu, společnost Mazak zastupoval obchodní zástupce Pavel Procházka a Veronika Kvardová z marketingu.

Made in England

Japonský výrobce obráběcích strojů, společnost Yamazaki Mazak, resp. její evropská pobočka, uspořádala v anglickém Worcesteru první postcovidové novinářské setkání, kde prezentovala své inovační počiny za poslední období s důrazem na snižování uhlíkové stopy a energetickou efektivitu. Jsme rádi, že jsme mohli být při tom.

Související články
Průmysl a jeho lidé: Otevřenost a vzájemný respekt

V dnešní době jen velmi málo firem disponuje takovým počtem lidí s konkrétní odborností, který potřebuje. Situaci se snaží řešit různými cestami. V našem seriálu se ptáme HR odborníků na zkušenosti s problémem, jak takové lidi získat a jak je udržet. O své názory se s námi podělila Pavlína Svatošová, HR Coordimator ve společnosti Yamazaki Mazak Central Europe.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Soustruh místo motorky

Cesta na další reportáž referenčního partnerství firmy Mazak směřovala do plzeňských Borských polí. Obchodní manažer Ivan Šedivec ji nevybral náhodou. Jak jsem záhy zjistil, firma KTD Technologies Tomáše Duspivy totiž díky jeho osobě v sobě bezesporu ukrývá obrovský potenciál.

Věřím v sílu českého průmyslu

Globální svět má za sebou celkem náročné dva roky a neméně složité období před sebou. Inovační lídři a ti japonští především, v každé abnormalitě vždy hledají výzvy. Hovoříme s Petrem Šimáčkem, branch manažerem společnosti Yamazaki Mazak Central Europe. Retrospektiva předchozích měsíců, které se staly novým etalonem současné doby, dává nahlédnout právě do oněch výzev, které japonský lídr a jeho světové lokace vnímaly a přetavovaly do reality.

Třpytivý svět krystalů

Turnovská společnost Crytur patří svým pojetím ke světovému unikátu. V přesně definovaných podmínkách pěstuje umělé krystaly z vlastního výzkumu a vývoje, které následně po opracování dodává buď jako specifické optické díly pro další celky, nebo přímo kompletní výrobky.

Za krize se musí pracovat více

Od začátku letošního roku si většina firem i lidí - nejen v ČR, ale v celé Evropě a po celém světě - připadala jak ve špatném snu. Nicméně mnozí z nich naštěstí dokázali nepodlehnout všeobecnému pesimismu a přes výrazně ztíženou situaci na trhu zůstat pevně stát na nohách. Mezi ně patří i nadnárodní společnost Yamazaki Mazak. (Nejen) o tom, jak dokázali čelit koronakrizi jsme si povídali s Petrem Šimáčkem, Branch Managerem pro ČR a SR.

Fokus: cíle blízké i vzdálené

László Török, generální ředitel společnosti Yamazaki Mazak pro střední a východní Evropu, nastoupil do své funkce v roce 2019. Tedy v době, kdy společnost oslavila 100 let svého působení na trhu. O své vize a představy se podělil se čtenáři MM Průmyslového spektra.

Odpovědnost na prvním místě

Se značkou Mazak spojil celý svůj profesní život. Letos je tomu 35 let od chvíle, kdy nastoupil do tehdy úplně nového závodu, který Mazak otevřel v Anglii jako vůbec první v Evropě a v jehož čele stojí od roku 2017. Jeho profesní dráha je jako z učebnice osobního růstu. Nicméně, jak on sám zdůrazňuje, k úspěchu nestačí jen vlastní schopnosti a ambice, ale nutné je především mít kvalitní tým lidí. A s ním pak správně pracovat. Přinášíme rozhovor s Richardem Smithem, ředitelem evropské skupiny Mazak.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Japonské stroje z Čech do Evropy

Sto let existence, 10 výrobních závodů po celém světě a 8 300 zaměstnanců. Tak zní stručná charakteristika jedné z nejúspěšnějších světových strojírenských firem – společnosti Yamazaki Mazak. K jejím produktům patří stroje pro provádění několika operací současně, CNC soustružnická centra, vertikální a horizontální obráběcí centra, CNC laserové řezací stroje, flexibilní výrobní systémy (FMS), CAD/CAM produkty a software pro řízení továren. A právě Českou republiku si firma Yamazaki Mazak vybrala za svoji středoevropskou centrálu. S jejím japonským Administration and Compliance Manager, panem Ryuki Matsui, jsme si měli možnost povídat v technologickém centru Mazak v Jažlovicích u Prahy.

Stroje (nejen) pro dvě generace

Obráběné dílce dle výkresové dokumentace zákazníků, ale i mnohé další produkty v sériích od 30 kusů. To je letmý pohled na produkci v pravém slova smyslu rodinné firmy Strojírna Vehovský. Společnost totiž dnes řídí již druhá generace Vehovských – sourozenci Lucie a Matěj, děti zakladatelů, Miroslava a jeho ženy Petry, kteří dosud ve firmě aktivně působí.

Technologický den HSC obrábění

Společnost Mazak pro své zákazníky uspořádala šest hodin plných technického poznání a osobních setkání. Pomyslně tím zahájila maraton open houses výrobců a dodavatelů obráběcích strojů, které si v tomto prezentačním konceptu drží stále velkou oblibu mezi technickou veřejností.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit