Témata
Reklama

Přípravy MSV 2004 v plném proudu

Do zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu zbývá ještě řada měsíců, ale již dnes je jisté, že premiéra na půdě členského státu Evropské unie bude úspěšná. Výstavní plocha v pavilonech se rychle plní a pořadatelé ve spolupráci s oborovými svazy a dalšími institucemi intenzivně pracují na přípravách doprovodného programu.

Hlásí se noví vystavovatelé

V termínu 20. - 24. září se uskuteční nejen 46. mezinárodní strojírenský veletrh MSV, ale také 4. mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT. Vstup do EU a nové možnosti spolupráce, bezcelního obchodování i zakládání podniků se projevují zvýšeným zájmem zahraničních vystavovatelů o účast na letošním ročníku.
Jak informují pořadatelé, v pětiměsíčním předstihu se na veletrhy hlásí několik desítek nových vystavovatelů, především z patnácti původních členských zemí EU. Poprvé bude vystavovat přibližně 30 firem z Německa, z nich deset na IMT a zbývající v různých oborech strojírenského veletrhu. Další zemí, z níž se ve větším počtu hlásí noví vystavovatelé, je Rakousko. Vedle veletrhu IMT budou rakouské firmy zastoupeny především v oboru plasty a plastikářské technologie.
Kromě jednotlivých firem se představí také kolektivní expozice zaštítěné ministerstvem, obchodní komorou nebo jinou institucí zabývající se zahraničním obchodem. Zájem již projevila například obchodní komora z jižního Vestfálska, chystá se společná účast firem z Nizozemí a na trojnásobek plochy by se měla rozrůst oficiální účast Francie, kterou pod záštitou státu připravují tři obchodní komory. Významnou účast opět budou mít firmy ze Slovenska, jejichž společnou prezentaci připravuje Trenčínská regionální komora SOPK.
Vysoký podíl zahraničních účastníků je charakteristický zejména pro Mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT. Na posledním ročníku v roce 2002 se prezentovalo 458 vystavujících firem ze 23 zemí a mezi nimi bylo plných 45,5 % zahraničních. Mezinárodní záběr letošního 4. ročníku rozšíří účast firem ze tří dalších teritorií: Indie, Turecka a Maďarska. Vedle nich se hlásí také řada nových vystavovatelů ze zemí, které se IMT účastní pravidelně. Kromě nových firem z Německa a Rakouska se premiérově představí i šest vystavovatelů z Itálie a Nizozemí.
Reklama
Reklama
Reklama

Aukce vozítka Mars Exploration

Přestože do zahájení obou veletrhů zbývá ještě několik měsíců, již dnes jsou známy také některé zajímavé exponáty. K těm vůbec nejatraktivnějším určitě bude patřit model průzkumného mobilního robota, který zkoumal povrch Marsu, v měřítku 1 : 1. Plně funkční vozítko Mars Exploration Rover vyrobila s použitím materiálů NASA a Cornell State University firma Ing. Jan Šifner, vývoj a servis mikroprocesorových řídicích systémů. Unikát je vybaven ramenem se zařízením pro geologický průzkum i otočnou věží s kamerou. Zhotovitel se rozhodl jej vydražit a případní zájemci se mohou hlásit již dnes. Aukce vyvrcholí v době konání MSV na brněnském výstavišti, kde bude vozítko vystaveno a poté slavnostně předáno zájemci s nejvyšší nabídkou.

Zajímavosti doprovodného programu

Vedle expozic na brněnské výstaviště tradičně láká i bohatý odborný doprovodný program. Vzhledem ke konání 4. ročníku IMT se v něm dostane zvýšené pozornosti obráběcím a tvářecím strojům. Svaz výrobců a dodavatelů strojírenské techniky je spolupořadatelem konference Integrované inženýrství na téma Přístupy ke komplexní analýze průmyslových podniků a ve spolupráci s Fakultou strojní ČVUT Praha organizuje také kulatý stůl na téma Profil absolventa vysoké školy technického zaměření odpovídající potřebám strojírenství a společnosti. Společnost pro obráběcí stroje zajišťuje doprovodný program Matar 2004 - Výrobní stroje, automatizace a robotizace ve strojírenství. Problematikou tváření se bude zabývat konference Form 2004.
Pozornost bude v doprovodném programu věnována také rozvoji zahraniční spolupráce. Mimo jiné se uskuteční Francouzský den, Ruský business den, Business den SNS, prezentace sdružení Euroelectric se sídlem v Bruselu a seminář německého strojírenského svazu VDMA na téma Bezpečnost práce.

Automatizační konference

Součástí letošního MSV bude 3. ročník specializovaného projektu Automatizace - měřicí, řídicí, automatizační a regulační technika. V jeho rámci se již potřetí uskuteční odborná konference Vize v automatizaci, která se tradičně za velkého zájmu odborné veřejnosti věnuje tématům aktuálním pro dané období i oblastem budoucího směřování automatizace. Její koncepce se právě připravuje ve spolupráci s Českomoravskou elektrotechnickou asociací, zástupci vysokých škol a významných automatizačních firem. "Pro letošní ročník uvažujeme o několika tématech, kde se automatizace nejvíce vyprofilovala. Je to oblast strojírenství a zpracovatelského průmyslu obecně, kde automatizace hromadnou výrobu zejména zefektivňuje, ale také omezuje lidský faktor, takže výrobky jsou preciznější a spolehlivější. Toto je tak významný faktor, že mnohdy zastiňuje i nákladovost výroby. Ne vždy bývá automatizovaná výroba nejlevnější, ale ekonomický efekt je právě v tom, že na trh je dodán výrobek spolehlivý, kvalitní, s dobrým jménem. Podnázev naší konference není dosud stanoven, ale já se domnívám, že jedním z nosných témat by měla být právě spolehlivost a bezpečnost," prozradil ředitel Českomoravské elektrotechnické asociace František Hýbner.

Eurofórum

Nosným tématem doprovodného programu bude rozšíření Evropské unie. V rámci MSV proběhne tzv. Eurofórum, jehož cílem je nabídnout vystavovatelům i návštěvníkům užitečné informace týkající se našeho členství v EU. Výsledky výzkumu CEBRE mezi českými podnikateli totiž ukazují, že tři čtvrtiny firem, které se zajímají o evropskou problematiku, nemají dostatek informací o tom, jak přítomnost na jednotném evropském trhu efektivně využít. Eurofórum chce napomoci řešení této situace. Je koncipováno jako informačně-konzultační centrum, kde budou zástupci vládních agentur a konzultačních firem poskytovat informace k otázkám týkajícím se Evropské unie prostřednictvím seminářů a individuálních konzultací. Hlavním odborným partnerem je CzechInvest - Agentura pro podporu podnikání a investic.

Pět měsíců zkušeností z EU

"Perspektiva českých firem - konkurenceschopnost po vstupu do EU" je název výzkumu společnosti TNS Factum k prvním praktickým zkušenostem českých subjektů s podnikáním na nově otevřeném trhu Evropské unie. Průzkum probíhá od dubna do srpna 2004 a jeho výsledky budou prezentovány právě na letošním MSV. Bude provázen sérií regionálních seminářů pro podnikatele a firmy. Vystavovatelé veletrhů MSV a IMT jako bonus obdrží podrobnou analýzu s výsledky výzkumu TNS Factum "Jak jsme na tom 5 měsíců po vstupu", doplněnou o situaci v oboru, a databázi relevantních informačních zdrojů.
Zpracovala redakce na základě podkladů Veletrhy Brno
Reklama
Vydání #5
Kód článku: 40554
Datum: 17. 05. 2004
Rubrika: Servis / Veletrhy a výstavy
Autor:
Firmy
Související články
Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

MSV ve znamení sofistikovaných řešení

Na naše otázky odpovídají Zuzana Štemberová, Project Engineer ve společnosti Advanced Engineering, a Pavel Šumera, ředitel firmy Hennlich.

MSV ve znamení speciálních nástrojů

Na naše otázky tentokrát odpovídá Vavřinec Pečinka, majitel společnosti ANAJ Czech.

Související články
MSV ve znamení monitorovacích zařízení i výroby plastů

Na naše otázky tentokrát odpovídají Ing. Jakub Červeň Sales Manager firmy 4dot a Ing. Markéta Havlíková marketing a komunikace A.M.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Düsseldorf pro klíčové hráče oborů drátů a trubek

Nová multifunkční hala pro 10 tisíc lidí, která je letošní novinkou veletrhů wire a Tube, ale i nesčetné zajímavosti z oborů dráty, kabely, trubky a roury. To je příslib veletržního dua wire a Tube.

Budoucnost průmyslových technologií objevíte v Brně

Nadcházející 62. Mezinárodní strojírenský veletrh ukáže ještě více z digitalizace průmyslu, přičemž jeho nosným oborem bude tradičně obrábění a tváření. Očekává se návštěva 80 tisíc odborníků z více než 1 600 firem. Veletrh proběhne od 5. do 9. října 2020 na brněnském výstavišti.

Průvodce světem technologických inovací

Nejen vynikající příležitostí pro navazování nových či utužování stávajících obchodních vztahů, ale i příhodnou záminkou důležitých společenských setkání. Tím vším je, velmi stručně řečeno, Amper 2020 – největší středoevropská veletržní akce v oborech elektrotechnika, energetika, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Proběhne ve dnech 17.–20. března 2020 na brněnském výstavišti.

Nové technologie jako motor inovací - 2. část

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Nové technologie jako motor inovací

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Düsseldorf se chystá na Káčko

K Düsseldorf - tento název je již 67 let symbolem největšího světového setkání v oblasti průmyslu plastů a kaučuku. Každé tři roky se v Düsseldorfu scházejí vystavovatelé a návštěvníci ze všech kontinentů, aby se seznámili s nejnovějšími výsledky vývoje v tomto dynamickém a inovativním průmyslovém odvětví.

Téma budoucnosti: Aditivní výroba

Aditivní výroba je velkým tématem budoucnosti. Klasické výrobní technologie stále více nahrazuje trojrozměrný tisk, který se již dnes úspěšně používá v mnoha náročných průmyslových oborech.

Řezné nástroje v Brně

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně je letos netrpělivě očekáván mimo jiné i zájemci o novinky a trendy v oblasti řezných nástrojů, materiálů a jejich povlaků pro obrábění, stejně jako například v oblasti maziv či řezných kapalin.

Budoucnost textilního průmyslu

Přední světoví odborníci ze světa technologií na zpracování textilu a pružných materiálů se ve dnech 14.–17. května sejdou v německém Frankfurtu. Jako tradičně bude i letos cílem jejich cesty veletrh Texprocess.

Moskva ve znamení trubek a drátů

Oblíbené příležitosti k setkání lidí z branží trubek a drátů se v roce 2019 uskuteční v Moskvě, ale v rozdílných termínech. Přední ruský veletrh drátů a kabelů – wire Russia – se zde uskuteční od 18. do 20. června 2019, zatímco kombinace veletrhů Tube Russia / Metallurgy Russia / Litmash Russia se bude konat o měsíc dříve. Na rozsáhlé ploše moskevského veletržního areálu Krasnaya Presnya očekávají pořadatelé v obou případech rekordní účast.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit