Témata
Reklama

Symbióza hydrauliky a pneumatiky

Když vám společnost Hytek, výrobce hydraulických systémů, pošle seznam svých referencí, dočtete se například: hydraulický agregát pro regulaci Kaplanovy turbíny Poechos v Peru, mazací agregát pro ložiska generátoru turbíny MVE Bugoye v Ugandě, mazací agregát pro ložiska generátoru pro Peltonovu turbínu Patikari v Indii, hydraulický agregát pro regulaci chladicí vody v jaderné elektrárně Temelín, hydraulické agregáty pro ovládání turbíny v Keni na řece Sondu Miriu. Jistě byste za výčtem tohoto typu hledali obrovský nadnárodní koncern, opak je však pravdou: jde o malou firmu šikovných lidí, sídlící v obci Lipůvka.

Také nevíte, kde se Lipůvka nachází? Zadejte ji do Google Maps a leccos vám začne být jasné. Lipůvka totiž leží přibližně v trojúhelníku měst Adamov, Kuřim a Blansko. Nyní již jistě chápete, že specializace na hydrauliku pro obráběcí stroje a vodní elektrárny má ve společnosti Hytek hluboké kořeny. Ta se zabývá návrhy, konstrukcí, výrobou a servisem hydraulických, mazacích a chladicích systémů. Její výrobky nacházejí uplatnění v oblasti obráběcích strojů, jednoúčelových strojů, lisů, drtičů, vodních, parních a jaderných elektráren.

Reklama
Reklama
Reklama
Automatický svíčkový štěrbinový filtr Hytek AF 100-V je určen k filtraci procesních kapalin, zejména vodou mísitelných kapalin (emulzí), syntetických chladicích kapalin a řezných olejů.

Vlastní konstrukce filtru AF100-V

Společnost, která disponuje vlastním konstrukčním oddělením i výrobní dílnou, je držitelkou řady patentovaných řešení, a my si právě jedno z nich vybereme. Jde o automatický svíčkový štěrbinový filtr Hytek AF 100-V. Filtr je určen k filtraci procesních kapalin, zejména vodou mísitelných (řezných nebo chladicích emulzí s různým obsahem minerálního oleje), syntetických chladicích kapalin a řezných olejů. Je standardní součástí hydraulického systému filtrace řezných kapalin pro třískové obrábění před vstupem do okruhu vysokotlakého chlazení středem nástroje. Při doporučeném průtoku 100 l.min-1 je filtrační schopnost filtru 40 μm. Hlavní výhodou tohoto filtru je schopnost automatického proplachu, a to bez přerušení filtrace, a schopnost ekologického odloučení nečistot od kapalin. Toto ekologické hledisko má v dnešní době velkou váhu oproti jiným způsobům filtrace, při kterých jsou nečistoty zachyceny do různých druhů filtračních elementů nebo filtračních tkanin. Tím jednak nabývají na objemu, jednak jejich likvidace spadá do kategorie nebezpečných odpadů.

Uvnitř filtru se nacházejí čtyři štěrbinové filtrační vložky.

Pneumatika a hydraulika ruku v ruce

Vlastním předmětem patentové ochrany je konstrukce proplachování filtračních elementů. Hlavní díly automatického filtru jsou skryty v hliníkovém tělese, kde je umístěna soustava hydraulických ventilů ovládaných pneumatickými ventily Festo. Konkrétně jde o elektricky ovládané pneumatické ventily VUVG, jejichž výhodou jsou mimo jiné malé zástavbové rozměry (jde o nejmenší ventily v této produktové řadě). Jednatel společnosti Hytek Leoš Visingr k tomu dodává: „Velká spolehlivost a malé rozměry byly důvody, proč jsme při konstrukci filtru sáhli po ventilech Festo VUVG. Velmi se nám osvědčily a dnes fungují řádově na stovkách aplikací.“

V hliníkovém tělese ve spodní části filtru je umístěna soustava hydraulických ventilů ovládaných pneumatickými ventily Festo VUVG.

Celá soustava pneumatických a hydraulických ventilů díky své konstrukci zajišťuje změnu průtoku kapaliny přes jednotlivé štěrbinové filtrační vložky. Tím dochází k propláchnutí nečistot, které byly v průběhu filtrace zachyceny ve štěrbinách filtračních vložek. V tomto případě je čistá přefiltrovaná kapalina vedena na čistou stranu filtrační vložky a tím se vložka propláchne. Vyplavené nečistoty jsou svedeny do nádržky.

Filtr HYTEK AF 100-V je součástí hydraulického systému filtrace řezných kapalin pro třískové obrábění před vstupem do okruhu vysokotlakého chlazení středem nástroje.

Ovládání ventilů

V případě zanesení filtračních vložek a nárůstu tlakového spádu sepne elektrický tlakový indikátor a postupně proběhne zpětný proplach jednotlivých filtračních vložek. Automatický proplach těchto vložek je v časových intervalech nastaven i bez ohledu na signál od elektrického tlakového indikátoru. Tento proces ovládá vlastní řídicí elektronická jednotka.

Detail připojení ovládací elektroniky a části periferií filtru.

Pro uvedení do provozu stačí pouze napojit filtr na filtrovanou emulzi, napojit tlakový vzduch a připojit napájení. Řídicí elektronika je schopna na základě naprogramovaného procesu detekovat závadu. Tuto informaci je možné dále využít jako chybové hlášení do nadřazeného systému.

Ventily Festo VUVG jsou elektricky ovládané pneumatické ventily. Jde o nejmenší ventily v této produktové řadě a jejich výhodou jsou proto malé zástavbové rozměry.

Setkáte-li se s obráběcími stroji české provenience, pak vězte, že s velkou pravděpodobností se u nich o čistotu provozních kapalin stará hydraulický agregát Hytek a filtr AF 100-V. Šířka sortimentu společnosti Festo v tomto případě pomohla navrhnout a zkonstruovat elegantní řešení filtrační jednotky poslední generace.

Festo

Převzato z firemního časopisu Trends in automation č. 1/2017.

vaclav.lacina@festo.com

www.festo.cz

www.hytek.cz

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 170703
Datum: 27. 06. 2017
Rubrika: Monotematická příloha / Fluidní technika
Autor:
Firmy
Související články
Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Pořádná špona je dnes věda

S obráběním, vrtáním pomocí nástroje začali pravděpodobně jako první už staří Egypťané cca 4 000 let před naším letopočtem, přičemž využívali tětivu luku – základ smyčcového soustruhu. Potom přišel středověk, dále Leonardo da Vinci a návrh prvního soustruhu… Technologie třískového obrábění ale v porovnání s dnešní dynamikou vývoje postupovala jen pomalu.

Související články
Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Efektivní likvidace obráběcích kapalin

Obráběcí emulze jsou klíčovým prvkem celé řady obráběcích procesů. Emulze zajišťují chlazení, odvod vznikajících třísek, dočasně pasivují obrobky v průběhu operací a mají spoustu dalších funkcí. Na konci životnosti emulze je nutné zajistit jejich likvidaci. Vyčerpané emulze jsou klasifikovány jako nebezpečný kapalný odpad, takže je nelze jednoduše vylít do kanalizace. Článek pojednává o možnostech likvidace obráběcích kapalin.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Bezpečnost od specialistů: řešení pro leteckou dopravu

Zazní-li u leteckých společností alarm AOG (Aircraft on Ground), počítá se každá minuta. Jestliže v letecké dopravě vypadne stroj kvůli technické závadě, stojí každá hodina, kdy je supermoderní letadlo mimo provoz, leteckou společnost tisíce eur. A pokud je navíc třeba opatřit náhradní stroj, vznikají dodatečné provozní náklady, letištní poplatky a ztráty. Nároky pasažérů na náhradu nebo smluvní pokuty mohou vyhnat finanční riziko do závratných výšek.

Chvění zakázáno

Nemusí to být samotný stroj nebo budova, které způsobují nežádoucí vibrace. Tlumiče kmitů mají kmity vzniklé vibracemi odstranit. Zkušebna a zkušební obráběcí stroj byly vybaveny rozdílnými výrobky, které chvění tlumí.

Přidaná hodnota v technologii obrábění

V tomto příspěvku bych se rád vrátil ke své návštěvě japonské firmy Kyocera. V jednom z mých minulých textů (viz www.mmspektrum.com/170111) jsem představil unikátní systém řízení pomocí takzvaných améb, který vyvinul zakladatel firmy Kyocera Dr. Kazuo Inamori. Díky tomuto systému a japonské píli a umu se firma dostala na světovou špičku v řadě oborů. Na základě osobních zkušeností pak mohu prohlásit, že to platí také pro divizi řezných nástrojů. Například rychloposuvové frézy Kyocera vysoce překračují produktivitu, která je u nás i v Evropě standardní.

Simulací ke zlepšení efektu mazání a chlazení

Optimalizace třískového obrábění moderní metodou simulace strategie mazání a chlazení je dnes podrobena systematickému výzkumu. Použitím simulace procesu třískového obrábění a simulace proudění chladicího média se značně sníží náklady na výzkum a vývoj.

Vývoj obráběcích kapalin pohledem tradičního českého výrobce

Používání procesních kapalin, ovšem ne v té podobě, jako je známe dnes, se začalo objevovat v počátcích 20. století ve Fordových závodech. Dnes používané obráběcí kapaliny mísitelné s vodou, které jsou uvedeny v portfoliu společnosti Paramo, se rodí v jejích vlastních laboratořích. Procházejí neustálým procesem vývoje tak, aby zůstaly nepostradatelným nástrojem pro dynamicky se rozvíjející efektivitu procesů obrábění.

Vysoká výkonnost, přirozená bezpečnost

Ačkoliv jsou chladicí kapaliny na bázi minerálního oleje v průmyslu stále velmi rozšířené, náročné obráběcí operace a zvýšené požadavky na zdraví a bezpečnost tlačí výrobce k pokročilejším technologiím. Nejmodernější obráběcí kapaliny na bázi esterů jsou jedním z nejlepších řešení požadavků současného trhu.

Syntetické estery a jejich použití nejen při obrábění

Syntetické estery jsou látky, které mohou být vyrobeny v nekonečném množství variací z běžně dostupných mastných kyselin a alkoholů a poskytují nekonečné množství strukturálních i výkonových možností. V současnosti vyráběné estery mohou být speciálně určeny pro specifický druh použití pro různé aplikace a prostředí. Ať již hledáte vynikající hydrolytickou stabilitu, oxidační stabilitu, biodegrabilitu, mazací schopnost, vysoký viskozitní index nebo vlastnosti fungování za nízkých teplot – to vše je možné s tím správným syntetickým esterem.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit