Témata
Reklama

Řezání vodním paprskem šetří náklady

Podniky musí v současné době řešit výrobu komplexně. Výroba musí být pečlivě plánována a stále optimalizována, aby se výrobky firmy udržely na konkurenčním trhu. Speciální zařízení pro řezání vodním paprskem není pouze univerzálně použitelné, ale může též šetřit výrobní náklady i tam, kde se dosud tato technologie nepoužívala.

Významným faktorem ovlivňujícím výsledek výroby při zpracovávání materiálů je je-jich optimální využití, které je ovlivněno především použitou technologií řezání mate-riálů již na samém začátku výrobního procesu. Vzhledem ke zpracovávání roz-ličných materiálů, jako jsou konstrukční legované oceli, korozivzdorná ocel, kámen, sklo nebo plasty a s ohledem na požadavek řezat a vyřezávat různé tvary, je nutné volit flexibilní technologii řezání.

Reklama
Reklama
Reklama

Při použití řezání vodním paprskem klesnou výrobní náklady na polovinu

Zařízení pro řezání vodním paprskem jsou vzhledem ke své velké flexibilitě velmi užitečná a nacházejí stále větší rozšíření v řadě oborů. Často nejsou přednosti těchto zařízení na první pohled patrné. Přitom je možné použitím zařízení pro řezání vodním paprskem snížit výrobní náklady v rozsahu a oblastech, kde se to na první pohled jeví jako nemožné. Zařízení pro řezání vodním paprskem typ W2D je logickým pokračováním vývoje úspěšné řady firmy Weiss, přičemž jsou zde uplatněny dvacetileté zkušenosti v oboru řezání materiálů. Ve vývoji byly zohledněny požadavky a nároky zákazníků na zlepšování zařízení pro řezání vodním paprskem.

Kdo se rozhodne pro použití moderního zařízení pro řezání vodním pa-prskem, získá mnoho výhod. Firma Weiss dala celé své know-how do vývoje nového zařízení.

Cílem bylo, aby uživatel zařízení od firmy Weiss mohl plně využít předností zařízení typu W2D. Proto Weiss nenabízí pouze velmi flexibilně použitelný kvalitní výrobek, ale radí svým zákazníkům, jak maximálně a hospodárně využít přednosti zařízení při jeho zařazování do výroby. U firmy Weiss se snaží dosáhnout při použití zařízení pro řezání vodním paprskem snížení výrobních nákladů o 50 %.

Vlastní vývoj šetří ještě další náklady

Při vlastním vývoji stroje je možné ještě dále snížit investiční a provozní nákla-dy, což představuje úsporu více než 15 %. Použitý jemný otevírací a zavírací vodní ventil zvyšuje životnost většinou velmi namáhaného vysokotlakého ventilu v ideálním případě až o 300 %. Vzhledem ke konstrukčnímu uspořádání se snižují náklady na elektrickou energii v průměru o 1 200 provozních hodin v přepočtu o 6 000 eur. U zařízení W2D je nutné provádět údržbu až po 800 až 1 000 provozních hodinách, zatímco u konkurenčních zařízení nabízených běžně na trhu je nutné údržbu provádět již po 200 až 300 provozních hodinách, což zvyšuje prostoje zařízení i provozní náklady. Při volbě komponent zařízení bylo dbáno jak na kvalitu, tak také na jejich běžnou dostupnost, což zjednodušuje údržbu. Zvláštní výhoda pro uživatele, který se rozhodne používat zařízené W2D, se dále projeví v kvalitě a ceně:
• srovnatelně nižší investiční náklady;
• možnost použití běžných součástí (komponentů);
• malá spotřeba elektrické energie;
• jednoduché a rychlé získání náhradních dílů;
• podstatně delší interval údržby;
• zvýšená trvanlivost používaných součástí, které se opotřebovávají otěrem.


Konstrukce zařízení firmy Weiss typ W2D pro řezání vodním paprskem skýtá zákazníkům celou řadu výhod.

S know-how a standardními systémy ke speciálním strojům podle přání zákazníka

Jako výrobce speciálních řešení poskytuje Weiss jako jediná firma také individuální provedení s pracovními stoly až do velikosti 2,1 x 7 metrů. V podstatě neexistuje žádné omezení velikosti. Základem nově vyvinutého zařízení W2D je použití osvěd-čených komponent, jako např. čerpadla firmy Hammelmann, systém podávání písku Allfi (se zásobníkem písku pro 1 tunu), řízení Eckelmann, jakož i standardizovaný systém lineárních motorů.


Při optimálním provedení může podnik zařízení pro řezání vodním paprskem včlenit přímo do stávající výrobní linky.

Použití zařízení pro řezání vodním paprskem skýtá v podstatě značné výhody, které se mohou projevit v různé rovině výrobního procesu. Zařízení jsou zpravidla snadno integrovatelná do výrobního procesu a současně zrychlují průběh opracování materiálu. V kombinaci s třískovým obráběním přispívá řezání vodou výrazně k optimalizaci výrobního procesu. Vzhledem k malému prořezu mohou být obrobky z tabule plechu řezány blízko sebe, čímž se dosáhne úspory materiálu. Bez ohledu na to, jak je materiál tlustý, má řez vodním paprskem vysokou kvalitu, při malé řezné spáře.

Ve srovnání s řezáním laserem lze dobře řezat také hliník. Je možné realizovat také filigránské řezy do relativně tlustého materiálu, například otvor o průměru 5 mm do plechu tlustého 300 mm. Komplexní geometrie může být skládána z různých prvků, což pomáhá pro optimální využití materiálu. U řezání vodním paprskem je řez studený, tudíž nedochází ke změně struktury řezaného materiálu.


Řez vodním paprskem je studený, tzn. že u řezaného materiálu nedochází ke změně struktury ani k zakalení plochy řezu.

Vzhledem ke značným materiálovým úsporám, snížení odpadu materiálu, výko-nu a flexibilitě technologie řezání materiálů vodním paprskem se zařízení zaplatí v krátké době. Polotovary mohou být vyrobeny kvalitně, při optimálním využití výcho-zího materiálu a v požadovaných tvarech a přesnosti. Vodní paprsek není konkuren-tem pro technologii třískového obrábění, naopak kombinací obou technologií se do-sáhne optimalizace výrobního procesu a tím zvýšení produktivity, jak ukazuje současná praxe. Kromě toho je možné některé druhy výrobků vyřezat v konečném tvaru a přesnosti, bez dalšího obrábění, což ještě více šetří materiál a náklady.

Ve srovnání s řezáním laserem nebo plazmou odpadá při řezání vodním pa-prskem další opracování obrobku, např. odstraňování teplem ovlivněné (nebo zaka-lené) vrstvy. Tato vrstva je nevhodná pro následné zpracování, např. pozinkování nebo lakování, požadovanou kvalitu lze získat pouze dalším obráběním. Tepelně ovlivněná vrstva rychle opotřebovává břit nástroje, což má negativní vliv na výrobní náklady.

Řezání vodním paprskem odstraňuje další obrábění součásti

Nejsou-li kladeny na obrobenou plochu žádné zvláštní nároky, může odpadnout následná operace třískového opracování. Tím, že odpadne dokončovací opracování řeznými nástroji, zmenšuje se úběr materiálu a tedy i jeho spotřeba. Další výhodou použití řezání vodním paprskem je zkrácení výrobních časů a tím snížení výrobních nákladů, ve srovnání se značně nákladným třískovým obráběním.


Je možné řezat také jemné (filigránské) tvary a výrobky naskládat na výchozí plech těsně vedle sebe, čímž se sníží spotřeba materiálu.

Ve zvlášť příznivém případě lze výrobky obrobit vodním paprskem nahotovo, což je rychlejší i hospodárnější než frézování nebo soustružení. Často se také pro výrobu součástí používají technologie, jejichž úroveň kvality obrábění není pro danou součást nutná ani důležitá a z hlediska použití součásti v praxi může být vyrobena technologií řezání vodním paprskem. Zařízení pro řezání vodním paprskem skýtají uživateli vysokou flexibilitu a možnost řezat různé materiály bez dlouhých seřizovacích a přípravných časů.

V textilním průmyslu, při výrobě těsnění nebo také při zpracování kůží jsou čas-to používány lisovací nástroje s odůvodněním, že výstřižek je hotov na jeden pracovní zdvih nástroje. Vysoké pořizovací náklady na lisovací nástroje hovoří jasně ve pro-spěch řezání vodním paprskem. Přitom je možné vyříznout i jemné tvary blízko sebe, což přináší úsporu výchozího materiálu a vyšší přesnost. Programování zařízení pro řezání vodním paprskem je vesměs rychlejší a jednoduší než programování obráběcího stroje, takže lze stroj rychle seřídit. Odpadá závislost na dodavatelích, např. na výrobci nástrojů, což je opět příznivé pro výrobní časy a náklady. Vhodným použitím zařízení pro řezání vodním paprskem je možné vyrábět prototypy, malé série nebo také jednotlivé zakázky.

Matthias Weiss

MM Das Industriemagazin, č.32/33, 2013

-VŘ-

dana.benesova@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #12
Kód článku: 131209
Datum: 17. 12. 2013
Rubrika: Výroba / Spojování a dělení
Autor:
Firmy
Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Aktuální možnosti v laserovém svařování

Laserové svařování lze v dnešní době považovat za velice moderní technologii. Vysoké svařovací rychlosti, štíhlý svar a z toho plynoucí výhody jsou pozitiva, která umožnila začlenění této metody do progresivních výrobních technologií. Tento článek si klade za cíl představit aktuální možnosti laserových svařovacích technologií.

Technologické lasery a trendy vývoje za rok 2015

Letošní rok v oblasti laserových technologií byl neobyčejně bohatý na nové poznatky a přinesl i řadu nových jevů v metodice dalšího vývoje. Vznikala nová komplexní střediska laserového výzkumu a nás může těšit, že ani Česká republika nezůstala pozadu. Rozvíjí se program HiLASE, zaměřený na laserové technologie a vývoj optických komponentů, a nedávno bylo slavnostně otevřeno i středisko ELI Beamlines – Extreme Light Infrastructure – jako součást evropského plánu budování center nové generace vybavených nejvýkonnější technikou vhodnou pro naplnění programu bádání až na samé hranici poznání.

Související články
HiLASE - superlasery pro skutečný svět

Lasery nové generace, jež doposud nemají ve světě obdoby, se vyvíjejí a testují v nově postaveném centru HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy. Využití najdou v průmyslu i ve výzkumu. V nové budově působí téměř 60 laserových specialistů a techniků, z nichž přibližně polovina je ze zahraničních, často i velmi renomovaných pracovišť.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Vliv složek ochranných atmosfér na WAAM

Svařování v současné době není už pouze technologií ke spojování materiálů. S rozvojem aditivní výroby strojních součástí lze tento proces využít také pro výrobu komplexních a geometricky složitých součástí. Technologie WAAM využívá svařování pro vrstvení jednotlivých svarových housenek do tvaru vyráběné strojní součásti a je charakterizována mnoha proměnnými – mimo jiné i účinky ochranné atmosféry. Cílem příspěvku je zhodnotit vliv jednotlivých složek ochranných atmosfér používaných pro MAG svařování.

Průmyslové lepení není jen spojování materiálů – jak to vidí Kaletech

Představujeme vám dodavatele nejkvalitnějších technologií pro průmyslové lepení, českou společnost Kaletech, která dodává technologie švýcarského výrobce Robatech. Svým klientům nabízí mnohaleté zkušenosti při aplikacích průmyslových lepidel napříč různými odvětvími průmyslu.Jedná se zejména o technologie pro aplikaci lepidla s možností sprejování, nanášení v housenkách, bodech, nebo celoplošným nánosem.

Moderní výukové systémy a laboratoře

O školství se traduje, že je velmi rigidní a rychlý rozvoj nových technologií lze jen velmi obtížně promítnout do současné výuky. Vše je ale nakonec hlavně o lidech. Jak se se současnými trendy v oblasti spojování materiálů vypořádává výuka na Ústavu strojírenské technologie na Fakultě strojní na ČVUT v Praze, a ne jen na to, jsme se ptali vedoucího tohoto ústavu docenta Ladislava Kolaříka.

Jak se stát leaderem ve výrobě důlního zařízení

Moravská společnost Ferrit, s. r. o., se za 25 let působení v těžařském průmyslu stala světovou firmou v projektování a výrobě důlní závěsné dopravy. Zároveň je průkopníkem v oblasti vývoje a výroby důlních akumulátorových lokomotiv a jako jediná na světě vyrábí speciální lokomotivu, tzv. lokobagr, pro údržbu a čištění kolejové tratě a prostoru kolem kolejiště v hlubinných šachtách. Jejich stroje pracují v uhelných a rudných dolech napříč všemi kontinenty.

Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

Vybrané aspekty svařování vysokopevnostních ocelí

Společnost Strojírny Prostějov, a. s. se specializuje na výrobu technologicky náročných svařovaných ocelových konstrukcí a svařovaných dílců pro obráběcí, stavební a dopravní stroje a zařízení pro těžbu surovin. Více jak 95% zdejší produkce představují zakázky pro německý, švýcarský a švédský trh.

Tvoříme historii vodního paprsku

Každá investice do podniká je spojena s velkým očekáváním. Jistou dávku důvěryhodnosti ve správnou investice může dávat také historie firmy i samotné technologie. Technologie řezání vysokotlakým vodním paprskem Flow slaví v tomto roce již 50 let, resp. 40 let v případě abrazivního vodního paprsku.

Vplyv ochrannej atmosféry pri zváraní hliníkových zliatin

Ľahké neželezné kovy ako hliník, horčík, titán a ich zliatiny, ktoré sú používané najmä v automobilovom, leteckom a kozmickom priemysle, musia spĺňať vysoké a často protichodné nároky ako je napríklad dostatočná pevnosť pri zachovaní vysokej ťažnosti alebo dobrá korózna odolnosť. Inak povedané, využívajú sa tam, kde ich náhrada dostupnejšími materiálmi nie je možná. Na zváranie materiálov z ľahkých neželezných kovov je potrebné použiť takú technológiu zvárania, ktorá bude ich vlastnosti degradovať čo najmenej. Celý rad štúdií a doterajších praktických skúseností ukazujú, že väčšina problémov vznikajúcich pri konvenčnom zváraní oblúkovými metódami môže byť potlačená použitím laserového lúča.

Inovovaná fiber laserová centra

Dnešní výrobci plechových dílů vyžadují vysoce flexibilní, efektivní a inteligentní řešení. Nové inovace ve výrobě vláknového laseru Prima Power byly navrženy a vyvinuty tak, aby splňovaly tato očekávání. Platino Fiber Evo je nejnovější verzí platformy Platino s více než 2 000 instalací po celém světě, vylepšenou o důležité technologické inovace.

Nové úkoly v technologii vodních paprsků

Jednou za dva roky pořádá Oddělení desintegrace materiálů Ústavu geoniky Akademie věd ČR konferenci o technologii vysokorychlostních vodních paprsků. Letos organizátoři pro své setkání vybrali nádherné a inspirativní prostředí Lednicko-Valtického areálu, zapsaného do seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO. V pořadí již pátá konference této série přitáhla pozornost mnoha zahraničních a tuzemských odborníků.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit