Témata
Reklama

CzechTrade pomáhá strojařům: Velká Británie a Irsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Spojeného království Velké Británie a Irska.

Tento článek je součástí seriálu:
CzechTrade pomáhá strojařům
Díly

Na rozdíl od názoru i mnoha vyhlášených ekonomů je výrobní sektor ve Spojeném království velice prosperující oblastí a Británie stále patří do desítky ekonomik světa s nejsilnějším průmyslem. Pravda, podíl tohoto odvětví aktuálně nepřekračuje hranici 11 % HDP. Pryč jsou 70. léta minulého století, kdy ještě tento sektor reprezentoval čtvrtinu HDP ostrovního království. Británie dnes fakticky žije především z bankovnictví, pojišťovnictví, finančních i parafinančních a jiných business služeb s vysokou přidanou hodnotou. Důležité jsou také IT služby a takzvaný „kreativní průmysl“, včetně architektury a designu.

Reklama
Reklama
Reklama
I

ng. Martin Macourek, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Londýně
Vystudoval mezinárodní obchod na VŠE Praha a zároveň francouzskou filologii na FF UK. Dlouhodobě se specializuje na mezinárodní vztahy v  návaznosti na obchodní sféru. Na MPO ČR tak například působil v roli vyjednavače v různých obchodně zaměřených pracovních skupinách Rady EU. Šlo mimo jiné o obchodní dohody s USA či s Japonskem. Od roku 2013 působí jako ředitel britské a irské pobočky agentury CzechTrade. Věnuje se zejména obchodu v oblasti automotive, aerospace, designu a také v  pivním průmyslu.


Na druhou stranu výrobní sektor představuje přes 44 % britského exportu, generuje 70 % britského R&D a přímo zaměstnává na 2,6 milionu lidí. Obecně se totiž britský průmysl vyznačuje vysokou přidanou hodnotou, je úzce propojen s engineeringem a vykazuje vysokou mírou digitalizace a uplatňovaní nejnovějších technologií.
Jaké výrobní sektory jsou tedy v UK důležité a jakou roli v nich mohou hrát čeští dodavatelé? Když to zjednodušíme, britské strojírenství v zásadě stojí na třech pilířích: automotive, aerospace a těžba ropy a plynu (oil and gas). Trendem posledního desetiletí byl dynamický růst prvních dvou odvětví a postupný útlum těžařství, který souvisí s vyčerpáním ložisek ropy a plynu v Severním moři. Poslední rok však čelí velkému tlaku také automotive, a to zejména z důvodu poklesu důležitého čínského trhu, vysokých investic spojených s elektrifikací vozů a nejistoty související s brexitem.

Příležitosti po české firmy jsou v dodavatelském řetězci v rámci komponent, ale také ve výrobním prostředí jako jednoúčelové stroje, obráběcí centra, montážní linky či lakovny. Jako aktuálně nejperspektivnější růstový obor pro české firmy lze doporučit průmysl letecký: za prvé je v celém odvětví velká konjunktura poháněná objednávkami letadel z Asie, za druhé zde přece jen oproti automotive panuje menší konkurence a za třetí se jedná většinou o produkty s vyšší přidanou hodnotou, které by měly vyhovovat struktuře českého hospodářství.

Zcela dominantní úlohu zastává sektor automotive, jehož obrat přesahuje 70 miliard korun ročně. Sektor je dnes téměř monopolně v zahraničním vlastnictví. Celkově je dnes v UK 25 automobilek, které vyrábějí kolem 70 různých modelů. Celková roční výroba pak dosahuje asi 1,6 milionů vozů. Největším výrobcem je domácí Jaguar Land Rover (JLR), jehož vozy vznikají od návrhu ve Velké Británii, včetně vlastních pohonných jednotek a podvozků. JLR se sice v posledních dvou letech potýká s poklesem odbytu, zejména na klíčovém čínském trhu, nicméně firma se stává jedním z technologických lídrů UK s vysokými investicemi do elektrifikace, autopilotů a digitalizace vozů. Právě v této oblasti leží řada příležitostí pro české technologické firmy, které se například zabývají umělou inteligencí. Celkově má v UK vzniknout nových 25 000 technologických pracovních pozic.
Zcela mimořádné postavení pak zastává Británie v oblasti leteckého průmyslu, kde její globální podíl činí celých 18 %! Spojené království tak drží druhé místo hned za USA. Aktuálně mají britské firmy objednávky na 13 000 letadel v hodnotě 105 miliard liber pro UK. Příležitosti jsou zejména v oblasti výroby motorů, křídel, elektroniky, podvozků a avioniky. Klíčoví hráči jsou jak čistě domácí, tak i zahraniční společnosti, jako např. Rolls-Royce, Airbus UK, Bombardier, Agusta Westland, GKN či například Meggitt. K tomu je třeba dodat firmu BAE Systems, největšího evropského zbrojního kontraktora, který jen v UK zaměstnává na 40 000 lidí.

Těžařský průmysl zaměstnává až 450 000 lidí a jeho rozsah byl ještě donedávna takový, že Británie byla až do roku 2005 soběstačná z hlediska spotřeby ropy a plynu. Jeho význam však postupně opadává. Příležitosti pro české firmy jsou hlavně v oblasti těžkých ocelových konstrukcí a váží se zejména k projektům vyřazování z provozu. Na druhou stranu velmi silná již od 80. let je petrochemie, v čele s gigantem INEOS. To je šance pro české výrobce reaktorů, kotlů, nádrží či například tlakových nádob.

Británie je jedním z nejdůležitějších obchodních a investičních partnerů České republiky a dlouhodobě patří mezi čtyři až pět předních exportních teritorií pro české vývozce, když vývoz přesahuje částku 200 miliard korun. Obchod s Velkou Británií je také v pořadí druhou nejefektivnější relací českého zahraničního obchodu (po Německu) s vysokým přebytkem ve prospěch ČR. České firmy by se však měly začít připravovat i na variantu přechodu obchodu s UK na podmínky WTO, včetně všech nevýhod s tím spojených. Dnešní Británii nejvíce trápí nejistota spojená s brexitem, která již trvá dva roky a negativně se promítá do investičních plánů většiny společností, jež v UK působí či plánují působit. Do následujících měsíců proto místní podnikatele více než jaký typ brexitu zajímá otázka ukončení nejistoty a přijetí jasného rozhodnutí. Ať už bude brexit jakýkoliv, doporučujeme českému výrobnímu sektoru nadále Británii věnovat výraznou pozornost.

CzechTrade Londýn

Ing. Martin Macourek

martin.macourek@czechtrade.cz

Reklama
Související články
Cíle a píle jsou tím, co mě žene stále kupředu

Martin Šula, majitel společnosti MSR Engines, založené roku 2004, vyrábí motorizovaná surfovací prkna JetSurf. Zajímavé na tomto projektu je, že úplně všechno vzniká v Brně – Střelice, kam se firma nastěhovala před dvěma lety. Tak se podařilo zvýšit plánovanou kapacitu na 1 500 výrobků ročně. Ale hned první rok zde vyrobili 1 200 surfovacích prken. Firma už ale přistavěla další objekty a hodlá se rozšiřovat i nadále.

Perspektivy asijských trhů

Čína se v roce 2009 stala největším výrobcem obráběcích a tvářecích strojů na světě a o dva roky později dosáhla své dosavadní největší produkce v historii v hodnotě 29,5 mld. dolarů. Od té doby tři roky po sobě dochází k postupnému poklesu až na loňský objem 23,8 miliardy dolarů v poměru 6:4 ve prospěch obráběcích strojů. Vzhledem k povaze čínského trhu obráběcích strojů a ochazování jeho hospodářství lze očekávat další pokles v produkci a spotřebě i v letošním roce 2015.

Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

Související články
CzechTrade pomáhá strojařům, Francie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na francouzský trh.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

Pavel Sobotka: Příležitost je nutné v pravý čas chytit za pačesy

Píšeme první kapitolu knihy příběhů, v níž chceme představit úspěšné české podnikatele, kteří něco dokázali a kteří se za svou práci rozhodně nemusejí stydět. I když v České republice má slovo „podnikatel“ spíše pejorativní význam – a zasloužili se o to tzv. „rychlí podnikatelé“, kteří ostrými lokty dokázali rychle zbohatnout na úkor ostatních –, tento seriál ukazuje druhou stranu mince. Nápad, záměr, tvrdá práce, stanovení filozofie firmy, vztah k lidem. Pro mnohé to nebylo jednoduché a my chceme představit právě ty, kteří svou usilovnou prací dokázali, že Česká republika má stále na to, aby se pohybovala na špičce nejen v technologiích, ale i v managementu. Nechť vám tento seriál slouží jako příklad toho, jak nelehká cesta na samotný vrchol v určitém oboru mnohdy vede.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit