Témata
Reklama

Způsoby testování čisticích utěrek

Čisticí utěrky Mewa používá 2,6 milionu pracovníků ve 123 000 podnicích z 21 evropských zemí. Společnost je vyrábí ve vlastní high-tech tkalcovně v hesenském Immenhausenu. Zde vzniká každou vteřinu pět nových utěrek (v roce 2015 jich bylo vyrobeno 109 milionů).

Veronika Lipovská, jednatelka společnosti Mewa Textil-Service, s. r. o., v rozhovoru vysvětluje, jaké procedury a kontroly musí absolvovat každá čisticí utěrka Mewa, než je použita.

Mewa je v celé Evropě jedním z mála textilních poskytovatelů služeb, který své čisticí utěrky sám vyrábí – a to výlučně v Německu. Ve kterých testech musejí tedy profesionální utěrky od firmy Mewa obstát, než jsou použity v dílnách nebo ve výrobních závodech?

Zcela na začátku stojí náš obchodní řád, který je závaznou součástí smlouvy pro naše dodavatele příze. Mimo jiné uvádí, že celý výrobní řetězec musí průkazně zohledňovat jak ekologická, tak etická kritéria. Kvalita příze hraje pro naše výrobky jistě klíčovou roli. Pouze příze vysoké kvality a speciální techniky tkaní umožňují zajistit optimální čisticí schopnosti a savost utěrek Mewa. Ke tkalcovně Mewa proto patří zkušební laboratoř, která je ve vlastnictví podniku. Zde se zkouší trvanlivost, účinnost a životnost utěrek, aby byla zajištěna stálá kvalita. To se koncovému zákazníku v každém případě vyplatí, neboť čisticí utěrky od firmy Mewa vykazují nadprůměrnou výdrž i při silném namáhání a mohou být až padesátkrát vyprány a znovu použity.

Reklama
Reklama
Reklama

Jaké druhy utěrek tedy nabízíte?

Pro různé účely jsou na výběr čtyři výrobky. První je robustní MewaTex, víceúčelová čisticí utěrka pro průmysl a řemesla. Pro šetrné, ale důkladné čištění citlivých povrchů od znečištění doporučuji MewaTex Plus. MewaTex Ultra se hodí pro citlivé plochy a pro leštění a nakonec utěrka Mewa Protex se svou jemnou strukturou z mikrovláken pečlivě stará o jemnou a téměř bezežmolkovou čistotu.

Jaké úkoly plní vaše laboratoř?

Provádíme zkoušky, které jsou předepsány podle DIN 61 651 „Čisticí utěrky pro strojní zařízení“. Kromě toho prochází čisticí utěrka od firmy Mewa přibližně 30 dalšími zkouškami příze a látky. K nim patří například stanovení jemnosti a odolnosti proti otěru. Rovněž se provádí test skápnutí, který posuzuje, jak jsou utěrky skutečně savé. Tak zajišťujeme, že naše čisticí utěrky mohou pojmout neobyčejně mnoho vody. Celkově se tímto způsobem staráme o velmi dobrou kvalitu utěrek.

Struktura příze je zkoušena mimo jiné barvením vzorků příze.

Tak rozsáhlá zkouška je na trhu jedinečná. Proč tolik nákladů?

Předsevzali jsme si být nejlepším poskytovatelem služeb pro naše zákazníky. Proto jsme si měřicí laťku pro standard kvality v našem certifikovaném systému řízení kvality nastavili velmi vysoko. Kromě toho je pro nás důležité pečovat o partnerský kontakt s našimi zákazníky. Diskutujeme také o praktickém používání. Díky této diskuzi vznikly impulzy, které jsme využili pro vývoj testu blízkého praxi.

Test skápnutí posuzuje, jak jsou utěrky savé.

Provádíte testování pravidelně?

Jak příze, tak hotové utěrky zkoušíme v pravidelných intervalech podle pevných zkušebních plánů. Při příjmu zboží se provádí namátková zkouška příze a následně zkouška z ní vyrobených utěrek. Každý stupeň výrobního procesu je podchycen zkouškou.

Test nasáknutí představuje další způsob ověření savosti utěrek.

Jak to probíhá u příze?

Při příjmu zboží se odebírají vzorky příze. Potom se musejí vzorky před začátkem zkoušek aklimatizovat ve zkušební laboratoři podle zadání DIN EN ISO 139. Jednou ze zkoušek příze je stanovení jemnosti, při níž se zjišťuje jemnost příze, která se projeví na hotových utěrkách. To je později podstatné v procesu údržby. Kromě toho se zkouší pevnost příze. Při zkoušce stejnoměrnosti se zjišťuje, zda příze obsahuje zesílená nebo zeslabená místa nebo znečištění. Teprve po absolvování zkoušky na příjmu zboží mohou být cívky příze zpracovávány na tkalcovských strojích. Pokud se potom příze během výroby chová nezvykle, zasahujeme znovu a zjišťujeme příčinu.

A hotové čisticí utěrky?

Také hotová čisticí utěrka musí absolvovat ještě mnoho zkoušek, než je odeslána k zákazníkovi – souhlasí například parametry jako velikost a hmotnost? Utěrka se také testuje na pevnost v tahu, a co je rovněž velmi důležité, i na savost. Opotřebení našich utěrek zkoušíme pomocí testu otěru; k tomu se používá speciální stroj, který nastavuje extrémní zatížení.

Teprve když vzorky příze obstojí ve všech zkouškách, mohou být cívky příze zpracovávány na tkalcovských strojích.

Jak vznikla zkušební laboratoř?

Vlastní laboratoř byla otevřena v roce 1995 a časem postupně rozšiřována a přizpůsobována aktuálním požadavkům. Během let se jednak zvýšily požadavky zákazníků, jednak firma Mewa sama kontinuálně zdokonalovala své řízení kvality. Zatím tam pracují tři pracovnice: dvě textilní laborantky, z toho jedna vedoucí oddělení a školitelka, jakož i další kolegyně. Pravidelně jsou ostatně prováděny externí i interní audity.

Reklama
Související články
Správná čisticí utěrka pro každou oblast použití

V průmyslu, tiskařských provozech, autoservisech a řemeslných provozovnách se denně používají tisíce utěrek. Jejich úkolem je udržovat nástroje, stroje a výrobní zařízení v čistém stavu.

Mega trend: sdílení textilu

To, co bylo před 113 lety revoluční myšlenkou, je dnes pro mnohé celkem běžné. Používání čisticích utěrek v systému sdílení zaručuje nejlepší poměr ceny a výkonu, ale také čisté ekologické svědomí. Vyhazování průmyslových utěrek po jejich použití už nepřichází v úvahu. Zatěžuje životní prostředí a je ekonomicky neefektivní. Na principy sdílení se stále více spoléhají nejen soukromé osoby. Nový trend dorazil také do oblasti průmyslu a mezi živnostníky. Společnosti se raději více soustředí na své klíčové kompetence místo toho, aby se věnovaly managementu průmyslových textilií, jejich nákupu, skladování a praní.

Savé rohože zachycují olej bezpečně a ekologicky

Už si nemusíte dělat zbytečné starosti. Součástky zašpiněné od oleje stačí jen položit na rohož Multitex od firmy Mewa, a můžete se naplno soustředit na opravy. Zařízení i podlahy zůstanou čisté a pracoviště zůstane bezpečné. Vysoce savé podložky jsou k dispozici v rámci systému opakovaného využití. Společnost Mewa je dodá, použité vyzvedne, vypere a opět přiveze přímo do dílny. Jde tak o praktické a udržitelné řešení.

Související články
Čištění součástek pomocí ekologických mycích stolů

V dílnách nebo výrobnách je biologické čištění nástrojů a kovových dílů nejlepší alternativou k běžným studeným čističům. Ty jsou silně cítit a obsahují nebezpečné látky, které bývají zdravotně i ekologicky závadné. Společnost Mewa zde jako poskytovatel služeb nabízí ideální řešení v podobě mnohostranně využitelných mycích stolů Mewa Bio-Circle.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Textilní servis pro české firmy

Společnost Mewa Textil-Service působí na českém trhu již čtvrt století. Ale nejen to je důvodem k ohlédnutí i pohledu do budoucnosti. Mewa k nám v polovině devadesátých let přišla s konceptem služeb, které si mezi zákazníky brzy získaly své pevné místo.

Na míru českému strojírenství a průmyslu

V dnešním globálním průmyslu je důležité být fyzicky nablízku zákazníkům a usnadnit tak přístup k řešením a službám, které jim pomohou zlepšit provoz a výkonnost jejich strojního vybavení a zařízení bez ohledu na to, ve které části světa se nacházejí.

Efektivní program čištění pro moderní průmyslovou výrobu

„Rozlila se mi láhev ředidla!“ I v nejlépe organizované dílně se stávají nehody. Jsou dvě řešení: vytáhnete během vteřiny z vhodně umístěného zásobníku jednu netkanou utěrku, ředidlo utřete a utěrku hodíte do koše. Nebo vstanete, jdete do kumbálu, z velkého pytle hadrů vyberete ten nejvhodnější, vrátíte se, zjistíte, že hadr rozlité ředidlo nepojme, jdete pro další, oba dva pak zanesete do druhého kumbálu, kde se ukládají hadry na vyprání... a už je pomalu čas na pauzu po uklízecí anabázi.

Prediktivní údržba 4.0

Smyslem prediktivní údržby je předpovědět stav výrobních zařízení a odhalit potenciální poruchu. Prediktivní údržba rozšiřuje běžné monitorování stavu o pohled do budoucnosti strojů a nabízí tak možnosti, jak zvýšit efektivitu a snížit celkové provozní náklady. Digitalizace přináší nové možnosti řešení servisní údržby.

Čisticí utěrky v systému vícenásobného použití

Vyčistit stroje, pracoviště a materiál použitý k čištění prostě zahodit? Tak jednoduché to v oblasti řemesel a průmyslu není. Kdo začne pracovat se znečišťujícími látkami, jako jsou motorový olej, tuhá maziva nebo nátěry, musí respektovat a dodržovat určité zákonné směrnice pro zacházení s materiálem použitým k čištění.

Množství maziva je klíčem k životnosti ložisek

Obecně platí, že ložiska jsou velmi spolehlivé komponenty a často mohou přečkat celkovou životnost stroje. Nicméně ne všechna ložiska dosáhnou své výpočtové životnosti. Předčasné selhání ložisek je častým problémem a může vést k nákladné opravě a nákladným prostojům strojních zařízení.

Digitalizace ve vlastní výrobě i u zákazníků

Termín digitalizace v současné době vzbuzuje zájem jak na straně výrobců, tak se pravidelně objevuje také v médiích. Firma SKF klade důraz na včasné kroky směrem k digitalizaci nejen v rámci řešení orientovaných na zákazníka, ale také ve vlastní výrobě.

Mycí stůl pro biologické čištění součástí

Pro ekologické čištění strojních dílů jsou nabízeny mycí stoly, které čistí na biologické bázi. V jakých případech jsou tyto stoly na mytí součástek vhodné? Co dokážou? A co nedokážou?

Nová koncepce dvoupotrubních centrálních mazacích systémů

Oproti jiným typům ztrátových centrálních mazacích systémů, dále jen CMS, mají dvoupotrubní mazací systémy zásadní přednost v tom, že dávkovače jsou plněny novým mazivem přetlakově. To je předpoklad pro spolehlivé mazání strojů a strojních zařízení.

Vlastnosti moderních plastických maziv

Průmyslová odvětví neustále vyhledávají plastická maziva, jež nabízejí nejkvalitnější technické parametry mazání – lepší mechanickou stabilitu, zvýšenou odolnost vůči smyku a vodě, účinnější ochranu proti korozi a stálý výkon jak při vysokých, tak nízkých teplotách.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit