Témata
Reklama

Síla MSV spočívá v širokém záběru nabídky

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně je nepřehlédnutelnou akcí světa průmyslu. V okamžiku, kdy jeden ročník končí, začínají již přípravy dalšího strojírenského veletrhu. O tom, jak tyto přípravy probíhají, jaký byl ročník minulý a co nového přinese rok 2003 pro veletrh, si budeme povídat s tím nejpovolanějším – s obchodním ředitelem MSV ing. Jiřím Rouskem.

MM: Pojďme se, pane inženýre, nejprve ohlédnout za loňským ročníkem MSV. Co se povedlo, co naopak ne, jaký byl loňský rok pro MSV?

Jiří Rousek: S loňským ročníkem jsme byli spokojeni nejen my, ale – což je ještě důležitější – také naši zákazníci. Oba veletrhy – 44. mezinárodní strojírenský veletrh a 3. mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT – potvrdily své výsadní postavení směrem na východ od německého Hannoveru. Zúčastnilo se jich 2299 vystavujících firem ze 36 zemí na čisté výstavní ploše 71 311 m2
Ptáte-li se, co se nepovedlo, musím zmínit podíl zahraničních vystavovatelů. Ten má, na rozdíl od rostoucího podílu zahraničních návštěvníků, mírně klesající tendenci. Neznamená to však, že by v Brně bylo méně zahraničních exponátů – to spíše naopak. Je to výsledek skutečnosti, že se naprostá většina světových výrobců pevně etablovala na českém trhu a vystavuje prostřednictvím svého tuzemského zastoupení nebo distributora. V loňském roce se navíc negativně projevila hospodářská recese v západní Evropě.

MM: Bude 45. ročník strojírenského veletrhu něčím výjimečný?
Jiří Rousek: Jednotlivé ročníky MSV se liší podle toho, jaký je aktuální stav české i evropské ekonomiky a jaká ekonomická témata jsou ve společnosti diskutována. 45. strojírenský veletrh se koná v době, kdy vrcholí přípravy na vstup ČR do EU. Toto téma bude letošnímu MSV jednoznačně dominovat. V roce 2003 se uskuteční 2. mezinárodní veletrh Transport a Logistika a hlavním tématem bude oborový celek Energetika a silnoproudá elektrotechnika. Podstatně jsme také posílili obor Ekotechnika. Očekáváme vyšší zastoupení inovací a trendů ve strojírenství, elektrotechnice i průmyslových informačních technologiích.

MM: Obecným trendem je specializace veletrhů. MSV je naopak veletrh s obrovským záběrem. Přesto je úspěšný. Co je podle vás důvodem tohoto úspěchu?

Jiří Rousek: Síla MSV spočívá právě v relativně širokém záběru nabídky, která oslovuje specialisty z různých průmyslových oborů – od vrcholového managementu největších firem až po drobné živnostníky. Současný zákazník hledá kompletní, systémová řešení, která přesahují rámec jednotlivých oborů. A MSV takováto řešení nabízí. Proto si návštěvnická klientela zachovala svou početnost, aniž by ztratila na odbornosti, a to zpětně přitahuje vystavovatele. MSV ovšem není jediný průmyslový veletrh, který sází na silnou prezentaci a synergické mezioborové efekty. Nejznámějším příkladem je Messe Hannover, který je vlastně seskupením několika technických veletrhů.
MSV samozřejmě reaguje i na zmíněný trend specializace, který od počátku devadesátých let v Brně vedl ke vzniku řady nových veletrhů vycházejících z jeho tradice. V současnosti je strojírenský veletrh prezentací strojírenství, energetiky, elektrotechniky a průmyslových informačních technologií. Dochází samozřejmě ke stále výraznější vnitřní specializaci MSV, které dosahujeme důslednějším členěním do oborových celků.

MM: Současně s MSV proběhne letos i 2. mezinárodní veletrh dopravy a logistiky. Vraťme se ještě do roku 2000, kdy proběhl poslední ročník veletrhu logistiky Intrama. Co vás vedlo k tomu tento veletrh ukončit, vytvořit nový logistický veletrh a přiřadit ho k MSV?

Jiří Rousek: Toto řešení jsme přijali po rozsáhlých diskusích a na přání našich vystavovatelů. Ukázalo se, že spojení s MSV lépe odpovídá požadavkům firem na početnou, velmi kvalitní a vysoce kompetentní návštěvnickou klientelu. Specializovaný veletrh Transport a Logistika, konaný ve stejném termínu s MSV, je samozřejmě přínosem i pro strojírenské vystavovatele, protože logistika je potřebná prakticky v každém podnikání a po vstupu do EU její význam ještě poroste.

MM: Byl tedy ten 1. ročník veletrhu dopravy a logistiky úspěšný? Proč je pořádán pouze jednou za dva roky?

Jiří Rousek: Premiérový veletrh Transport a Logistika 2001 byl dokonce velmi úspěšný, zúčastnilo se jej 221 firem ze 14 zemí a šlo o nejvýznamnější tuzemskou soubornou prezentací dopravy a logistiky za poslední desetiletí. Setkal se s mimořádně kladným ohlasem vystavovatelů, kteří ocenili, že díky spojení s MSV mohou své produkty a služby představit nejen specialistům, ale i silné skupině potenciálních zákazníků z různých průmyslových oborů. V zájmu zachování jeho vysoké kvality jsme se přesto rozhodli pro bienální rytmus konání s tím, že příslušné obory budou v sudých letech převzaty do nomenklatury MSV. Řada vystavovatelů veletrhu Transport a Logistika této možnosti skutečně využila a zúčastnila se MSV 2002 – šlo zejména o firmy z tzv. „hardwarových“ oborů, které byly z minulosti zvyklé představovat se v Brně každý rok. Veletrh Transport a Logistika 2003 by vedle nich měl přivítat podstatně více firem vystavujících logistický a dopravní „software“, tj. komunikační, informační a řídicí systémy pro logistiku, dopravní, zasílatelské a spediční služby, služby pro přepravce, celní a skladovací služby, řešení dopravních terminálů, logistických center, telematiku a nově také průmyslové balení.

MM: Podobně jako v roce 2001 i pro MSV 2003 je hlavním tématem vyhlášen oborový celek Energetika a silnoproudá elektrotechnika. Je hlavním důvodem zvýraznění energetiky rozhodnutí Ministerstva průmyslu a obchodu o vypracování nové koncepce energetické politiky?

Jiří Rousek: Těch důvodů je samozřejmě více, hlavním je klíčový význam tohoto oboru pro další rozvoj české ekonomiky. Energetika a průmysl jsou provázány složitými vazbami vzájemných závislostí i partnerských vztahů a výrazem této úspěšné symbiózy je i MSV, kde obě skupiny mohou utužovat své kontakty a navazovat nové. V roce 2001, kdy byl oborový celek Energetika a silnoproudá elektrotechnika rovněž hlavním tématem, se ukázalo, že se veletrh díky širokému zastoupení specialistů stává významnou platformou diskuse o dalším vývoji elektroenergetického trhu. Vzhledem k postupující liberalizaci a dosud neuzavřené privatizaci bude česká energetika žhavým diskusním tématem nepochybně i v letošním roce.

MM: Často se polemizuje o přínosu účasti na veletrzích, o klesajícím počtu vystavovatelů, o tendenci objednávat menší výstavní plochu. Jak by v této polemice obstál MSV?

Jiří Rousek: Veletrhy umožňují bezprostřední a živý kontakt se zákazníkem, který nemůže být nahrazen virtuální prezentací na internetu, ani žádným jiným marketingovým médiem s výjimkou přímého prodeje. Ovšem je třeba dobře si vybrat, protože efektivita nákladů vynaložených na veletržní účast závisí na kvalitě veletrhu a jeho návštěvníků. V tomto bodě má MSV velké plus a výhody účasti si dokonce můžeme i spočítat. V německém výstavnictví se pro posouzení efektivosti účasti na jednotlivých veletrzích používá ukazatel TEP, který je významově totožný s CPT (cost per thousand), užívaným k výpočtu efektivity reklamy v médiích. Dosadíme-li do výpočtu TEP údaje z posledních ročníků MSV, zjistíme, že k zasažení 1000 návštěvníků s rozhodovacími kompetencemi bylo třeba vynaložit v průměru méně než 50 Kč za 1 m2 výstavní plochy, což v porovnání s jinými veletrhy, ale i s jinými médii považujeme za zajímavé.

MM: Změnil se během posledních 10 let výrazně postoj českých firem k výstavním aktivitám?

Jiří Rousek: Samozřejmě, vždyť za posledních 10, resp. 13 let se v české ekonomice změnilo skoro všechno. Veletržní boom devadesátých let kopíroval velký nárůst podnikatelských subjektů a reagoval na jejich potřebu zviditelnit se před zákazníky. Počet výstavních akcí byl vzhledem k rozsahu českého trhu jednoznačně nadhodnocen a v posledních letech mu nové podmínky transformovaného hospodářství nastavily tvrdé síto. Firmy si daleko pečlivěji vybírají, kterých veletrhů se zúčastní, a následkem snížené poptávky některé akce zanikají, jiné prodlužují periodicitu. To je přirozený vývoj, který budoucnost veletržního průmyslu nijak neohrožuje. V počtu prodaných výstavních metrů Česká republika i nadále zůstává na špici zemí střední a východní Evropy.

MM: Blíží se vstup ČR do EU. Co tato událost znamená pro strojírenský veletrh?

Jiří Rousek: Domnívám se, že jednoznačné pozitivum. Ze srovnání s obdobnými veletrhy v okolních zemích je zřejmé, že MSV je silně internacionální, jeho význam překračuje hranice a oslovuje mezinárodní klientelu. Jsem optimista a věřím, že se po definitivním pádu ekonomických bariér a následném zvýšení obchodní výměny ještě výrazněji uplatní výhodná centrální poloha Brna v regionu. Zájem západoevropských firem o nové trhy v zemích, které se připojí k EU, se jistě zvýší, což je pro MSV velkým impulzem k jeho dalšímu rozvoji. Perspektiva vstupu do EU by se měla odrazit již v kvalitě exponátů letošního ročníku. Průmyslové podniky v České republice i okolních zemích v této souvislosti plánují investice potřebné k zajištění jejich konkurenceschopnosti v náročnějším tržním prostředí. Představitelé firem si uvědomují, že progresivní technologie, které jsou nyní konkurenční výhodou, budou na evropském trhu takřka existenční nutností – bez výrobků kvalitativně srovnatelných s produkcí zemí EU prostě neobstojí. Toto srovnání a přístup k moderním technologiím budou hledat právě na MSV, který je největší prezentací průmyslových inovací a trendů v regionu střední a východní Evropy.

MM: V jednom rozhovoru jste označil obecně veletrhy „bojem o zákazníky“. Poraďte vystavovatelům letošního MSV, jak v tomto boji obstát.

Jiří Rousek: Tomuto tématu se věnují celé publikace a odborné semináře, ale pokusím se formulovat alespoň několik zásad. Důležité je nepodcenit přípravu včetně takových zdánlivých detailů, jako je zajištění prospektového servisu, informací pro tisk nebo odborně i jazykově kvalifikovaného personálu. Vaši veletržní účast zefektivní kombinace s dalšími marketingovými nástroji, od reklamy v odborném tisku po pořádání tiskových konferencí a prezentací. A samozřejmě je třeba snažit se proudící davy návštěvníků upoutat samotnou expozicí – atraktivním řešením nebo třeba exponátem „v pohybu“.
Základní podmínkou ovšem je včas se přihlásit, protože kryté výstavní plochy šly v posledních ročnících rychle na odbyt a v pozdějším období bude výběr výstavních ploch stále omezenější.
Děkuji za rozhovor

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Vydání #3
Kód článku: 30320
Datum: 12. 03. 2003
Rubrika: Servis / Veletrhy a výstavy
Autor:
Firmy
Související články
Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

MSV ve znamení sofistikovaných řešení

Na naše otázky odpovídají Zuzana Štemberová, Project Engineer ve společnosti Advanced Engineering, a Pavel Šumera, ředitel firmy Hennlich.

MSV ve znamení speciálních nástrojů

Na naše otázky tentokrát odpovídá Vavřinec Pečinka, majitel společnosti ANAJ Czech.

Související články
Průvodce světem technologických inovací

Nejen vynikající příležitostí pro navazování nových či utužování stávajících obchodních vztahů, ale i příhodnou záminkou důležitých společenských setkání. Tím vším je, velmi stručně řečeno, Amper 2020 – největší středoevropská veletržní akce v oborech elektrotechnika, energetika, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Proběhne ve dnech 17.–20. března 2020 na brněnském výstavišti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Budoucnost průmyslových technologií objevíte v Brně

Nadcházející 62. Mezinárodní strojírenský veletrh ukáže ještě více z digitalizace průmyslu, přičemž jeho nosným oborem bude tradičně obrábění a tváření. Očekává se návštěva 80 tisíc odborníků z více než 1 600 firem. Veletrh proběhne od 5. do 9. října 2020 na brněnském výstavišti.

MSV ve znamení monitorovacích zařízení i výroby plastů

Na naše otázky tentokrát odpovídají Ing. Jakub Červeň Sales Manager firmy 4dot a Ing. Markéta Havlíková marketing a komunikace A.M.

Düsseldorf pro klíčové hráče oborů drátů a trubek

Nová multifunkční hala pro 10 tisíc lidí, která je letošní novinkou veletrhů wire a Tube, ale i nesčetné zajímavosti z oborů dráty, kabely, trubky a roury. To je příslib veletržního dua wire a Tube.

Nové technologie jako motor inovací - 2. část

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Nové technologie jako motor inovací

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Düsseldorf se chystá na Káčko

K Düsseldorf - tento název je již 67 let symbolem největšího světového setkání v oblasti průmyslu plastů a kaučuku. Každé tři roky se v Düsseldorfu scházejí vystavovatelé a návštěvníci ze všech kontinentů, aby se seznámili s nejnovějšími výsledky vývoje v tomto dynamickém a inovativním průmyslovém odvětví.

Řezné nástroje v Brně

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně je letos netrpělivě očekáván mimo jiné i zájemci o novinky a trendy v oblasti řezných nástrojů, materiálů a jejich povlaků pro obrábění, stejně jako například v oblasti maziv či řezných kapalin.

Téma budoucnosti: Aditivní výroba

Aditivní výroba je velkým tématem budoucnosti. Klasické výrobní technologie stále více nahrazuje trojrozměrný tisk, který se již dnes úspěšně používá v mnoha náročných průmyslových oborech.

Budoucnost textilního průmyslu

Přední světoví odborníci ze světa technologií na zpracování textilu a pružných materiálů se ve dnech 14.–17. května sejdou v německém Frankfurtu. Jako tradičně bude i letos cílem jejich cesty veletrh Texprocess.

Moskva ve znamení trubek a drátů

Oblíbené příležitosti k setkání lidí z branží trubek a drátů se v roce 2019 uskuteční v Moskvě, ale v rozdílných termínech. Přední ruský veletrh drátů a kabelů – wire Russia – se zde uskuteční od 18. do 20. června 2019, zatímco kombinace veletrhů Tube Russia / Metallurgy Russia / Litmash Russia se bude konat o měsíc dříve. Na rozsáhlé ploše moskevského veletržního areálu Krasnaya Presnya očekávají pořadatelé v obou případech rekordní účast.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit