Témata
Reklama

Textilní servis pro české firmy

Společnost Mewa Textil-Service působí na českém trhu již čtvrt století. Ale nejen to je důvodem k ohlédnutí i pohledu do budoucnosti. Mewa k nám v polovině devadesátých let přišla s konceptem služeb, které si mezi zákazníky brzy získaly své pevné místo.

Požádali jsme tedy o rozhovor Ing. Antonína Krejčího, ředitele české pobočky společnosti Mewa, a položili mu několik otázek.

MM: Jaká je úloha české pobočky ve skupině Mewa? Jaké služby svým zákazníkům nabízí?

A. Krejčí:
Mewa Textil-Service, s. r. o., slaví v letošním roce 25 let na českém trhu. Za tu dobu si prošla genezí jako každá jiná firma. My jsme to měli o to snazší, že za námi celou dobu stála mateřská společnost, která nám nabízí silné zázemí. Mezi hlavní úlohy české Mewy patří poskytnout našim zákazníkům kvalitní německé výrobky a nabídnout jim k tomu excelentní servis, tak jako to funguje již 111 let v Německu. Nepatříme mezi největší pobočky Mewy v Evropě, ale jsme důležitou součásti skupiny. Česká republika vždy platila za vyspělou průmyslovou zemi, kde jsme díky propracovanému školskému systému schopni nabídnout veřejnému i soukromému sektoru silnou základnu pro vývoj a výzkum, včetně kvalifikované pracovní síly. Česká republika je typická také svým silným potfoliem živnostníků. Toto vše činí z Mewa Textil-Service silného partnera ve skupině Mewa.

Nabízíme „sharing“ čisticích utěrek a mycích stolů pro průmyslové užití včetně jejich ekologického čištění. Dále nabízíme pronájem kvalitního pracovního oblečení včetně zajištění praní a jejich zpětného návratu k uživateli. Ten, kdo má zájem o koupi ochranných pracovních pomůcek, si může vybrat z našeho katalogu.
Ať už děláme cokoliv, jsou pro nás důležité naše firemní hodnoty, a to spokojení zákazníci, spokojení zaměstnanci, co nejmenší ekologická zátěž a maximalizace bezpečnosti práce.

Reklama
Reklama
Reklama
Dip.-Wirtsch.-Ing. (FH) Antonín Krejčí, MSc., MBA, ředitel společnosti Mewa Textil-Service

MM: Od roku 2015 má česká pobočka nové zázemí v Praze-Horních Počernicích. Co je náplní její práce, jaké činnosti se zde vykonávají?

A. Krejčí:
Jak jsem již zmiňoval, Mewa Textil-Service roste a vyvíjí se, a s tím bylo spojeno i rozhodnutí o přestěhování se do nových, moderních prostor. Toto je další důkaz, že to s námi skupina Mewa myslí v České republice vážně. Investovali jsme nemalé finanční prostředky, abychom mohli nabídnout našim zaměstnancům nadstandardní pracovní prostředí. Náplň práce našich zaměstnanců zůstává v nové pobočce stejná. Na druhé straně s nárůstem zákazníků jsme hledali možnost, jak efektivně začít budovat robustní pracovní procesy, které přispívají k zákaznické spokojenosti. Jednalo se nám také o reprezentativní prostory, kde jsme schopni jednat s našimi zákazníky. To vše se nám podařilo. Od minulého roku jsme se zapojili do projektu „Den otevřených dveří německých firem“ pod záštitou německé ambasády. V pořádání této akce chceme pokračovat a vidíme to jako šanci více se přibližovat našim zákazníkům. Zákazník se setká tváří v tvář s naším zákaznickým servisem a může si prohlédnout prostory i procesy, které zde v Praze provádíme. V pražské pobočce sídlí vedení společnosti, zákaznický servis, vozový park, sklad, účetní oddělení, IT podpora a zázemí obchodního oddělení.

MM: S trochou nadsázky, možná ani ne moc velkou, lze říci, že Mewa naučila české firmy používat opakovaně použitelné čisticí utěrky namísto čisticí bavlny. Ještě v 90. letech totiž patřily k běžnému koloritu pracovišť tuzemských výrobních závodů nevzhledné bedny s „pucvolí“. Jak je tomu dnes? Vidíte v této oblasti ještě prostor pro expanzi, nebo už je trh nasycen?

A. Krejčí:
Za uplynulých 30 let jsme udělali v České republice obrovský kus práce. Z centrálního plánování jsme se posunuli do tržního hospodářství, kde se řídí vše nabídkou a poptávkou. V 90. letech probíhaly zcela zásadní změny ve všech ekonomických subjektech s důrazem na změnu vlastnictví, řízení firmy, v mnoha případech pod taktovkou ekonomických úspor bez ohledu na ostatní okolnosti. Začátek milénia už byl v duchu ladění interních procesů a budování obchodních vztahů. V poslední době přišla na řadu také ekologie a bezpečnost práce. To je důkaz toho, že se nám dlouhodobě ekonomicky daří a máme čas a chuť udělat něco „navíc“. Ekologie patří jednoznačně mezi témata budoucnosti a všichni se musíme snažit, abychom se v této oblasti chovali ohleduplně a zodpovědně. To je přesně to, k čemu Mewa přispívá. Firem, kde je standardem bedna s „pucvolí“, ubývá. Ubývá i firem, kde olejem nasáklé hadry používají k vytápění provozoven. Mewa nabízí léty prověřený systém výměny průmyslových čisticích utěrek, který funguje v celé Evropě. Zákazníkům tímto vyřešíme opakující se objednávky jednorázových materiálů, jejich skladování, zabezpečíme řádné skladování znečištěných utěrek, kde hrozí samovznícení, splňujeme všechny podmínky ADR pro přepravu nebezpečného nákladu a ekologicky vypereme utěrky, které vracíme zpět do užívání. Naše průmyslové čisticí utěrky nejsou odpadem! Pevně věřím v to, že námi nabízené produkty jsou natolik kvalitní, že si zákazníky najdeme vždy. Trh je bezesporu více nasycen než v 90. letech, ale stále rosteme. Máme i zákazníky, kteří se k nám vracejí zpět od konkurence. Tito zákazníci jsou pro nás důkazem, že to děláme dobře.

Firemní vozy vyjíždějí za zákazníky ze sídla firmy v Praze-Horních Počernicích.

MM: Předpokládám, že zákazníci si sjednají službu a pak se už vlastně o nic nemusejí starat. Ale co všechno se s jejich utěrkou děje a kam až doputuje, než se k nim dostane zpátky?

A. Krejčí:
Bezstarostný proces asi nikde v žádné firmě či instituci neexistuje, ale snažíme se zákazníkovi co nejvíce tuto činnost ulehčit. Zákazník si od nás objedná průmyslové čisticí utěrky. Podepsaná smlouva přijde do centrály do Horních Počernic. Zde začíná práce zákaznického servisu. Smlouva se zkontroluje, zda obsahuje všechny potřebné údaje, které se zadávají do našich účetních a výrobních systémů. Požadavek dále putuje do oddělení vozového parku a skladu. Vozový park musí nového zákazníka „zatrasovat“, to znamená přiřadit do správné trasy dle měněného užívaného množství utěrek, zvolené frekvence výměn a samozřejmě adresy provozovny zákazníka. Sklad zkontroluje, zda je daný typ utěrky skladem. Zpětně se tyto informace dostanou do zákaznického servisu, který dále zákazníka přivítá u Mewy a sdělí mu všechny potřebné informace, jakým způsobem náš servis funguje.

Podle uzavřené smlouvy je zřejmý požadavek, jaký typ utěrky, kolik kusů a jak často si přeje zákazník utěrky měnit. Nabízíme výměny od 4 do 32 týdnů. O prvním závozu zboží je zákazník dopředu informován. Dovezeme mu čisté utěrky a naše bezpečnostní kontejnery. Pro dopravu používáme vlastní zaměstnance, servisní řidiče, kteří jsou proškoleni k tomu, aby zákazníkovi dokázali případné nejasnosti dovysvětlit. Zákazník má podle smlouvy k dispozici určitý počet utěrek, které postupně využívá a znečistěné odkládá do bezpečnostních kontejnerů, jež splňují přísné podmínky BOZP, PO a ADR. Podle nastaveného intervalu výměny utěrek přijedeme a přivezeme čisté utěrky a odvážíme si utěrky špinavé. Špinavé utěrky dovezou servisní řidiči na sklad, kde je kontrolujeme a připravujeme na odvoz do prádelny. Několikrát týdně jedeme se špinavými utěrkami do naší prádelny v Německu. Proč do Německa? Protože chceme zajistit stejnou kvalitu čistých vypraných utěrek pro naše zákazníky v Čechách jako v Německu. V Německu proběhne praní za přísných bezpečnostních a ekologických podmínek. Vyprané utěrky se po vyprání vracejí zpět do našeho skladu. Kontinuálně pak přepravujeme vyprané čisticí utěrky zpět k našim zákazníkům podle smlouvou zaručených podmínek. Zjednodušeně se dá říci, že pro zákazníka se jedná o výměnu špinavých utěrek vždy za čisté v dohodnutém množství a čase.

K zajištění ještě větší zákaznické spokojenosti jsme od poloviny minulého roku zavedli v České republice druhou kvalitativní kontrolu čisticích utěrek. Abychom spojili dobré s užitečným, tak k této kontrole využíváme služeb chráněné dílny.

MM: Vyrábí si Mewa všechny čisticí utěrky sama? Vyrábí ve vlastních výrobních závodech i jiné druhy zboží?

A. Krejčí:
Ano. Mewa vyrábí ve svém závodě v Immenhausenu všechny čisticí utěrky sama. Jedná se o naše know-how, které si chceme ponechat. Máme tak jistotu, že utěrky budou správně vyrobeny a tím zajistíme pro naše zákazníky tu očekávanou kvalitu Mewa. Pracovní oblečení nevyrábíme sami. Díky naší pestré paletě pracovního oblečení a možnosti individuálního přístupu by to nebylo ani efektivní. V této oblasti spolupracujeme s předními výrobci pracovního oblečení a ochranných pracovních pomůcek.

Bez servisu čisticích utěrek by si řada malých i velkých firem nedokázala svůj každodenní život představit.



MM: Mewa rovněž nabízí pracovní oděvy a ochranné pomůcky. Kromě toho, že firmy si mohou jednotlivé položky zakoupit, nabízíte i kompletní servis pracovního oblečení. V čem spočívá jeho výhoda oproti pouhému nákupu? Jak se vyplatí zákazníkovi oproti variantě, že by si pracovní oblečení pral sám?

A. Krejčí: Naše pracovní oblečení nepatří mezi nejlevnější variantu na trhu, ale do této pozice se ani stavět nechceme. Záleží na filozofii a firemních hodnotách zákazníka. Co vlastně zákazník hledá? Nejlevnější variantu, kdy splní zákonné minimum pro své zaměstnance? Nebo jim chce nabídnout chytré řešení? Naše pracovní oblečení je kvalitní a chceme, aby se v něm naši zákazníci cítili dobře. Firmy, které si u nás pronájem pracovního oblečení a jeho kompletní servis objednají, dávají svým zaměstnancům najevo, že jim na nich záleží. Zaměstnanci mají k dispozici vždy čisté oblečení, nemusejí si oblečení prát či spravovat sami doma, mohou trávit více času společně s rodinou. Systém pronájmu a kompletního servisu pracovního oblečení pomáhá řešit klientům také corporate identity společnosti.
Zaměstnanci jsou jednotně oblečeni a neřeší různý stav oprání či znečištění. Většinou každý pere doma na jiný program, v jiném prášku a rozdílně často. U nás je pracovní oblečení práno jednotně v přírodních pracích prostředcích a v pevných cyklech. Pokud se vrátíme zpět k otázce ekologie, tak po vyprání znečištěného pracovního oblečení doma je takto kontaminovaná voda vypouštěna přímo do kanalizace, pokud zaměstnanec nedisponuje vlastní čističkou vody. Všechny naše prádelny mají vlastní čističku vody, a díky tomu do veřejné kanalizace vypouštíme minimálně znečištěnou vodu.

Zaměstnanec, který je oblékán do našeho pracovního oblečení, svého zaměstnavatele řádně reprezentuje a může se plně soustředit na svou práci. Tento benefit ocení všichni, kteří průmyslově znečištěné pracovní oblečení nemusejí pak doma samostatně prát, opravovat, žehlit a stále myslet na to, aby si oblečení nezapomněli doma.

MM: Opět podobná otázka jako u utěrek – co se všechno s oblečením děje, než se vrátí zpět k zákazníkovi? A hlavně, jak je zajištěno, že se mu při tom velkém objemu oblečení, o které se Mewa stará, vrátí zpátky právě to jeho?

A. Krejčí:
Nechci se zbytečně opakovat. Pro pracovní oblečení platí vše, co bylo napsáno o systému výměn čisticích utěrek, pouze s tím rozdílem, že se nejedná o tzv. „poolové“ zboží. Nikdo z nás nechce nosit oblečení, které už používal někdo jiný před ním. Mewa nabízí řešení, kdy je podle smluvních podmínek každý zaměstnanec vybaven vlastním osobním pracovním oblečením. To je možné díky čárovým kódům, které lze najít na každém kusu oblečení. Čárové kódy jsou absolutní nutností, aby naše prádelna v Německu mohla načítat postupně provedené kroky v procesu. Díky tomu jsme schopni sledovat pohyb konkrétního oblečení v našich procesech a zákazníka informovat.

Pokud se zákazník rozhodne s námi podepsat smlouvu o užívání pracovního oblečení, pak k němu nejdříve přijede náš specialista, který si na místě změří jeho zaměstnance. Nabízíme celou řadu variant a kombinací pracovního oblečení s určitou mírou personifikace – zkrácení či prodloužení konfekčních velikostí. Zákazník má dále možnost pracovní oblečení opatřit jmenovkami či logem. Pokud logo zákazník nemá, pak mu bezplatně zpracujeme návrh za účelem našití či vyšití na pracovní oblečení.

Pronájem pracovního oblečení a jeho kompletní servis zbaví firmy i jejich zaměstnance spousty starostí.

MM: Je tato služba zaměřena spíše na větší firmy, nebo i na malé podniky či živnostníky? Máte pro ně nachystané nějaké speciální programy?

A. Krejčí:
Díky tomu, že je naše firma na trhu již 111 let, tak jsme schopni efektivně nabídnout naše služby jak velkým koncernům, tak i živnostníkům. Každý zákazník je pro nás stejně důležitý. Je pravda, že každé odvětví a velikost firmy mají svá specifika. Snažíme se vždy zákazníka vyslechnout a porozumět jeho potřebám. Díky tomu jsme schopni většinou najít společná řešení, například v podobě pevných termínů dodávek, změny intervalu výměny či užití menších přepravních boxů u klientů, kteří nemají dostatek prostoru ve svých provozovnách.

MM: Méně známo asi je, že Mewa nabízí i business oblečení. Je tato služba dostupná i českým zákazníkům? Nabízí se rovněž formou servisu?

A. Krejčí:
Služba Business oblečení zatím pro český trh není dostupná. Nejdříve se chceme zaměřit na to, co děláme nyní – a v tom být nejlepší. Ale do budoucna se této myšlence nebráním.

MM: Chystá Mewa v novém roce pro zákazníky nějaké novinky? Ať už v oblasti služeb a zboží, nebo co se týká investic?

A. Krejčí:
V letošním roce se chceme ještě více zaměřit na zákaznickou spokojenost a dlouhodobou udržitelnost zákazníků. Čekají nás školení, workshopy a další racionalizace našich procesů. Mewa každoročně investuje nemalé peníze do kontinuálního zlepšování procesů, informačních systémů, do bezpečnosti práce a ekologie. Zaměřujeme se dále na zaměstnaneckou spokojenost a personální rozvoj. V letošním roce chceme pokračovat v nabízení nízkoobjemových bezpečnostních kontejnerů na naše čisticí utěrky.

MM: Jaká je vaše osobní vize? Čeho byste chtěl v rámci své odpovědnosti dosáhnout?

A. Krejčí:
Pro mě osobně je vize velice důležitá. Moje představy musejí být známé i dobře čitelné pro zákazníky, zaměstnance i německé vlastníky. Chci se ubírat cestou dlouhodobých a jasných rozhodnutí, která budou firmu dále posouvat dopředu. Firma musí nadále zdravě růst a poskytovat excelentní servis našim českým zákazníkům. Určitě budeme dále pokračovat ve zjednodušování procesů. Chci, aby naši zaměstnanci viděli ve své práci smysl a dále se rozvíjeli. Mým cílem je také zabránit zbytečnému plýtvání a chovat se ohleduplně a zodpovědně k životnímu prostředí.

MM: Přeji vám, ať se to daří, a děkuji za rozhovor.

Pavel Marek

pavel.marek@mmspektrum.com

www.mewa.cz

Reklama
Související články
Savé rohože zachycují olej bezpečně a ekologicky

Už si nemusíte dělat zbytečné starosti. Součástky zašpiněné od oleje stačí jen položit na rohož Multitex od firmy Mewa, a můžete se naplno soustředit na opravy. Zařízení i podlahy zůstanou čisté a pracoviště zůstane bezpečné. Vysoce savé podložky jsou k dispozici v rámci systému opakovaného využití. Společnost Mewa je dodá, použité vyzvedne, vypere a opět přiveze přímo do dílny. Jde tak o praktické a udržitelné řešení.

Život v korporátu: Lodě pro různé typy vod

Antonín Krejčí, ředitel české pobočky Mewa Textil-Service, vystudoval obchodní akademii se zaměřením na zahraniční obchod, a posléze obor Stavební inženýrství a ekonomika na univerzitě v Německu, kde absolvoval v roce 2015. Díky dalšímu, paralelnímu vzdělávání získal profesní titul ALog. - auditor logistiky, dále BIBS, a posléze také MBA. Po studiích nastoupil do korporátu v oblasti automotive, a tím, jak říká, pro něj teprve začala ta pravá škola - škola života.

Služby a oblečení na míru pro každého

Nad areálem Autosalonu Klokočka v pražských Řepích se vznášejí letadla z nedalekého letiště v Ruzyni. Za prosklenými dveřmi showroomu už ale začíná svět jiných strojů. Procházíme kolem naleštěných aut a před vstupem do dílny nás vítá David Wait, dlouholetý vedoucí servisních služeb značek Audi a Volkswagen. Jeho tým se při každodenní práci může spolehnout na čisticí utěrky a oblečení z CI kolekce Mewa.

Související články
Čištění součástek pomocí ekologických mycích stolů

V dílnách nebo výrobnách je biologické čištění nástrojů a kovových dílů nejlepší alternativou k běžným studeným čističům. Ty jsou silně cítit a obsahují nebezpečné látky, které bývají zdravotně i ekologicky závadné. Společnost Mewa zde jako poskytovatel služeb nabízí ideální řešení v podobě mnohostranně využitelných mycích stolů Mewa Bio-Circle.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Mega trend: sdílení textilu

To, co bylo před 113 lety revoluční myšlenkou, je dnes pro mnohé celkem běžné. Používání čisticích utěrek v systému sdílení zaručuje nejlepší poměr ceny a výkonu, ale také čisté ekologické svědomí. Vyhazování průmyslových utěrek po jejich použití už nepřichází v úvahu. Zatěžuje životní prostředí a je ekonomicky neefektivní. Na principy sdílení se stále více spoléhají nejen soukromé osoby. Nový trend dorazil také do oblasti průmyslu a mezi živnostníky. Společnosti se raději více soustředí na své klíčové kompetence místo toho, aby se věnovaly managementu průmyslových textilií, jejich nákupu, skladování a praní.

Systém čisticích utěrek v Průmyslu 4.0

Psal se rok 1908, když začala v detroitském Fordu výroba modelu T, hovorově zvaného jako Tin Lizzie aneb plechová Líza. Jednalo se o milník, který "postavil Ameriku na kola". Přesně v tom samém roce založil Hermann Gebauer v Görlitz firmu Mewa. Továrny se ocitly na vlně průmyslu 2.0 a začaly s automatizací výroby. Produkty měly být vyráběny rychleji a levněji, aby si je mohli dopřát i lidé s nižšími příjmy. Mewa tuto myšlenku následovala a podporovala továrny svým inovativním systémem čisticích utěrek. S ním je po 112 letech důležitým partnerem podniků v celé Evropě, které svou výrobu nyní přizpůsobují průmyslu 4.0.

Ochrana před teplem, zářením a jiskrami

Společnost Mewa vyvinula třetí variantu ochranného oblečení pro svařování. Nová bezpečná řada z kolekce Mewa Dynamic nabízí volnost pohybu, pohodlí a slušivý vzhled i při náročné práci.

Správné pracovní oblečení odolá nepřízni počasí

Pracovní oblečení by mělo vydržet téměř vše. Obzvláště na podzim, když už bývá sychravo. Pokles teplot, vítr, déšť a sníh mohou zaměstnancům znepříjemnit práci venku a kromě toho ohrozit jejich zdraví.

Způsoby testování čisticích utěrek

Čisticí utěrky Mewa používá 2,6 milionu pracovníků ve 123 000 podnicích z 21 evropských zemí. Společnost je vyrábí ve vlastní high-tech tkalcovně v hesenském Immenhausenu. Zde vzniká každou vteřinu pět nových utěrek (v roce 2015 jich bylo vyrobeno 109 milionů).

Správná čisticí utěrka pro každou oblast použití

V průmyslu, tiskařských provozech, autoservisech a řemeslných provozovnách se denně používají tisíce utěrek. Jejich úkolem je udržovat nástroje, stroje a výrobní zařízení v čistém stavu.

Pronájem oblečení pro řemeslníky

Každý, kdo se pohybuje v odvětví řemesel, potřebuje pracovní oblečení přesně šité na míru danému prostředí. První otázka, která často vyvstává, je „pronajmout nebo koupit“? Nákup se zdá jako jednodušší a rychlejší řešení. Zapomíná se však na následnou logistiku: kdo špinavé oblečení vypere? Kdo se postará o opravu poškozených kalhot nebo bundy? A co se stane, když se bude muset přiobjednat oblečení pro nové zaměstnance? To vše může zařídit profesionální poskytovatel textilních služeb.

Čistící utěrky v systému opakovaného použití přispívají k bezpečnosti zaměstnanců

V době koronavirové epidemie musí průmyslové společnosti a dílny nabídnout svým zaměstnancům vysoký stupeň bezpečnosti. Kromě vhodného ochranného oděvu, dezinfekčních prostředků, hygieny a čistoty ve výrobních halách by měly být bezpečné i nástroje a pomocné materiály, kterých se zaměstnanci dotýkají. Čistící utěrky nabízené společností Mewa jako součást kompletního systému splňují toto očekávání: praní při 90 °C dokáže spolehlivě eliminovat všechny zdraví škodlivé organismy.

Mikrobiologicky nezávadné oblečení

Oděvy pro zaměstnance v potravinářských a pečovatelských společnostech.

Ochrana před teplem, zářením a jiskrami

Do třetice všeho dobrého: Nové pracovní oblečení proti teplu a plameni. Mewa vyvinula třetí variantu ochranného oblečení pro sváření. Nová bezpečná řada z kolekce Mewa Dynamic nabízí volnost pohybu, pohodlí a slušivý vzhled i při náročné práci.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit