Témata
Reklama

Práce je pak těší...

Dokonale přesné CNC díly. To je stručná charakteristika produktu, na který je právem hrdá zlínská, plně česká firma ACE TECH. Aby však bylo možné vyrábět skutečně dokonalé díly, musí firma využívat dokonalých strojů. V ACE TECHU vsadili na pověstnou japonskou kvalitu, přičemž tři největší, sofistikované stroje, které ve zdejších dílnách uvidíte, nesou značku Mazak.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Firma se zabývá kusovou a malosériovou výrobou. To znamená, že některé zakázky tvoří pouhých několik jednotek kusů a nejvíce konkurenceschopná je ve 100kusových, v některých případech až ve 300kusových sériích.

Při naší květnové návštěvě nás pochopitelně zajímal zdejší provoz doslova od A do Z. Role našeho průvodce se ujal Ing. Jan Vrba, zakladatel a ředitel společnosti. Procházeli jsme firmou stejnou cestou, kterou prochází materiál od naskladnění přes jednotlivé kroky svého zpracování až ke konečnému výrobku.

Začínáme v operativním skladu materiálu na začátku velké haly (druhý, vetší sklad je o něco dále na pozemku firmy). Zde můžeme vidět například různé druhy zušlechtěné oceli, včetně legované, niklové či nerezové. Nachází se zde však také třeba duplex a superduplex, přičemž podle slov Jana Vrby, v poslední době roste zájem o výrobky z kovů ze slitin, jako je Inconel, takže i tyto materiály jsou zde připraveny k následnému obrobení.

„Ze slitin niklu děláme především pro segment Oil & Gas, případně energetiku. Ale naše výrobky jsou určeny i pro segment vakuum, transportní techniku, energetiku a všeobecné strojírenství,“ objasňuje Jan Vrba.

Ve chvíli, kdy je přijat materiál pro konkrétní zakázku, je okamžitě identifikován, aby pracovníci věděli, o který materiál se jedná a byl k zakázce přiřazen. To se pochopitelně děje prostřednictvím podnikového informačního systému.

Reklama
Reklama
Reklama
Nejnovější verze řady Integrex - i, vlajkové lodi společnosti Mazak. Integrex i-500 je největším členem řady s maximální kapacitou o průměru 700mm.Je vybaven dodatečnou délkou lože pro obrábění dlouhých složitých obrobků s výhodou spočívající ve sníženém riziku kolize mezi soustružnickým vřetenem a frézovacími hlavami. ACE Tech je první firmou ve střední a východní Evropě, která i-500 má.
„Máme ERP systém Abra Generation, který neobsahuje pouze ekonomický modul,“ říká Jan Vrba. „Jde o komplexní informační systém, včetně sledování výroby, pracovních lístků, plánování a podobně. Mnohé z jeho modulů máme speciálně naprogramované pro naše potřeby, abychom o stavu výroby měli co nejdetailnější představu.“

Dokonalý přehled

Po zaevidování zakázky probíhá příprava podkladů pro výrobu. Stroje, které budou pro konkrétní výrobu použity, musí být správně naprogramovány.
„Všechny naše stroje jsou připojeny do sítě,“ vysvětluje Ing. Vrba další IT vylepšení. „Fungují na samostatném serveru, kde máme k dispozici archiv programů, takže operátoři si programy nahrají přímo ze serveru do svého stroje.“

Vcházíme do místnosti technické přípravy výroby. Tři programátoři zde zpracovávají jednotlivé zakázky, volí technologie, připravují programy a zdrojové kódy pro stroje. Poté je nahrají na již zmíněný server, označí je a dají se do přípravy další zakázky.

„Výrobní dokumenty zahrnují výrobní příkaz, kde všechny operace jsou pod čárovými kódy, takže máme absolutní přehled o zakázce jako takové,“ pochvaluje si Jan Vrba. „Každý stroj má samostatnou zásuvku, odkud si operátor bere výrobní příkazy. Operátoři tak vědí, v jakém pořadí mají jednotlivé zakázky vyrábět. Vedoucí výroby mi každý týden předává plány pro jednotlivé stroje,“ dodává.

Následuje technická kontrola. Jejím srdcem jsou 3D měřicí stroje – bez těch už se dnes v přesné výrobě naprosto nedá obejít. Právě v tuto chvíli jeden z pracovníků měří labyrintový kroužek. Po kontrole je hotový výrobek odvezen do skladu k mechanikům, kteří jej připraví k expedici, zabalí, zajistí logistiku a výrobek odejde k zákazníkovi.

Upínání nástroje do vřetena stroj Integrex i-500.

Na vlastní nohy

Pojďme se však vrátit zpět a podívat se, jak to celé vlastně začalo. Kde se vzala nevelká, a přitom velmi úspěšná firma?

„Vystudoval jsem VUT v Brně, automatizaci a řídicí techniku,“ vzpomíná Ing. Vrba. „Zdálo by se tedy, že jsem určen k tomu, abych stroje konstruoval. Po absolvování VUT jsem však nastoupil jako elektrokonstruktér u firmy ZPS. Měl jsem na starost řídicí systém, tvorbu PLC instalace do strojů, tedy ‚oživování‘ strojů. V roli konstruktéra jsem se však příliš neohřál. Brzy jsem v sobě objevil obchodní talent a stal jsem se prodejcem japonských obráběcích strojů u firmy NEW TECH. V prodeji strojů se mi dařilo natolik dobře, že jsem vygeneroval základní kapitál k tomu, abych mohl uvažovat o vlastním podnikání. Chtěl jsem pokročit dál a jít směrem, který vlastně předurčilo mé vzdělání – tedy nejen prodávat, ale také vyrábět. V roce 2006 jsem tedy založil firmu, původně ještě na zprostředkování prodeje, ale už v roce 2007 jsme instalovali první stroj a začali s obráběním.“

Těžko říci, jaký tehdy, jen pár let před recesí, měly na úspěchu firmy podíl schopnosti a vůle Jana Vrby a jeho spolupracovníků, a jaký tehdy ještě ne zcela nasycený trh. Tak, či tak, firma rychle rostla a během 18 měsíců zde byly instalovány tři další stroje.

„Rychlý růst se pochopitelně týkal i obratu, takže když nás jako všechny ostatní v roce 2009 zasáhla recese, sice obrat samozřejmě poklesl, nicméně díky našim zkušenostem i technologiím, které jsme už v té době měli, a díky know-how, jak stroje využít, jsme recesi překonali,“ říká Vrba. „Od té doby už nerosteme tak rychle, spíše jsme kontinuálně ve stabilnější situaci, čemuž jsme skutečně rádi. Máme 35 opravdu schopných zaměstnanců, díky nimž velmi dobře pokrýváme veškeré zakázky.“

Dnes firmu řídí management, skládající se, kromě ředitele společnosti Ing. Vrby, z jeho společníka, který má na starosti technický úsek, z finanční ředitelky, obchodního ředitele a ředitele výroby. Firma se stále rozrůstá a vzhledem k tomu, že, po několikaletém pronájmu, zakoupila pozemek, na kterém stojí její budovy, má navíc i kam růst. Aktuálně je tedy v plánu výstavba další výrobní haly a skladu.

Měření CMM před expedicí dílce.

Nejlepší v oboru

Růst firmy byl pochopitelně provázen i sofistikovanějšími a sofistikovanějšími zakázkami. Na původních strojích však již nebylo možné je dokonale realizovat, a tak v roce 2015 vedení firmy rozhodlo o pořízení špičky v oboru – strojů Mazak.

„Některé dílce, které jsme vyráběli, byly už natolik složité, že jejich výrobu bylo potřeba zjednodušit, abychom si udrželi efektivitu, a tím i konkurenceschopnost,“ vysvětluje Ing. Vrba. „A na Mazaku je samozřejmě výroba takových dílů jednodušší než za použití standardních technologií. Je totiž výrazně jednodušší vyrobit dílec na jeden setup na stroji soustružnicko-frézovacím, multifunkčním než rozdělovat operace na soustruh a pak výrobek někde dofrézovávat a pak jej znovu soustružit zase jinde. Trh se dnes celkově vyvíjí směrem k čím dál složitějším dílcům, složitějším aplikacím. Obyčejné stroje jsou samozřejmě stále potřeba pro spoustu běžných aplikací, ale z hlediska složitějších dílců už jsou nedostačující. Proto podle mého názoru segment multifunkčních strojů celosvětově roste rychleji než segment běžných strojů.“

V současné době mají ve společnosti ACE Tech tři stroje značky Mazak. Konkrétně jde o Mazak Integrex i-500/2500, Mazak Integrex i-400/1500 a Mazak Integrex i-400S/1500.

„Těsně po jejich instalaci byl rozjezd výrazně pomalejší, než jsem zpočátku čekal,“ vzpomíná Jan Vrba. „Multifunkční stroj umožňuje víc, ale lidé se to musí naučit. Ale od chvíle, kdy jsme se s tím strojem naučili pracovat, byl rozdíl neskutečný.“

V současné době mají ve společnosti ACE Tech tři stroje značky Mazak. Konkrétně jde o Mazak Integrex Mazak Integrex i-500/2500, Mazak Integrex i-400/1500 a Mazak Integrex i-400S/1500.

Podle jeho slov i pracovníci firmy velmi pozitivně vnímali posun, jehož firma po pořízení každého ze strojů Mazak dosáhla. Vždyť i jich všech se osobně týká zvýšení konkurenceschopnosti oproti firmám, které nechtějí nebo nemohou do tohoto typu strojů investovat.

Na stroji i-400S právě probíhá obrábění.

„Díky tomu, že máme velmi dobré technologické vybavení, sem chodí pracovat kluci, které to baví,“ konstatuje s uspokojením Ing. Vrba. „Ti, kteří se chtějí rozvíjet, si nás sami nacházejí. Proč? Protože ve většině ostatních firem jsou lidé zakonzervováni na určité úrovni, ačkoli cítí, že mají na víc. U nás se – i díky těmto dokonalým strojům – rozvíjí a práce je těší. Navíc tyto Mazaky jsou již x-tá generace, to znamená, že jde o ‚vychytané‘ stroje. Neměli jsme s nimi žádné konstrukční problémy, nikdy nenastal žádný fatální problém, se kterým se musí nutně počítat u mnoha jiných výrobců tohoto typu strojů. Zde je každý kus standardní – odladěná záležitost, která prostě přijela, nainstalovala se, připojila do elektřiny, připravily se agregáty a stroj od té chvíle jede. Kdežto u jiných výrobců to tak úplně není – jezdí pak servis a ladí se provoz, sem tam něco nefunguje a nedělá to úplně to, co byste chtěli... Tady jsme koupili špičkový produkt, který se nám vyplácí.“

„Díky tomu, že máme velmi dobré technologické vybavení, sem chodí pracovat kluci, které to baví,“ říká Ing. Vrba (vlevo) Petru Lázničkovi z  Yamazaki Mazak.

Hana Janišová, Zlín
foto: ACE Tech

IGeistova@mazak-ce.cz

Reklama
Související články
Lidé a stroje se setkali v Jažlovicích

Open House at Mazak a Student Day at Mazak. To byly dvě části velmi zajímavé akce, při níž se ve dnech 14. a 15. listopadu setkali lidé a chytré stroje v prostorách Technologického centra pro Česko, Slovensko, Bulharsko a Slovinsko společnosti Yamazaki Mazak ČR v Jažlovicích u Prahy.

Stroje (nejen) pro dvě generace

Obráběné dílce dle výkresové dokumentace zákazníků, ale i mnohé další produkty v sériích od 30 kusů. To je letmý pohled na produkci v pravém slova smyslu rodinné firmy Strojírna Vehovský. Společnost totiž dnes řídí již druhá generace Vehovských – sourozenci Lucie a Matěj, děti zakladatelů, Miroslava a jeho ženy Petry, kteří dosud ve firmě aktivně působí.

Dny automatizace

Další z řady technologických seminářů uspořádala ve svém sídle v polovině dubna ve spolupráci s partnery společnost Mazak, tentokrát na téma automatizace se zaměřením na robotizaci, paletizaci, inteligentní výrobu a další řešení zvyšující efektivitu a produktivitu. Na cyklus dopoledních přednášek po obědě navázaly ukázky strojů v předváděcí hale v Jažlovicích u Prahy.

Související články
Technologický den HSC obrábění

Společnost Mazak pro své zákazníky uspořádala šest hodin plných technického poznání a osobních setkání. Pomyslně tím zahájila maraton open houses výrobců a dodavatelů obráběcích strojů, které si v tomto prezentačním konceptu drží stále velkou oblibu mezi technickou veřejností.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Chytrou továrnu představili v Jažlovicích

Setkání s názvem Mazak iSmart Factory uspořádala pro své zákazníky ve dnech 24. a 25. dubna společnost Yamazaki Mazak ČR. V technologickém centru v Jažlovicích poblíž Prahy měli návštěvníci možnost zhlédnout novinky z produkce firmy, ale především získat informace o řešení souvisejícím se zaváděním Průmyslu 4.0.

Technologický seminář s důrazem na upínání obrobků

V Technologickém centru společnosti Yamazaki Mazak v Jažlovicích se pravidelně pořádají odborné semináře často ve spolupráci s některým z průmyslových partnerů. Centrum je vybaveno špičkovými obráběcími stroji Mazak, které v druhé polovině ledna byly osazeny upínací a uchopovací technikou společnosti Schunk. Odborný seminář navštívily desítky zájemců .

Japonské stroje z Čech do Evropy

Sto let existence, 10 výrobních závodů po celém světě a 8 300 zaměstnanců. Tak zní stručná charakteristika jedné z nejúspěšnějších světových strojírenských firem – společnosti Yamazaki Mazak. K jejím produktům patří stroje pro provádění několika operací současně, CNC soustružnická centra, vertikální a horizontální obráběcí centra, CNC laserové řezací stroje, flexibilní výrobní systémy (FMS), CAD/CAM produkty a software pro řízení továren. A právě Českou republiku si firma Yamazaki Mazak vybrala za svoji středoevropskou centrálu. S jejím japonským Administration and Compliance Manager, panem Ryuki Matsui, jsme si měli možnost povídat v technologickém centru Mazak v Jažlovicích u Prahy.

Hodnoty rodinného podnikání

S Miroslavem Vehovským jsem se poprvé setkal před necelými šesti lety v Lovani nedaleko Bruselu při příležitosti slavnostního otevření automatizovaného skladu náhradních dílů společnosti Yamazaki Mazak, které je firma pana Vehovského klíčovým zákazníkem. V nejednom případě instalovali v Oticích u Opavy nový typ stroje jako jedni z prvních v Evropě.

Novinka pro řezání trubek a profilů malých průměrů

Společnost Yamazaki Mazak představuje nové 3D laserové obráběcí centrum navržené speciálně pro vysokorychlostní řezání trubek a profilů malých průměrů ve velkých sériích.

Za krize se musí pracovat více

Od začátku letošního roku si většina firem i lidí - nejen v ČR, ale v celé Evropě a po celém světě - připadala jak ve špatném snu. Nicméně mnozí z nich naštěstí dokázali nepodlehnout všeobecnému pesimismu a přes výrazně ztíženou situaci na trhu zůstat pevně stát na nohách. Mezi ně patří i nadnárodní společnost Yamazaki Mazak. (Nejen) o tom, jak dokázali čelit koronakrizi jsme si povídali s Petrem Šimáčkem, Branch Managerem pro ČR a SR.

Fokus: cíle blízké i vzdálené

László Török, generální ředitel společnosti Yamazaki Mazak pro střední a východní Evropu, nastoupil do své funkce v roce 2019. Tedy v době, kdy společnost oslavila 100 let svého působení na trhu. O své vize a představy se podělil se čtenáři MM Průmyslového spektra.

Jedinečný - výkonný - spolehlivý

Výrobu nového plně simultánního pětiosého obráběcího centrum, které bylo vyvinuto speciálně pro uživatele strojů s pětiosým obráběním, spustila společnost Yamazaki Mazak. Zajímavé je, že stroj byl vyvinut ve Velké Británii speciálně pro evropský trh a je na něj uváděn s vysoce konkurenční cenou, takže je ideální pro subdodavatele, začínající podniky a výrobní dílny.

Blechexpo 2019 s božskou trojicí strojů

Ve dnech 5. až 8. listopadu loňského roku proběhl v Landesmesse ve Stuttgartu prodejní veletrh Blechexpo. Jednou z nejzajímavějších expozic veletrhu byl stánek společnosti Yamazaki Mazak, která zde vystavovala nejmodernější laserová obráběcí centra a automatizační technologie.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit